Yakın zamanda çıkışını gerçekleştiren ve bir karting oyunu olan Crash Team Racing Nitro-Fueled yapıtının incelemesi ile karşınızdayız. Kısa süre önce internet sitemiz üzerinden Sonic Team Racing oyununun PlayStation 4 sürümünü incelemiştik ve bu oyunu sıklıkla Mario Kart 8 Deluxe oyunuyla karşılaştırmıştık. Bu incelememizdeyse, Mario Kart 8 Deluxe oyununun bulunduğu platformu, yani Nintendo Switch konsolunu tercih ettik. Böylelikle işin teknik kısmı tarafında bir eşitlik sağlayıp daha sağlıklı bir inceleme yapabileceğiz. Dilerseniz sözü fazla uzatmadan inceleme yazımıza hızlı bir giriş gerçekleştirelim.
Crash Team Racing Nitro-Fueled, sadece çocukları hedefleyen bir yapım değil
Video oyunları eğer simülasyondan ziyade arcade havayı barındırıyorsa, bir de bu oyunların türü karting ise akla öncelikle çocuklar geliyor. Sonic Team Racing için yalnızca çocuklar ya da yalnızca büyükler için geliştirilen bir yapım diyemem. Her iki tarafın da memnun kalacağı bir karşım sağlanmıştı bu oyunda. Mario Kart 8 Deluxe oyununu daha önceden deneyimlemiş olan oyuncularımızın bileceği gibi bu yapımdaysa motor hacmi seçenekleriyle oyunun yaş sınırı bir hayli geniş tutulmuştu.
Crash Team Racing Nitro-Fueled oyunun başında bir zorluk seviyesi bulunuyor. Eğer bu oyunu çocuklarınız oynayacaksa veya zorluktan hoşlanmıyorsanız henüz işin başındayken kolay seviyeyi seçmenizi öneririm. Eğer çocuk değilseniz ve bir oyundan sonuna kadar keyif almak istiyorsanız da seviyeyi normal ya da zor olarak ayarlamalısınız. Özellikler oyunun tek kişilik ilerlemeli bölümlerinde tahmin etmediğim kadar zorlandığımı burada itiraf etmek isterim. Tabii bu zorlukla karşılaşmamın neticesinde oyunun şahsım adına daha sürükleyici hale geldiği gerçeğini söylemem gerekir.
Gerçekten de Crash Team Racing Nitro-Fueled oyunu tek kişilik oyuncular için oldukça sürükleyici ve bağımlılık oluşturan bir yapı üzerine inşa edilmiş vaziyette. Oyuna girdiğimizde yarışların sırayla gelmesi, her yarışta kazanılabilen başarımların çeşitliliği gibi unsurlar sayesinde oyunu oynadıkça oynama isteğine sahip oldum. Mini açık dünyalarında bölümlerin seçildiği, yarıştan alınan kazanımlarla eşyaların toplandığı ve ilerlemenin bu eşyalar sayesinde olduğu bir yapıyla karşılaşmak beni oldukça sevindirdi.
Açık söylemek gerekirse Mario Kart 8 Deluxe teknik açıdan hayranlık verici olmasına rağmen her şeyin erişilebilir olduğu yapısıyla tek oyunculu olarak fazla keyif vermiyordu. Sonic Team Racing ise incelemesini gerçekleştirdiğim bu oyunun tek kişilik yapısına göre oldukça sığ kalıyor. Yarış kazandıkça yeni yarışların açılması, aynı yarışı tekrar tekrar oynamaya yöneltilmesi ve zengin pist ve içerik çeşitliliğiyle şimdiye kadar oynadığım en eğlenceli karting oyunu olarak Crash Team Racing Nitro-Fueled ismini en başa yazabilirim.
Zorluk ve mecburiyetler bazen insanı yıpratabilir
Süratle Crash Team Racing Nitro-Fueled oyununu överken ani bir U-dönüşü yapayım ve oyunun en eğlenceli özelliğinin tehlikeli kısmını da peşi sıra anlatayım. Aslında burada Dark Souls serisinden örnek vermek isterdim ama oyun türleri bakımından kafa karıştırıcı olacağı için susuyorum. Susuyorum derken zihninizin bir yerine Dark Souls mantığını yer ettirmediğimi sanmayın. Çaktırmadan size zorluğun video oyunlardaki sürükleyici etkisini aktardım. Çok iyi bir iş yapmışım gibi devam edeyim.
Genel anlamda bir oyunun bölümlerini geçmek için ısrarcı olunabilir. Peşi sıra yenilmeler de insanın hırsını arttıracak unsurlar arasındadır. Yalnız herkes aynı kararlılığa ya da iradeye sahip değildir haliyle. Aslına bakarsanız Crash Team Racing Nitro-Fueled oynaması çok zor bir oyun değil fakat sürprizi çor bir oyun. Sonic Team Racing oyununda, yolda toplanan soru işaretlerinden çıkan unsurlar oyunun kaderini ne kadar az etkiliyorsa, Crash Team Racing Nitro-Fueled oyununda yarış dışı olan bu hamleler o kadar çok etkiliyor.
Şöyle örnek vererek anlatmayı deneyeyim. Bu oyundaki bir yarışta defalarca yenildikten sonra yarışın son turuna 2. olarak girdim. Soru işaretlerini toplamaya çalıştım. Rakibimle aramda çok az fark vardı ve yakalayabilirdim. Yarışın sonlarına doğru tam yaklaştım derken arkamdaki rakiplerin gazabına uğradım. Birkaç farklı yarışmacı peşi sıra füze fırlattılar bana. Birinci olmama ramak kalmışken, nihayet bu oyunu kazanıyorum derken yarışı 7. olarak bitirebildim. Oynadığım o yarışta toplamda 8 aracın olduğunu da utanmadan ekleyeyim.
Anlatmak istediğim, yarışlarda durum birdenbire değişebiliyor ve bu sürprizler nedeniyle çok iyi oynanan bir yarışı bile son sıralarda bitirilmek durumunda kalınabiliyor. Belirttiğim gibi oynanış anlamında bir zorluk söz konusu değil. Nintendo Switch platformunda B tuşu gaz, A tuşu toplanan eşyaları kullanma tuşuyken rakiplerin hamleleri oyunda sonucu belirleyen etken oluyor. Oynaması kolay, ustalaşması ve bölüm geçmesi hem zor hem de biraz şansa kalmış bir yapım var karşımızda diye toparlayıp inceleme yazısına devam edeyim.
Karting oyunlarının temel yapısı barındırılmış vaziyette
Bu oyunun bir yeniden yapım olduğu gerçeğini unutmamak gerek. PlayStation 1 oyun konsoluna sahip olanlar ve bu oyunu oynayanların ayrıca keyif alacağını söylemek isterim. İncelemesini gerçekleştirdiğimiz yapımı ilk kez deneyimleyen okurlarımız için oyunu açtıktan sonra nelerle karşılaşıldığını, oyunun genelinde, araç ve karakter özelleştirme seçeneklerinde ne gibi bir çeşitliliğin söz konusu olduğunu anlatarak devam edeyim. Bu arada PlayStation 1 için çıkan aynı isimli oyundan örnekler de vereceğim.
Bir kere oyuna girildiğinde bizleri; tek kişilik, eşli oyunculu ve çevrim içi olmak üzere üç ana oyun modu karşılıyor. Üst kısımda biraz övüp biraz yerdiğim tek oyunculu oyun modundan kısaca bahsettim. Belirttiğim gibi tek kişilik oyun modunda, mini açık dünyalarda açılan yarış noktalarının üzerine girmemizle müsabakalara dahil oluyoruz. Tıpkı oyunun PlayStation 1 sürümü gibi. Birbirinden eğlenceli klasik yarışlar, madalyon bulma, eşya toplama gibi pek çok farklı müsabaka türü Crash Team Racing Nitro-Fueled içerisinde mevcut.
Oyuna giriş kısımlarından verilen ödüllere ve işleyişe kadar PlayStation 1 sürümüyle neredeyse aynı. Tabii siz aynı dememe aldanmayın çünkü bu yapımın ana oyunun temeli üzerine yeniden inşa edildiğini hatırlatayım. Oynanış mekaniklerinden yeni nesil grafiklere kadar her şey yeni ama eski oyunda uygulanan sistem burada da var. Bu arada oyundaki yarış pistlerinin çeşitliliğinden söz etmeden geçmek istemiyorum. Fazla uzun olmasalar da 31 tane farklı yarış pisti saydım eğer bir yanlışlık yapmadıysam.
Yarış pistleri ve yarış türlerinin çeşitliliği kısmını kocaman bir alkış bırakıp biraz önce anlatmaya başladığım oyunun tek kişilik ilerleyişine döneyim. Genel anlamda müsabakalara giriyoruz ve başarılar kazanmaya çalışıyoruz. Oynadığımız yarış türüne göre kupa, madalyon, jeton gibi eşyalar kazanıyoruz ki bu eşyalar toplandıkça yeni alanlar, yarış pistleri ve müsabakalar açılıyor. Ayrıca bölüm sonu canavarı diye tabir edebileceğimiz bazı tek kişilik yarışları kazandıkça ana ilerleyiş etkileniyor. Uzun lafın kısası bu kadar çeşitlilik sağlandığında Crash Team Racing Nitro-Fueled oyununun tek kişilik kısmı tadından yenmiyor.
Aile ve arkadaşlarla oyun oynamanın sınırsız eğlencesi
Crash Team Racing Nitro-Fueled oyununun tek kişilik tarafını övgüler eşliğinde sonlandırdıktan sonra anlattığım oyun modunu değiştireyim fakat övgüler kısmını aynen alayım izninizle. Üst kısımlarda belirttiğim gibi oyunun temel seçenekleri arasında eşli oyunculu ve çevrim içi yarış modları bulunuyor. Eğer yanınızda ailenizin bir ferdi ya da bir arkadaşınız varsa eğlencenin dibine vurdunuz demektir, baştan söyleyeyim. Açıkçası şimdiye kadar aynı oyun konsolu üzerinden oynanıp da bu kadar seçeneğin bulunduğu yapımları pek hatırlamıyorum.
Bu oyunda kaç kişiyle yarışmak istediğinizden rakiplerin zorluğu ya da hiç olmamasına kadar klasik bir oyun ayarı kısmıyla karşılaşıyoruz. Ne var bunda diyecek olan okurlarımıza hakkını teslim edeyim, bunda bir şey yok. Sonrasındaki çeşitlilikti beni asıl etkileyen. Aynı ekranın yarışacağınız arkadaşınızla mücadele edebileceğiniz tam 7 çeşit yarış türü bulunuyor. Bunlar; Single Race, Cup Race, Battle, Time Trial, Relic Race, CTR Challenge ve Crystal Challenge isimleriyle adlandırılmış durumdalar. Aynı zamanda bu yarış türlerinin oyunun tek kişilik bölümlerinde bulunduğunu parantez içerisinde ekleyeyim.
Bu yarış türlerinin pek çoğunu değerli okurlarımız isimlerinden anlayacaktır. Anlaşılmayan müsabaka türlerindeyse ya bir alanda kristaller toplanıyor ya da hem yarışılması hem de bazı eşya ve birimlerin toplanması şart koşuluyor. Kısaca eğlence katsayısını fazlasıyla arttıran unsurlar olduğu yorumunu yapabilirim. Oyunu deneyimlediğim Nintendo Switch konsolunun Joy-Con kontrolcüleriyle bu deneyimi hem oğlumla hem de eşimle keyifle yaşadığımızı ve aile içerisinde eğlenceli yarışlarda mücadele ettiğimizi ekleyeyim.
Öte yandan bir diğer ana oyun modunun çevrim içi müsabakalar olduğunu söylemiştim. Bu kısımda, eşli oyunculu kısma benzer bir yol izlendiğini söyleyebilirim. Oyuncu bulma ve sunucuya bağlanma gibi bazı sorunlar yaşamama rağmen oyunun keyfini diğer rakiplere karşı deneyimleme imkânı sunduğu için çevrim içi oyun modunu başarılı buldum. Belki Nintendo Switch oyuncuları o kadar yoğun olmayabilir. Eğer Crash Team Racing Nitro-Fueled oyununu PlayStation 4 veya Xbox One platformlarında deneyecekseniz benzer sorunlarla karşılaşmayabilirsiniz.
Geçmişten gelen ama geçmişin izini barındırmayan grafikler
İncelemesini gerçekleştirdiğim oyunun bir yeniden yapım olduğunu birkaç kez söyledim sanırım. Aslında oyunu açtığınızda ve eğer aynı yapımı PlayStation 1 ile oynamadıysanız bir sıkıntınız olmayacak. Oynadıysanız da sıkıntınız olmayacak ama aynı yarış pistlerinin, karakterlerin yenilenmiş haliyle karşınıza çıkıyor olmasının keyfini yaşayacaksınız. Bu arada oyundaki özelleştirme seçeneklerinden ve karakter seçeneklerinden bahsetmeden geçmek istemiyorum.
Açıkçası, baş döndürücü kişiselleştirme seçeneklerinin Crash Team Racing Nitro-Fueled oyununda bulunduğunu söyleyemem. Bununla birlikte bir karting oyununda olması gereken seçenek çeşitliliğinin yeterli ölçüde oyunda var olduğu gerçeğini yadsımamak gerekiyor. Crash serisinin üyelerinin bulunduğu bu oyunda karakterlerin kaplamalarından, araçların gövdelerine, lastik çeşitlerine, araçların gövde rengine ve çıkartmalara kadar pek çok değişim yapılabiliyor. Bu değişimlerin oyundaki kazanımlarla açılır olmasının ayrıca eğlenceli bir durum olduğunu belirteyim.
Crash Team Racing Nitro-Fueled oyununun Nintendo Switch konsolundaki grafiklerini hiç fena bulmadığımı belirteyim. Eğer PlayStation 4 veya Xbox One konsoluna sahipseniz daha iyi grafiklerle karşılaşacaksınız ama bu yaz sıcağında balkonda ayağınızı uzatıp oyun keyfi yaşamak isterseniz Nintendo Switch harika bir cihaz oluyor. Bazı çözünürlük düşmelerini sorun etmezseniz ki oyunun eğlencesi bunları görmezden gelmenizi sağlayacaktır Nintendo Switch sürümü rahatlıkla tercihe edilebilir.
Bu arada oyunu konsolu televizyona bağlama seçeneğiyle deneyimlediğimiz bölünmüş ekran kısımlarında bir miktar performans düşüşleri yaşandığını gözlemledim. Bunu da bir yana yazdıktan sonra oyunun seslerinin de diğer başarılı özellikleriyle paralel gittiğini, eğlence katsayısını arttıran bir diğer unsur olduğunu belirteyim. Grafikler ve ses anlamında eski oyunun temelleri üzerine harika bir iş çıkarıldığı sonucuna vararak son sözler için alt bölüme geçeyim izninizle.
Ben en iyi karting oyunu olabilirim, diyen bir yapımdır Crash Team Racing Nitro-Fueled
Belki Mario Kart 8 Deluxe kadar tanınan karakterlere sahip değil, belki o kadar popüler bir yapım değil Crash Team Racing Nitro-Fueled ama kesinlikle başarılı ve eğlenceli bir video oyunu. Özellikle karakter, pist ve yarış türü çeşitliliğiyle oyunculara zengin bir içerik sunmasını takdire değer buldum. Aynı isimle PlayStation 1 için seneler önce çıkan sürümünün izinden başarıyla girmesi ayrıca bir tebriği hak ediyor. Aile ve arkadaşlarla yaşanabilecek farklı ve eğlenceli dakikaları da yanında hediye olarak veriliyor.
Bir PlayStation 4, Xbox One ya da Nintendo Switch sahibiyseniz, karting oyunlarını seviyorsanız ve eğlence arıyorsanız rahatlıkla Crash Team Racing Nitro-Fueled oyununu tercih edebilirsiniz. Kolay haricindeki zorluk seviyesinde bazen bıktırıcı olan yapısı inatçı olmayan oyuncuları zorlayabilir. Ayrıca Nintendo Switch sürümünde bölünmüş ekran seçeneğiyle oynarken performans kayıpları yaşandığını bir kenara yazabilirim. Birkaç ufak kusur dışında böylesine zengin içerikli oyunların kolay kolay gelmediğini hatırlatıp izninizle yazımı burada bitiriyorum.