Geçtiğimiz günlerde Activision, yatırımcıları ile yaptığı bir toplantıda Destiny 2: Forsaken oyunundan memnun olmadıklarını belirtti. Bu memnun olmama durumu, tabii ki oyunun yeterince satamaması ile alakalı idi. Şirket, bu yüzden de toplantıdaki yatırımcılara, Destiny 2: Forsaken için daha hızlı içerik üretileceğinin ve daha fazla mikro ödemelerin oyuna ekleneceğinin sözünü verdi. Peki, her şey bir yana; bahsettiğimiz bu video oyunu, neden dağıtımcı ekibinin beklentilerini karşılayamadı?

Destiny 2: Forsaken

Destiny 2: Forsaken oyununun durumu aslında birazcık karışık

Biraz önce sormuş olduğum sorunun cevabını tek bir cümle ile verebilmek isterdim ama bu durum ne yazık ki mümkün değil; en baştan beri Bungie, serinin sıkı oyuncularına yönelik bir video oyunu yapmaya çalışırken, Activision ise bu video oyunu serisini herkese yönelik yapmaya çalıştı. Şöyle ki, eğer bir video oyununu sadece serinin sıkı oyuncularına yaparsanız, Activision gibi bir şirketi, gelirler ile memnun etmeniz oldukça zor olur. Fakat bu tip bir video oyununu da herkese yönelik yapmaya çalışırsanız, ne yazık ki başaramazsınız. Peki, neden?

Destiny serisi, en baştan beri yeni ve günlük oyuncuların dostu olan bir video oyunu olmadı. Özellikle de Destiny: The Taken King ve Destiny 2: Warmind ile iki video oyunu da günde saatlerce oyun oynayan, bu video oyununa yüzlerce saatlerini harcamak isteyen oyunculara yönelik bir oyuna dönüştürüldü. İşte bu yüzden, bana soracak olursanız, artık bu oyunu herkese yönelik, günlük bir yapıt yapmak imkansız.

Activision, Destiny 2 oyununu öncelikle PlayStation Plus sahiplerine ücretsiz olarak sundu. Ardından da bu video oyunu, PC oyuncuları için Battle.net üzerinde ücretsiz oldu. Tabii ki bu kampanyalar, oyuna daha fazla oyuncu çekmek için yapıldı. Oyunu, ücretsiz oynayıp, beğenen oyuncular Forsaken isimli genişletmeyi satın aldı ve Activision cephesine para kazandırdı. Yani, Bungie veya Activision, sizleri sevdiği için bu oyunu ücretsiz yapmadı. Burada şirketler, bir iş yapmaya çalışıyor.

Dediğim gibi, bu video oyunu ücretsiz yapıldığı sırada bu serinin Reddit başlıkları, birçok forum ve diğer internet siteleri, yeni oyuncuların soruları ile dolup, taştı. Bu durum, bana öncelikle günlük bir oyuncunun bu video oyununu oynayamadığını gösterdi. Tabii ki bazı günlük oyuncular, bu video oyununa alışabilir ama Destiny serisi, herkesin alışık olduğu, klasik bir türdeki bir video oyunu değil. Her neyse, bu ücretsiz dönemler boyunca da serinin sıkı oyuncuları, oyuna yeni oyuncuların gelmesinden zaman zaman rahatsız oldu. Bu durum, oyunun içerisindeki önemli bir çatışmayı zaten gözler önüne serdi.

Destiny 2: Forsaken, kusursuz bir video oyunu değil

Demiş olduğum gibi, bu video oyunu öyle kusursuz bir video oyunu değil. Destiny 2: Forsaken içerisinde güzel silahlara veya zırhlara sahip olabilmek için ya inanılmaz güzel bir şansınızın olması gerekiyor, ya da oyuna günlük 8-9 saat ayırmanız gerekiyor. Bu video oyunu, bu yapıda olduğu için öncelikle kendi kitlesini zaten ikiye bölüyor. Bir grup oyuncu, bu video oyununa günde 7-8 saatini ayırmayı uygun bulurken, diğer oyuncular bu durumdan memnun değil.

Diğer oyuncuların bu durumdan memnun olmamasının sebebi, demiş olduğum gibi oyunun herkes için kusursuz olmuyor olması. Activision ve Bungie, Destiny 2 oyununu Forsaken ile inanılmaz başarılı bir seviyeye taşıdı ama bu seviye, Activision şirketinin oyuna çekmek istediği kitle için yeterli değil. O kitlenin oyuna gelebilmesi için bu video oyununun daha kolay bir yapıda olması gerekiyor. Kolaylıktan kastım, oyundaki yapay zekanın zorluğu değil tabii ki. Bahsettiğim şey, oyundaki güzel silahların ve zırhların kolay bir şekilde oyunculara düşmesi.

Tabii bir de Destiny 2: Forsaken paketinin başarısızlığının ardında, Activision cephesinin paragöz olma durumu bulunuyor. Şöyle ki, bundan birkaç hafta önce Forsaken deneyimini tam olarak yaşayabilmek için 4 farklı şey satın almanız gerekiyordu: Ana oyun, Curse of Osiris isimli ek paket, Warmind isimli ek paket ve tabii ki Forsaken isimli genişletme paketi. Şu an durum böyle değil, Forsaken isimli genişletme paketinin içerisinde ilk iki ek paket de bulunuyor ama en başta bu video oyununun çok para istemesi, büyük kan kaybı yaşattırdı video oyununa.

Her şey, geçmiş ile de alakalı değil. Mesela, Destiny 2 için planlanmış olan 3 farklı küçük ek paket bulunuyor ve bu tüm ek paketleri tek bir halde satın alabileceğiniz Annual Pass satılıyor. Bu üç küçük ek paketten sonra bir de Forsaken seviyende büyük genişletme paketinin piyasaya sürüleceği tahmin ediliyor. Bu yeni genişletmenin ardından 3 farklı küçük ek paket daha ve ardından Destiny 3 geliyor. Gerçekten, bir oyuncu, böyle bir yol planı bulunan bir video oyununa başlamak ister mi?

Destiny 2: Forsaken, hiçbir zaman herkese uygun bir video oyunu olmayacak

Bana soracak olursanız, Destiny 2: Forsaken, hiçbir zaman herkese uygun bir video oyunu olmayacak. Yazımın başından beri söylüyorum bunun sebebini zaten, tekrarlamayacağım. Tüm bunların üzerine bir de Destiny 3 oyununun söylentilerinde, serinin üçüncü oyununun daha da sıkı oyunculara hitap edeceği belirtiliyordu. Mesela, Destiny 3 oyununa günde 1-2 saatini ayıran oyuncular, sadece birkaç haftadan sonra bu oyunu bırakmak isteyecekti.

Bungie, belli ki sadece sıkı oyunculara yönelik bir video oyunu yapıyor, öyle yapmak istiyor. Activision ise haklı bir şekilde, üründen daha fazla para kazanmak istiyor. İki büyük boynuzun, burada çakıştığını görüyoruz ama bana soracak olursanız, bu karşılaşmanın kazananı Bungie olacak; kendileri, zaten en baştan beri istediklerini yapabildiler ve oyuncuları alıştırmayı başarabildiler. Fakat Activision cephesi de rahat durmayabilir.

İnternet alemindeki bazı teorilere göre Activision, Destiny serisi ile alakalı adımlar atarken, bundan sonra bilinçli olarak kötü adımlar atacak. Bu sayede Bungie ile Activision arasındaki anlaşma bittiğinde, Destiny markasının değeri düşecek ve Activision, bu markayı satın almak için Bungie tarafına teklif sunacak. Bungie, kötü bir marka ile devam etmek istemeyecek ve markayı satacak; Activision ise o markayı, istediği gibi kullanacak. Activision, dev gibi bir şirket. Kendileri, o kötü markayı bolca reklam ile iyi bir hale tekrar getirebilir. Bungie ise Destiny ardından kendi yoluna bakmaya devam edecek ve muhtemelen bu iki ekibin yolu, bir daha kesişmeyecek.

Ben ise Destiny 2: Forsaken oyununun izlediği yoldan memnun değilim ama oyunu yine de olabildiğince oynamaya çalışıyorum; oyun beni içine çekiyor. Açıkçası, bu yüzden Activision cephesinin bu video oyununu daha günlük bir tarafa çekmesini isterim ama Bungie de hiçbir zaman sevdiği şeyleri yapmaktan vazgeçmemeli. Yani, iki şirket de orta yolu bulmalı. Tabii ki bu orta yol, muhtemelen iki tarafa da istediğini vermeyecek ama ben istediğimi alacağım. Ben, daha ne isterim?