Video oyunları, ilk çıktığı zamanlarda tek başınıza veya arkadaşlarınızla evinizde vakit geçirmenizi amaçlamaktaydı. Bu amaç zamanla değişim geçirerek, dünyanın farklı yerlerinden birçok oyuncunun birbirleriyle oyun oynamalarına da imkân verecek şekilde değişti. Bunun sonucu olarak çevrimiçi çok oyunculu oyunlar mı, yoksa klasik tek başınıza oynadığınız çevrimdışı oyunlar mı ikilemi çok popüler hale geldi. Bu durum geliştirilen oyunların yapısının da değişmesine neden oldu. Buna verebileceğim en iyi örnek Crash serisi ve Crash Team Rumble oyunu olacaktır.

Crash Team Rumble oyununun yayımlanması ile birlikte oyunu oynamaya başladım ama oyunda bir değişiklik vardı. Bu değişikliği daha iyi anlatabilmek için serinin ilk oyunu olan Crash Bandicoot oyunundan bahsetmem gerekiyor. Oyun, 90’lı yıllarda oynamaya alışık olduğumuz platform öğelerini 3 boyutlu yapıyla sunuyordu. Oyunun 3 boyutlu grafikleri, cıvıl cıvıl çevre tasarımları, güzel kurgulanmış hikâye ve oyun dinamikleri platform oyunlarına yeni bir soluk getirmişti. İlk oyun ve sonra çıkan çoğu Crash oyunları, platform öğeleri üzerine kurulmuş tek kişilik çevrimdışı oyunlarıydı.

Crash serisi 90’li yıllarda yayımlanmış bir çok platform oyununu çoktan etkisi altına almıştı. Seri altın çağı olan 90’lı yıllarda platform türü için referans değer olarak kabul edilmeye başlanmıştı. Seri 2000’li yıllarda da aktif bir şekilde geliştirilmeye devam edilmesine rağmen 2008 yıllından sonra büyük bir sessizliğe gömüldü. Bu sessizliğin nedeninin ne olduğunu bilmiyorum ama 2017 yıllında Crash Bandicoot N. Sane Trilogy ile bu sessizlik bozuldu. 2020 yılında ise Crash serisi harika bir geri dönüşe imza atarak Crash Bandicoot 4: It’s About Time oyunu ile oyunculardan ve eleştirmenlerden tam not aldı. Bu başarının üzerine son oyunun dinamikleri korunarak, oyun türü değiştirildi ve Crash Team Rumble adlı oyun piyasaya sürülmüş oldu.

Crash Team Rumble oyunu maalesef oyunculara herhangi bir hikâye vaat etmiyor. Bunun yerine, Crash serisinde bulunan iyili kötülü karakterlerle bir takım halinde çok oyunculu olarak arkadaşlarınızla veya ailenizle vakit geçirmenizi amaçlıyor. Daha önce sevilen serilerde bu tarz girişimlerin olduğuna şahitlik etmiştik ama Crash evreninde bu tarz bir oyuna ilk defa tanıklık ediyoruz. Bu oyunla birlikte Crash serisi platform ve araba yarış türünden sonra 3. bir türe daha kavuşmuş oldu.

3, 2, 1 ve başla

Oyun en basit şekilde 4’er kahramandan oluşan iki takımın,  belirli bir alanda ve kurallar çerçevesinde mücadelesi şeklinde geçiyor. Oyunda, Crash evreninde bulunan Crash, Tawna, Catbat, Dingodile, Dr. N.Brio, Dr. N.Tropy, Coco ve Dr. Neo Cortex karakterlerinden birini seçebiliyoruz. Bu kahramanlar oyunda hücum, savunma ve destek olmak üzere 3 farklı gruba ayrılıyor. Hücum kahramanları Crash, Tawna ve Catbat daha çok sayı yapmaya odaklı özelliklere sahipken savunma kahramanları Dingodile, Dr. N.Brio, Dr. N.Tropy ise karşı takımın kahramanlarına saldırmaya, engellemeye yönelik özellikleri bulunuyor. Coco ve Dr. Neo Cortex ise destekçiler olarak bir süreliğine daha fazla sayı almaya veya yadigâr güçlerini aktifleştirmeye yönelik özellikleri bulunuyor.

Seçtiğiniz kahramanın grubu ve kurulan takımın dengesi oynanan maçın sonucuna doğrudan etki ediyor. Bu yüzden kahramanınızı seçerken takımınızdaki oyuncuların gruplarını da dikkate almanız gerekiyor yoksa benim gibi sadece hücumculardan oluşan bir takıma girip, tek sayı bile atamadan maçı kaybedebilirsiniz. Bu kadar hücum oyuncusu nasıl mı sayı yapamadı? Çok basit, karşı takımın iki savunmacısı bizim Wumpa bankamıza otobüs çekmesi yeterli oldu. Bu yüzden kahramanınızı seçerken önce kendi takımınızın yapısına daha sonra karşı takımın yapısına bakmanız gerekiyor. Son olarak da seçtiğiniz kahramanın rolüne uygun bir şekilde oyunu oynamanız gerekiyor.

