Günümüzde dövüş tipi video oyunları çok az var ama aslında her oyun, farklı bir kitleye hitap ediyor. Bu sebepten ötürü de aslında dövüş oyunu konusunda ne istediğini bilen herkes, aradığı oyunu bulabiliyor. Mesela; sizler de dövüş temelli bir moda oyununda aksiyon filmi deneyimi yaşamak istiyorsanız, aradığınız oyun aslında Dead or Alive 6 olabilir. Dilerseniz şimdi bu oyunu bir inceleyelim.
Dead or Alive 6, her şeyden azar azar sunuyor
Dead or Alive 6; Tekken, Mortal Kombat, Street Fighter ve Injustice gibi serilerden izler bulunduruyor. Mesela bu video oyununda da stratejik bir oynanış mantığı var. Yalnız bu stratejik oynanış mantığı, hiçbir zaman bir Tekken seviyesine ulaşamıyor. Oyunda karakter özelleştirme de bulunuyor ama bu özelleştirme de hiçbir zaman Injustice ve Mortal Kombat seviyelerine ulaşamıyor.
Tabii bu video oyununda bir de hikaye bulunuyor ama bu hikaye de hiçvir zaman Street Fighter serisindeki hikayeye veya genel anlamdaki çılgınlığa ulaşamıyor. Yani, Dead or Alive 6 aslında her şeyden azar azar sunuyor oyunculara. Tabii bu video oyunu, bu sırada kendisine özgün şeylere de sahip ve bu oyunları, bizlere gayet güzel bir şekilde sunmayı başarıyor.
Dead or Alive 6 oyununun hikaye modu aslında gayet basit. Öncelikle bu video oyununun, Dead or Alive 5 için direkt olarak bir devam oyunu olduğunu söyleyebiliriz. Bu hikaye modunda farklı karakterlerin kontrolünü alarak, bazı özel güçlere sahip olan bir dövüşçünün hikayesine şahitlik ediyoruz. Hikayenin kendisi dediğimiz gibi gayet basit ama hiç yoktan da iyidir bizce.
Ben, daha önce bu seriye ait pek de fazla oyun oynamadım. Yani, serinin evreni ile çok da alakalı olduğumu söyleyemem. Belki de bu sebepten ötürü oyunun hikayesi bana oldukça sıradan geldi ama oyunun içerisinde ve dışında, oyunun evrenini öğrenebileceğiniz bolca kaynak bulunuyor. Ben tabii ki bunlardan pek hoşlanmıyorum ama bazı oyuncuların böyle şeyler sevdiğini biliyorum; söylemek istedim.
Triangle System geri dönüyor
İnceleme yazımın daha önceki noktalarında bahsettiğim tüm dövüş oyunları, yetenek ve strateji gerektiren, serbest bir oynanış sistemine sahip. Tabii ki Dead or Alive 6, böyle bir oyun demiyorum; bu oyunda aslında oynanışa farklı bir katman veren Triangle System bulunuyor. Triangle System, bildiğimiz taş-kağıt-makas oyunu. Yani, bazı vuruşlar, bazı vuruşlara karşı daha güçlü veya daha güçsüz oluyor.
Triangle System, bana soracak olursanız, bu oyunu benzersizleştiren en güçlü ögelerden bir tanesi. Sistem kesinlikle kusursuz değil ama başarısız da değil. Bu sistemi öğrenmek, sisteme alışmak ve en sonunda da bir Triangle System uzmanı olmak, gerçekten ödüllendirici; diğer oyunculardan çok daha farklı bir seviyeye çıkabiliyorsunuz bu sistemi öğrendiğiniz ve ustalaştığınız zaman.
Triangle System gibi bu video oyununun oynanış kısmını benzersiz yapan bir başka şey ise üç boyutlu savaş alanları. Mortal Kombat ve Tekken gibi video oyunları, iki boyutlu alanlarda geçiyor fakat Dead or Alive 6, üç boyutlu bir alanda geçiyor. Yani, sağa veya sola kaçabilmek mümkün olabiliyor bu oyunda. İşte bu sebepten ötürü de bu oyun, bence diğer dövüş oyunlarının arasından sıyrılabiliyor.
Dead or Alive 6, bence olabildiğince güzel bir oynanışa; etkili sistemlere, kombolara ve diğer hareketlere sahip bir video oyunu. Yalnız, bu oyun kesinlikle zor değil. Triangle System özelliğine rağmen bu oyun hiçbir zaman bir Tekken veya Street Fighter oyunlarının zorluğuna ulaşamıyor. Eğer daha kolay bir dövüş oyunu deneyimi yaşamak istiyorsanız, benim gibi, bu oyuna şans vermek isteyebilirsiniz.
Dead or Alive 6, bir aksiyon filmi gibi geliyor
Biraz önce bolca bahsetmiş olduğumuz oynanış, inceleme yazımın başlarında dediğim gibi aksiyon filmi benzeri deneyimlerle bambaşka bir seviyeye taşınıyor. Günümüzün modern dövüş oyunları gayet stabil ve düz bir kameraya sahip ama bu video oyununda oldukça hareketli ve çok güzel açılar yakalamayı başaran bir kamera sistemi bulunuyor. Bu sistemin değiştirilebilir olmasını isterdim ama çok dert değil.
Bahsetmiş olduğumuz bu kamera açısı, özellikle özel hareketler sırasında devreye giriyor. Break Gauge aracılığı ile elde edilebilen Break Blow, Break Hold ve Danger Zone gibi ögeler üzerinde gayet güzel çalışıyor bu sinematik tip kamera açısı. Break Blow, Break Hold gibi hareketler, düşmana normalden daha fazla hasar vermenizi sağlayan saldırı tipleri iken Danger Zone, tabii ki bence çok daha ilgi çekici.
Bu video oyunundaki sahneler, etkileşime geçilebilecek ögeler ile dolu. İşte bu ögelere de Danger Zone deniyor. Düşmanlarınızı duvarlara, patlayan varillere veya kalabalığa atıp, ekstra hasar sağlayabiliyorsunuz. Aslında Danger Zone tipi sistemler günümüzdeki bazı dövüş oyunlarında bulunuyor. Bu yüzden de açıkçası Danger Zone gibi bir sistem olmasa asıl sorun çıkacaktı bence.
Tabii Dead or Alive 6, böyle bir özelliği de benzersiz yapabiliyor. Bu oyun zaten kendisini çok ciddiye almıyor. Bu sebepten ötürü de oyunun genelinde çılgın şeyler görebiliyoruz. Bu çılgınlıklar, Danger Zone sistemine de sıçramayı başarabiliyor ve düşmanlarımız, dinozor gibi ögelerden tutun da patlayan varillere veya ilginç duvarlara kadar birçok şey ile etkileşime geçmeyi başarabiliyor.
Hayranlar memnun olacak mı?
Dead or Alive 6, batı temelli bir video oyunu değil. Bu oyun, Asya taraflarından geliyor ve o taraflarda da hayran servisi denen bir gelenek bulunuyor. Hayran servisi, diğer tüm Dead or Alive oyunlarında olduğu gibi bu oyunda da bulunuyor ama tabii ki bu sefer çok daha azaltılmış bir sistem görüyoruz. Evet, bu oyunda da açık saçık kıyafetler var, ilginç ve ekstrem göğüs fizikleri var ama önceki oyuna göre daha az.
Oyundaki karakterlerin standart kıyafeti, serinin önceki oyunlarına göre daha kapalı. Karakterler genelde tüm vücudu kaplayan kıyafetler veya daha taktiksel kıyafetler giyiyor. Bu durum, kendisini hiç ciddiye almayan bir video oyunundaki gerçekçiliği anlamsız bir şekilde yükseltirken, tahmin ediyorum ki serinin hayranlarının alışmış olduğu birçok şeyi, ellerinden alıyor. Yine de oyunda bolca kozmetik imkan var.
Oyunda her karakter için açılabilecek bolca kıyafet var ama bu durum ne yazık ki inanılmaz büyük bir olumsuz puanı da yanında getiriyor. Oyunda, oyun içi para ile kıyafetleri açabilmek mümkün ama aynı zamanda birçok kıyafet de gerçek para ile satılıyor. Bir de bunun üzerine, herhangi bir sezonluk geçişe göre inanılmaz pahalı olan, içerisinde bolca kıyafet bulunduran sezonluk geçişler satılıyor.
Mesela, şu an gerçek para ile bu video oyununun PC sürümündeki her şeyi satın almak isteseniz, 1.171,80 TL ödemeniz gerekiyor. Ayrıca PC üzerindeki fiyatların çok daha uygun olduğunu belirtmek istiyorum. Eğer Dead or Alive 6 oyununu Xbox One veya PlayStation 4 üzerinde oynayacaksanız, muhtemelen bankalardan kredi çekmeniz gerekecek tüm ögelere sahip olabilmek için.
Dead or Alive 6, deneyimlenecek bolca içeriğe sahip
Dead or Alive 6, içerisinde bolca oyun moduna sahip. Öncelikle, Dead or Alive 5 oyunundaki neredeyse tüm oyun modları, bu oyuna taşınırken; bu oyunun içerisinde de 2 yeni oyun modu bulunuyor. Bu oyun modlarından bir tanesi, oyuncuların antrenman yapmasını sağlarken, diğer oyun modu da oyunculara farklı görevler verip, farklı oynanış deneyimleri sunabiliyor.
Ayrıca bu video oyununu çevrim içi olarak oynayabilmek de mümkün ama oyunun çevrim içi modu günümüzde neredeyse ölü. Konsolları bilemiyorum ama PC üzerinde birlikte oynayabileceğiniz oyuncu bulmak inanılmaz zor; anlık olarak bu video oyununu sadece birkaç yüz kişi oynuyor. Bu durumda da bir oyuncunun hem sizin bölgenizde, hem de sizin yetenek seviyenizde olması, düşük bir ihtimal.
Yine de inceleme yazımı yazmaya çalıştığım süreç boyunca 1 veya 2 kez çevrim içi oyun deneyimi yaşayabildim ve sunucu tarafından hiçbir sıkıntı yaşamadım. Eğer oyunun topluluğu biraz daha aktif olsaydı, muhtemelen çok ama çok daha iyi bir deneyim yaşamak mümkün olacaktı ama ne yazık ki şimdilik böyle bir deneyim yaşayamadım.
Dead or Alive 6 oyununun çevrim içi modunun neredeyse ölü olması, çok da büyük bir problem olmamalı; çevrim dışı içerik olarak oyun kısmen zengin sayılır. Yine de çevrim içi içerikler sınırsız değil ve eminim ki yapay zekaya karşı oyun deneyimi yaşamaktan bir süre sonra sıkılacaksınız. İşte tam olarak da bu noktada, çevrim içi kitlenin olmaması, canınızı çok sıkabilir.
Sunum da güzel sayılır
Şimdi sıra geldi bu video oyununun grafiklerine, performansına ve müzik/ses konusuna. Öncelikle bu oyunun grafiklerinin öyle çok daha şahane olduğunu söyleyemeyeceğim. Evet, oyunun grafikleri kötü değil ama bence çok başarılı da değil. Aynı şeyi karakter modellerinin detaylı oluşu, derinliği ve genel anlamdaki kalitesi için de söyleyebilirim. Yani, grafikler güzel ama çok da modern değil.
Performans ise gayet güzel. Bu video oyununu ortalama bir oyuncu bilgisayarı ile deneyimledim ve aldığım performans, gayet sabit bir 60 FPS idi. Tabii ki ekranın efekt ve bolca hareketlilik ile dolduğu anlarda FPS düşüşü yaşadım ama internet aleminde şöyle bir dolaştığım zaman, yüksek seviyeli oyuncu bilgisayarlarının bu oyun ile neredeyse sıfır problem yaşadığını gördüm; mutlu oldum.
Müzikler ve sesler ise grafik konusundan daha da başarısız. Oyunda akılda kalıcı herhangi bir müzik bulunmuyor. Aynı şekilde sesler, seslendirmeler ve ses efektleri de pek başarılı sayılmaz. Müzik ve ses konusundaki her şey bana soracak olursanız, gayet ortalama. Profesyonel olarak müzik ile uğraştığım için de açıkçası bu durum beni üzdü. Bence müzikler, oyunlara çok şey katıyor.
Yani efendim, Dead or Alive 6 sunum konusunda bence ortalama bir video oyunu. Oyunun performansı her ne kadar başarılı olsa da grafiklerin ve ses/müzik konusunun ortalama seviyede kalması beni pek memnun etmedi. Bu sebepten ötürü de sunumu ortalama buldum. Yine de ben oyunlardaki grafiklere çok kafayı takmayan biriyim; bu yüzden de sunumun ortalama olması beni hiç etkilemedi.
Dead or Alive 6, satın almaya değer mi?
Dead or Alive 6 oyununun standart sürümü, Steam üzerinde 200 TL gibi bir fiyat etiketine sahip. Bana soracak olursanız, böylesine bir video oyununa PC üzerinde 200 TL vermek çok daha iyi bir fikir olmayabilir. Bence bu oyun için indirim beklemelisiniz ve oyun, 100 TL civarına düştüğü zaman bir şans vermelisiniz. Çevrim içi tarafı kısmen ölü ve mikro ödemeden geçilmeyen bir oyun için 100 TL fazla bile.