Günümüzde, konu dev gibi yaratıkları avlayıp, onları öldürmeye gelince pek de modern video oyunu bulunmuyor. Yani, size verebileceğimiz tek tavsiye muhtemelen Monster Hunter World olurdu ama şimdi bu oyuna yeni bir alternatif geldi. Geçen günlerde PC, PlayStation 4 ve Xbox One için tam çıkışını gerçekleştiren, oynaması ücretsiz olan Dauntless, oyunculara sonunda kapısını açtı.
Erken erişim ile final sürümün farkı hemen anlaşılıyor
Öncelikle söylemem gerekiyor ki ben Dauntless oyununun erken erişim sürümünü, sanırım geçen sene bilgisayardan oynamıştım. Yalnız, bilgisayarım pek güçlü değildi ve bu oyunu sağlıklı bir şekilde çalıştıramamıştı. Bu yüzden de şimdi aynı oyunun final halini, PlayStation 4 Pro ile oynamak bana ayrı bir zevk verdi. Ayrıca, eski deneyimim sayesinde, erken erişim ile final sürümün farkını daha net görebildim.
Bu farklılıklar da aslında oyunun ilk anından itibaren gözüme çarpıyor aslında. Mesela, oyunda karakterimizi oluşturabiliyoruz ve erken erişim sürecinde karakter oluşturmak gerçekten eğlenceli değildi. İstediğiniz karakteri oluşturabilmek için çok uğraşmanız gerekiyordu. Fakat şu an oyunun karakter oluşturma sistemi gayet detaylı ve bence başarılı. Tabii illa kendinize yeni bir karakter oluşturmak zorunda da değilsiniz.
Eğer Dauntless oyununu, final sürümünden önce denediyseniz, o sürümdeki karakterinizi, direkt olarak alabiliyorsunuz. Ben böyle yapmadım tabii ki. Oyunu inceleyeceğim için her şeye sıfırdan başlamak istedim. Ayrıca bu karakter taşıma uyarısı sırasında, oyunun tam bir çapraz platform desteği sunduğunu da gördüm. Evet, bu oyunda PC, PlayStation 4 ve Xbox One üzerinden oyuncular, birlikte oynayabiliyor.
Karakterlere geri dönecek olursak; dediğim gibi karakter oluşturma sistemini sevdim ama karakterlerin genel tasarımları ne yazık ki hiç hoşuma gitmedi. Oyundaki hem NPC tipi karakterlerin tasarımı bana hoş görünmüyor, hem de oluşturulan karakterlerin tasarımları. Bunlar, direkt olarak sanat yönetimi ile alakalı bir durum. Keşke geliştirici ekip, bu yönde farklı bir konsept izleseymiş diye düşünüyorum.
Dauntless ile yaratık avına çıkıyoruz
Bu oyundaki en önemli şey, tabii ki karakterlerin tasarımı değil. Oynanış, oyunun temelinde yatıyor. Dauntless oyununun oynanışını size özetlemem gerekirse aslında Monster Hunter World oyununun daha basit bir hali diyebilirim bu oyun için. Oyunda kesinlikle akıcı bir oynanış var ve dediğim oyun ile de büyük benzerlikler bulunuyor. Sadece bu oyun, biraz daha basit, temiz bir tipte.
Oyunda birçok farklı yaratık bulunuyor ve o yaratıkları avlamamız gerekiyor. Oyun; arkadaşlarınızla, yabancılarla veya tek oynanabiliyor. Ben, oyunu sadece yabancılarla oynamayı denedim ve deneyimimden gayet memnun kaldım. Ayrıca oyunun basitliği de beni memnun etti. Tamam, Monster Hunter World bu yönden çok başarılı bir oyundu ama benim için gereksiz detaylıydı.
Dauntless oyununda bol yaratıkların haricinde, tahmin edebileceğiniz gibi bol silah ve zırh da bulunuyor. Yaratıkların farklı psikolojileri ve farklı türleri olabiliyor. Mesela, bazı yaratıklar ateş elementine sahipken, bazıları buz elementine sahip olabiliyor. Aynı şeyler, silahlar ve zırhlar için de geçerli. Doğru silahları ve zırhları seçerek, doğru ayarlamaları yaparak, avlara çıkmanız bekleniyor.
Bu konular üzerinde benim en çok dikkatimi çeken şey ise silahlar oldu. Oyunda, kullanabileceğiniz birkaç farklı silah kategorisi var ve her kategoride, avladığınız yaratıkların parçaları ile oluşturabileceğiniz ve güçlendirebileceğiniz silahlar var. Benim en çok hoşuma giden olay ise vuruş hissi. Oyunda eğer ağır bir balta kullanıyorsanız, yaratın beyninin üstüne o baltayı indirdiğiniz zaman sanki bir gezegeni ortadan ikiye yarmışsınız gibi hissedebiliyorsunuz. İnanılmaz hoş bir vuruş hissi var oyunda.
Silahlar ve zırhlar, farklı ögelerle destekleniyor
Biraz önce de demiş olduğum gibi oyunda bolca silah ve zırh bulunuyor. Yani, asında kendi karakterinizi, kendi istediğiniz şekilde çok rahat oluşturabiliyorsunuz. Bu noktada, eğer kendinizi bir seviye daha ileri atlatmak isterseniz de işin içine silahlar için kombolar giriyor. Oyunda her silahın farklı komboları olabiliyor. Bu komboları dilerseniz menüden görebiliyorsunuz, dilerseniz de kendiniz keşfedebiliyorsunuz.
Bu arada, oyunda Monster Hunter World oyununda olduğu gibi bol ve zorlu kombolar olmadığını söylemek isterim. Dauntless, kombo sistemini daha temiz ve kolay tutuyor. Komboların yanında silahlar ve zırhlar için mod sistemi de bulunuyor. Oyunda kutu açma gibi bir sistem var ve o sistemden farklı modlar elde edebiliyorsunuz. O modları da silahlara veya zırhlara işleyip, farklı özelliklere sahip olabiliyorsunuz.
Bu tip bir video oyununda olmazsa olmaz özelliklerden bir tanesi de silahın veya zırhın görünümünü değiştirmektir. Dauntless, bu sisteme izin veriyor. Diyelim ki elinizde X silahı var. Bu silahın görünüşü kötü ama özellikleri güzel. Bir diğer yanda da Y silahı var; özellikleri kötü ama görünüşü güzel. İşte Y silahının görünümünü, X silahına aktarıp; X silahının özelliklerini aynen tutabiliyorsunuz.
Bu arada, yeni silahlar ve zırhları elde etmenin yolunun sanırım yaratık öldürmekten geçtiğini söylememe gerek yok. Oyunda her yaratığın farklı parçaları oluyor. Bu parçaların da nadirlik seviyesi oluyor. Eğer yaratık avı sırasında siz o yaratığın istediğiniz parçasına odaklanmazsanız, işler sizin için biraz zorlaşabiliyor. Bu açıkçası benim sevmediğim bir sistem ama Dauntless oyununun temel özelliklerinden biri bu ve sadece oyunun değil, türün temel özelliklerinden biri bu. Bu yüzden, çok dert etmeyeceğim.
Dauntless, bolca mikro ödeme ile de geliyor
Hemen yukarıda silahların ve zırhların görünüşünü değiştirmekten bahsetmişken, mikro ödemelere de değinmek isterim. Normalde, bir video oyununda mikro ödemelerden nefret ederim ama Dauntless, ücretsiz bir video oyunu. Bu yüzden de geliştirici ekibin, mikro ödemeler üzerinden para kazanması gerekiyor ama bence bu oyundaki mikro ödemeler, sınırı birazcık aşıyor.
Öncelikle, oyunda bir Hunt Pass sistemi bulunuyor. Klasik bir Battle Pass veya Event Pass olan Hunt Pass; hem ücretli, hem de ücretsiz seviyeye sahip. Ücretsiz seviyede işe yarar neredeyse hiçbir şey yokken; ücretli sürümde silahlar ve zırhlar için kozmetik ögeler, açılabilecek kutular ve çok daha fazlası bulunuyor. Tamam, oyuncuların Hunt Pass alıp, geliştiriciyi desteklemesi gerekiyor ama bence bu sistem, çok agresif bir şekilde oyuncuları itekliyor.
Tabii sadece Hunt Pass değil, oyunda klasik mikro ödeme birimleri de bulunuyor. Bu birimleri kullanarak farklı boya renkleri, kaynaklar ve çok daha fazlasını satın alabiliyorsunuz. Bu mikro ödemeler, oyundaki diğer kişiselleştirme ögeleri ile de destekleniyor. Oyunda herkesin bir bayrağı, karakter pozu ve duygu hareketli oluyor. Bunları, Hunt Pass veya mikro ödeme yolu ile elde edebiliyorsunuz.
Açıkçası Dauntless oyununun mikro ödeme sistemi beni rahatsız etti. Eğer oyunda sadece Hunt Pass olsaydı ve Fortnite gibi rotasyonlu, küçük bir market olsaydı, eyvallah derdim ama kıyafet özelleştirmedeki renklerin bile mikro ödeme ile satılıyor olması beni rahatsız etti. Tabii ki oyunda yaratık öldürerek elde edilen renkler de var ama bu, mikro ödemelerin ağır basmasını engellemiyor benim gözümde.
Bu kadar mikro ödemeye rağmen oynamaya devam etmek mümkün
Benim gözümde bu oyunun en kötü noktalarından biri, mikro ödeme sistemi olsa da, aslında oyuna devam etmek için çok fazla sebebiniz bulunuyor. Mesela, oyunda derin sayılabilecek bir ilerleme ve ustalaşma sistemi var. İlerleme sistemleri klasik silah, zırh ve karakter seviyesinden oluşuyor ve uzmanlaşma sistemi de oyundaki her yaratığı, her silahı kapsıyor.
Bir yaratık veya silah üzerinde uzmanlaşarak farklı ödüllerin sahibi olabiliyorsunuz. Bana soracak olursanız bu ödüller, ödüllendirici seviyede değiller ama yine de böyle bir sistemim bulunuyor olması, oyuna devamlılık katıyor. Ayrıca oyunda daha önce söylemiş olduğum gibi eşya üretme sistemi de bulunuyor. Farklı yaratıklar keşfedip; en iyi ve en güzel zırhları ve silahları oluşturmanın peşinden koşabilirsiniz.
Oyunda, karakterler tarafından verilen görevler de bulunuyor. Bu görevler, genelde uzun vadeli oluyor. Mesela, karakteriniz ile şu seviyeye ulaşın; zırh ve silah seviyeleri de şu değere ulaşsın şeklinde oluyor ama benim, oyuna devam etmem için yeterli görevler. Yani, oyunda sürekli bir amacımız var ve ben bunu seviyorum. Ayrıca, sıradan bir şekilde devriye veya belli bir canavarı avlamaya çıkmak da bence yeterince eğlenceli.
Oyunda, Move List sekmesi size rahat bir şekilde komboları ve daha fazlasını gösterirken, genel anlamda birçok rehber de bulunuyor. Mesela, bir ava çıkmadan önce, o ava ne tip silahlar ve zırhlarla gitmeniz gerektiği belirtiliyor; silah ve zırhlarınıza göre avın ne kadar zor olacağı belirtiliyor. Hatta bazı noktalarda, avladığınız yaratığın hassas noktaları hakkında da bilgi veriliyor. En başta da dediğim gibi, Dauntless sanki Monster Hunter World oyununun basitleştirilmiş bir hali ve bu kesinlikle kötü bir şey değil.
Dauntless, tamamen kusursuz bir video oyunu değil
Tahmin edebileceğiniz gibi bu video oyunu, kusursuz bir yapıt değil. Daha önce mikro ödemelerin getirdiği olumsuzluktan bahsetmiştim. Bunun yanında, oyunda seviye atlamanın ve genel anlamda ilerlemenin bir anda zorlaştığını söylemek isterim. Yani, eğitici bölüm boyunca her şey çok rahat ve çok hızlı görünüyor ama o bölüm bittiği anda sanki bir duvara çarpıyorsunuz.
Oyunda seviye atlamanın zor olması, tek başına olumsuz bir şey değil ama bu zorluğun bir anda çıkması beni üzdü. Bence, seviye atlamanın ve ilerlemenin zorluğu kademe kademe yükselmeliydi. Aynı şey, oyunun kupa desteği için de geçerli. Yani, oyunda 2 adet kupayı çok rahat kazanıyorsunuz ve ardından her şey oyun sonuna atılıyor. Oyuna başladığınız andaki kupa hedefiniz en düşük, 40. seviyeye ulaşmak olabiliyor ki bu çok uzun bir yol. Şunu söylemek istiyorum; Dauntless oyununda kademe diye bir şey yok.
Tüm bunların haricinde, oyunda birkaç oyun içi hata ve sunucu problemi de yaşadım. Hatalar çok önemli değildi ama geçen gün tam 3 kez avın sonlarına doğru oyundan düşmem beni inanılmaz mutsuz etti. Bu problemleri de oyunun çıkış gününe vermek istiyorum ama eğer düzelmezse, gerçekten bu oyunu bırakmam için bir sebep olabilir sunucu hataları.
Bu konuda bahsetmek istediğim son nokta ise sosyal alanın karışıklığı. Şimdi, Dauntless oyununda birkaç haftamı geçirsem, eminim ki sosyal alana alışacağım, orada hiç kaybolmayacağım ama oyuna yeni başlayanlar için o sosyal alan ve neyin nerede olduğunu gösteren radar, tam bir çöp. Ezber olmasa; neyi, nerede bulabileceğimi gerçekten bilemem.
Performans tarafında sanki biraz sıkıntı var
Öncelikle oyunun grafiklerinden, sonra performansından, sonra da seslerinden bahsetmek isterim. Dauntless, gerçekçi grafikler yerine, çizgi film tarzı grafiklerle karşımıza çıkıyor. Bu benim için hiçbir şekilde problem değil. Oyundaki karakterler hariç her şey bence gayet güzel tasarlanmış. Özellikle de avladığımız yaratıklar birbirinden benzersiz görünüyor. Fakat bu grafiklerin yanında kusursuz bir performans görmek isterdim.
Oyunu PlayStation 4 Pro ile Supersampling aktif iken deneyimledim ve eğer yanlış anlamadıysam, av sırasında 60 FPS hedefleniyor. Eğer tek başınıza filan oynuyorsanız, 60 FPS problem değil ama oyuncu sayısı ve efekt sayısı arttıkça o 60 FPS, inanılmaz düşüyor. Reflekslerin konuştuğu bir video oyununda da FPS düşüşü benim kabul edebileceğim bir şey değil.
Çok önemli değil ama sosyal ortamdaki FPS, tam bir çöp. Ben açıkçası o ortamda, konsolun 20 FPS bile verebildiğini sanmıyorum ama sosyal alanda da çok fazla bir şey yaptığımız söylenemez. Yani, tabii ki silahları filan güçlendiriyoruz ama silah güçlendirmek ile FPS arasında pek bir bağ bulunmuyor bence. Bu yüzden de sosyal alandaki berbat performansı pek kafaya takmıyorum.
Son olarak seslerden ve müziklerden de bahsetmek istiyorum. Öncelikle, oyunda hatırlanabilecek herhangi bir müzik yok. Müzikler olabildiğince sıradan, basit, unutulabilir parçalar. Sesler ise bence ayrı bir kötülükte. Bazı karakterler için seslendirme çalışması yapılmış ama öyle ölü sesler çıkıyor ki karşınızda konuşan karakterin herhangi bir duygusu olduğuna inanmak mümkün değil. Genel anlamda ses efektlerinin başarısız, hatta yer yer eksik olduğunu da söylemek isterim.
Dauntless, şans verilebilecek bir video oyunu
Yazım boyunca dediğim gibi Dauntless, Monster Hunter World oyununun biraz daha basit ve paragöz hali gibi görünüyor. Belki paragöz konusu tartışılabilir. Sonuçta, 30 TL civarı bir bedel ödeyip, ücretli Hunt Pass ögesini satın alabiliyorsunuz. Her sezon için 30 TL ödemek bence ücretsiz bir oyun için gayet uygun ama yine de şöyle bir baktığınız zaman, oyunun sizden çok daha fazlasını istediğini hissediyorsunuz.
Mikro ödemeler bir yana, oyunda can sıkıcı performans sorunları da bulunuyor ama bu sorunlar, tam olarak temel eğlencenin önüne geçemiyor. Zırhlarınızı ve silahınızı güçlendirip, avlanacak yaratıkların peşinden gitmek gayet eğlenceli. Bu yüzden de eğer yaratık avlayabileceğiniz, rol yapma tipli bir oyun arıyorsanız ve o oyuna da para vermek istemiyorsanız, Dauntless oyununa şans verebilirsiniz diye düşünüyorum.