Arcade tipindeki nişancı oyunlarını günümüzde pek göremiyoruz. Daha doğrusu, o tip video oyunları kendilerini pek belli edemeyebiliyor. Yoksa, özellikle bilgisayarlar için her gün sayısız oyun piyasaya sürülüyor. Aralarında mutlaka arcade temelli nişancı oyunları görebiliyorsunuz. Curved Space de o tip oyunlardan bir tanesi. Kendisine tamamen şans eseri bir şekilde Steam üzerinde rastladım ve boş zamanım da varken bir şans vermek istedim. Aslında bu oyunda ilgimi çeken en önemli şeyler, uzay teması ve yer çekiminin farklı şekillerde kullanılabiliyor olmasıydı. Yoksa, arcade temelli çılgın nişancı oyunlarına özel bir ilgimin olduğu söylenemez.

Curved Space oyununun içerisine adım attığınız zaman oldukça basit bir oynanış ile karşı karşıya kalıyorsunuz. Zaten bu tip video oyunlarının da o şekilde tasarlanması gerekiyor; kompleks ögelere lüzum yok. Oyunda, ufak bir uzay gemisini kontrol ederek, bölümler arasında dolaşıyoruz. Bu sırada, bize zarar vermeye çalışan uzaylı düşmanlarımızı da etkisiz hale getirmeye çalışıyoruz tabii ki. Bölümlerde ilerledikçe karşınıza bazı hikayeler de çıkabiliyor ve hatta oyun içerisinde gerçekleştirdiğiniz aksiyonlara cevap olarak, farklı sonları yaşayabiliyorsunuz ama bu, hikayenin ön planda olması gereken bir oyun değil ve bu yüzden de bahsetmeye değer pek bir şey yok.

Curved Space gibi bir video oyununda hikaye yerine temel oynanış ve bölüm tasarımı öne çıkmalı. Bu oyunda da bence gerekli olan her şey, gayet güzel bir şekilde gösteriliyor. Mesela, basit bir oynanışın üzerine gayet hoş tasarlanmış olan bölümler geliyor. Bu bölümler de oynanışı etkileyebilecek bazı özelliklere sahip oluyor. Mesela, oyunun adından da anlayabileceğiniz üzere kıvrımlı bir uzayın içerisindeyiz ve bölümler de buna uygun bir şekilde tasarlanıyor. Bu sayede dümdüz bir arazinin içerisinde uzaylı öldürmek gibi sıkıcı şeylerle uğraşmıyoruz. Yani, bu oyunun asıl eğlencesini aslında çok iyi tasarlanan bölümler veriyor.

Ratchet & Clank: Rift Apart oyununu deneyimlediniz mi, bilemiyorum ama o oyunun içerisinde Glitch karakterini kontrol ettiğimiz mini bölümler vardı. İşte, incelemekte olduğum Curved Space oyunu da o mini oyunların gelmiş hali gibi bir bölüm tasarımına sahip. Açıkçası, Glitch ile alakalı bölümler benim çok hoşuma gitmişti. Evet, o oyundaki Glitch ile alakalı bölümler bazen çok yoğun ve baş döndürücü olabiliyordu ama bu oyunda öyle bir problem pek bulunmuyor. Her şey gayet güzel bir şekilde oyunculara sunuluyor ve fantastik bir deneyim yaşıyorsunuz. Bunu belki Super Mario Galaxy oyunlarındaki mini gezegenlere de benzetebilirsiniz.

Curved Space

Curved Space, pek bir zorluk bulundurmuyor mu?

Curved Space oyunundaki bölüm tasarımları her ne kadar güzel olsa bile yer çekimini kullanarak kıvrımlar arasında hızlı bir şekilde geçiş yapabiliyor olmamız aslında oyunu ciddi anlamda kolay bir hale getiriyor; bunu yaptığınız zaman düşmanların sizi vurabilmesi pek mümkün olmuyor. Bu olay, daha çok geliştirici ekibin gözünden kaçmış bir denge problemi gibi görünüyor. Ayrıca, zamanla kendi silahlarınızı filan güçlendirebiliyorsunuz ve bu da sizi ciddi anlamda güçlü hissettirebiliyor. Bu tabii ki kötü bir şey değil ama gerçekten dokunulmaz bir haldeyken, bir de süper güçlü hissetmek aslında o güzel güç fantezisi hissini öldürebiliyor.

Yeni silahlar bulabileceğiniz, onları güçlendirebileceğiniz ve diğer güçlendirmeler alabileceğiniz Curved Space oyununda bir de Overdrive özelliği bulunuyor. Bu özelliği aktif hale getirdiğiniz zaman kısa bir süreliğine silahlarınız daha da fazla hasar vermeye başlıyor; gücünüze güç katılıyor yani. Overdrive haricinde oyunda bazı birkaç ufak yetenek tarzında özellik de bulunuyor ki bunların tamamını güzel bir şekilde avantajınıza kullanabiliyorsunuz. Oyun genel anlamda çok kolay bir şekilde ilerliyor ama en zor bölümlerde, yüksek olan zorluk seviyelerinde tüm bu ek özellikler işinize çok iyi bir şekilde yarayabiliyor.

Mücadele, Arena, Hayatta Kalma, Sonsuz ve Günlük Yarış isimli farklı oyun modlarını karşımıza çıkartıyor bu yapıt. Daha önce de anlatmış olduğum gibi Mücadele isimli mod, oyunun hikaye temelli içeriği. Arena içerisinde ise yerel sıralama tablolarında yer alabilmek için farklı farklı görevler yapıyorsunuz. Hayatta Kalma ise hikaye temelli içerikten birkaç tık daha zorlu bir deneyim sunuyor ve sizin önünüze bolca düşman atıyor. Sonsuz ise adı üstünde hiç bitmeyen bölümlerle sizi oyalıyor. Son olarak, Günlük Yarış içerisinde de her gün yeni bir bölümü oynayıp, çevrim içi olan sıralama tablolarında diğer oyuncular ile yarışıyorsunuz.

Tüm bu içerikleri göz önünde bulundurduğunuz zaman Curved Space, aslında basit bir oyun olmaktan biraz uzaklaşıyor. Yani, standart çevrim dışı içerikleri geçtik, oyunda kısmen de olsa bir çevrim içi yapı bulunuyor. Özellikle de günlük sıralama tabloları üzerinde diğer oyuncularla yarışabilmek rekabetçi oyuncuların aradığı içerik türlerinden bir tanesi olacaktır. Sonsuz ve Hayatta Kalma isimli içerikler de zaten oyunun ihtiyacı olan zorluğu sağlıyor. Hikaye isteyenler ise birkaç kere Mücadele isimli içeriği bitirip, bu oyuna herhalde bir 10-20 saat dökebilir. Tabii bu süre, tüm oyun modlarını denediğiniz sürece geçerli olacaktır.

Curved Space

Sunum tarafında nasıl bir başarı elde ediliyor?

Curved Space, kendi kapasitesi dahilinde kesinlikle eğlenceli bir oynanış sunuyor. Ayrıca oyunun içerisinde yeteri kadar içerik de var. Peki, sunum tarafında durum nasıl? Bu noktada, öncelikle görsellikten bahsetmek gerekiyor. Bahsi geçen bu video oyunu, kesinlikle göze hitap edebilecek seviyede bir yapıt. Yani, tabii ki karşımızda Red Dead Redemption 2 ile yarışabilecek bir yapıt yok ama yine de üç boyutlu görsel tasarım, neon dolu ışıklandırmalar, efektler ve daha fazlası ile birleştiği zaman çok güzel bir sonuç elde edebiliyor. Ayrıca, özellikle düşmanların tasarımları üzerinde bolca kreatif güç de kullanılmış gibi hissediyorum.

Performans tarafında da kesinlikle bir sıkıntı yok. PC tarafında oyunun zaten sistem gereksinimleri öyle yüksek sayılmaz; mesela, ekran kartı olarak minimum bir şekilde NVIDIA GeForce 8800 GT isteniyor. Ben de bu video oyununu NVIDIA GeForce GTX 850M ile deneyimledim ve elde ettiğim performanstan memnun kaldım. Konsol tarafında bu oyunu deneyimlemek isterseniz, özellikle yeni nesil konsollarda 120 FPS değerlerinin görülebildiğini de belirtmek istiyorum. Oyun aynı zamanda 60 FPS değerindeki performansı ile Nintendo Switch konsolunda da yerini alıyor. Peki, sesler ve müziklerde durum nedir?

Curved Space, görsellik ve performans ardından sesler ile müziklerde de başarılı bir işi ortaya koymayı başarıyor. Oyunun temasına ve sanat tasarımına en uygun bir şekilde, birbirinden kaliteli müzikler yapıtın içerisinde bulunuyor. Sesler, ses efektleri ve diğer duyulabilen şeyler de oldukça ortalama üstü bir kalitede. Bu arada, tahmin edebileceğiniz üzere oyunda Synthwave tarzında müzik kullanılıyor. Yani, bu yapıtın sunumunu genel anlamda ele aldığımız zaman kesinlikle memnun kalabilirsiniz. Görsellik, performans, müzikler ve çok daha fazlası gayet güzel bir şekilde sunuluyor. Yine de bu yapıt, pek de kusursuz sayılmaz.

Curved Space, ne yazık ki kusursuz bir video oyunu değil. Bu oyunun en büyük problemi, içerisinde özel bir şey bulundurmaması. Yani, bu oyunu diğer yapıtlardan ayıran, bir sonraki gün yine bu oyunu oynama isteğini içinizde uyandırabilecek hiçbir öge yok. Ayrıca, oyun düşük bütçeli bir yapıt olduğunu da zaman zaman kapasitesi ile hissettirebiliyor. Bu yüzden de oyuna net olarak çok yüksek bir puan verebilmem mümkün olmayacak. Yine de özellikle PC tarafındaki uygun fiyatı ile bu yapıtı sizlere önerebilirim. 90 TL, böyle bir oyun için gayet uygundur. Konsol taraflarında belki indirim beklemek isteyebilirsiniz.

Curved Space
Curved Space
Olumlu
Basit ama eğlenceli bir oynanış sunan temel içerikler.
Göz alıcı ve renkli görsellik; zaman zaman ilgi çekici sanat tasarımı.
Birbirinden güzel ve alakalı müzikler ile donatılmış bir yapıt.
Olumsuz
Sizi bu oyunu oynamaya itebilecek özel hiçbir şey yok.
Ana içerikler bittikten sonra oyun, sıkıcı bir hal alıyor.
Oyun bazı içerikleri ile gereğinden daha kolay hissettiriyor.
7

Etiketler: