Dead Rising her zaman hakkında çok fazla şey duymadığınız “gösterişsiz” serilerden biri olmuştur. Münhasırlığı bile çok kararsız idi. Malum, 2006 senesinde Xbox 360 konsoluna özel olarak piyasaya çıkmıştı ve devam oyunu PlayStation 3 için de gelmişti. 2013 yılının Dead Rising 3 ise tekrar Xbox konsollarına özel olmuştu… Son olarak, 2016 senesinde artık herhangi bir konsola özel olmayan Dead Rising 4 de ne yazık ki serinin imajını zedeledi. Serinin dördüncü oyununda bize verilenlerden sonra Dead Rising Deluxe Remaster oyununu pek de merakla beklemiyordum.

Her şeye rağmen Capcom ekibinin seriye bir şans daha vermesinden ve her şeyden önce genç oyuncular veya seriyi hiç oynama şansı bulamayanlar için daha güncel ve etkili bir giriş hazırlamasından çok mutlu oldum. Dead Rising Deluxe Remaster içerisindeki bu macerada, yazacak iyi bir hikaye arayan ve ABD içerisinde küçük bir kasabada meydana gelen zombi salgını hakkında bir makale hazırlamaya çalışan bir gazeteci olan Frank West karakterini kontrol ediyoruz. Vakit kaybetmeden bir helikopterle talihsiz kasabaya gidiyor ve zombilerin en yoğun olduğu yerin bir alışveriş merkezi olduğunu keşfediyor kendisi.

Helikopter pilotuyla koordinasyon kurarak kendisini bırakmasını ve 72 saat sonra geri almasını istiyor Frank West. Tahmin edebileceğiniz gibi karakterimiz, kısa bir süre içinde kendini üç gün boyunca yaşam mücadelesi vermek zorunda kaldığı bir dizi karikatürün içinde bulur. Hikaye kesinlikle basit bir önerme ama aynı zamanda oyuncuyu da büyüyor. Sonuçta, zombilerle istila edilmiş bir alışveriş merkezinde 3 gün boyunca hayatta kalmaya çalışıyoruz. Kahramanımızın üstesinden gelmesi gereken ilk sorun, bu alışveriş merkezinin, zekâdan birkaç puan eksik olmalarına rağmen, onlara doyamayan ve sürekli olarak kahramanımızın yoluna çıkan zombilerle dolu olması.

Bu durumda bile Frank, Brad ve Jessica ile birlikte kameralara erişimi olan bir güvenlik odası keşfeder ve burayı güvenli bir yer olarak kullanır. Bu nedenle karakterimizin tek bir amacı var: Bu zombi salgınının nasıl ortaya çıktığını, tüm bunların arkasında kimin olduğunu bulmak ve helikopter dönene kadar hayatta kalmak. Basit, değil mi? Oyun, açık dünyayı karakterize eden unsurları, özellikle de sandbox yönünü dikkate alıyor; bu türdeki diğerlerinden farklı olarak ve aynı zamanda açık dünya olma özelliğiyle çok sayıda yineleme ve yapılacak şey var.

Bir alışveriş merkezinde geçen Dead Rising Deluxe Remaster oyununda, silah olarak kullanabileceğimiz çeşitli nesneler, giyebileceğimiz kıyafetler, can için tüketebileceğimiz yiyecekler ve yeteneklerimizi geliştirmek için kullanabileceğimiz kitaplar bulabileceğimiz çok sayıda dükkana erişimimiz var. Frank bir gazeteci olduğu için doğal olarak ona etrafımızdaki her şeyin fotoğrafını çekmek için kullanabileceğimiz güvenilir kamerası eşlik ediyor. Aynı fotoğraflar, kalitelerine ve fotoğraflanan nesnelere ve karakterlere bağlı olarak deneyim kazanmak için kullanılabilir.

Karakterimizin zombilerle, düşmanlarla karşılaştıkça, görevleri tamamladıkça veya fotoğraflar çektikçe seviye atladığı çok basit bir RPG sistemimi de var. Görevlerden bahsetmişken, kendilerinin normalden biraz farklı mekanikleri var. Görevlerin her an elimizin altında olmasına ve tamamlanması için bir son tarih olmamasına alışkınız ama bu oyunda işler pek de öyle yürümüyor: Hem ana, hem de ikincil görevlerin, tamamlanmadıkları takdirde kaybolan bir zamanlayıcısı var. İkincil görevler söz konusu olduğunda, genellikle iki hipotezden oluşurlar: Ya kurtarmanız ve güvenli bir yere götürmeniz gereken siviller vardır ya da psikopatlarla karşılaşırsınız.

İlk hipotezden bahsetmemiz gerekirse, tahmini süre içinde insanlarla buluşmalı, ihtiyaçları olan her konuda onlara yardım etmeli ve ardından güvenli istasyona kadar onlara eşlik etmeliyiz. İkinci senaryoda, görev bölgesine gitmeniz ve sizin tarafınız için kaos ve sorun yaratmaya çalışan bazı oldukça çılgın karakterlerle yüzleşmeniz gerekecek. Her iki görev türünde de verilen süre içinde tamamlamazsanız, görevler kaybolur ve siviller ölür. Ana görevlerde ise durum biraz daha farklı. Eğer verilen süre içinde görevi tamamlamazsanız, şaşırtıcı bir şey oluyor ve oyun ana hikayede ilerleme olasılığını ortadan kaldırıyor! Evet, yanlış okumadınız, ana hikaye bitiyor.

Alışveriş merkezinde 3 gün boyunca sadece yan görevler yaparak ve eğlenerek kalıyorsunuz ve bu sürenin sonunda oyun alternatif bir sonla bitiyor. Daha önce de belirttiğim gibi, belirli özellikleri geliştiren nesneler var. Örneğin, dünyanın dört bir yanına dağılmış, belirli bir özelliği geliştirmenizi sağlayan kitaplar var, yiyecekler genellikle ekstra yaşam puanı sağlar ve belirli silah türleri daha fazla hasar vermenize yardımcı olur. Ayrıca seviye atladıkça hızınızı artırmak, silah saklamak için daha fazla yuvaya sahip olmak, daha fazla can kazanmak gibi özellikler de alıyorsunuz.

Dead Rising Deluxe Remaster içerisindeki silahlardan bahsetmişken, ateşli silahlardan tutun da kılıç gibi yakın dövüş silahlarına ve molotoflara kadar çok sayıda silah var… Oyunda herkes için bir şey var ve tipik silahların dışında, aklınıza gelebilecek her şey silah olarak kullanılabilir! Elbise askılarından, bowling toplarına, sandalyelere, aklınıza gelebilecek her şey silah. Bazı silahların depolanabildiğini ve taşınabildiğini, bazılarının ise taşınamadığını ve tüm silahların/nesnelerin biz onları kullandıkça aşınan belirli bir dayanıklılığa sahip olduğunu belirtmek gerekir.

Şimdi, Dead Rising Deluxe Remaster ile orijinali arasındaki karşılaştırmayla ilgili bileşene odaklanarak, geliştirilmiş grafiklere ve daha iyi performansa rağmen oyunun tamamen aynı olduğunu belirtmek gerekir. Dolayısıyla, orijinal oyunun hayranıysanız, oyun daha açık alanlarda nesne ve karakter sayısını yüklemeye çalıştığında tekrar tekrar mevcut olan bir dizi hata bekleyebileceğinizi biliyorsunuz. Bu, onların silik görünmesine veya çeşitli zombilerin duvarların içi veya dünyadaki engeller gibi olmaması gereken yerlerde görünmesine neden oluyor ne yazık ki.

Oyunun sadece iki konsol nesli öncesine göre çok daha iyi olan grafikler değil, diğer tüm yönler de büyük ölçüde iyileştirildi Dead Rising Deluxe Remaster ile. Kontroller de geliştirildi ve daha çekici hale getirilecek şekilde değiştirildi. Geçmişte, kare ile nişan almak ve ateş etmek için R1’e basmak gerekiyordu, şimdi artık tipik L2 ve R2 kombinasyonunu kullanıyorsunuz. Serinin ikinci oyununda zaten uygulanmış olan bir başka özellik de nişan alırken yürüme olasılığıydı, bu başlıkta da mevcut olan bir şey. Eski moda şekilde oynamayı tercih edenler için eski kontrolleri de tercih edebilirsiniz.

Capcom, geçmişte yaptığı sayısız hatadan sonra seriyi yeniden canlandırmayı başardı. Bu, hiç şüphesiz 2006 tarihli oyunun nihai versiyonu ve endüstrinin mevcut gerçekliğiyle uyumlu hale getirmek için gereken iyileştirmeleri dikkate alarak çok sadık bir şekilde değiştirir. Orijinal oyunda da bulunan bazı hatalar hala mevcut ve bazı karakterlerin değişmesi birçok kişinin bu yeniden düzenlenmiş versiyona burun kıvırmasına neden olabilir ama bunun bu şaheseri oynarken olağanüstü bir deneyim yaşamak için çok önemli olmadığına inanıyoruz. Umalım da Capcom serinin ikinci ve üçüncü oyunu için de aynı şeyi yapmaya karar versin.

Dead Rising Deluxe Remaster
Dead Rising Deluxe Remaster
Olumlu
Geliştirilmiş grafikler şahane.
İyileştirilen performans başarılı.
Modernleştirilen kontroller hoş.
Orijinal oyunun ruhuna sadık.
Olumsuz
Orijinal sürümündeki hatalar devam ediyor.
8