2007 senesinin içerisinde arka arkaya oynayıp bitirdiğim 3 tane FPS türünde video oyunu vardı. Bunların ardından uzunca bir süre FPS türündeki oyunlar beni tatmin etmedi. O üç oyundan bir tanesi, yıllar sonra Crysis Remastered adıyla Nintendo Switch için yeniden çıkışını gerçekleştiren Crysis idi. Ben de yıllar öncesinin anılarını, bu kez portatif bir oyun konsolunda yeniden deneme imkanı bulmanın heyecanını yaşadım.
Birazdan da bahsi geçen oyunla ilgili değerlendirmelerimi sizlerle paylaşacağım yalnız öncesinde birkaç önemli konudan bahsetmek istiyorum. Bu konuların başındaysa Türkçe seslendirme özelliği bulunuyor. Zamanında, Crysis oyununun ülkemizde büyük bir heyecana sebep olmasının en büyük sebebi Türkçe seslendirme ve metin desteğine sahip olmasıydı. İlk kez AAA kapasitesindeki bir video oyununda Türkçe seslendirme ayrıcalığıyla karşılaşmıştık.
Üst kısımda belirttiğim gibi bu oyunu 2007 senesinde PC üzerinden deneyimledim, gayet de memnun kaldım. Yıllar sonra aynı oyunun yenilenmiş sürümünün geleceğini duyduğumda heyecanlanmadım desem yalan olur. Özellikle çıkışını gerçekleştirdiği dönemde büyük etki oluşturan, teknik anlamda zamanının bilgisayarlarını ağlatan bu oyunun Nintendo Switch ile nasıl bir uyum sağlayacağını merak ediyordum.
Merak ettiğim bir diğer nokta ise incelemesini gerçekleştirmekte olduğum yapımda Türkçe seslendirme özelliğinin olup olmayacağıydı. Nintendo Switch konsolunun sınırlı disk alanı durumundan ötürü bu desteğin bulunmayacağını zannediyordum fakat yanıldım. Oyuna başlarken karşımıza çıkan dil seçeneklerinin en altında satırında Türkçe seçeneği bulunuyordu.
Böylece daha büyük bir memnuniyetle Crysis Remastered oyununu Nintendo Switch konsolunda denemeye başladım. Türkçe meselesi hallolduğuna göre artık düşünecek daha farklı bir soru işareti kalmıştı. Zihnimde oluşan bu soru işareti ise zamanında bilgisayarları için referans noktası kabul edilen, bilgisayarların donanımlarının değerlendirilmesine yarayan bir video oyununun, portatif bir oyun konsolunda nasıl bir performans sergileyeceğiydi.
Crysis Remastered ile maksimum özellikler
Almanya’da yaşayan üç Türk kardeş tarafından kurulan Crytek, Far Cry oyunuyla önemli bir işe imza atmış, bu oyunla adını duyurmayı başarmıştı. İlk oyundan sonra Ubisoft ile olan bağlarını koparan Crytek ekibini bu önemli oyunun isim haklarını eski yayıncısında bırakınca yeni oyunları için Crysis ismini tercih etmişlerdi. Bu tercih neticesinde geliştirilen oyun ise ilk Far Cry oyununun devamından fazlasını barındırıyordu.
İncelemesini gerçekleştirdiğim Crysis Remastered oyunu da 2007 senesinde çıkışını gerçekleştiren oyunun büyük ölçüde aynısı. Kaybolan araştırmacıları bulmakla görevli olan dört kişilik askeri ekibimizle, Kuzey Kore askerleri tarafından işgal edilen bir adaya havadan iniş gerçekleştiriyoruz. Adaya giriş yaptıktan kısa süre sonra sorunumuzun yalnızca Kuzey Kore askerleri olmadığı anlaşılıyor ve ekip üyelerimizi teker teker kaybetmeye başlıyoruz.
Dünyadan olmadıkları anlaşılan tuhaf varlıklar ve karşımıza çıkan Kuzey Kore askerleriyle olan mücadelemiz de olanca hızıyla başlıyor. Crysis Remastered, bir açık dünya oyunu olmamasına karşın geniş arazi kullanımıyla bu hissi edindiren bir video oyunu. Taktiksel açıdan oyuncuyu özgür bırakan yapısı sayesinde, görevleri farklı noktalardan geçerek tamamlama şansına sahibiz ama ulaşmamız gereken yalnızca bir nokta oluyor.
Çizgisel bir ilerleyişe sahip olan bu oyundaki geniş alan kullanımı da belirttiğim gibi ilerleyiş adına farklı yollar denemeye imkan tanıyor. Crytek ekibi, 2007 senesinde bu oyun için yapılan tanıtımlarda taktiksel çeşitliliğin artmasını sağlayan bir özelliği ön plana çıkararak ses getirmişti. Bu özellik ise karakterimizin giydiği nano kıyafetlerdi. Günümüzün koşullarında hayretle karşılanmayacak olan CryNet Nanosuit sayesinde karakterimize birazdan anlatacağım özel yetenekler ekleniyor.