Oyunda birçok alanda tecrübe puanı kazanma ve seviye atlama gibi sistemlerde bulunuyor. Tecrübe puanı kazanıp, seviye atladığınızda ve size verilen görevleri yerine getirdiğinizde kozmetik eşyalar kazanıyorsunuz. Bu kazanımlar, şapka, karakterinizin farklı bir hali, çanta ve sevinç hareketi olabiliyor. Oyuna başlamadan önce veya kahraman seçim ekranında, kazandığınız kozmetik eşyalarla kahramanınızı istediğiniz gibi renklendirebiliyorsunuz. Bu düzenleme, karakterinize veya oyuna herhangi bir şekilde etki etmediğinden dolayı canınız ne isterse onu yapmanızı tavsiye ederim.

Oyunu ilk defa oynadığınızda, hücum için Crash, savunma için Dingodile ve destek için Coco oynanabilir olarak sizlere sunuluyor. Diğer kahramanlarımız için oyunu biraz oynamanız gerekiyor. Oyunu oynadıkça çeşitli alanlarda elde ettiğiniz deneyim puanları ile diğer oynanabilir karakterlerinde kilitlerini açabiliyorsunuz. Elde ettiğimiz deneyim puanları ile kahramanlarımızın oyuna başlamadan önce kahramandan bağımsız olarak seçebildikleri özel yeteneklerinde kilidini açabiliyoruz. Bu yeteneklerden biri olan Flytrap Spitter ile bir mücevheri ele geçirebilirsiniz; Healing Fridge ile takım arkadaşlarınızı iyileştirebilirsiniz;  Gasmoxian Guard ile karşı takım oyuncularına hasar verebilirsiniz; Wumpa Stash ile ekstra Wumpa taşıyabilirsiniz; Bounce Crates ile saldırılardan kaçabilirsiniz; Garbage Dump ile karşı takımın üstüne çöp yağdırabilirsiniz; Power Drain ile karşı takımın yetenek kullanmasını engelleyebilirsiniz.

Crash Team Rumble

Crash Team Rumble ile 3 sayılık Wumpalar

Oyundaki her bir kahramanın enerji, Wumpa, savaş, çeviklik ve zorluk olacak şekilde 5 farklı kategoride özelikleri bulunuyor. Enerji kategorisi, kahramanınızın alacağı hasarlara ne kadar dayanabileceğini; Wumpa, bir kahramanın sayı yapma hızını; savaş, kahramanın hasar verme gücünü; çeviklik, kahramanın hareket etme esnekliğini; zorluk ise kahraman ile oynamanın zorluğunu ifade ediyor. Bunun yanında her kahraman kendine oyuna başlamadan önce 1 adet özel yetenek seçmesi gerekiyor. Oyun içinde bu yeteneği kullanmak için ekranın sağ alt köşesindeki barın dolması gerekiyor. Bar normalde oyun içinde yavaş doluyor ama seçmiş olduğunuz kahramanın rolüne uygun oynarsanız, özel yetenek barınız daha hızlı doluyor.

Kahramanların Wumpa özelliğini açıklarken oyundaki amacımız hakkında ufak bir ipucu verdiğimi düşünüyorum. Oyundaki amacımız, rakip takımdan önce 2000 Wumpayı toplamak ve Wumpa bankasına atmak. Bu amaca daha hızlı ulaşmanız için oyuna mücevher demetleri eklenmiş. Mücevher demetlerinin üstüne zıplayıp, mücevher demetinde bulunan mücevherlerin hepsini kendi takım rengine çevirdiğiniz zaman topladığınız Wumpalar %30 daha değerli hale geliyorlar. Bir mücevher demeti ile birlikte oyunda bulunan diğer mücevher demetini de elle geçirirseniz, Wumpalarınız %70 daha değerli bir hale geliyor. Bundan dolayı takımınızda bir adet destek kahramanının olması maç esnasında çok büyük bir fark yaratıyor.  

Oyunda Wumpa gibi yadigâr adı verilen materyallerde toplayıp, yadigâr istasyonlarına kayıt ettirebiliyorsunuz. Bu durumda kısa süreliğine maç alanına özgü ekstra bir yetenek kazanıyorsunuz. Oyun alanlarında küçük ve büyük yadigâr istasyonları bulunuyor. Büyük istasyonları doldurmak, küçük istasyonları doldurmaktan daha zor oluyor ama avantajda büyük oluyor. Serenity Gardens büyük yadigâr istasyonundan alacağınız yetenekle, tek seferde daha çok Wumpa toplayabiliyorsunuz. Just Beachy’s küçük yadigâr istasyonundan alacağınız yetenekle, topun içinde daha hızlı gidebiliyor ve güçlü saldırabiliyorsunuz. Oyunda yadigâr istasyonlarından elde edebileceğiniz 14 adet küçük, 10 adet büyük olmak üzere 24 adet ekstra yetenek bulunuyor.

Oyunda yarışma, özel maç, hazırlık maçı ve eğitim olmak üzere 4 farklı oyun seçeneğini bulunuyor. Bu seçeneklerden daha çok yarışma ve özel maç seçeneğinin kullanılacağını düşünüyorum. Özel maç seçeneğinde, istediğiniz kişilerle maç yapabiliyorsunuz ama yarışma seçeneğinde takımınız ve rakipleriniz otomatik ve rastgele olarak belirleniyor. Oyun seçeneklerinden sonra kahramanınızı, kahramanınızın kozmetiklerini ve özel yeteneğini seçerek oyuna başlıyorsunuz. Son olarak oyundaki kozmetik öğelerin kilidini açmak için belirli zamanlar bulunuyor. Bu yüzden beğendiğiniz veya kullanmak istediğiniz öğeler varsa ellinizi çabuk tutmanızı tavsiye ederim.

Crash Team Rumble güzel ama bir sorun var

Oyunun grafikleri ortalamanın üstünde bir başarı sergilerken çevre ve karakter tasarımlarının çok iyi olduğunu söylemem gerekiyor. Bunun yanında her Crash oyununda olduğu gibi sesler yine muazzam bir şekilde oyuna yedirilmiş. Oyunun kontrolleri ise çok basit ve kullanıcı dostu olarak tasarlanmış. Bu yüzden seriye hâkim olsanız da olmasanız da çok kısa sürede kontrollere alışacağınıza inanıyorum. Crash Team Rumble oyununu, PlayStation 5 platformunda deneyimleme şansım oldu. Oyunu oynadığım süre boyunca herhangi bir performans sorunu yaşamadım. Takım eşleştirmeleri çok kısa sürelerde sağlanırken yükleme ekranlarında ise 4-5 saniyelik beklemeler yaşanabiliyor.

Takım oyunlarında iletişimin çok önemli olduğu gerçeğine rağmen Crash Team Rumble oyununda takım arkadaşlarınızla iletişim kurmak için çok bir şansınız bulunmuyor. İletişim konusundaki eksiklikten dolayı takımınızı kurarken ve oyun içinde ciddi sorunlar yaşayabiliyorsunuz. Bu sorundan dolayı takımınızın dengesiz bir şekilde oluşturulması, oyun içinde takım arkadaşlarınızla koordine olamama gibi bir takım sorunlarla karşılaşıyorsunuz. Oyun, maç içinde kullanılması için çok sınırlı bir iletişim sistemini oyunculara sunuyor olsa da bu sistemin iletişim için yeterli olmadığını oynarken tecrübe ediyorsunuz.  

Oyunla geçirdiğim ilk birkaç saatten çok keyif aldım ama daha sonra bütün karakterler ve özel güçler açılınca oyun kendini tekrar etmeye başladı. Oyundaki karakterler, özel yetenekler ve maç alanları için gerçekten çok az sayıda içerik oluşturulmuş. Oyunda bulunan kozmetik eşyaların ise diğer materyallerin çeşitliliğine göre daha iyi durumda olduğunu söyleyebilirim ama bu da oyunun içerik anlamındaki vasatlığını, bir üstte çıkarmasına yeterli olmuyor. Oyundaki çeşitliliğin ve içeriğin bu kadar az olması, oyundan bir süre sonra zevk almamanıza neden oluyor.

Oyunu ilk duyduğumda çok heyecanlanmıştım ama aynı zamanda içimde bir şüphede bulunuyordu. Oyunu oynadıktan sonra söyleyebilirim ki içimdeki şüphe gerçeğe dönüştü ve Crash Team Rumble oyunu, karşımıza vasat bir şekilde çıktı. Oyunu oynamaya başladıktan 3 saat sonra sadece iki takımında ne yaptığını bildiği ve dengeli takım kurdukları maçlardan keyif almaya başladım. Bütün bunlara ek olarak oyunun muadili olabilecek oyunların ücretsiz olması ve Crash Team Rumble oyununun yüksek bir rakamdan satışa çıkmış olması, kafaları daha da karıştırıyor. Sonuç olarak, elimizde vasat ama potansiyeli olan bir oyun bulunuyor. Benim önerim oyuna yeni içeriklerin çıkmasından sonra sunacağı deneyime göre kendisine bir şans vermeniz yönünde olacaktır.

Crash Team Rumble
Olumlu
Kullanıcı dostu oyun yapısı.
Renkli Crash evreni.
Takım eşleştirme ve maç süreleri çok iyi ayarlanmış.
Her kahramanın farklı oyun deneyimi sunması.
Olumsuz
Zayıf oyun içeriği.
Oyun içi iletişim kurmanın mümkün olmaması.
Oyunun kendini tekrar etmesi.
Takımların rastgele oluşturulmasından dolayı bazı maçlarda acemi oyuncuların içinde çaresiz kalıyorsunuz.
7

Etiketler: