Final Fantasy VII oyununun evreni son birkaç senede oldukça popüler hale geldi. Bunun en büyük sebebi de PC ve PlayStation 4/5 için çıkan Final Fantasy VII Remake idi tabii ki. Yalnız, bu popülerlik önümüzdeki birkaç senede de devam edecek; aynı oyunun iki bölümü daha yeniden yapım olarak çıkacak. Sıradaki bölüm, Final Fantasy VII Rebirth olacak ve o oyunda karşımıza önemli bir karakter olan Zack Fair çıkacak. Eğer ilk yeniden yapım hoşunuza gittiyse ve kendinizi diğer bölümler için hazır hissetmek istiyorsanız, bugün inceleyeceğim Crisis Core – Final Fantasy VII – Reunion oyunu da mutlaka ilginizi çekecektir.

Crisis Core: Final Fantasy VII, orijinal olarak 2007 senesinde PlayStation Portable için çıkmıştı. Bu oyun, Final Fantasy VII içerisinde geçen hikayenin öncesini anlatıyordu. Bu noktada özellikle de Zack Fair, Sephiroth ve Cloud karakterlerine odaklanıyordu ki bu listedeki iki ismi zaten hemen tanıdığınızı varsayıyorum: Cloud, yeniden yapımın ana karakteri ve Sephiroth da baş düşmanımız. Zack de muhtemelen yeniden yapımın ikinci bölümünde büyük bir rol oynayacak. İşte tüm bu karakterler hakkında daha fazla bilgi sahibi olabilmek için şimdi, Crisis Core – Final Fantasy VII – Reunion adı altında bir başka iyileştirilmiş sürüm ile tanışıyoruz.

Evet, Crisis Core – Final Fantasy VII – Reunion bir yeniden yapım değil, geliştirici ekip bu oyunu daha çok iyileştirilmiş bir sürüm olarak anlatıyor. Unreal Engine 4 ile neredeyse yeniden geliştirilmiş olan bu oyun, yine de Final Fantasy VII ile Final Fantasy VII Remake arasındaki fark kadar büyük bir yenilik ortaya koyamıyor ama yine de oyunun her alanında ciddi anlamda iyileştirmeler görebilmek mümkün. Yani, bu oyun her ne kadar bir yeniden yapım olmasa da öyle göz ardı edilebilecek kadar küçük bir iyileştirilmiş sürüm de değil. Geliştirici ekip, ana yeniden yapım ve gelecek bölümler arasında bir uyum yakalamaya çalışıyor bu projede.

İşte tam da bu uyum yüzünden Crisis Core – Final Fantasy VII – Reunion; yenilenen oynanış mekanikleri, yeniden yapım ile uyum gösteren karakter modelleri, seslendirmeler, müzikler ve çok daha fazlası ile geliyor. Ayrıca tamamen yeni ve/veya iyileştirilmiş sinematik anlar da bu projenin içerisinde yer alıyor. İşte tüm bu iyileştirmeler sayesinde PlayStation Portable konsolunun en sevilen oyunlarından biri olan Crisis Core: Final Fantasy VII, benim kendisini deneyimlediğim PlayStation 5 konsolunda muhteşeme yakın bir deneyim sunmayı başarıyor. Şimdi gelin, bu muhteşemlikten bahsedelim.

Crisis Core - Final Fantasy VII - Reunion

Final Fantasy VII oyununun evrenine derinlemesine dalıyoruz

Daha önce de söylediğim gibi Crisis Core – Final Fantasy VII – Reunion oyununda Zack karakterini kontrol ediyoruz. Kendisinin amacı aynı Sephiroth gibi bir Soldier 1st Class olmak. Orijinal oyundan ve yeniden yapımın ilk bölümünün 7 sene öncesini anlatan bu oyunda Zack, Cloud ve Zack, Sephiroth arasındaki bağ muhteşem bir şekilde kuruluyor. Zaten hikayenin temelleri sağlam olunca geriye sadece oynanışı tutturmak kalıyor ki geliştirici ekibin elinde hem yeniden yapımın kaliteli sistemleri, hem de oyunun orijinal versiyonun mükemmel yapısı bulunca, başarıyı tutturamamak neredeyse imkansız bir hal alıyor.

Yalnız, oynanıştan önce Crisis Core – Final Fantasy VII – Reunion içerisinde ilk olarak görsellik dikkat çekiyor. Unreal Engine 4 ile yenilenen bu oyun, görsel açıdan neredeyse Final Fantasy VII Remake ile aynı seviyede bir görsel kalite sunuyor. Görsel detaylar, karakter modelleri, efektler, manzaralar ve çok daha fazlası şahane duruyor. Kullanıcı arayüzü, aynı yeniden yapımda olduğu gibi biraz eski duruyor ama bu da zaten oyunu köklerine bağlı tutuyor. Geliştirici ekip, her ne kadar bunun için bir iyileştirilmiş sürüm dese bile yeniden yapım ile iyileştirilmiş sürümlerin arasındaki çizgi, bu oyunda iyice yok oluyor.

