Destiny 2, oldukça ilginç dönemlerden geçti. Tüm ilginçliklere rağmen, Forsaken ve Forsaken ile bağlı olan sezonlarla en iyi dönemini yaşayan bu video oyunu, büyük bir ayrılık yaşadı. Bungie ile Activision, yollarını ayırdı. Bu durum birçok oyuncuyu heyecanlandırmıştı; bu iki markanın ayrılması demek, Bungie ekibinin tamamen özgür olması ve dilediği şeyleri yapabilecek olması anlamına geliyordu. Bungie de bu bağımsızlığı ile ilk genişletme paketini, Destiny 2: Shadowkeep sürümünü oyunculara sundu.
Destiny 2: Shadowkeep ile tanıdık bir yere gidiyoruz
İlk Destiny oyununu oynadığım zaman Ay, en favori gezegenim değildi ama bu gezegenin Destiny 2 ile geri dönmemiş olduğuna çok üzülmüştüm. İşte o üzgünlüğüm şimdi kısmen geçti; bu video oyununun yeni genişletme paketi ile Ay, oyuna tekrardan eklendi. Yalnız, diğer gezegenler gibi Ay’ın farklı noktalarını gördüğümüz pek söylenemez; Bungie, ilk oyundaki gezegeni, birkaç önemli değişiklik ile bu oyuna taşımış gibi görünüyor. Bir genişletme paketi için bu kadar yeterlidir, tartışılır ama bence yeterli.
Sadece Ay değil, ben en sevdiğim karakterlerden bir tanesi olan Eris Morn da Destiny 2: Shadowkeep ile oyuna geri dönüyor. Eris Morn, Ay’da başlayan kabuslardan şüpheleniyor ve oyunun hikayesi de bu yönde ilerliyor ama Destiny evrenini bilirsiniz; hiçbir şey benim şu kurduğum cümle kadar basit değil. Söylemek istediğim şudur ki Destiny standartlarına göre bence ortalamanın üstünde bir hikaye anlatılıyor oyunculara bu yeni genişletme paketi ile. Ben, yine de Forsaken hikayesini daha çok sevdim.
Destiny 2: Shadowkeep oyununun anlatılan hikayesinin en büyük problemi, hikaye görevleri ile net bir akışın sağlanamıyor olması; oyun, birkaç hikaye görevinden sonra sizin önünüze güzel bir barikat seriyor ve açık dünyaya çıkın, yüz binlerce eşya üretme materyali toplayın diyor. Şimdi, bir MMORPG için bu gayet hoş bir şey. Destiny markası için de kabul edilebilir bir görev tipi bu ama böyle bir içerikle ben hikayenin akışının bozulmasını hiç sevmedim, bırakın da şu hikaye görevleri bir aksın, gitsin.
Bu hikaye ile Pyramid geri dönüyor ve Nightmares tipi yeni bir düşman grubu ile karşılaşıyoruz ama Nightmares, kesinlikle tamamen yeni bir düşman türü değil. Kendilerini, Taken gibi düşünebiliriz. Yine de Nightmares ve Pyramid, Destiny 2: Shadowkeep oyunu ile oyunculara sunulacak olan yeni sezonlarla büyük olayların yaşanabileceğini gösteriyor. Zaten bu büyük olayları Forsaken çıktığından beri bekliyoruz ve o olaylara her sezon bir adım daha yaklaşıyoruz gibi hissediyoruz kendimizi.
Artık çok daha güçlüyüz
Destiny 2 oyununda normalde bir genişletme paketi veya ek paketi çıktığı zaman güç seviyesi normal değerlerde yükselirdi ve taban seviye 0 olarak kalırdı ama Destiny 2: Shadowkeep ile bu durum tamamen değişiyor. Bu genişletme paketi ile oyunun taban güç seviyesi 0 yerine 750 oluyor. Yani, tüm oyuncular bu video oyununa 750. seviyeden başlıyor ve 999’a kadar ilerlenebiliyor. Yalnız, 960. seviyeden sonra işler ciddi anlamda zorlaşıyor; 960, oldukça önemli bir baraj gibi görünüyor.
Bu barajları tabii ki yeni içeriklerle geçeceğiz ve Destiny 2: Shadowkeep ile oyunculara sunulan yeni sezon da Season of the Undying olarak geçiyor. Forsaken ile oyunculara sunulan sezonlar gibi işleyecek olan bu yeni sezonlarda oyunculara klasik olarak yeni Strike, Dungeon ve diğer içeriklerden sunulacak. Ayrıca bu sezonlarda, oyunun belli bir hikayesi de sürekli olarak ilerliyor gibi bir his verecek ama bu olaydan inceleme yazımın ilerleyen noktalarında bahsedeceğim.
Kısmen değişen sezon sisteminin en büyük yeniliği, Battle Pass sistemi olarak çıkıyor. Sanıyorum ki benim Battle Pass sistemini görebileceğim en son video oyunu Destiny 2 olacaktı şeklinde düşünüyordum ve oldukça şaşırdım. Bu oyuna eklenmiş olan Battle Pass sisteminde 100 farklı seviye bulunuyor; ücretli ve ücretsiz diye de 2 farklı banttan ilerleyebiliyorsunuz. Tahmin edebileceğiniz gibi ücretli sürümde bol ve değerli hediyeler bulunuyor; ücretsiz sürüm ise bildiğiniz evlatlık çocuk.
Battle Pass sisteminde sevmiş olduğum bir başka olay ise seviye atlamanın düzenli ve kolay olması. Yani, bu video oyunundaki sistemde seviye atlamak için belli başlı meydan okuma görevlerini bitirmeniz gerekmiyor; oyunda atmış olduğunuz her adım size Battle Pass için tecrübe puanı veriyor. Ayrıca, Battle Pass her seviye atladığı zaman bir sonraki seviye için istenen tecrübe puanı da yükseltilmiyor. Bu şekilde, düzenli olarak seviye atlayabiliyorsunuz ve bu müthiş bir his; Bungie ekibini tebrik ederim.
Destiny 2: Shadowkeep, Armor 2.0 sistemi ile geliyor
Destiny 2: Shadowkeep, basit bir genişletme paketi değil. Bu genişletme paketini satın alsanız da almasanız da önemli değişiklikler ile karşılaşıyorsunuz. Bu değişikliklerden ilki, bitirici hareketler. Evet, artık bu video oyununda bitirici hareketler yapıp, düşmanlarınızı daha havalı bir şekilde öldürebiliyorsunuz. Tabii Armor 2.0 sistemi ile tanıştığınız zaman bitirici hareketleri anında unutabilirsiniz; oyuncuların çok uzun zamandır istediği bir olay, Armor 2.0 ile gerçek oluyor.
Destiny 2: Shadowkeep ile temel oyundaki zırh sistemi tamamen değişiyor. Bu değişen sistem sayesinde oyuncular, kendi görüntülerinden ödün vermeden, diledikleri karakteri oluşturabiliyor ve bu oyuna inanılmaz güzel bir özgürlük duygusu katıyor. Ayrıca, Legendary Ornaments ögeleri artık tüm zırh parçalarında kullanılabiliyor ve bu da karakterinizi özelleştirme konusunda sizi bir nokta ileriye taşıyor. İlk Destiny oyununda çok sevilmiş olan bol ışıklı Ornament ögeleri de bu oyunda yer alıyor.
Tabii yeni bir genişletme paketi ile yeni silahların ve zırhların peşinden koşuyoruz. Oyunun meta silahları ve zırhları, tamamen bu genişletme paketi ile değişmiyor. Forsaken dönemi boyunca oyuna eklenmiş olan birçok silah hala meta olarak değerlendirilebilir ve bu hem iyi, hem de kötü bir şey bence. İyi olmasının sebebi, oyuncuların tüm zırhlarını ve silahlarını çöpe atmak zorunda olmaması ile alakalı. Kötü olmasının sebebi ise yeni içeriklerin, eski içeriklerin yerini dolduramıyor olması.
Seasonal Artifact isimli bir sistem, yenilenmiş zırh sistemini destekliyor. Aynı Battle Pass gibi Seasonal Artifact ögesini de düzenli oyun oynayarak seviye atlatabiliyorsunuz ve bu sayede hem yeni mod parçaları kazanıyorsunuz, hem de güç seviyenizi yükseltebiliyorsunuz. Bunlara çok ihtiyacınız olacak; Destiny 2: Shadowkeep oyununa yeni bir Dungeon ve Raid içerikleri de geliyor. Ben, ne yazık ki bu iki içeriği de deneyimlemedim; artık eskisi kadar sık bir şekilde bu video oyununu oynayamıyorum.
Destiny 2: New Light, yeni oyuncuları selamlıyor
Destiny 2: Shadowkeep, temel oyundaki tek değişiklik değildi; temel oyun, genişletme paketinin çıkması ile tamamen ücretsiz oldu. Bu sürümün adına da Destiny 2: New Light dendi. Oyuncular şimdi Destiny 2: New Light adı altında bu video oyununu diledikleri kadar, ücretsiz bir şekilde oynayabiliyor. Destiny 2: New Light ile oyunculara Forsaken içeriğine kadar olan her şey ücretsiz olarak sunuluyor. Ayrıca oyuncular Gambit gibi Forsaken ile oyuna eklenen oyun modlarını da oynayabiliyor.
Yalnız, Destiny 2: New Light oyununun çok büyük bir problemi bulunuyor: Hikaye modu saklanıyor. Destiny 2: New Light, adından da anlayabileceğiniz gibi yeni oyuncular için. Bungie, bu oyunu oynayan oyuncuları, sanki o oyuncular Destiny evrenine ilk kez adım atıyormuş gibi karşılıyor. Yani, Destiny 2: New Light oyununa başladığınız zaman ilk Destiny oyununun açılış görevini oynuyorsunuz ve yine ilk oyundan birkaç görev yapıyorsunuz. Ardından, oyun sizi serbest bırakıyor.
İşte oyun sizi serbest bıraktığı an onlarca içerik ile baş başa kalıyorsunuz ve oyun size ne yapacağınızı söylemiyor. Bu, inanılmaz büyük bir problem; Destiny 2: New Light, anlaması kolay bir yapıda değil ve içerik sayısı da az değil. Hatta, oyunun hikaye görevleri, oyundaki en işe yaramaz, muhtemelen kimsenin ziyaret etmediği Amanda Holliday karakterine saklanıyor. Ayrıca hikaye görevleri, oyunun dünyasında kendisini çok da belli edemiyor ve bu oyuncuları ciddi anlamda yoruyor.
İsterseniz Destiny 2: New Light oyununu oynayın, isterseniz de direkt olarak Destiny 2: Shadowkeep dünyasına adım atın; Bungie, bu video oyunu ile ne yaptığını biliyor ve temel Destiny kalitesi hala korunuyor. Yalnız, bu video oyunu hiçbir şekilde yanına arkadaş kabul etmiyor. Yani, dünyadaki tüm zamanlar sizin olsa bile sadece ama sadece bu oyunu, sık bir şekilde oynamanız gerekiyor ki oyun sonu içeriklerde güzel bir noktaya varabilin, meta içerisinde hareket edebilin. Bunu bilmeniz gerekiyor.
Destiny 2: Shadowkeep ve Destiny 2: New Light, oyuncuları bekliyor
Eğer halihazırda bir Destiny oyuncusu iseniz, Destiny 2: Shadowkeep içeriğini almamanız için ben herhangi bir neden göremiyorum; bugüne kadar sevilmiş olan Destiny macerası, bu genişletme paketi ile de gayet başarılı bir şekilde devam ediyor. Eğer Destiny evrenine yabancı iseniz, genişletme paketini satın almadan önce Destiny 2: New Light oyununu bir denemenizi öneriyorum. Destiny 2: New Light ile size sunulmuş olan içerikler bittikten sonra oyunu sevdiyseniz, maceranıza paket ile devam etmelisiniz.