Nadir de olsa PlayStation Plus ile ücretsiz olarak piyasaya sürülen bazı oyunlara tanıklık ediyoruz. Rocket League ve Fall Guys: Ultimate Knockout, sanıyorum ki bu tip oyunlar için en iyi örnek olacaktır. Lucid Games ise benzer bir şekilde Sony Interactive Entertainment ile anlaştı ve Destruction AllStars isimli video oyununu Şubat 2021’de PlayStation Plus ile ücretsiz olarak piyasaya sürdü. Yalnız, iki şirket arasındaki anlaşma muhtemelen birkaç tık gelişmişti; bu video oyunu PlayStation 5 konsoluna özel olarak piyasaya sürüldü. Yani, şimdilik kendisini PC, Xbox veya Nintendo tarafında görebilmemiz mümkün değil.
Destruction AllStars, aslında PlayStation 5 konsolunun çıkış döneminde piyasaya sürülecekti ama bazı ertelenmeler yaşandı. Açıkçası bu durum beni biraz üzmüştü; yeni nesil konsolumu böyle bir oyun ile denemeyi birazcık istiyordum. Şimdi ise oyun çıktı, ben de geç de olsa karşınıza bir inceleme ile çıkıyorum. Bu oyunu çıkışını gerçekleştirdiği gün konsoluma indirdim ve birkaç gün de aralıksız bir şekilde oynadım ama inceleme yazımı bitirmem biraz zaman aldı. Bunun nedeni önemli değil, zaten oyunla da alakalı değil. Sadece, incelememi yayımlamadığım bu birkaç haftalık süre içerisinde oyunu çılgınlar gibi oynadığımı düşünmeyin.
Bu şekilde düşünmeyin; Destruction AllStars, ne yazık ki o kadar da sevilebilecek bir video oyunu olmadı, en azından benim için. Son zamanlarda karakter temelli oyunları sıkça görür olduk ve bu oyun da aslında onlardan bir tanesi. Oyuncular, oyunda yer alan benzersiz karakterlerden bir tanesini seçiyor, arenaya dalıyor ve farklı oyun modlarını deneyimliyor. Oyunda şu anda tam 16 adet karakter ve her karaktere ait özel bir araç bulunuyor. Bir de oyunun içerisinde standart araçlar yer alıyor ki orada da sanırım 4-5 farklı çeşit bulunuyor. Amacımız ise o arabalardan birini alıp, diğer arabaları parçalamak.
Destruction AllStars, aslında tam da uzaktan göründüğü gibi bir video oyunu. Oyuna şöyle bir baktığınızda araba temelli bir aksiyon oyunu görüyorsunuz ve kendisi öyle bir oyun. Benzersiz karakterler, her karaktere özel yetenekler, yine her karaktere özel arabalar ve o arabaların kendilerine has yetenekleri, aslında şöyle bir baktığınız zaman oyunu oldukça derin gösteriyor ama bence bu oyun hiç de derin değil. Tam tersine, karşımda çok yüzeysel ve içerikten yoksun bir deneyim bulunuyor. Yani, bunu tam sürüm bir oyun olarak değil de erken erişim gibi tarif edebilirim. Zaten böyle bitmemiş oyunları piyasaya sürmek de son 3-4 senedir moda haline geldi.
Destruction AllStars, bizi nasıl karşılıyor?
Diyelim ki bir PlayStation 5 sahibiniz ve PlayStation Plus için de abonesiniz. Bu durumda oyunu ücretsiz olarak kütüphanenize ekleyip, indirebiliyorsunuz. Bu oyun, Şubat 2021 ve Mart 2021 içerisinde ücretsiz yapısını koruyacak ama ondan sonra yeni oyuncuların bu yapıtı satın alması gerekecek. Destruction AllStars için nasıl bir fiyat etiketi belirlenecek, bilemiyorum. Her neyse, oyunu indirip, açtıktan sonra aslında oyunun tam olarak ne olduğunu anlatan ufak bir eğitim bölümü görüyorsunuz. Bu bölümlerde oyunun temeli ve farklı oyun modları çok güzel bir şekilde anlatılıyor ve ardından serbest bırakılıyorsunuz.
Destruction AllStars oyununda öncelikle çok oyunculu oyun tipi bulunuyor. Bu oyun tipinde tamamen gerçek oyuncularla eşleşiyorsunuz ve 4 farklı oyun modundan bir tanesini oynayabiliyorsunuz. Bu oyun modları da Mayhem, Gridfall, Carnado ve Stockpile olarak geçiyor. Her oyun modunda aslında yapmanız gereken şeyler değişiyor ama temel sürekli olarak aynı kalıyor: Arabanızı kullanarak, rakiplerinizin arabalarını parçalamanız. Ayrıca çok oyunculu oyun tipinde günlük ve haftalık görevler de bulunuyor. Bu görevler de size tecrübe puanı ve oyun içi para birimlerinden birini kazandırıyor.
Tecrübe puanı, tahmin edebileceğiniz gibi seviye atlamanızı sağlıyor. Seviye atlamak ise sadece tek bir şey için önemli: Oyun içi para birimlerinden birini kazanmak. Oyunda iki farklı para birimi var. Bunlardan bir tanesini seviye atlayarak ve mücadelelerden kazanıyoruz. Diğer para birimi ise mikro ödeme ile satın alınıyor. Oyun içi para birimini kullanarak, istediğiniz bir karakteri ve o karakterin arabasını özelleştirebiliyorsunuz. Mikro ödeme temelli para birimi ise mücadele serisi adı altındaki tek oyunculu içeriklerin kilidini açıyor. Destruction AllStars oyunundaki temel içerikler de zaten bu kadar.
Eğer gerçek oyunculara karşı savaşmak istemezseniz, mücadele serilerini oynayabiliyorsunuz. Bunlar, sizlere yine aynı içerikleri, botlara karşı oynatıyor. Her seride yedi adet karşılaşma bulunuyor ve karşılaşmaya özel görevleri yerine getirerek üç yıldıza kadar değerlendiriliyorsunuz. Her yıldızı toplamanız, sizlere kozmetik ögeler kazandırıyor. Ayrıca her mücadele serisi de sizlere tek bir karakteri oynatıyor. İlk mücadele serisi ücretsiz olsa da sonraki serileri açabilmek için 36 TL civarında bir ödeme yapmanız gerekiyor. Bu da zaten oyunun para kazanma yöntemi gibi görünüyor. Çok oyunculu için içerikler ücretsizken, tek oyunculuda ücretlendirme bulunuyor.
Karakter özelleştirme, hayal kırıklığı yaratıyor
Destruction AllStars oyununda çok oyunculu içeriklerden bahsettim. Mücadele serisi isimli tek oyunculu içeriklere de değindim. Bunun haricinde, oyunda salon denen botlara karşı oyun kurabileceğiniz bir sistem ve alıştırma özellikleri de yer alıyor. Yalnız, çok oyunculu ve tek oyunculu iki farklı içerik kategorisi, oyunun ilerleme kaydedebileceğiniz tek içerikleri olarak görünüyor. Peki, bu oyunda ilerleme kaydettiğimizi nasıl anlıyoruz? Tabii ki kozmetik ögelerle. Bu oyunda yaptığımız her şeyi, oyunun mantığına göre karakterlerimizi ve arabalarımızı özelleştirmemiz için yapmamız gerekiyor.
Durum böyle olunca, karakter özelleştirmenin gerçekten ilgi çekici olması gerekiyor. Ben de zaten bu tip video oyunlarını severim. Yalnız, Destruction AllStars ne yazık ki karakter özelleştirme konusunda hayal kırıklığı yaratıyor. Oyunda öncelikle karakterimizin kıyafetini değiştirebiliyoruz. Bunu yapmak, karaktere özel olan arabanın da renginin değişmesini sağlıyor ama şu anda tüm karakterler için sunulan özelleştirme seçenekleri, sadece mor olan rengi mavi, çizgili olan deseni kare yapmaya yarıyor. Sadece en değerli olan kıyafetlerde benzersizlik bir tık artıyor ama onlar da zaten her karakterde bulunmuyor. Bulunan karakterlerde de sadece bir adet var.
Karakterlerin kostümünü özelleştirmek, benim gözümde tam bir rezillik. Destruction AllStars, bir karakterin mor olan kıyafetini yeşil yapabilmem için benden tam 9 kere seviye atlamamı istiyor. Oyunun başlarında bu olay olsa bile her seviye atladığınız zaman tecrübe puanı gereksinimi de yükseliyor ki benim seviye atlamak kolayken bile özelleştirme ögesi açmaya isteğim olmuyor. Kıyafetler haricinde her oyunun sonundaki ifade hareketinizi, arabanızın içindeki ifadenizi ve monologlarınızı da özelleştirebiliyorsunuz ama onlar sadece gülüp, geçebileceğim şeyler. Bahsetmeye değecek kadar önemli bile değiller.
Karakter özelleştirme ile alakalı olmasa bile karakterlerin kendisinde beni mutlu eden tek şey, kadronun inanılmaz zengin ve benzersiz olması. Yani, oyunda yer alan tüm karakterler benzersiz özelliklere sahip ve görünüş olarak da bambaşka hikayeler anlatıyorlar. Karakterlerin imza arabaları zaman zaman birbirine çok benzeyebiliyor ama onu da açıkçası pek problem etmedim; nedendir, bilemiyorum. Hatta oyuna gelecekte eklenecek olan yeni karakterleri ve o karakterlerin arabalarının neye benzeyeceğini de çok merak ediyorum ama karakter özelleştirme sistemi ciddi anlamda zenginleştirilmediği sürece, hiçbir şey beni bu oyuna yakınlaştıramayacaktır.
Destruction AllStars, yeni neslin gücüyle geldi
Destruction AllStars gibi bir video oyununu neden oynadığımız çok önemli. Bu oyunu oynamamızın sebebi karakter özelleştirmeleri gibi görünüyor; oyunda başka bir sistem yok. Bu yüzden de şimdi, neden oynuyoruz yerine, nasıl oynuyoruz tarafına bakmak gerekiyor. Yani, bu oyunun temel oynanışı nasıl? Daha önce de dediğim gibi bu oyunda, birbirinden farklı karakterlerden birini seçiyoruz ve arenaya dalıyoruz. Amacımız ne olursa olsun, yaptığımız en temel şey, rakiplerin arabalarına hasar vermek oluyor. Tabii bu sırada kendimizi de korumamız gerekiyor. Hasar vermek ise sadece çarpışma ile gerçekleşiyor.
Destruction AllStars oyununda farklı araba tipleri bulunuyor. Mesela, spor arabalar oldukça hızlı gidiyor ve rahatça dönüyor ama az can bulunduruyorlar. Daha ağır cipler ise daha fazla can bulunduruyor ve daha ağır hasar veriyor ama diğer arabalara göre daha yavaş gidip, daha zor dönüyor. Yalnız, arenada tek bir arabaya bağlı kalmak da pek mantıklı olmuyor; nakavt olmadan önce arabadan inip, başka bir arabaya veya kendi imza arabanıza geçebiliyorsunuz. Tabii kendi arabanızı çağırmak için gerekli yeteneğinizin dolması gerekiyor. Aynı şey karakter ve araba yetenekleri için de geçerli. Zaten sadece imza arabalarda yetenek sistemi bulunuyor.
Karakterlerin ve arabaların yetenekleri aslında birbirine çok benziyor. Mesela, Lupita isimli bir karakterimiz var ve kendisinin yeteneği, arkasından yerleri yakan bir ateş çıkartması. Bu ateş, diğer oyuncuların arabalarını yakıp, hasar veriyor. Lupita’nın arabasının yeteneği de aynı şeyi yapıyor; bu sefer ateş daha büyük oluyor. Mantığı anladınız herhalde. Ben yine de bu noktada karakter ile araba yetenekleri arasında biraz fark olsun isterdim. Her yetenek birbirine benzediği için her karakterin yeteneği, imza arabaya; her imza arabanın yeteneği de sahibine kullanışlı gelmeyebiliyor. Bu da karakter seçme konusunda sizi ciddi anlamda yönlendirebiliyor.
Yine de Destruction AllStars, PlayStation 5 konsolunun gücü sağ olsun, oldukça eğlenceli ve etkili bir oynanış sunuyor. Yani, ağır bir arabaya bindiğiniz zaman, karşınızdaki hafif bir arabaya tam gaz bindirmek, yetenekleriniz ile diğer arabalara ve oyunculara ciddi hasarlar vermek çok eğlenceli olabiliyor. Ayrıca, oyun DualSense kontrolcüsünü de ciddi anlamda etkili bir şekilde kullanıyor. Kontrolcüdeki teknolojiler sayesinde her vuruşu çok güzel bir şekilde hissedebiliyorsunuz, arabanızın aldığı hasarlar sonrasındaki zayıf kullanışını da en iyi şekilde DualSense sayesinde alıyorsunuz. Oyunun en sevdiğim yönü, DualSense üzerindeki destek oldu açıkçası.
Hazır ücretsizken bu oyunu denemek gerekir mi?
Destruction AllStars, beni çok arada bırakan bir oyun oldu. Tabii bunu inceleme için söylüyorum. Açıkçası bu yazımı bitirdiğim anda PlayStation 5 konsoluma geçeceğim ve kendisini sonsuza dek sileceğim. Bunun sebebi, oyunu oynamak için herhangi bir sebebimin olmaması. Yani, ben bir oyuna saatlerimi verdikten sonra, sadece karakterimin kıyafetinin rengini, başka hiçbir şey değişmeden, sadece mordan yeşile çevireceksem, o oyunu oynamayarak eminim hiçbir şey kaybetmeyeceğimdir. Daha kaliteli ve özenli hazırlanmış kozmetik ögeler olsaydı, kıyafetlerin ve arabaların modellerinde değişiklik görebilseydik, aslında her şey daha farklı olabilirdi.
Benim bu oyunu hemen silecek olmam, Destruction AllStars yapıtını tabii ki rezalet bir oyun yapmıyor. Tam tersine, oyunun temeli bence gayet eğlenceli. Diğer gerçek oyuncuların arabalarını parçalamak, haberleri bile yokken onları ezip geçmek, çok tatmin edici bir his uyandırıyor DualSense sayesinde. Aynı zamanda, mücadele serisi sayesinde bazı karakterleri tanıyıp, onların hikayelerine tanık olmak da hoş bir deneyim. Genel olarak bu oyunu beğenmemiş olmam, bana özel bir olay aslında. Oyunu oynadığım zaman beni kaliteli bir şekilde ödüllendirmeyen veya hiçbir ilerleme sağlamayan yapıtlara ısınmam çok zor oluyor işte.
Bu arada, Destruction AllStars kesinlikle sunum tarafında da sağlam bir yapıya sahip. Öncelikle, oyunun grafikleri, gerçeklik ile çizgi film tarzı arasında gidip geliyor. Sanat tasarımı ise arenalar ve arabalar için olmasa bile karakterler için gerçekten muhteşem. Bir diğer yandan, PlayStation 5 sayesinde oyun inanılmaz akıcı oynanıyor. Bu oyunu zaten 4K/60 FPS değerleri dışında hiçbir şekilde hayal edemiyorum. DualSense de his bakımından her şeyi tamamlıyor. Beni sunum konusunda rahatsız eden tek şey, oyundaki müzikler oldu. Yapıttaki müziklerin sürekli kendilerini tekrar etmesi, bir süre sonra rahatsız edici olabiliyor; oyunda pek müzik yok belli ki.
Her şeye rağmen Destruction AllStars, PlayStation Plus ile ücretsiz bir oyun. Bu yüzden de merak eden herkesin bu oyunu denemesini önerebilirim ama oyun, ne yazık ki tek başına PlayStation Plus aboneliği satın almaya değecek seviyede bir yapıt değil. Hatta, oyun ücretli olduğu zaman da satın alınabilir değere sahip olabileceğini düşünmüyorum. Yine de bu oyun zamanla yeni içeriklere sahip olacaktır ve umuyorum ki geliştirici ekip, karakter özelleştirme tarafındaki problemlerin farkına varır, oyuna daha fazla içerik ve farklı hissettiren oyun modları ekler. İşte o zaman ben bu oyun hakkında olumlu düşünebilirim.