Crisis Core – Final Fantasy VII – Reunion oyununun görselliğindeki tek problem, bazı sinematik sahnelerin direkt olarak orijinal oyundan alınmış ve hiçbir iyileştirme yapılmadan kullanılmış olması. Yine de sinematik sahneden çıkıp, oynanış ile tanıştığınız anda tüm bunları unutuyorsunuz. Özellikle de savaş anlarında Ifrit gibi büyük varlıkları çağırdığınız zaman sunulan görsel efektler, direkt olarak ağzınızı açık bırakacaktır. Yalnız, daha sonra karakterlerde göreceğiniz animasyonlar da biraz canınızı sıkabilir. Yani, karakter modelleri çok yeni ve kaliteli görünürken, animasyonlar sanki birkaç nesil geriden geliyor gibi hissettirebiliyor.

Yine de Crisis Core – Final Fantasy VII – Reunion oyununun bir yeniden yapım değil de iyileştirilmiş sürüm olduğunu hatırladığınız zaman tüm bu hataları görmezden gelebiliyorsunuz. Zaten bu oyun, PlayStation Portable konsolunda en iyi görünen oyunlardan bir tanesiydi. Asıl sıkıntı, aynı konsolun oynanış tarafında bu oyunu biraz geride tutuyor olmasıydı. Malum, o konsolun kontrolcü sistemi çok daha farklı ve tek analog sistem ile oynanış elementleri biraz farklı kontrol ediliyordu. Şimdi ise DualSense gibi modern kontrolcüler sayesinde oynanış, Final Fantasy VII Remake ile aynı seviyede hissettirmeyi başarıyor.

Crisis Core - Final Fantasy VII - Reunion

En büyük değişiklikleri oynanış tarafında görüyoruz

Crisis Core – Final Fantasy VII – Reunion, bir aksiyon ve rol yapma oyunu. Buna rağmen oyunun orijinal versiyonu, PlayStation Portable üzerinde çok da hızlı ve rahat bir kontrolcü şemasına sahip değildi. Şimdi ise bu durum tamamen değişiyor. Ana butonlar ve tetikler sayesinde bu oyundaki saldırıları ve büyüleri çok daha hızlı ve etkili bir şekilde gerçekleştirebiliyoruz. Zaten savaş anları gerçek zamanlı bir şekilde yaşandığı için aksiyon, kendisini direkt olarak belli ediyor. Eğer kontrol şeması hoşunuza gitmezse, her şeyi ayarlardan değiştirebilmeniz de mümkün. Oyun sizi belli bir şekle sokmaya çalışmıyor.

Orijinal oyunda kullanılmış olan Digital Mind Wave sistemi de Crisis Core – Final Fantasy VII – Reunion ile geri dönüyor. Buradaki problem, bahsi geçen sistemin pek de iyileştirilmiş olmaması. Bu sistem dahilinde ekranın bir köşesinde slot makinesi yer alıyor. Bu makine otomatik olarak çalışıyor ve belli kombinasyonları gördüğü zaman karakterlerinize ciddi anlamda büyük avantajlar sağlayabiliyor. Yalnız, makine çok rastgele zamanlarda çalıştığı için sistemden alacağınız zevk biraz dengesiz kalıyor. Bazen bölüm sonu canavarı savaşları çok kolay, bazen de inanılmaz zor hissettiriyor Digital Mind Wave sayesinde.

Her şeye rağmen, özelikle de orijinal oyunu oynadıysanız, Crisis Core – Final Fantasy VII – Reunion ile sunulan savaş sistemi size çok iyi gelecektir. Bu oyundaki sistem, ne yazık ki Final Fantasy VII Remake oyunundaki sistem kadar derin ve eğlenceli bir hal alamıyor ama yine de PlayStation Portable konsolundaki orijinal oyun ile karşılaştırdığınız zaman çok daha hızlı ve aksiyon dolu bir oynanış sunuluyor. Karakterimizin hızlı bir şekilde kaçabilmesi, saldırıları savuşturması, düşmanların arkasına kayıp büyük hasarlar vermesi, yaratık çağırma, büyüler ve çok daha fazlası bu oyunu oldukça eğlenceli bir hale sokuyor.

Crisis Core – Final Fantasy VII – Reunion içerisinde eğlenceyi bozan şeyler ise aslında temel tasarım mantığı. Malum, bu oyun PlayStation Portable için geliştirilmişti ve bu yüzden de içerisinde, ayakta hızlıca oynayabileceğiniz, pek bir derinliği bulundurmayan, gereksiz görevler yer alıyor. Oyunun tamamı 10 bölümden oluşuyor ve 10-12 saatte bitirilebiliyor bu oyun. Yan içerikleri yaparsanız, bu süre uzuyor ama yan içerikler ne yazık ki Final Fantasy VII Remake oyunundaki yan içeriklerden bile daha kalitesiz ve daha anlamsız. Kendileri direkt olarak bir zaman kaybı gibi hissettiriyor efendim. Bu da büyük bir hayal kırıklığı oldu benim için.

Crisis Core - Final Fantasy VII - Reunion

Crisis Core – Final Fantasy VII – Reunion, oynanmayı hak ediyor

Crisis Core – Final Fantasy VII – Reunion, aynı zamanda mini oyunları da biraz hayal kırıklığına uğratıyor. Bu oyunun içerisinde yer yer mini oyunları oynayabiliyorsunuz ve bunlar belli bir süre içerisinde eşya toplamaktan başlayıp, füze parçalamaya kadar çeşitleniyor ama ne yazık ki hiçbiri eğlence sunmuyor. Eğlence sunan şey, orijinal oyundan geri dönen Materia Fusion sistemi. Bu sistem sayesinde zayıf olan Materia ögelerini birleştirip, çok daha güçlü ve benzersiz Materia oluşturabiliyorsunuz. Bu da savaş içerisinde, oyunun başından itibaren bir güç fantezisi yaşamanıza olanak sağlayabiliyor.

Sunum tarafında ise zaten daha önce Crisis Core – Final Fantasy VII – Reunion oyununun görselliğinden bahsetmiştim. O yüzden, görselliği es geçip, performansa odaklanacağım. PlayStation 5 konsolumda deneyimlediğim bu oyun gayet kısa yükleme süreleri ve 60 FPS değerindeki stabil performansı ile beni memnun etti. DualSense üzerinden verilen destek biraz zayıf olsa bile hiç yoktan iyidir bence. Sesler ve müzikler ise asıl bahsedilmesi gereken nokta. Seslendirmeler, Final Fantasy VII Remake oyunundaki aktör ve aktrisler ile yapılmış ve her seslendirme yenilendiği için final sonuç çok daha başarılı. Müzikler de aynı şekilde.

Durum böyle olunca, Crisis Core – Final Fantasy VII – Reunion oyununun anlatmaya çalıştığı hikaye de değer kazanıyor. Daha önce bahsetmedim ama bu hikaye ile Cloud ve Zack karakterleri ciddi anlamda detaylandırılırken, Sephiroth da gerçek bir insan gibi sunuluyor. Final Fantasy VII Remake içerisinde Sephiroth, biraz yapay kalmıştı ama bu oyunda, o karakterin de boşlukları dolduruluyor ve mükemmel bir sonuç ortaya çıkıyor. Sadece bu üç karakter değil; yeniden yapımın ilk bölümünde gördüğümüz ve ikinci bölümünde göreceğimiz karakterler de başarılı bir şekilde sunuluyor; hikaye çok açıklık kazanıyor.

Durum böyle olunca da Crisis Core – Final Fantasy VII – Reunion oyununu önermemek imkansız. Bu oyunu özellikle de Final Fantasy VII oyununun evrenine ilgi duyuyorsanız oynamanız gerekiyor ama beklentilerinizi Final Fantasy VII Remake ve Final Fantasy VII Rebirth seviyesinde tutmamanızı, biraz düşürmenizi öneriyorum. Bu oyun her ne kadar iyileştirilmiş sürümlerle yeniden yapımlar arasındaki çizgiyi yok ediyor olsa bile yine de o çok sevilen yeniden yapımın seviyesine ulaşmıyor. Zaten oyunun amacı da bu değil. Bu oyundan sonra, sıradaki yeniden yapımlar için heyecanlanmamak da neredeyse imkansız.

Crisis Core - Final Fantasy VII - Reunion
Crisis Core - Final Fantasy VII - Reunion
Olumlu
Daha hızlı ve aksiyon dolu bir hale getirilmiş oynanış sunuluyor.
Seslendirmeler, müzikler ve yer yer görsellik şahane duruyor.
İlk bölümden ve gelecek bölümlerden karakterler detaylandırılıyor.
Yeniden yapımlarla, iyileştirilmiş sürümler arasındaki çizgi yok ediliyor.
Olumsuz
Yan içeriklerin tamamı çok boş ve sıkıcı bir yapıya sahip.
Mini oyunlar da aynı şekilde pek bir eğlence sunmuyor.
Bazı sinematik sahneler iyileştirilmeden, direkt konulmuş.
Digital Mind Wave sistemi çok rastgele bir şekilde çalışıyor.
8