PC tarafında Battle Royale türü için bolca alternatif var. Konsollarda ise seçenek sayısı pek de fazla değil. Fakat geçtiğimiz günlerde PlayStation 4 için yeni bir Battle Royale oyunu, PlayStation Store üzerinden ücretsiz olarak indirmeye açıldı. Bu oyun, daha önce PC için çıkışını gerçekleştirmiş olan Darwin Project idi. Bugün ise internet sitemizin yeni inceleme yazısında bu Battle Royale oyununu ele almak istedik. Bakalım bu oyun, diğer rakiplerine göre nasıl bir performans sağlıyor?

Darwin Project

Darwin Project, farklı bir Battle Royale deneyimi ile geliyor

Günümüzdeki birçok Battle Royale oyununda yüzlerce oyuncu karşı karşıya geliyor ve neredeyse anında aksiyon başlıyor. Darwin Project oyununda ise toplamda 10 oyuncu bulunuyor ve daha yavaş bir aksiyon görüyoruz. Ayrıca bu video oyununda, çevre ile alakalı hayatta kalma ögeleri, aktif olarak bir eşya yaratma sistemi ve çok daha fazlası yer alıyor. Ayrıca işin içerisinde hafiften bir hikaye de bulunuyor: Bu oyunun evreninde kıyamet sonrası bir dönem yaşanıyor ve bizler de bir deneyin parçası oluyoruz.

Darwin Project oyunundaki evrende, Buz Çağı çok büyük bir hızla yaklaşıyor. İnsanlığı bu çağa hazırlayabilmek için de yarı bilimsel, yarı eğlence temelli bir proje ortaya atılıyor. Bu proje dahilinde de 10 farklı oyuncu, dondurucu soğukluktaki bir bölgede birbirini öldürmeye çalışıyor. Bu oyunun dondurucu soğukluğu, hayatta kalma ögesi olarak karşımıza çıkıyor. Eğer oyunda çok uzun bir süre ısınmadan durursak, donarak ölebiliyoruz. Bu yüzden zaman zaman kamp ateşi yapmak gerekebiliyor.

Oyunun içerisindeki kamp ateşleri ise eşya üretme sistemi ile oluşturuluyor. Oyunda toplanabilir öge olarak sadece odun ve karakter güçlendirici ögeler bulunuyor. Odunlar ile tuzaklar, kamp ateşleri ve yayımızı kullanabilmek için ok üretebiliyoruz. Karakterimizi güçlendirecek olan ögeler ile de yeni yetenekler açıyoruz ve o yeteneklerin seviyesini yükseltebiliyoruz. Bu noktada, kısa bir süre sonra o odunlar ve güçlendirici ögeler gereksiz parçalara dönüşüyor; daha fazla öge olabilirdi bence.

Yay ve ok demişken, oyunda düşmanlarınıza hasar verebileceğiniz iki farklı silah bulunuyor. Bu silahlardan bir tanesi yay ve ok. Oyunda aynı anda en fazla 8 adet oka sahip olabiliyorsunuz ve bu şekilde savaşabiliyorsunuz. Diğer silahınız ise odun toplamakta da kullandığınız baltanız. Bu iki silah da düşmanları yüksek derecede geriye itebiliyor. Bu yüzden de karşınızdaki oyuncularla uzun savaşlara girmeniz gerekebiliyor ki bence bu yeterince eğlenceli. En azından eşya üretmeden daha başarılı.

Darwin Project

Yönetmen deneyimi bu oyunda ön plana çıkıyor

Darwin Project oyununda Show Director ve Spectator Experience Extension gibi özellikler bulunuyor. Show Director özelliği sayesinde bir oyuncu, Battle Royale karşılaşmasını izleyen oyuncular ile deneyimi yaşayan oyuncular arasına giriyor ve savaş alanını kontrol ediyor. Yani, Show Director olan bir kişi nükleer bombaları kontrol edebiliyor, hangi bölgelerin kapanabileceğini seçebiliyor, yer çekimi fırtanaları oluşturabiliyor ve daha fazlasını yapabiliyor. Güzel bir düşünce olsa bile Show Director, bence sıkıcı.

Show Director haricinde oyunda bir de Spectator Experience Extension sistemi yer alıyor. Bu sistem sayesinde oyuncular, hangi karaktere hangi gücün gidebileceğini oylayabiliyor, hangi oyuncunun kazanacağına dair bahis oynanabiliyor ve Show Director tarafından kullanılabilecek olan güçleri kendi ellerine geçirebiliyorlar. Yani, bu oyun kendisini sosyal bir oyun yapmaya çalışıyor ama ne konsollarda, ne de PC tarafında bu oyunun yeteri sayıda oyuncusu bulunmuyor ve bu sosyal özellikler, sıkıcı kalıyor.