Yakın zamanda çıkışını gerçekleştiren oyunlarda yer alan karakter geliştirme sisteminin bu oyunda olmadığını söylemeden geçmeyeyim. Her ne kadar özel yeteneklerimiz bulunsa da bir çeşit geliştirme sistemine dahil olmadan oyunun hikayesinin akışına kendimizi kaptırmamız gerekiyor. Eğer izin verirseniz, 2007 senesinde bu oyunu deneyemeyen ve nasıl bir yapı barındırdığını merak eden okurlarımız için alt satırlarda biraz da oynanış mekaniklerinden bahsetmek istiyorum.
Doğrudan savaşmak ile gizlilik arasındaki tercih bize bırakılıyor
Crysis Remastered için salt bir FPS oyunu nitelendirmesini rahatlıkla yapabilirim. İki farklı silah, çeşitli bombalar ve farklı teçhizatlar taşıyabildiğimiz bu oyunun en önemli oynanış mekanikleri CryNet Nanosuit sayesinde ortaya çıkıyor. CryNet Nanosuit ile görünmez olabiliyor, zırhla kaplanabiliyor, yüksek yerlere sıçrayabiliyor ve çok hızlı koşabiliyoruz. Normalden biraz daha yükseğe zıplamak ve biraz daha hızlı koşmak dışında CryNet Nanosuit asıl özellikleri görünmezlik ve zırh unsurları oluyor.
İncelemekte olduğum bu oyunda birkaç kurşun yediğimiz anda ölebiliyoruz ki bu anlamda Crysis Remastered için oldukça zorlu bir oyun tanımlamasını yapabilirim. Buna karşın giysimizin bir getirisi olan zırh özelliğini aktif ettiğimizde, bize isabet eden kurşunlar canımızı azaltmıyor. Tabii bir enerji seviyesi bulunuyor ve darbe aldıkça bu seviye azalıyor. Doğru taktiklerle çatışma anları sırasında zırhımızı aktif ettiğimiz de canımız yenileniyor.
Benzer şekilde oyunda pelerin diye tabir edilen özellik sayesinde de görünmez olarak düşman alanlarına sızabiliyoruz. Ateş etmediğimiz ve düşmanın gözünün dibine girmediğimiz takdirde fark edilmiyoruz. Görünmezlik özelliği de oyundaki taktiksel çeşitliliği güçlendiren bir etken oluyor. Bu özellik de zırhımız gibi enerji seviyemizi düşürüyor ve bir süre sonra tükeniyor. Enerji tükenince de görünmezlik yeteneğini kaybediyoruz. Bu nedenden ötürü görünmez olarak kat edebileceğimiz mesafeyi iyi ayarlamamız gerekiyor.
Ayrıca, pelerinimizin enerjisi biz ayaktayken hızlıca, çömelirken ve sürünürken daha yavaş tükeniyor. Bazı durumlarda acele etmeden hareket etmenin çok daha olumlu sonuçlar doğurduğunu da yeri gelmişken söyleyeyim. Savaş mekanikleri, CryNet Nanosuit ile birlikte en bilinen FPS oyunlarındaki sistemle benzer biçimde ilerliyor. Düşmanlara nişan alıp ateş edebiliyor, bomba atabiliyor, çeşitli savaş araçlarını da elde edersek kullanabiliyoruz.
Özetlemek gerekirse Crysis Remastered, geniş alanları kullanabildiğimiz, özel yeteneklerimizi taktiksel açıdan değerlendirdiğimiz bir FPS oyunu olarak yeniden karşımıza çıkıyor. Nintendo Switch konsolunda bu video oyununu oynamak da ayrı bir heyecan oluşturuyor. Bununla birlikte, yaklaşık olarak 13 sene öncesinde çıkışını gerçekleştirmiş bir oyunu, portatif bir oyun konsolunda deneyimlemek nasıl bir his oluşturuyor sorusunu kendimize sormamız gerekiyor.
Crysis Remastered, gerçekten yenilenmiş bir oyun mu?
Hatıralarımı canlandırdığımda 2007 senesinde Crysis oyununun ağızları açık bırakan bir görsellik sunduğunu söyleyebilirim. Pek çok kişi mevcut bilgisayarlarla bu oyunu tam performans alarak oynayamamıştı. Aktarılan grafikler bile o yıllarda hayranlığımızı kazanmaya yetmişti. Ağaçların dallarından tutun da yıkılan yapıların görüntülerine kadar bu oyunun hemen her yerinde oyuncuyu etkileyen görsel unsurlarla karşılaşılıyordu.
Crysis Remastered oyunu Nintendo Switch konsolunda, hem portatif olarak, hem de televizyona bağlı olarak deneyimledim ve beni hayrete düşüren bir görsellikle ne yazık ki karşılaşmadım. Görsellikle birlikte, oynanış anlamında da günümüzün standardının çok altında bir yapıyla karşılaştığımı söylemem gerekiyor. Silahların vuruş hissi, mekanların yapısı, bir türlü eski heyecanımın yeniden oluşmasını sağlayamadı.
Böyle söylediğimde Crysis Remastered oyununun çok kötü bir yapıt olduğunun anlaşılmasını istemiyorum. Aksine, Nintendo Switch konsolundaki en başarılı FPS oyunlarından bir tanesi var karşımızda. Özellikle portatif olarak oynandığında gayet farklı hissettiriyor bu oyun. Görsel açıdan da portatif olarak ekranın küçük olmasından ötürü gayet başarılı görsellikle sunuluyor. Yalnızca, günümüzdeki; PC, PlayStation 4, Xbox One platformlarının yeni oyunlarıyla karşılaştırıldığında biraz eski olduğunu hissettiriyor.
İncelemesini gerçekleştirdiğim oyunu, Nintendo Switch konsolunu televizyona bağlayıp deneyimlediğimde bu yapıtın eski mekaniklerinin daha hissedilebilir olduğunu gördüm. Performans açısından da televizyona bağlıyken daha fazla kayıplar yaşanıyor. Portatif olarak oynandığında ise bu kayıplar fazla göze çarpmıyor. Bununla birlikte, hem portatif olarak, hem de televizyona takılıyken oyunun yükleme sürelerinin biraz fazla uzun sürüyor.
Crysis Remastered oyununun diğer platformlar için henüz çıkışını gerçekleştirmedi. Muhtemelen Nintendo Switch konsolunun dışındaki sürümlerde daha detaylı grafik geliştirmeleri gözlenecektir ama bu konsolda eskisine nazaran büyük farklılıklar görülmüyor. Her şeye rağmen, etkileyicilik konusu tartışmalı olmasına karşın Crysis Remastered oyununun Nintendo Switch sürümünün kötü grafiklere sahip olmadığını da yinelemek isterim.
Nintendo Switch tarafının en iyi FPS oyunu mu geldi?
Tek kişilik ve hikaye odaklı bir FPS oyununu Nintendo Switch konsolunda oynamak istiyorsanız, şahsi görüşüme göre Crysis Remastered en iyi tercihlerden birisi olacaktır. Türkçe seslendirme ve metin desteğine de sahip olan bu oyun ülkemizdeki oyuncular için yeniden ayrı bir yer tutacaktır diye düşünüyorum. Oldukça başarılı bir yapısı olan, oyun alanında taktiksel ilerleyişe izin veren bu yapıt, belirttiğim gibi isteğiniz hikaye odaklı bir oyun yönündeyse doğru adres olabilir.
Grafikler kısmıysa, üst kısımda açıklamaya çalıştığım gibi biraz soru işareti olarak kalacaktır. Eğer, 2007 yılında çıkan Crysis oyununun gösterdiği etki zihnimde kalmasaydı ve doğrudan Crysis Remastered oyununun Nintendo Switch konsolunda deneseydim, grafiklerin gayet başarılı olduğunu söyleyebilirdim. Yalnız ortada farklı bir durum bulunuyor ki bu durum da Nintendo Switch konsolunun teknik kapasitesinden kaynaklanıyor.
Şöyle anlatmaya çalışayım ki gözlemlediğim kadarıyla Nintendo Switch konsolunda deneyimlediğim bu oyun, doğrudan 2007 senesindeki oyunun grafiklerinin yenilenmiş sürümü değil. Karşımızdaki oyun önce diğer platformlar için yenilenmiş ve sonrasında gerekli teknik düşürmeler yapılarak Nintendo Switch sürümü oluşturulmuş durumda. Yani, bu oyunun 2007 senesindeki PC sürümüyle 2020 senesindeki Nintendo Switch sürümünü karşılaştırdığınızda PC sürümü daha detaylı görülebilir.
Bazı teknik aksaklıklar ve zamanın gerisinde kalan bazı oynanış mekanikleri de söz konusu ama Crysis Remastered oyunu tüm olumsuzluklarına rağmen gayet başarılı sayılabilecek bir FPS oyunu. Özellikle böylesi kaliteli bir oyunu Türkçe seslendirmeyle birlikte portatif bir oyun konsolunda oynamak hayli keyif verici oluyor. Tatilde veya yolculuk sırasında bu keyfi yaşamak istiyor, eğlenceli bir macerayı deneyimlemek istiyorsanız, incelediğim oyuna 30 Dolarlık fiyatını da dikkate alarak bir şans verebilirsiniz.