Team Fortress 2, Overwatch, Valorant ve Apex Legends gibi oyunlar sayesinde “Hero Shooter” dediğimiz oyun türü çok uzun zamandır popülerliğini kaybetmeden yoluna devam ediyor. Bu sayede de sürekli bu türe ait yeni ve ilgi çekici oyunlar görüyoruz. Tabii aynı oranda da ilgi çekici olmayan, tamamen bu türün popüler olmasından yararlanıp, hızlıca para kazanmaya çalışan oyunlar da görüyoruz. PlayStation Studios ve Sony Interactive Entertainment şirketlerinin en yeni oyunlarından biri olan Concord, işte bahsettiğim o iki yüzün tam orasında kalıyor bence. Oyun gayet güzel ve kaliteli hissettiriyor ama neden var, açıklaması pek de mümkün değil.

Concord oyununun ilgimi çekme nedeni, hikayesinin her hafta yayımlanacak sinematik sahneler ile anlatılacak olmasıydı ama oyunun beta sürümündeki birinci sahneyi görünce, karşımda çok da özel olmayan bir şeyin olduğunu anladım. Yani, geleneksel bir video oyununa 10-20 saatlik sinematik sahne çekilir, bunu oyun boyunca izlersiniz. Belki bu tip bir oyunda seviye atladıkça ve belirli ilerlemeler kaydettikçe yeni sahneler açılır. Bu oyunda ise o tip geleneksel sinematik sahneler, haftalık zaman sınırlarına sahip olacak. Yani, ortada özel bir şey yok, sadece sıradaki sinematik sahneyi izlemek için 1 hafta kadar beklememiz gerekecek. Hayal kırıklığı.

Concord içerisinde beni hayal kırıklığına uğratan bir diğer şey ise kahraman yelpazesi. Bu oyun bir kahraman nişancısı ve adı üstünde, odak noktasında kahramanlar ve silah kullanımı yer alıyor. Temel oynanıştan daha sonra bahsedeceğim ama kahramanlara ben pek anlam veremedim. Oyunda sanıyorum ki 15-20 adet civarı kahraman var ve her biri tamamen rastgele oluşturulmuş NPC gibi duruyorlar. Arkalarında doğru düzgün bir hikaye yok ve kişilikleri de basmakalıp. Beni en çok rahatsız eden şey ise o bahsettiğim rastgele tasarım hissi. Karakterlerin hiçbiri havalı durmuyor, göze hitap etmiyorlar ve rastgele oluşturulmuş varlıklara benzemekten öteye geçemiyorlar.

Concord içerisindeki karakterler teknik olarak uzaylı ve tahmin ediyorum ki tasarımlar, uzaylı yapısını öne çıkartmak için bu şekilde yapıldı ama uzaylı olmak, rastgele olmak değil ki. Video oyunu dünyasında uzaylı teması ilk defa ele alınmıyor. Bir bildiğiniz diğer uzaylılara bakın, bir de gelin bu oyundaki uzaylılara bakın, hepsi hala rastgele oluşturulmuş karakterler gibi duracak. Yani, Overwatch gibi bir seri artık ikonik denebilecek karakterlere sahip. Marvel Rivals, zaten lisanslı karakterleri ile havasını atacak. Peki, bu sırada, bu video oyunu içerisindeki karakterleri nasıl, neyleri ile hatırlayacağız? Görüntüleri rastgele, yetenekleri de özgün değil…

Concord

Concord oyununun aslında açılış hikayesi fena değil. Geçmişte galaksinin haritası tekel bir şekilde saklanırken, daha sonra onu hak eden gruplara da dağıtılıyor. Tabii ki bu biraz daha derin ve havalı bir şekilde anlatılıyor oyunda ve o haritayı alıp, savaşlara katılan gruplara da Freegunners deniyor. Biz de ilk haftanın sinematik sahnesinde bu temel bilgileri alıyoruz ve daha sonra oyunun ana menüsü ile karşılaşıyoruz. Burada oyuna başlamak için bir seçeneğimiz, görev listemiz ve karakter listemiz bulunuyor. Ayarlar ve ön sipariş verme butonu gibi şeyler de var ama onlarda bahsetmeye değer bir şey yok. Ayarlar yeterince detaylı, onu söyleyebilirim.

Concord içerisinde bir karakterle puan kazandıkça onun seviyesi artıyor ama beta sürecinde bu seviye hiçbir işe yaramıyor anladığım kadarıyla. Tam oyunda da bir şey yapacağına dair bir sinyal yok oyunun içerisinde. Neyse, karakterlerin kıyafetleri, eldivenleri, aksesuarları, silah görünümleri, silah aksesuarları, pozları ve giriş animasyonu özelleştirilebiliyor. Ayrıca her bir karakterin ana silahı, bazen yan silahı, iki aktif yeteneği, bir hareket stili, bir pasif yeteneği, bir de takım bonusu bulunuyor. Ayrıca oyunda destek, tank ve saldırı gibi klasik karakter sınıfları da mevcut. Bu hali ile çok da yeni bir şey getirmiyor masaya elimizdeki bu video oyunu.

Concord oyunundaki kahramanlarda farklı olan şey, o kahramanların farklı tiplerinin olması. Mesela, Lennox isimli bir kahraman, birinci versiyonunda kaçma hareketi yapınca silahını otomatik olarak dolduruyor. Aynı karakterin ikinci versiyonu, o özelliğin yerine iki silah için de ekstra mermi veriyor. Sıkıntı şu ki Variant olarak geçen bu farklı versiyonlar oyun içerisinde ayrı karakterler olarak sunuluyor. Bu yüzden karakter seçme ekranında iki farklı aynı karakteri görebilmek mümkün. Bunu bence çok daha iyi ve sunulabilir bir şekilde yapabilirdi oyun. Bu hali amatörce görünüyor. Ayrıca, iki Variant arasında kozmetik fark olarak sadece renklerin değişmesi de tembel duruyor.

Concord, farklı olarak bir de Crew Builder sunuyor. Şöyle ki oyundaki tüm kahramanları savaşa giderken seçemiyorsun; sadece 12 tanesini yanınızda getirebiliyorsunuz ve biraz önce söylediğim özelliği kullanarak kendinize bu kahramanlardan bir deste yapmanız gerekiyor. Ayrıca, biraz önce bahsettiğim farklı kahraman versiyonları da burada ayrı ayrı yer kaplıyor. Yani, bir kahramanın iki versiyonunu da yanınızda getirecekseniz, iki alan işgal edecekler. Açıkçası oyunun beta sürümünde bu özellik çok boş bir hisse sahip. Yani, geride kalan kahramanları neden geride bıraktığımızı bilmiyoruz. Deste için karakter seçme stratejik de hissettirmiyor. Anlam veremedim.

Concord

Concord içerisinde bir de Job Board var. Bu kısımda görevlerinizi görüyorsunuz. Oyunda şu anda size tecrübe puanı veren günlük görevler, aynı ödüllere sahip haftalık görevler, tecrübe puanı ve bir kozmetik öge veren sezonluk görevler ve özel zaman sınırlarına sahip olacak şekilde tecrübe puanı ve karakter versiyonu veren Freegunner görevleri var. Ayrıca, hesap seviyeniz de var ve her seviye atladığınızda yeni bir kozmetik ögenin kilidini açıyorsunuz. Açıkçası ben bu ilerleme sistemini beğendim. Günlük ve haftalık görevleri hızlı bir şekilde hesap seviyesini yükseltmek için kullanma ve diğer iki görev serisinden de hem puan, hem kozmetik kazanmak güzel hissettiriyor.

Sadece oyunun şu anki sürümünde Teo karakterinin ikinci versiyonu için sunulan beş adımlık Freegunner görevleri serisi bana abartı geldi. Yani, elimize gelecek ikinci versiyon karakterin tek farklı görüntüsü ve silahlarının şarjörünün daha genişletilmiş olması. Eğer bu sadece 1 veya 2 görev ile elde edilseydi, anlardım ama ödüle kıyasla 5 adımlık görev yapmak bana değersiz hissettirdi. Ayrıca, oyundaki ilerlemenin de her 10 seviyede bir yavaşladığını belirtmek istiyorum. Aslında adım adım yavaşlıyor ama bunlar en net 10 ve katlarında belli oluyor. En azından benim için geçerli olan durum buydu; 10. seviyeye kadar her karşılaşmada 1 seviye atlardım. Sonra bu durum bozuldu.

Concord oyununun kendisi de beta seviyesinde Brawl ve Rivalry modlarına sahip. Brawl, daha günlük bir mod ve Team Deathmatch (Takedown) ile Kill Confirmed (Trophy Hunt) tarzı iki alt modu içerisinde bulunduruyor. Bu iki mod da 5v5 şeklinde oynanıyor ve yeniden doğuşlar serbest. Oyun ayrıca bunları PvP şeklinde işaretlemiş. Gelecekte belki de PvE ve PvPvE tipi içerikler de görebiliriz. Neyse, Rivalry ise daha rekabetçi bir yapıda. Buradaki Cargo Run ve Clash Point modları da 5v5 tipinde ama onlar hem daha görev tabanlı, hem de yeniden doğuş yok. Cargo Run, bölge koruma temelli ve Clash Point de bölge ele geçirme temelli deneyimler sunuyor.

Anladığım kadarıyla Concord içerisinde Rivalry gibi olan ama yeniden doğuşa izin veren bir oyun listesi daha olacak. Ayrıca, dördüncü bir oyun listesi daha var ama onun detayları bilinmiyor. Oyun açıkçası ilk başta Team Deathmatch tarzı deneyimler sunduğu için benim hoşuma gitti. Rivalry her ne kadar daha eğlenceli de olsa Brawl çok daha ulaşılabilir bir yapıda. Tek başıma, arkadaşlarım yokken Brawl oynaması daha eğlenceli, Rivalry içerisinde rastgele oyuncularla baş etmek her zaman ideal olmuyor. Oyunda bir işaretleme (Ping) sistemi var ama pek anlatılmadığı için topluluğun %90 kadarı bilmiyor. En azından benim deneyimim o şekildeydi.

Concord

Concord oyununun temel oynanışı için diyebileceğim pek bir şey yok. Yani, daha önce eğer Overwatch veya benzeri bir oyun oynadıysanız, zaten bu oyunda sizi neyin beklediğini biliyorsunuz demektir. Ufak tefek şeyler dışında bu oyun, kendisini diğerlerinden ayırt edebilmek için neredeyse hiçbir şey yapmıyor ve bunu özellikle de oynanış anlarında hissediyorsunuz; herhangi bir oyun gibi hissettiriyor bu yapıt, kendisine özel bir şey yok gibi duruyor. Belki bu durum oyun resmi olarak piyasaya sürüldüğünde değişebilir ama benim oynadığım beta sürümü, herhangi bir kahraman nişancısı oyunu gibiydi ve bu oyunu ayırt eden hiçbir şey yoktu.

Concord eğer oynaması ücretsiz bir video oyunu olsaydı daha farklı düşünebilirdim ama Overwatch 2 ve şu an adı aklıma gelmeyen birkaç tane daha ilgi çekici Hero Shooter oyunu varken, Marvel Rivals gibi ana akıma hitap edebilecek benzer ücretsiz oyunlar da gelirken, ücretli yapısı ve özgünlükten yoksun yapısı ile bu oyun nasıl dikkat çekecek, ben çok merak ediyorum. Şöyle söyleyeyim, bu oyunu tarif ederken söyleyebileceğiniz tek ayırt edici şey, oyunun PlayStation Studios ve Sony Interactive Entertainment çatısı altından çıkması, birinci parti oyun olması. Bunun haricinde, diğer oyunlara kıyasla farklı ne var, ben göremiyorum açıkçası.

Concord için iki farklı beta süreci gerçekleştirilecekti ve bunlardan bir tanesi yapıldı bile. Ben de zaten o süreci oynayarak bu ön incelemeyi yazdım. Bu inceleme cuma günü yayımlanıyor ve aynı gün herkese açık olan beta süreci başlıyor. Eğer isterseniz sizler de bu oyunu deneyebilirsiniz ve eğer ilginizi çekerse ön sipariş verebilirsiniz. Sony Interactive Entertainment, fiyatı biraz düşük tutmaya çalışıyor gibi görünüyor ülkemizde. Oyunun standart sürümü 1400 TL, dijital lüks sürümü de 2100 TL olarak görünüyor. Pahalı sürümde sadece kozmetik ögeler ve 72 saatlik bir erken erişim bulunuyor. Bu yüzden ben çok ilginizi çekerse standart sürümü önerebilirim.

Concord eğer ilginizi çekmezse de haklısınız. Dediğim gibi bu türde çok büyük bir rekabet var ve ücretsiz alternatif de bol. Gelecek yeni oyunlar da heyecan verici olabilir belli kitleler için. Ben açıkçası bu oyunun tam sürümüne de bir şans vermek istiyorum ama beta sürümünden aldığım tat, bende öyle çok heyecan verici bir his uyandırmadı. Kendisi, herhangi bir video oyunu gibi hissettiriyor ve rekabetin de yüksek olduğu bu türde, herhangi bir oyun olmak büyük bir dezavantaj. Umuyorum ki çıkış dönemine kadar bu oyun kendisine bir kişilik bulabilir ve rakiplerinin arasından birinci parti bir oyun olmak haricinde farklı bir şey gösterebilir.

Etiketler: