PC tarafında oyuncuların tercih edebileceği neredeyse sayısız Battle Royale oyunu bulunuyor ama konsol tarafında o sayı, biraz sınırlandırılıyor. Mesela, şu an konsolda kaliteli bir Battle Royale oyunu oynamak isteseniz, bence seçenekleriniz Fortnite ve Apex Legends oyunlarından daha fazla çeşitlenmiyor. Bugün ise en azından PlayStation 4 için yeni bir Battle Royale oyunu piyasaya sürüldü. Bu oyunun adı tabii ki de Cuisine Royale ve şimdi kendisini inceleyip, ne kadar kaliteli olduğunu göreceğiz.

Cuisine Royale

Cuisine Royale, yeni bir oyun da sayılmaz

İnceleme yazımın başında PlayStation 4 için yeni bir Battle Royale oyunu dedim; Cuisine Royale, PC tarafında bir süredir sevgi ile oynanıyordu. Ben, bu oyunu PC tarafında deneyimlemedim ama haftalardır konsollar için çıkmasını bekliyordum. Bugün ise o beklediğim çıkış gerçekleştirdi ve oyunun aslında nasıl bir yapıt olduğunu görebilmiş oldum. Öncelikle oyunun temasından ve haritasından bahsetmek istiyorum. Ardından daha farklı konulara değineceğim ve oyunu size anlatmaya çalışacağım.

Cuisine Royale, birçok farklı temaya ev sahipliği yapan bir haritada geçiyor. Bu haritada büyük ormanlar, çöller, İkinci Dünya Savaşı bölgeleri ve çok daha fazlası bulunuyor. Oyunun renkleri ise özellikle ormanlık alanlarda ve tabii ki yeşilliğin oldu küçük şehir tipi bölgelerde öne çıkıyor. Çöl ve İkinci Dünya Savaşı bölgelerinde benim için göze çarpan herhangi bir şey bulunmuyor. Yani, oyunun haritası beni memnun etti. Bölgeler arasında çok uzun yürüme mesafeleri de bulunmuyor sayılır zaten.

Cuisine Royale, bir Battle Royale oyunu ve tabii ki düşmanlarınızı öldürmeniz gerekiyor. Oyun, Solo modunda 30 kişi, Squad modunda ise sanıyorum ki 60 kişi şeklinde oynanıyor. Haritada rastgele bir bölgede başlıyorsunuz; silah, ekipman ve zırh gibi şeyleri toplamanız gerekiyor. Klasik bir Battle Royale deneyimi yani. Şu anda da oyunda İkinci Dünya Savaşı silahları bulunuyor ve Vahşi Batı temasını garipleştiren bir sezon bulunuyor. Bu sezon dahilinde, oyunda ilginç eşyalar da bulunuyor.

Bu Battle Royale oyununun açık dünyasında, sizin hızlı koşmanızı veya daha yükseklere zıplamanızı sağlayan ögeler bulunuyor. Tabii ki oyunda daha fazlası var; mesela, serum takabiliyorsunuz ama ne yazık ki kendisinin ne işe yaradığını henüz bilemiyorum. Oyun zaten çok eğlenceli bir temaya sahip bence ve bu tip garip ögeler de oyunu daha eğlenceli hale getiriyor. Yani, karşımızda Apex Legends veya PlayerUnknown’s Battlegrounds gibi kendisini ciddiye alan bir Battle Royale oyunu bulunmuyor.

Cuisine Royale

Şimdi de oyunun temel sistemlerinden bahsedelim

Cuisine Royale oyununun temel oynanışına geçmeden önce sistemlerinden ve diğer mekaniklerinden bahsetmek istiyorum. Bu oyuna öncelikle bir karakter seçerek başlıyorsunuz. Temelinde, erkek veya kadın seçebiliyorsunuz. Bir de Kızılderili arkadaş bulunuyor ama kendisi mikro ödeme ile elde edilebiliyor. Bu üç farklı karakterin de kendisine has nihai yeteneği bulunuyor. Mesela, erkek karakteri seçerseniz, kendisi bir anda köpek gibi üstünüze koşup, sizi birkaç darbede öldürebiliyor.

Eğer Kızılderili arkadaşı satın almadıysanız, erkek ve kadın karakter arasında sürekli değişiklik yapabiliyorsunuz. Yani, en başta yaptığınız karakter seçimi aslında pek bir işe yaramıyor. Ardından, bu karakterleri özelleştirebiliyorsunuz da ama bu noktada genellikle karşınıza mikro ödeme çıkıyor; Cuisine Royale, ücretsiz bir Battle Royale oyunu. Bu oyunda karakterimizi 10 farklı kategoride özelleştirebilmemiz de mümkün ama şu an oyundaki tüm kategoriler, zayıf içeriklere sahip gibi.

Şapka, kıyafet seti, maske, işaret, iç çamaşırı, araç-gereç, mezar taşı, kameraman, ifade hareketi ve silah özelleştirilebiliyor. Bu noktada neredeyse her kategoride mikro ödemeler ağır basıyor ama yine de Workshop isimli sistem aracılığı ile birçok şey elde edebiliyorsunuz. Workshop, seviye atlayarak veya görev yaparak kazandığınız paraları harcayabileceğiniz bir yer. Yetenek ağacı gibi hazırlanmış olan bu sistemden iç çamaşırı, maske, duygu hareket ve çok daha fazlasını satın alabiliyorsunuz.

Yalnız, oyun içi paranız olsa bile her zaman bu ögeleri satın alamıyorsunuz; bazı ögeler, Battle Pass gibi işleyen bir kitaba sahip olmanızı istiyor. Bu kitabı da sanıyorum ki 44 TL karşılığında elde edebiliyorsunuz. Kitap, size bolca kozmetik hediye veriyor olsa bile oyundaki bazı şeyleri açabilmek için kitabın üstüne mecburen oyunu içi paraya ihtiyaç duyuyorsunuz. Ayrıca oyundaki bazı ögeler de oyun içi avantaj sağlıyor ve bu noktada da işin içine, “Pay to Win” dediğimiz sistem giriyor, tatlar kaçıyor.

Cuisine Royale

Cuisine Royale, parayı verenin kazandığı bir oyun mu?

Cuisine Royale oyunundaki kozmetik ögelerin kendisine has özelliği de oluyor. Mesela, bir maske aracılığı ile Weird West temalı kumar makinelerini oyunun haritasında görebiliyorsunuz veya bu makineler sizden daha az para isteyebiliyor kullanılmak için. Aynı şekilde, işaretler de aslında birer yetenek olarak geçiyor ve onlar da mikro ödeme aracılığı ile kolayca alınabiliyor. İç çamaşırları ise öldürdüğünüz kişi başına size daha fazla Soul birimi verebiliyor.

Tüm bunları göz önünde bulundurduğumuz zaman, mikro ödemeler aracılığı ile bu oyunda daha iyi olabilmek mümkün ama yine de parayı veren düdüğü çalar diyemiyoruz; mikro ödeme karşılığında elde edebileceğiniz ögelerin oyunda sunduğu ekstralar bence çok küçük. Mikro ödeme haricindeki para birimi ise seviye atlanarak ve görev yapılarak kazanılabiliyor. Bu noktada da ilerleme sistemi başta zengin olsa bile birkaç maç sonra her şey ciddi anlamda duraksıyor benim için.

Oyunda para kazanabilmek için seviye atlamak veya görev yapmak gerekiyor. Seviye atlamak, bu oyunu günde 4-5 saat oynayacak insanlar için kolay olacaktır. Fakat siz bu oyuna günde 1-2 saat ayıracaksanız, bir süre sonra seviye atlamak ciddi anlamda bir işkence oluyor. Görevler de aynı şekilde bu video oyununu uzun süre boyunca oynayacak kişilere hitap ediyor. En başta, “1 düşman öldür.” şeklinde görevler verilse bile bu görevler hemen, “Hiç ölmeden 7 kişi öldür.” moduna çevriliyor.

Bu oyunda bir de mikro ödeme mağazası bulunuyor ki bu ögelerin pahalı olduğunu da söyleyebilirim. Bu oyun için Starter Pack, Advanced Pack ve Elite Pack gibi paketler bulunuyor. Bu paketler, en fazla 450 TL gibi çılgın fiyat etiketlerine çıkabiliyor. Oyunun mikro ödeme birimi olan Golden Crown ise 44 TL ile 450 TL arasında değişiyor. 44 TL değerindeki Golden Crown ile oyundaki Battle Pass sistemine benzer öge satın alınabiliyor eğer durumu yanlış anlamadıysam tabii ki.

Cuisine Royale

Temel oynanışta durumlar nasıl acaba?

Cuisine Royale oyununu Solo veya Squad olarak oynayabiliyorsunuz. Bu noktada, Duo modunun olmaması beni üzdü ve Squad şeklinde oynarken de takımdaki herkesle iletişim kurabilmek zor olabiliyor. Özellikle de Apex Legends oyunundaki Ping sisteminden sonra, herhangi bir oyun o sistemi kullanmadığı zaman iletişim sanki imkansızmış gibi hissediyorum ve bu Battle Royale oyununda da durum pek değişmiyor; oyunda kaliteli bir Ping sistemi bulunmuyor.

Bunun haricinde, oyun içerisinde ateş etmek de pek eğlenceli sayılmaz. Silahların sallanmaları, mermiyi takip edemiyor olmanız ve ateş ettiğiniz zaman herhangi bir şey hissetmemeniz, bu oyunda ateş etmeyi inanılmaz zevksiz bir hale getiriyor. Keskin nişancı tüfeklerini kullanmak, bu sebeplerden ötürü tam bir işkence oluyor. SMG ve AR tipindeki silahlar çok dert çıkartmasa bile genel anlamda bu oyunu oynarken, ateş etmek istemiyorsunuz. Ayrıca, konsollar için nişan yardımcısı da var ama hissedilmiyor.

Bu arada, oyunda hareket ederken bakış açısı TPS şeklinde oluyor ve klasik bir deneyim yaşıyorsunuz ama nişan almak istediğiniz an oyun bir anda FPS oluyor. Bu durum, rahatsız edebiliyor; sürekli olarak TPS ile FPS arasında geçiş yapmak göz yorucu olabiliyor. Sadece FPS veya TPS modunda oyunu oynamamıza izin verilmiyor. Kullanıcı arayüzü ve diğer eksik iyileştirmeler de bu oyundaki deneyimimizi bir üst seviyeye çıkartıyor diyemeyiz tabii ki. Özellikle de kullanıcı arayüzü çok basit kaçıyor.

Apex Legends ve Fortnite gibi video oyunlarında, yere düşen ögeleri almak veya işimize yarayan ögeleri tespit etmek oldukça kolay. Bu oyunda da tespit etmek kolay ama bir düşmanı öldürdüğünüz zaman kendisinden eğer onlarca farklı şey düşerse, ihtiyacınız olan şeyi alabilmek için mücadele vermeniz gerekiyor; almak istediğiniz şeyi siz seçemiyorsunuz veya oyun onu öncelikli olarak görmüyor. Yani, yerdeki şeyler çok karmaşıksa çoğu zaman istediğiniz ögeyi alamıyorsunuz ve pes ediyorsunuz.

Cuisine Royale

Cuisine Royale, kısa bir süreliğine eğlence sunuyor

İnceleme yazımın yavaş yavaş sonlarına gelirken, Cuisine Royale oyununun görselliğinden, seslerinden ve performansından bahsetmek istiyorum. Öncelikle tabii ki görsellik: Çok şaşırtıcı bir şekilde bu video oyununun görselliği beni memnun etti. Muhtemelen kaplamaların kalitesi düşük ama efektler ve renk canlılığı ile bu oyun, kaplamaları öyle güzel örtüyor ki zaman zaman gerçekten çok güzel bir görsellik ile karşı karşıya kalıyorsunuz. Özellikle doğanın kendisi çok güzel olabiliyor. Geri kalan şeyler ise ortalama.

Performans ise çok farklı bir konu. Cuisine Royale oyununu PlayStation 4 Pro ile deneyimledim ve oyunda görsellik ve performans modları bulunuyordu. Görsellik modunda oyun, 30 FPS değerine daha fazla yaklaşıyor ve performans modunda da 60 FPS hedefleniyor ama FPS değeri hiçbir zaman kilitlenmiyor. Özellikle de geniş alanlarda ve sağa/sola dönerken, FPS değeri ciddi anlamda düşüyor, anlık takılmalar yaşıyorsunuz. Bu da oyunun genel performansını bence kötü etkiliyor.

Sesler ve müzikler hakkında ise diyebileceğim çok az şey var. Hatta, bu oyunda ilgimi çeken tek ses, uzaktaki çatışma sesleri oldu. Bu sesler bence kaliteli ama siz ateş ettiğiniz zaman çıkan sesler bence ortalama altında. Ayrıca oyundaki diğer ses efektleri de pek başarılı sayılmaz. Aynı şeyi müzikler için de söyleyebiliriz. Bence bu video oyununda akılda kalıcı en ufak bir ses veya müzik bile bulunmuyor. Böylesine eğlenceli görünen bir oyunun en azından müzik konusunda iyi olmasını tercih ederdim.

Yani efendim, Cuisine Royale benim için ortalama bir video oyunu. Eğer Apex Legends ve PlayerUnknown’s Battlegrounds gibi ciddi oyunlardan hoşlanmıyorsanız ve Fortnite oyununa alternatif arıyorsanız, Cuisine Royale oyununu deneyimleyebilirsiniz ama şimdiden söylemek istiyorum: Bu oyun, H1Z1 ile aynı kulvarda yarışabilecek seviyede. Bu oyun, kesinlikle Fortnite ve Apex Legends gibi video oyunlarının seviyesinde değil ve bu seviyenin de güncellemelerle artacağını hiç sanmıyorum.

Cuisine Royale
Cuisine Royale
PlayStation 4 Pro konsolunda denemiş olduğumuz Cuisine Royale, görselliği ile zaman zaman etkileyici bir yapıt olsa da temel oynanış ne yazık ki eğlenceli değil. Ayrıca oyundaki ilerleme sisteminin de yeteri kadar ödüllendirici olmadığını düşünüyorum. Eğer konsollarda oynayabileceğiniz bir Battle Royale oyunu arıyorsanız ve o oyundan bir kalite bekliyorsanız, Fortnite ve Apex Legends gibi daha büyük markalara yönelmenizi öneriyorum. Eğer daha çok H1Z1 seviyesinde olan oyunlardan arıyorsanız ve mikro ödemeler sizi rahatsız etmiyorsa, Cuisine Royale oyununa da bir şans verebileceğinizi düşünüyorum ama kendinizi bence en kötü duruma şimdiden hazırlayın.
Olumlu
Eğlenceli ögelerin oyunda yer alıyor olması.
Kozmetik yönden tatmin edici görünebiliyor.
Oynanış gayet akıcı ama o akıcılık bozulabiliyor.
Grafikler zaman zaman güzel görünebiliyor.
Olumsuz
Temel oynanış kalitesiz ve basit hissettiriyor.
Silah kullanmak hiç zevkli bir his vermiyor.
İlerleme sistemi ödüllendirici görünmüyor.
Mikro ödemelerin yoğunluğu can sıkabiliyor.
5.3

Etiketler: