Discord tarafında, “Neden 90/100 olmasın?” şeklinde bir başlık ile Nelly, oyun marketlerinin arka yüzü ve Discord platformunun bu konuda ki duruşuyla ilgili bir yazı paylaştı ama yazı hakkında konuşmadan önce bahsetmiş olduğumuz markanın oyun sektöründe ki yerine bakalım.
7. jenerasyon oyun konsollarının çıkmasıyla birlikte konsollarda çevrim içi oyun deneyiminde müthiş bir sıçrama oldu. Oyun içindeyken arkadaş listesine erişilebiliyor ve sesli konuşma başlatılabiliyordu. Bilgisayarda durum biraz daha sıkıntılıydı. Hâlâ TeamSpeak veya Mumble gibi uygulamalar kullanılıyordu. Bu uygulamaların bitmek bilmez sıkıntıları vardı. Ücretli ve sınırlı sunucuları, kayıt olurken IP adresi istemeleri ve fikrimce en fenası kullanım zorluklarıyla PC oyuncuları için kötü birer deneyimdi.
Anladığım kadarıyla Discord bu fikirden yola çıkılarak oluşturuldu. Bu platform, özellikle kullanıcı dostu yapısıyla kısa sürede yükseldi ve yaklaşık dört yılda 200 milyondan fazla oyuncu tarafından kullanıldı. Şimdi de aynı kahramanlığı çevrim içi oyun mağazalarında da yapmasını bekliyoruz kendisinin. Hemen hemen Steam platformunun tekelinde olan bu sektörü değiştirebileceğini düşünüyorum bahsettiğimiz platformun ama yalnız değil. Platform, nasıl ilk seferinde oyuncuları arkasına aldıysa, bu sefer de geliştiricileri arkasına almalı.
Discord tarafından söylenen 90/10 gelir bölümü nedir?
Marketler, sattığı ürünlerden pay alırlar, bu bildiğimiz bir gerçek. Bahsettiğimiz market bir oyun marketi ise iş orada bitmiyor. Oyunun çevrim içi özellikleri için sunucu ayarlama, başarım ve kayıt verilerini tutma gibi bir takım ekstra özellik sağlamaları gerekir. Öğrendik ki alınan bu paylar her geliştirici için aynı değilmiş ve bu 70/30 gibi fahiş oranlarla bedellendiriliyormuş.
Discord yine bir kahraman edasıyla kalkmış ve kendine, “Oyunu dağıtmanın bedeli neden %30 olsun ki?” şeklinde ve araştırmaların sonucunda şöyle bir karar vermişler; 2019’da, AAA seviyesinde oyun yapan ekiplerden tutun da tek başına imkansızı başaran geliştiricilere kadar herkesten sabit 90/10 pay alınacak.
Bunun oyunculara olan etkisini çok basit bir matematikle açıklayabiliriz, çok kazanan geliştirici daha ucuza satış yapabilir. Tabii bu gelişmelerin olması için biraz süre geçmesi gerekiyor. Bizim açımızdan konunun en üzücü tarafı bu platformun hala Türk Lirası’na geçmemiş olması. Yerelleştirme konusunda bu markanın başarılı olduklarını hatırlatmak isterim. Heyecanla bekliyoruz, belki yarın belki yarından da yakın.