Daha önce sizler için Corsair HS35 ürününü incelemiştim. Kendisi, giriş seviyesinde yer alan bir oyuncu kulaklık ve mikrofon setiydi. Aylar sonra ise inceleme sırası Corsair HS80 ürününe geldi. Giriş kısmını çok uzatmadan, öncelikle bu ürünün dış görünüşünden bahsetmek istiyorum. Corsair markasının aynı kategorideki diğer ürünlerine göz attığınız zaman bu kulaklık ve mikrofon seti, kesinlikle çok daha farklı görünüyor ve öne çıkıyor. En büyük fark ise aslında kulakların köşe tasarımlarında yer alıyor. Mikrofon tarafında da önemli bir fark var: Ürün, kendi ailesindeki diğer yapıtlara karşı, yukarı kaldırılınca otomatik olarak kapanan bir mikrofon bulunduruyor.

Stil ile alakalı olarak Corsair markasının logosu, kulaklıkların iki tarafında da yer alıyor ve RGB tipi ışıklandırma ile destekleniyor. Markanın resmi yazılımını kullanarak, o ışıklandırmaları özelleştirebiliyorsunuz. Nedendir, tam olarak bilemiyoruz ama kulaklığın kendisi biraz ağır hissettiriyor giydiğiniz zaman. Yine de bu ağırlık, öyle çok rahatsız edici değil; belki çok uzun süreli oyun seanslarında sıkıntı yaşayabilirsiniz. Hafiften kendisini hissettiren ağırlık haricinde, kulaklıklar aslında kafanıza tam oturabiliyor ve buna karşılık, kulaklarınızı net olarak sıkmıyor. Yani, çok ama çok uzun oyun seansları haricinde bu kulaklık, size fazla sıkıntı çıkartmayacaktır.

Kontrol tarafında da Corsair HS80, oldukça rahat bir kullanım sunuyor. Kulaklığın üzerinde sesi kontrol edebiliyorsunuz; mikrofonu zaten yukarı veya aşağı çekerek kapatıp, açabiliyorsunuz. Ayrıca kulaklığın üzerinde bir güç düğmesi de bulunuyor. Ses ayarı tuşunu yukarı ve aşağı ittiğiniz zaman, ses yoğunluğunu değiştirebiliyorsunuz ve üzerine bastığınız zaman ise farklı EQ profilleri arasında geçiş yapıyor. Kulaklık, birçok aksiyon için geri bildirim sesi çıkartsa bile EQ profili değiştiği zaman sessiz kalıyor. Bu da eğer yeteri kadar dikkat etmezseniz, fark etmeden EQ ile oynayabileceğiniz anlamına geliyor.

PC, PlayStation 4 ve PlayStation 5 için uyumluluk sunan Corsair HS80, kesinlikle kolay bir kontrole sahip. Ayrıca, birçok kontrol ögesinin geri bildirim sesi çıkartıyor olması da ayrı bir olumlu nokta. Kulaklığın oluşturduğu sıcaklık ise kesinlikle diğer oyuncu kulaklık ve mikrofon sesleri ile benzer bir seviyede. Yani, uzun oyun seanslarında, özellikle de içerisinde bulunduğunuz ortama göre terleme yapabilir ama oda sıcaklığı, çok da dert olmayacaktır. Sonuçta bu tip kulaklıklar, bir şekilde sıcaklığı kulaklarınızın içinde topluyor. Bu yüzden de ter, mutlaka oluşacaktır. Buna karşılık, ürünün çok portatif olmadığını da not etmek istiyorum.

Corsair HS80

Corsair HS80, oldukça sağlam bir his uyandırıyor

Tahmin edebileceğiniz üzere Corsair HS80, plastikten yapılmış bir oyuncu kulaklığı ve mikrofonu seti. Yalnız, kullanılan malzeme kalitesi kesinlikle yüksek ve bunu, cihazı elinize aldığınız zaman kesinlikle hissedebiliyorsunuz. Yalnız, alakalı olarak mikrofonun tamamen çıkartılamadığını, sadece yukarı kaldırabileceğini belirtmek istiyorum. Bunun üzerine, cihazda da herhangi bir IP derecelendirmesi bulunmuyor. Yani, toza veya suya karşı herhangi bir dayanıklılık yok. Ürünün kafanızda stabil olarak durabilmesi de fena değil. Oturuyorsanız, bu konu sizin için problem olmayacaktır ama hareket ederken, cihaz rahatlıkla kayabiliyor.

Corsair HS80, paketinden ses kablosu, şarj kablosu ve kablosuz alıcısı ile çıkıyor. Yani, karşımızda kablosuz olarak kullanılabilecek bir set var. Durum böyle olunca kendinizi biraz geri çekebilirsiniz; özellikle de ses kalitesi tarafında soru işaretleriniz olabilir. Şimdi, dilerseniz bu konuya bir değinelim: Ürün, genel anlamda kaliteli bir ses sunuyor ama seslerin tamamı detay eksikliği yaşıyor. Ben oyun oynamak dışında müzik bestelemek ile filan da uğraştığım için kulaklığı daha derinlemesine inceleme fırsatı elde ettim ve bu detay eksikliği beni ciddi anlamda rahatsız etti. EQ ile sesleri özelleştirebiliyorsunuz ama problemin üstesinden net olarak gelemiyorsunuz.

Bas ve tiz sesler ise bu kulaklığın sunmakta gerçekten problem çektiği sesler. Özellikle de benim gibi gözlük kullanıyorsanız, bas seslerde ciddi bir düşüş hissedebilmeniz mümkündür. Seslerin doğru verilmesi tarafında ise sadece tiz kategorisinde sıkıntı çekiliyor. Özellikle de bas oldukça doğal hissettiriyor ve basın öne çıktığı video oyunlarında, müziklerde, filmlerde ve dizilerde kaliteli bir ses deneyimi elde edebiliyorsunuz. Tiz ise gerçekten ama gerçekten berbat. Zaten sesin detay kaybı yaşamasının sebebi de tizin yeteri kadar doğruluk ile verilememesi ve frekansların dengesiz bir şekilde sunulması. Yani, ses deneyimi net olarak başarılı değil.

Konu, izolasyon olduğu zaman da Corsair HS80, ne yazık ki sınıfta kalıyor. Ürün, özellikle de bas sesleri hiçbir şekilde izole edemiyor ve bu yüzden de dışarıdan geçen uçak sesinden tutun da otobüs sesine kadar her şeyi duyuyorsunuz. Oturduğum alandan sürekli uçak geçtiği için bunu birinci elden deneyimledim; inanılmaz rahatsız edici. Kulaklık, dışarıdaki sesi alıyor ama içerideki sesi de dışarı veriyor mu? Ne yazık ki veriyor efendim. Bu yüzden, kulaklığı sessiz olunması gereken ortamlarda veya dışarıda kullanabileceğinizi pek sanmıyorum. Ev ortamında ise sıkıntı olmayacaktır zaten diye tahmin ediyorumm

Corsair HS80

Mikrofon tarafında nasıl bir performans sunuluyor?

Corsair HS80 ürününün en yeni yönü, kesinlikle mikrofonu. Cihaza entegre edilmiş olan mikrofon, sesi çok temiz ve kaliteli bir şekilde karşı tarafa iletebiliyor. Mikrofonun kendisinde gürültü kirliliği engelleme özelliği de sürekli aktif ve kendisini kapatmak mümkün değil. Bu özellik, çok ekstrem seviyelere kadar başarıyla çalışıyor; sadece çok ama çok fazla gürültü olduğu zaman mikrofon, sizin sesinizi ayıramaz hale geliyor. Bu da kesinlikle kabul edilebilir bir seviye bence. Yani, eğer iletişimin ön plana çıktığı oyunlar oynuyorsanız ve mikrofonunuza çok önem veriyorsanız, aradığınız cihazın bu olabileceğini düşünüyorum.

Daha önce de söylemiş olduğumuz gibi Corsair HS80, kablosuz olarak çalışabiliyor ve bu durumda da ön plana aslında batarya ömrü çıkıyor. Corsair, bu noktada 20 saatlik bir ömür lanse ediyor ama ben kendi deneyimlerimde 10 saatte bitirebildim bataryayı. Cihazı tekrar şarj edebiliyorsunuz ve 0’dan 100’e şarj edilmesi de 4 saat civarında sürüyor. USB-C ile ürünü şarj ederken, aynı zamanda da kullanım sağlayabiliyorsunuz ve aynı zamanda ürün, bir süre bekledikten sonra kendisini otomatik olarak bekleme moduna alıyor. Bu da zaten ürünü açık unuttuğunuz zaman şarjın tükenmemesine yol açıyor.

Aldığınız deneyimi özelleştirmek için ayrıca PC tarafında Corsair iCUE yazılımına ihtiyacınız olacak. Bu sayede EQ özelliğini daha detaylı bir şekilde kullanabiliyorsunuz. Dolby Atmos desteği için de bu yazılımı kullanmanız gerekiyor. Tabii bu yüzden, bahsi geçen destekler PlayStation 4 ve PlayStation 5 tarafında yer almıyor. Bağlantı tarafında da kablosuz bağlantı, Bluetooth ile değil, USB alıcı ile yapılıyor. Bu bağlantı tipinde herhangi bir gecikme bulunmuyor. Kablolu bağlantıda da zaten her şey kusursuz bir şekilde çalışıyor. Bu arada, inceleme yazım boyunca hep PC ve PlayStation dediğim; cihaz Xbox veya Nintendo için herhangi bir destek sunmuyor.

Her şeye rağmen Corsair HS80, benim gözümde ortalama üstü bir cihaz. Bunun en büyük sebepleri ise izolasyonun başarısız olması, 20 saat olarak lanse edilip bataryanın 10 saatte bitmesi, bas ve tiz seslerde problem olması ve seslerde genel anlamda detay bulunmaması. Buna karşılık, kulaklık ve mikrofon setinin kalitesi yapısı, mikrofon kalitesi ve kablosuz kullanımda bile hiçbir gecikme yaşatmaması, bence bu cihazın en büyük artıları. Eğer oyundan alacağınız sesten ziyade, mikrofon kalitesine bakıyorsanız, bu ürüne bir şans vermenizi öneriyorum ama onun haricinde bu ürün, kesinlikle ortalama üstü bir seviyede; çok da başarılı değil.

Corsair HS80
Corsair HS80
Olumlu
Mikrofon kalitesi oldukça yüksek.
Kablosuz kullanımda hiçbir gecikme yok.
Bazı sesler oldukça doğal ve EQ ayarları sunuluyor.
Olumsuz
Bas ve tiz sesler oldukça kötü; seslerde detay kaybı da var.
İçerden dışarı veya dışardan içeri ses izolasyonu yetersiz.
Batarya ömrü 20 saat deniyor ama 10 saatte bitebiliyor.
6

Etiketler: