Günümüzde birçok eski video oyununun iyileştirilmiş versiyonları yapılıyor. Hatta bazı oyunlar tamamen yeniden yapılıyor. Bazı markalar ise geliştirdikleri yeni oyunları, marka için bir yeniden başlama noktası olarak görüyor. Tüm oyuncular nostalji içinde boğulurken ve aynı zamanda da piyasaya sürülen her oyun, herkese hitap etmeye çalışırken, Diablo II: Resurrected oyununun var olduğunu kaçırabilmeniz çok mümkün. Evet, 2000’li senelerin en popüler ve en başarılı oyunlarından biri olan Diablo II, 2021 senesinde iyileştirilmiş bir versiyonu ile tekrardan karşımıza çıkıyor. Bu versiyonun içerisinde Diablo II: Lord of Destruction bile bulunuyor.
Blizzard Entertainment ve Vicarious Visions tarafından geliştirilmiş olan Diablo II: Resurrected, ne yazık ki bir yeniden yapım değil. Yani, Diablo IV oyunu çıkana kadar görebileceğimiz en büyük Diablo oyunu, bu yapıt olmayacak. Yine de özellikle nostalji yaşamak isteyen oyuncular için bu oyun; PC, PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series X/S ve Nintendo Switch platformlarında sunuluyor. Bu da aslında atılan çok önemli bir adım; Diablo II orijinal olarak hiçbir konsolda yer almamıştı; sadece PC için sunulmuştu. Birazdan incelemesine başlayacağım iyileştirilmiş versiyon ise bu durumu değiştiriyor.
Diablo II: Resurrected, bir noktada sizi hemen hayal kırıklığına uğratabilir: İyileştirilmiş olan kısımları. Bu oyun, ne yazık ki sadece görselliğe ve bağlantı noktalarına önem gösteriyor. Yani, oyunun içerisindeki sistemlerde filan çok kritik değişiklikler bulunmuyor. Tabii ki bazı değişiklikler, oyun sistemleri üzerinden filan sunuluyor, bunlardan daha sonra bahsedeceğiz ama geliştirici ekibin amacı, belli ki sadece oyunun sunumunu ciddi bir şekilde iyileştirmekti. Geriye kalan diğer tüm noktalarda ise kolay olan çalışmalar yapıldı. Aslında oyunun görselliğinde de garip bir şekilde ilerlemeyi tercih etmiş gibi görünüyor geliştirici ekip.
Diablo II: Resurrected oyununda, orijinal yapıtın iki boyutlu dünyasına, yeniden modellenen üç boyutlu karakterler ekleniyor. Tahmin edebileceğiniz üzere bu durum, birazcık garip bir his veriyor görsel sunum tarafında. Ayrıca, oyunun ara sahneleri de iyileştirilmiş gibi görünüyor ve hem 4K çözünürlük, hem de gelişmiş ses sistemleri için destekler sunuluyor. Bu arada, tek bir buton aracılığı ile Diablo II oyununun orijinal görselliği ile yenilenen görsellik arasında geçiş yapabiliyorsunuz. Bu da aslında geliştirici ekibin görsel sunum tarafında ne kadar çalıştığını gösteriyor; yine de benim gözümde bu çalışma pek de yeterli değil.
Diablo II: Resurrected, nostalji haricinde başka bir şey yapıyor mu?
Diablo II: Resurrected oyununun temel oynanış tarafına döndüğünüz zaman çok fazla bir şey görebilmeniz mümkün değil. Daha önce de dediğimiz gibi karşımızda oyun sistemlerine çok odaklanmamış bir iyileştirme projesi var. Buna rağmen oyuncuların hoşuna gidebilecek bazı iyileştirmeler de bulunmuyor değil. Mesela, artık Shared Stash sistemi sayesinde karakterler arasında eşya transferi yapabiliyorsunuz. Orijinal oyunda bunu yapmak çok zahmetli bir işti. Ayrıca artık oyundaki altınları otomatik olarak toplayabiliyorsunuz, yerdeki ganimetlerin isimlerini gösterebiliyorsunuz ve benzer iyileştirmelere tanıklık edebiliyorsunuz.
Diablo II: Resurrected oyununda dikkatimi çeken bir başka şey ise yetenek puanları sistemleri üzerinde oldu. Orijinal oyunda yetenek puanlarını kullanmanız için herhangi bir bildirim gösterilmiyordu. Ayrıca, harcadığınız yetenek puanlarını geri elde edemeyeceğiniz de belirtilmiyordu. Bu iyileştirilmiş sürümde ise biraz daha oyuncu dostu bir adım atılıyor ve yetenek puanı kazandığınızda, onu harcayabileceğinize dair bir bildirim gösteriliyor. Ayrıca, harcanan yetenek puanlarını geri elde edemeyeceğiniz de güzel bir şekilde açıklanıyor. Bu sayede, oyunun daha ilk saatlerinde yanlış harcamalar yapmaktan kaçınabiliyorsunuz.
Her şeyden önemlisi, orijinal Diablo II oyunundaki kayıt dosyalarınızı, sadece yerel tekli oyunculu içerikler için Diablo II: Resurrected oyununa aktarabiliyorsunuz. Yani, sadece yapılan iyileştirmeleri filan görmek istiyorsanız veya temel oyunu bitirip, genişletme paketine göz atma şansınız olmadıysa, kayıt dosyanızı aktarıp, kaldığınız yerden devam edebiliyorsunuz; oyuna sıfırdan başlamanıza gerek kalmıyor. Tabii bu aktarım sadece PC tarafında mevcut. Oyunun bilgisayar sürümündeki kayıt dosyalarınızı konsollara gönderemiyorsunuz. Bu yüzden, bu iyileştirilmiş oyuna, konsollarda sıfırdan başlamanız gerekiyor.
Diablo II oyununun en önemli bölümlerinden bir tanesi, klasikleşmiş olan inek bölümüydü. Moo Moo Farm olarak da bilinen bu gizli inek bölümü, orijinal oyunda sadece 1 kere deneyimlenebiliyordu. İlk deneyimin ardından bu bölüme tekrar girmek mümkün değildi. Diablo II: Resurrected ise bu durumu değiştiriyor ve artık gizli inek bölümünü istediğiniz kadar oynamanıza izin veriyor. Bunun haricinde, oynanış tarafında yapılan birkaç iyileştirme daha bulunuyor ama bunların tamamı, anlattığımız diğer noktalardan daha büyük değil. Yani, öyle çok önemli ve kritik iyileştirmeler beklememeniz gerekiyor bu video oyunundan.
İyileştirilmiş olsa bile orijinal oyunun ruhunu hissettiriyor
Aslında bu durumdan ön inceleme yazımda da bahsetmiştim ama tekrar hakkında konuşmaya değer: Diablo II: Resurrected, iyileştirilmiş bir video oyunu gibi görünürken, orijinal Diablo II oyununun hissini en iyi şekilde vermeyi başarıyor. Her ne kadar görsellik bayağı bir iyileştirilmiş olsa bile hala kendinizi orijinal oyunu oynuyormuş gibi hissedebiliyorsunuz. Tabii ki bu his daha çok Diablo markasının kıdemli oyuncularına hitap ediyor; yeni oyuncuların bence Diablo IV oyununu beklemesi gerekiyor ama yine de bu iyileştirilmiş sürüm bence marka için önemli bir başlık olabilecek seviyede bir yapıya sahip.
Diablo II: Resurrected oyunundaki bir diğer önemli olan şey ise aslında deneyimin kontrolcülerde nasıl yaşandığı idi. Malum, bu oyun ilk defa konsollarda ve ilk defa bir kontrolcü ile deneniyor. Oyunu, PlayStation 5 konsolumda, DualSense ile denedim ve açıkçası kontrolcü ile oyunu kontrol etme konusunda söyleyebileceğim hiçbir olumsuz yorum yok. Klavye ve fare ile olduğu gibi kontrolcüler ile de bu oyunu rahatlıkla oynayabiliyorsunuz. Yalnız, oynanış tarafında önemli değişikliklerin ve iyileştirmelerin yapılmadığı için aslında en büyük olumsuz yorum, direkt olarak o noktadan gelecek: Oyun, 2000 senesindeki hali ile 2021 senesinde pek oynanmıyor.
Diablo II gibi bir video oyununu kendi ruhuna bağlı olarak iyileştirmeye çalışmak kesinlikle olumlu bir hareket. Bu, görsellikte de başarıyla yapılıyor ama aynı şekilde oynanış üzerinde de emek harcanması gerekiyordu. Ne yazık ki yapılmış olan ufak tefek iyileştirmeler, 20 yaşındaki bir oyunun günümüzde eğlenceli bir şekilde oynanmasını sağlamıyor. Evet, herkesin sevdiği o ikonik Diablo deneyimi Diablo II: Resurrected ile sunuluyor ama yine de oyunda zaman harcadıkça, aslında 20 yaşında bir oyunu oynadığınızı yavaş yavaş hissetmeye başlıyorsunuz ve bu da zevki biraz baltalıyor ne yazık ki.
Yeni yetenekler kazanmak, sayısız farklı ganimetin peşinden koşmak, bölüm sonu canavarlarını arka arkaya öldürmek, karanlık bir hikayeye ve evrene adım atmak, farklı karakter sınıflarında farklı yapılar denemek ve arkadaşlarınız ile birlikte parti kurup, birlikte şeytan avlamak, 20 sene önce olduğu gibi eğlenceli. Bu yüzden de Diablo serisinin kıdemli oyuncularına, özellikle de Diablo II yapıtını çok özleyen kişilere Diablo II: Resurrected oyununu önerebilirim. Yalnız, bu oyuncu kitlesinin haricindeki insanlar bence Diablo III oyununa yönelmeli veya Diablo IV oyununu beklemeli. Bu iyileştirilmiş sürüm, bence diğer oyunculara çok zevk vermeyecektir.