Animal Crossing: New Horizons çok sevdiğim bir oyundur ama Nintendo Switch Lite ile oyun oynamaktan nefret ettiğim için kendisine hak ettiği değeri bir türlü gösteremedim. Stardew Valley de her zaman ilgimi çeken bir yapıt olmuştur ama ne yazık ki deneme fırsatı elde edemedim konsollarda. Şimdi ise bu iki oyunun karışımını Disney tarafının karakterleri ile birleştiren, RYO tarzı bir yapıt sunuldu: Disney Dreamlight Valley. Duyurulduğu günden beri aslında merakla beklediğim bu yapıtı Xbox Game Pass sayesinde Xbox Series X konsolumda çıktığı günden beri oynuyorum ve şimdi de ön incelemesi ile karşınıza çıkıyorum.
Disney Dreamlight Valley oyununun kendisinden önce fiyatından bahsetmek istiyorum. Benim amacım bu oyunu PlayStation 5 ile oynamaktı ama aynı oyun PlayStation tarafında 300 TL iken Xbox tarafında sadece 80 TL. Tam çıkışını gerçekleştirdiği zaman oynaması ücretsiz olacak bir oyun için de 300 TL vermek istemediğim için Xbox Game Pass aboneliğimi değerlendirmek istedim ve bu yüzden oyunu Xbox Series X konsolumda oynamaya başladım. Yine de bu çok önemli bir şey sayılmaz; bulut temelli kayıt desteği olduğu için ilerlemelerinizi platformlar arasında kolaylıkla transfer edebiliyorsunuz. Bunu ufak bir not olarak belirtmek istedim.
Disney Dreamlight Valley aynı zamanda henüz erken erişim sürecinde olan bir oyun. Bilgisayar ve konsollar için sunulan bu yapıt, 2023 senesinde tam çıkışını gerçekleştirecek ve işte o zaman oynaması ücretsiz olacak. Oyun şu anda sadece Founder’s Pack ögesini satın alan oyunculara ve tabii ki Xbox Game Pass sistemine abone olan oyunculara açık. Bu arada, merak etmeyin; Xbox Game Pass ile oynadığınız zaman da Founder’s Pack ile verilen tüm ödüllere sahip olabiliyorsunuz. Bu ödüllerin de önemli olduğunu belirtmek istiyorum. Tabii ki kozmetik ödüller bir yana, gelecekte mikro ödeme ile satılacağını tahmin ettiğim bir birim veriliyor.
Disney Dreamlight Valley, tüm bunlara rağmen, bir erken erişim oyunu olmasına rağmen oldukça iyi bir pozisyonda gibi hissettiriyor. Yani, ben genel anlamda oyuna baktığım zaman sadece performans iyileştirmeleri, yeni içerikler ve mikro ödemeler görebiliyorum eksiklik olarak. Bu oyun ücretsiz olacağı için mikro ödemelerin eklenmeyecek olmasını düşünmek bence büyük bir hata olurdu. Performans tarafında da ne yazık ki kritik sıkıntılar var ama onlardan ön inceleme yazımın devamında bahsedeceğim. Şimdi dilerseniz, öncelikle bu oyunun ilk anlarını hatırlayalım ve yazımıza oradan başlayalım.
Disney Dreamlight Valley ile yepyeni bir dünyaya ilk adımımızı atıyoruz
Disney Dreamlight Valley oyununa kendi karakterimizi oluşturarak başlıyoruz. Bu noktada, oyunun gayet detaylı bir karakter oluşturma sistemi sunduğunu da belirtmek istiyorum. Yüz tiplerini, vücut çeşitlerini ve bazı detayları kolayca ayarlayıp, tam istediğiniz gibi bir karakter oluşturabiliyorsunuz. Daha sonra da ufak bir sinematik video ardından oyunun içerisinde buluyorsunuz kendinizi. Bu yapıtın içerisinde Dreamlight Valley isimli bir bölgeye gidiyoruz ve bu bölgenin belli bir kara büyü altında olduğunu öğreniyoruz. Bizler de özel bir kişi olduğumuz için bölgeyi ve tanıdık karakterleri kurtarmak hedefimiz oluyor.
Disney Dreamlight Valley oyunundaki maceramız, halihazırda bölgede yer alan karakterlerin hayatlarını daha iyi bir noktaya çekmek ile başlıyor. Oyunun açık dünyası, birkaç farklı bölgeye bölünmüş durumda ve onları zamanla, oyun içerisinde elde edilen ayrı bir birim ile açıyoruz. Her bölgede yeni görevler, toplanacak yeni eşyalar, yeni karakterler ve çok daha fazlası bulunuyor. Ayrıca, bazı özel karakterlerin boyutlarına geçiş yapıp, onları da kendi bölgemize davet edebiliyoruz. Bunu yaptığımız zaman da her biri için ev hazırlamamız gerekiyor. Bu noktada oyun Animal Crossing: New Horizons yapıtına çokça benziyor.
Disney Dreamlight Valley oyununun büyük bir bölümü maceradan oluşuyor ve bu maceralar, Disney ve Pixar taraflarının ikonik karakterlerine yardım etmemiz ile yaşatılıyor. Ayrıca bu karakterlerin tamamı ile arkadaş olup, arkadaşlık seviyesini de yükseltebiliyoruz. Seviyeyi yükseltmek için onlarla zaman geçirebiliyoruz ve/veya günlük olarak değişen istedikleri özel hediyeleri onlara verebiliyoruz. Seviyeyi yükseltmek, hem yeni maceraların kilidini açıyor, hem de karakterlere özel hediyelere sahip olmamızı sağlıyor. Tarımcılık yapmak, balık tutmak, meyve toplamak, restoranda Remy ile yemek yapmak ve çok daha fazlası bulunuyor bu oyunda.
Macera haricinde Disney Dreamlight Valley oyununun bir diğer büyük noktası da bu aslında; keşif yapmak ve eşya toplamak. Oyunda karşınıza çıkan her odun tipi, her ağaç, her meyve, özetle her şey mutlaka bir işinize yarıyor ve onlarla neler yapılabileceğini sizin keşfetmeniz gerekiyor. Tüm bu eşyaları envanterinizde ve evinizdeki sandıklarda saklayabiliyorsunuz, zamanı geldiği vakit de kullanabiliyorsunuz. Tabii ki işin içinde belli bir seviyede “grind” bulunuyor ama ben açıkçası bunun çok sağlıksız seviyelere ulaştığını görmedim kendi oyun deneyimimde. Oyun size büyük bir özgürlük sunuyor bence.
Dreamlight Valley, tamamen bizim kontrolümüz altına geçiyor
Disney Dreamlight Valley oyununda yapabileceğiniz bir diğer büyük şey ise Dreamlight Valley bölgesini eski ve başarılı günlerine geri döndürmek. Bunu yapabilmek için çevreyi temizliyorsunuz, diğer karakterlerin iş yerlerini ve farklı fonksiyonlarda kullanılan evlerini geliştiriyorsunuz ve tabii ki özgür bir şekilde tüm bölgeyi kendi keyfinize göre düzenleyebiliyorsunuz. Evet, bu oyunda sadece kendi evinizi değil, oyunun size sunduğu tüm açık dünyayı değiştirebiliyorsunuz. Mesela, hep toplamak istediğiniz meyvelerin ağaçlarını kendi evinizin yanına çekebiliyorsunuz. Ben bunun yapılabileceğini beklemiyordum şahsen.
Disney Dreamlight Valley oyununda ziyaret ettiğimiz açık dünya, tamamen bizim emeklerimiz ile zamanla gelişiyor ve sonucu görmek gerçekten tatmin edici oluyor. Ben tek bir bölgeye odaklanıp, onu tamamen iyileştirmeden bir sonraki bölgeye geçmeyen bir insanım ve oyundaki ilk bölge de Plaza olarak geçiyor. Hemen altımızdaki yeşillik alana kıyasla içinde yaşadığım bu bölge o kadar gelişmiş ki aradaki fark anında belli ediyor kendisini ve verdiğiniz emekleri anında görebiliyorsunuz. Bu arada, bu emekler sadece binaları geliştirmek değil, çevreyi yeşillendirmek filan da olabilir. Her şey para değil yani.
Son olarak, Disney Dreamlight Valley oyununda kendi karakterinizi de özelleştirebilmeniz oldukça derin bir şekilde sunuluyor. Kendi evinizi ve açık dünyayı özelleştirebildiğiniz gibi karakterinizi de sayısız kıyafet ile donatabiliyorsunuz. Hatta bu kıyafetleri, kilidini açtığınız motifler ile daha da özelleştirebiliyorsunuz. Yalnız, bu noktada oyunun en azından benim için ilk olumsuz noktası ortaya çıkıyor: Erkek karakterler için pek de havalı kıyafetler yok. Oyunda bugüne kadar gördüğüm en havalı hediyeler ve ayrıca arkadaşlık seviyesindeki nihai karakter ödülleri hep muhteşem duran kadın elbiselerinden oluşuyor ne yazık ki.
Disney Dreamlight Valley, yine de içerik tarafında hep yerinde saymıyor. Oyun, günlük olarak güncellenen bir mağazaya sahip. Bu mağazada hem karakteriniz, hem de eviniz veya açık dünya için kullanabileceğiniz eşyalara rastlayabiliyorsunuz. Mağaza ayrıca temel kozmetik ögelerini tam katalog olarak da satıyor; günlük güncellenen mağazadaki ögeler o katalogda yer almıyor. Oyunda ayrıca sezonluk etkinlikler de mevcut. Mesela, şu anki etkinlikte belli görevleri yapıp, jetonlar kazanıp, o jetonlarla da Pixar temalı kıyafet ve ev eşyalarının kilitlerini açıyoruz. Bu görevlerin bazılarının zor ve zaman alıcı olduğunu belirtmek istiyorum.
Disney Dreamlight Valley neden 30 FPS?
Disney Dreamlight Valley oyununun sunum ögelerine değinmeden önce bir başka büyük probleminden de bahsetmek istiyorum: Oyun, gerçek zaman ile senkronize olarak çalışıyor. Yani, gerçek hayatta gündüz ise oyunda da gündüz oluyor. Bu, konsept olarak kesinlikle güzel düşünülmüş bir şey ama oyundaki karakterler de bu zamana göre hareket ediyor. Bu yüzden, sizin zaman geçirmek istediğiniz bir karakter, oynadığınız saatte sürekli uyuyor olabiliyor. Daha da önemlisi, oyundaki bazı ögeler sadece belli zamanlarda çıkıyor. Mesela, siz gece oyun oynayabilen bir insansanız, gündüz çıkan bir eşyayı nasıl toplayıp, görevde ilerleyeceksiniz?
Disney Dreamlight Valley, görsel tarafta gayet güzel duruyor. Karakter tasarımları, çevre detayları, “backdrop” dediğimiz kısımlar, görsel efektler ve çok daha fazlası Disney markasının evrenini en iyi şekilde göstermeye çalışıyor. Çok nadir olsa bile bazı görsel hatalar karşınıza çıkabiliyor ama güncellemelerle rahatlıkla düzeltilecek şeyler bunlar. Ayrıca oyunun kullanıcı arayüzü filan da gayet temiz duruyor; görsel açıdan hiçbir sıkıntı bulundurmuyor bu oyun. Sadece, böyle bir oyunun görsel kalitesinin PC ile Xbox Series X arasında aynı olmasını beklerdim ama oyun, PC tarafındaki en yüksek ayarlarda çok daha güzel görünüyor.
Ben tahmin ediyorum ki Disney Dreamlight Valley, konsollar için yeteri kadar optimize edilmemiş. Görsellik bunu bir şekilde belli ederken, optimizasyon tarafının en büyük sıkıntısı, oyunun ne yazık ki 30 FPS olarak çalışması. Evet, bu oyunun Xbox Series X sürümü ne yazık ki sadece 60 FPS olarak çalışıyor. İşin garip kısmı, bu oyunun PC tarafında çok büyük bir rahatlıkla 60 FPS verebiliyor olması ve daha da önemlisi, oyunun PlayStation 5 konsolunda da 60 FPS olarak çalışıyor olması. Bu durum şimdilik bu oyunun en büyük eksiği gibi görünüyor; böyle bir oyunu 30 FPS olarak hiç de zevkli değil.
Disney Dreamlight Valley, türü seven oyuncular için kesinlikle kaçırılmaması gereken bir video oyunu. Kendisine uzaktan baktığınız zaman bu oyunun sadece çocuklara hitap ettiğini düşünebilirsiniz ama 26 yaşında bir erkek olarak ben bu oyundan inanılmaz zevk aldım ve almaya da devam edeceğim. PC tarafında oyun biraz pahalı ama Xbox tarafında oyun hem 80 TL, hem de Xbox Game Pass sisteminde yer alıyor. Steam üzerindeki fiyatı gördükten sonra PlayStation için biçilen fiyat da ucuz geliyor. Bu yüzden, henüz erken erişim sürecinde olsa bile bu video oyununa bir şans vermek isteyebilirsiniz.