Darwin Project oyununa genel olarak baktığım zaman bir sıkıcılık ve basitlik hissediyorum. Bu basitlik, karakter yetenekleri ile biraz da olsa azalıyor. Oyunda, farklı yetenekler ve farklı sınıflar bulunuyor. Bunlar sayesinde oynanışı kısmen özelleştirebiliyorsunuz ama bu durum, sadece birkaç saatliğine ilginçleştiriyor deneyimimi. Balta ve ok ile düşmana hasar vermek eğlenceli olsa bile genel oynanış ciddi anlamda sıkıcı bir deneyim yaşatabiliyor. Yine de oyunun bir güzel yanı da bulunuyor.

Darwin Project, oyunu öğretme ve alıştırma konusunda başarılı bir yapıt. Oyuna ilk girdiğiniz zaman ortalama uzunlukta bir öğretici bölüm bulunuyor. Bu bölüm sayesinde oyunun tamamını öğreniyoruz; zaten öğretilebilecek çok fazla şey de bulunmuyor oyunun içerisinde. Yine de eğer oyunu anlamadığınızı düşünürseniz, üç farklı zorluk seviyesinde, yapay zekaya karşı savaşabiliyorsunuz. Bu oyun modunda, 10 kişiden 9’u yapay zeka oluyor ve herkesi öldürmeye çalışıyorsunuz.

Darwin Project

Darwin Project, hayal kırıklığı seviyesinin üstüne çıkabiliyor mu?

İnceleme yazımı sonlandırmadan önce Darwin Project oyununun görselliğinden, performansından ve seslerinden bahsetmek istiyorum. Şimdi, benim gözlerim pek de sağlıklı sayılmaz, ağır sayılabilecek bir numarada gözlük kullanıyorum. Oyuna girdiğim zaman gözlüğümü takmayı unuttuğumu düşündüm; her şey inanılmaz bulanıktı. Oyunu PlayStation 4 Pro ile 4K/HDR destekli bir televizyonda deneyimledim ama bence bu oyun 1080p bile değildi. Oyunda, herhangi bir şekilde Anti-aliasing bile yoktu bence.

Görsellik ciddi anlamda bulanıktı, inanılmaz rahatsız edici idi. Bunun üzerine sanıyorum ki performans konusunda yorum yapmama gerek yok. Oyun, 60 FPS idi ve bir zahmet de böyle bir görselliğe 60 FPS değerinde bir performans sunulmuş olsun. Tabii ki PlayStation 4 Pro, dünyanın en güçlü konsolu değil ama ben bu oyunun en azından 2K/60 FPS olarak çalıştırılabileceğine inanıyorum; Darwin Project öyle çok yüksek grafikli bir oyun değil, bence elde edilebilir değerlerdi bahsettiklerim.

Sesler ise ortalama altındaydı. Oyunda ne akılda kalıcı bir müzik var, ne de akılda kalıcı bir ses efekti var. Görselliğin beni hayal kırıklığına uğratması gibi ses ve müzikler de beni hayal kırıklığına uğrattı. Halihazırda biliyorum, Darwin Project isimli bu Battle Royale oyunu sunum konusunda çok başarılı değildi ama bu kadar da büyük bir rezalet beklemiyordum ben konsollarda. İnceleme yazımı bitirdiğim an bu oyunu konsolumdan sileceğim ve bir daha da yükleyeceğimi hiçbir zaman sanmıyorum.

Son olarak, Darwin Project oyununu sadece oynanış açısından birazcık önerebilirim. Balta ve ok kullanımı bana kısmen eğlenceli geldi ve yeteneklerle birleştirdiğiniz zaman ortaya stratejik bir sistem çıkartabiliyorsunuz. Yine de oyunun geneli oldukça başarısız ve gerçekten farklı bir Battle Royale oyunu deneyimlemek için ölüp, bitmiyorsanız; bu video oyununu indirmenizi kesinlikle önermiyorum efendim. Darwin Project yerine Fortnite gibi daha büyük ve kaliteli yapıtlara yönelebilirsiniz konsollarda.

Darwin Project
Darwin Project
Darwin Project, birçok yönden beni hayal kırıklığına uğrattı. Öncelikle, oyunda sunum konusuna dair bence hiçbir şey yok ve berbat bir iş çıkartılmış. Oynanış ise genel anlamda inanılmaz sıkıcı. İlk karşılaşmanız ile ikinci karşılaşmanız arasında bu oyunda hiçbir fark bulunmuyor. Evet, balta ve ok/yay ikilisi ile sağlanan oynanış, yeteneklerle ve sınıflarla birleştirildiği zaman ilgi çekici bir oynanış ortaya çıkabiliyor ama bu ilgi, sadece birkaç maçlığına oyunda kalıyor. Ardından her şey, eski sıkıcı haline geri dönüyor. Eğer Darwin Project oyununa benzer Battle Royale oyunları arıyorsanız, konsollarda da bilgisayarlarda da daha iyi alternatifler bulabileceğinize inanıyorum efendim.
Olumlu
Balta ve ok/yay en başta eğlenceli.
Kozmetik ögeler kısmen hoş.
Sosyal sistemler iyi düşünülmüş.
Olumsuz
Sunum konusundaki her şey berbat.
Temel oynanış inanılmaz sıkıcı.
Oyunda ilgi çekici herhangi bir şey yok.
4.5

Etiketler: