Bir masa oyunu insanı ne kadar heyecanlandırabilir, diye düşünenler varsa tam da sizler için bir video oyunu incelemesini gerçekleştiriyoruz. Başlığımızdan da görüleceği üzere incelemesini gerçekleştireceğimiz oyun, erken erişim sürecini sonlandırarak tam sürüm olarak karşımıza çıkan Dota Underlords oluyor. Valve tarafından geliştirilen bu ücretsiz oyunu hem PC hem de mobil platformlarda deneyimleyebileceğinizi en baştan hatırlatarak, inceleme yazımıza geçiş yapalım.
Dota Underlords ile masa başına çivilenmemek elde değil
Bazı video oyunları vardır ki uzaktan bakıldığında oldukça basit bir yapıda gibi görünüp, içine girildiğinde adeta bir labirente sokarlar oyuncuları. Dota Underlords için de benzer bir tanımlama yapabilirim. Karşımızda bir tahta var. Bu tahtanın bir tarafına bizim savaşçılarımız, diğer tarafınaysa rakibin ya da yapay zekanın savaşçıları geçiyor, kendi kendine de savaşıp gidiyorlar, diyerek oyunun yapısını özetleyebilirim aslında.
Gelgelelim işler bu kadar basit değil. İncelemekte olduğum oyunun yapısını anlatmak hem kolay hem de oldukça zor olacağı için dilerseniz adım adım gideyim. Bu arada dünyadaki pek çok alanda Auto Chess olarak adlandırılan bu oyun türünü daha önceden deneyimleyenler varsa bu satırları hızlıca geçebilirler. Mobil oyun dünyasında benzer örneklerine sıklıkla rastlanan bu türün Valve etiketli temsilcisini, biraz temelden alarak aktarmak niyetindeyim.
Öncelikle Dota Underlords, her ne kadar dünya üzerinde Auto Chess diye tabir edilse de esasen çevrim içi yapı barındıran bir strateji oyunu. Doğru hamleler yaparak oyunda başarılı olabiliyoruz. Tabii biraz da şansın yardımı gerekiyor ki bu konuda tavla oyunuyla bu video oyununu kıyaslayabilirim. Dünya genelinde bu tip oyunlar satranç oyunuyla kıyaslanır ama işin içinde zarın olduğu hep unutulur.
Evet, bir tahtamız var ve bu tahtanın üzerinde savaşçılarımızı diziyoruz. Bu oyunun birden fazla oyun modu var ama Türkçesi standart olarak çevrilen oyun modunu şimdilik esas olarak kabul edelim. Bir Battle Royale mantığıyla 8 oyuncu bu seçenekte karşı karşıya geliyor. Battle Royale oyunlarının mantığıyla hayatta kalan son oyuncu müsabakayı kazanıyor.
Böyle söyleyince, tahtaya 8 oyuncunun karakterlerinin aynı anda dizildiği fikri gelmesin lütfen. 8 takımlı mini bir lig gibi rakipler sırayla birbirleriyle karşılaşıyorlar. Yenilen takımın gücü azalıyor ve 100’den geriye doğru bu güç değerleri eksiliyor. Sıfırın altına inan oyuncuların oyunu sonlanmış oluyor ve sonlandığı dereceye göre puan kazanılıyor. Ayakta kalanlar ise kıyasıya mücadeleye, savaşçılarını ve takımlarını güçlendirerek devam ediyorlar.
Ne yapıyoruz bu oyunda?
Üst kısımda işler fazla karışmasın diye konunun özünü anlattım. Müsabakalar sırasında etki etmediğimizi de söylersem, Dota Underlords oyununun oldukça kolay bir yapısı olduğu zannedilebilir. İşin aslı biraz daha detaylı. Şöyle ki, yine standart oyun modunu temel aldığımızda her müsabakaya 3 dövüşçüyle başlıyoruz. En başta ve her turun sonunda, ekranın üst kısmında bir dükkân bölümü açılıyor.
Burada her seferinde 5 savaşçı alınabilir halde sıralanıyor ve paramız yettiğince dilediklerimiz seçebiliyoruz. Oyunun o bölümündeki karakter yerleştirme seviyemize göre de seçtiğimiz savaşçıları tahtaya dizebilir ya da tahtamızın alt kısmında bekletebiliriz. Bu kısımda dikkat edeceğimiz en önemli kısımlar, savaşçıların kaliteleri, uyumlulukları ve takımımızdaki adetleri olacaktır.
Eğer bir karakterden 3 adet alırsak, bu karakterin seviyesi yükseliyor. Toplamda 3 yıldızla gösterilen bu seviyeler için belirttiğim gibi aynı karakterden bulmanız gerekiyor. 2. yıldıza geçmek için aynı karakterden 3 adet bulmak yetiyorken, 3. yıldız için 3 adet 2 yıldızlı karakter oluşturmanız gerekiyor. Bu da 3 yıldız için 9 adet aynı karakteri bulacak kadar şanslı olmanız gerektiği anlamına geliyor.
Bu karakterlerin bir de seviyeleri var. Toplamda 5 seviye bulunuyor ve sırasıyla bu seviyeler; gri, yeşil, mavi, mor ve altın sarısı renkle işaretleniyor. Her müsabakanın sonunda belirli bir miktar altın veriliyor. Bu altınlar vasıtasıyla, üst seviyelerdeki karakterleri satın alabilir, alt seviyelerden olan karakterleri yükseltmeye çalışabilir ya da takımınızın toplam savaşçı sayısını arttırmak için paranızı harcayabilirsiniz.
Aynı zamanda, dükkandaki karakterleri 2 altın kullanarak yenileyebiliyoruz. Stratejik anlamda tercih hakkı oyunculara bırakılıyor. Aynı zamanda savaşçı tercihlerin birbiriyle uyumlu karakterlerin oluşturduğu bir takımı yönetmek, bazı avantajları beraberinde getiriyor. Bu türü daha önce deneyimlemeyen okurlarımız için kısaca, tavla oyununa benzer biçimde şansımızın ve stratejik hamlelerimizin yardımıyla ilerleyebildiğimiz bir oyunun karşımızda olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim.
Underlord dediğiniz bu arkadaşlar mı?
İncelemekte olduğum yapımın adı Dota Underlords ve haliyle Underlord diye tabir edilen karakterler mevcutlar. Bu özel karakterler, standart ve ikili isimli oyun modlarında, 9. raundun sonunda, nakavt isimli oyun modundaysa ilk raundun sonunda bizlere ücretsiz olarak veriliyorlar. Toplamda 4 adet Underlord karakteri bulunuyor ve farklı özellikler barındırarak takımımıza destek sağlıyorlar. Underlord tercihini doğru kullanmak da savaşlarda bizi ön plana geçirebiliyor.
Underlord karakterlerimizden bir tanesi, boynuzlu bir ablamız olan Anessix. Kendisi adına savaşmak üzere iblisleri çağırma özelliği bulunan bu Underlord, kendi takımındaki birimlerin %35 saldırı hasarı değerlerini arttırıyor. Ayrıca bu karakter, karşı takımdaki bir savaşçının kısıtlı süreliğine zırhını azalmasını ve diğer takım arkadaşlarının bu kişiye saldırmalarını sağlıyor. Bu oyuncu ölürse, yeniden dirilip Anessix tarafından kendi takımına kazandırılıyor. Takımın sağlığını iyileştirmesi de cabası oluyor.
Yakınındaki tüm oyuncuların zırh gücünü arttıran Jull, elinden kadeh düşmeyen bir deniz aslanı. Oyundaki tank karakteri görevindeki bu Underlord, takımının yakın dövüşünü etkileyen değerler kazandırıyor. Tahtanın kenarlarından attığı sandıklarla dosta avantaj düşmana korku salan bu karakter takım arkadaşlarının sağlıklarını yükselterek zor anlarda takıma katkı sağlayabilen bir Underlord olarak karşımıza çıkıyor.
Farklı noktalara kaçabilme özelliğine sahip olan Enno ise havaya sıçrayarak düşmana attığı dart oklarıyla onları sersemletebilen bir Underlord. Bu karakter savaşın başında düşmanın en düşük seviyeli eşyasını çalar, daha güçlü olan eşyaları da taşıyan düşman öldüğünde yağmalayabilir. Bu Underlord karakterinin sürati ve havaya sıçrayıp düşmanları sersemletebilmesi savaş sırasında en çok gözünüze çarpan özelliği olacaktır.
Sizlere tanıtacağım son Underlord olan Hobgen ise bu yapımın psikopatı olarak göze batacaktır. Saçları alev alev yanan Underlord, saçları gibi düşmanları da belirli bir süreliğine yakabilir. Düşmanlara ateş topu ve bombalar atabilen Hobgen, hedef ve yakın çevresine hasar verir. Bu karakterin çıldırma vakti isimli saldırısı ise tüm savaş alanını etkiler ve kendi takımına saldırı hızı değeri kazandırır.
Dota Underlords ile güzel bir Şehir Gezintisi yapıyoruz
Son dönemdeki video oyunlarında sıklıkla gördüğümüz sezon bileti sistemini Dota Underlords oyununda da görüyoruz. Erken erişim sürecini tamamlayıp tam sürüme geçen bu yapımda da bir sezon ilerleyişi sistemi yer alıyor. Bu yapımı oynamak ücretsiz ama sezon bileti almak için 30 Türk Lirası ödenmesi gerekiyor. Sezon biletini satın aldıktan sonraysa, ilerleyişteki bazı görsel ögelere sahip olunuyor ve daha da önemlisi Şehir Gezintisi kısmındaki bazı görevlere sezon bileti alındığında girilebiliyor.
Şehir Gezintisi demişken, bu görev haritasının da Dota Underlords oyununda bir nevi ilerleme şeması olarak görev yaptığını söylemeden geçmeyeyim. Şehir Gezintisi seçeneğine girildiğinde belirttiğim gibi bir haritayla karşılaşılıyor ve bu harita sokak sokak ilerleme kaydediyoruz. Şehir haritası 4 parçaya bölünmüş durumda ve her bir parçasında farklı bir Underlord teması işleniyor. Burada, bazen çoklu oyunculu görevlerde başarımlar kazanmaya bazılarındaysa yapay zekaya karşı mücadeleler kazanılmaya çalışılıyor.
Yapay zekaya karşı olan mücadeleler, oyundaki temel oyun modlarına göre farklılık gösterebiliyor. Bu durumun eğlenceli olduğunu ve oyuna olan bağlılığı arttırdığını söyleyebilirim. Bu arada, ilerleyiş sağladıkça bazı görevlerin, üst satırlarda belirttiğim gibi yalnızca sezon biletiyle oynanabildiğini yineleyeyim. Uzun süredir, sezon bileti kavramını bu kadar cazip bir halde kullanan bir yapım görmemiştim açıkçası.
Bu arada, şehrin 4 tarafında farklı Underlord için tasarlanan görev dizileri olduğunu belirtmiştim. Buralardaki görevlerin bazılarına ulaşıldığında bir meydan okuma şeması aktif oluyor. Örneğin, Underlord karakterlerin birinin bulunduğu maçlarda 5000 altın toplamamız isteniyor. Bu görevi tamamlamak için yeniden oyunu o görev noktasından açmamız gerekmiyor. Herhangi bir oyun modunda da o karakterle topladığımız altınlar listeye işleniyor.
Şehir Gezintisi kısmında pek çok görev bulunuyor ve kazandığımız takdirde ödüllere sahip oluyoruz. Benzer biçimde günlük ve dönemli meydan okuma görevlerini tamamladığımızda sezon ilerleyişi için deneyim puanı kazanıyoruz. İlerledikçe de çoğunluğu görsel olan özelleştirme unsurlarını kazanarak yolumuza devam ediyoruz. Özelleştirme unsurları demişken bu yapımda ne gibi özelleştirmeler yapabileceğimizi de izin verirseniz alt kısımda sizlere aktararak devam edelim.
Özelleştirme unsurları büyük farklar oluşturmuyor ama eğlenceliler
İncelemesini gerçekleştirdiğim oyunda bazı özelleştirme seçenekleri de yer alıyor. Sezon biletine sahip olunduğunda daha fazla öge kazanılan bu özelleştirme seçeneklerine ekipman seçeneğinin içerisinde ulaşılabiliyor. Ekipman seçeneğine girildiğinde Game ve Underlords seçenekleri karşımıza çıkıyor ve bu iki seçenekten birisine girerek özelleştirme kısımlarına göz atabiliyoruz.
İncelemeyi kaleme aldığım sıralarda muhtemelen henüz tam Türkçeleştirme yapılmadığından ötürü Game olarak alınan seçenekte genellikle oyundaki tahta dekorasyonu, tahtanın çevresindeki görsel unsurlar ve bazı ifadelere dair özelleştirmeler yapılabiliyor. Bahsettiğim bu kısımda, tahtanın genel teması değiştirilip, kazanımlar içerisine uygulayacağımız bir alan mevcut.
Ayrıca, bölümlerde kazanılabilen yardımcı yeteneklerden bazılarını bu kısımda özelleştirebiliyoruz. Bunların, sahte hedef görünümü, barikatların görünümü olduğunu belirteyim. Tüm bunlarla birlikte, oyun sırasında adımızın yanındaki oluşan animasyondan, atılan havai fişeklere kadar çeşitli seçenekler tercihimize sunuluyor. Bu seçeneklerdeki unsurlar, üst kısımda bahsettiğim Şehir Gezintisi kısmında kazanılan görevlerle birlikte hanemize ekleniyor.
Bir diğer özelleştirme seçeneği olan Underlords ise adından da anlaşılacağı üzere bu yapımdaki Underlord karakterlerle ilgili bazı özelleştirmeleri içeriyor. Müsabakalara başlarken gösterilen posterimizin tasarımından, oyundaki Underlord sevinçlerine kadar çeşitli seçimleri bu kısımdan yapabiliyoruz. Tüm bu özelleştirme seçenekleri çok mu farklı hissettiriyor diye sorarsanız da yanıtım hayır olacaktır.
Oldukça hoş ve kısmen çeşitli özelleştirme seçenekleri bulunmasına karşın, oyuncuların bunları fazla dikkate alacaklarını zannetmiyorum. Tabii ki oyun tahtasında ve ismimizin yazıldığı kısımlarda farklı görseller görmek eğlenceli oluyor fakat oyunun hareketliliğinden ve yer yer oluşan gerginliğinden ötürü özelleştirme seçeneklerinin pek göze çarpacağını zannetmiyorum. Belki, ilerleyen sezonlarda daha etkili görsel unsurları bu yapımda görebiliriz.
Müsabaka türlerini şehir haritasında daha sık görüyoruz
Üst kısımlarda, bu yapımı genel itibarıyla standart isimli müsabaka türü üzerinden değerlendirmiştim. Her ne kadar Dota Underlords ve aynı türdeki yapımların ana oyun modu olarak standart diye tabir edilen müsabaka türü yer alsa da seçim ekranında; standart, nakavt, ikili ve antrenman seçeneklerini görüyoruz. Standart seçeneğini üst kısımda anlattım ama kısaca hatırlatayım.Burada 8 oyuncu sırasıyla birbirleriyle kapışıyorlar ve yenilen tarafın gücü 100’den aşağıya doğru azalıyor.
Kazanan tarafın elinde kalan savaşçı sayısı ve bu savaşçıların gücü, azalan canın değerine etki ediyor. Oyunun başında güçler azar azar giderken, ilerleyen kısımlarda takımların güçleri artacağından ötürü kaybedilen değerler artıyor. İşin güzel tarafıysa, başlarda işler kötü gitse bile sonradan durumun düzeltilmesi oluyor. Genel sağlıkları, 100’den 0’ın altına inen oyuncular elenerek sıralama tayin ediliyor. Bir nevi Battle Royale oyunlarının mantığının söz konusu olduğunu söyleyebilirim.
Nakavt isimli oyun modundaysa 4 maç kaybeden kişinin oyunu sonlanmış oluyor. Standart seçeneğinin aksine, Nakavt modunda aynı karakterden 3 adet değil 2 adet bulunduğunda seviye artışı oluyor. İkili seçeneğinde bir arkadaşınızla birlikte takım müsabakalarına girebiliyorsunuz. Antrenman kısmının ise adından anlaşıldığı üzere oyuna dair alıştırmaların yapıldığı kısım olduğunu belirteyim.
Saydığın genel oyun modlarıyla birlikte bir de Şehir Gezintisi kısmına girdiğimizde haritada karşımıza çıkan farklı müsabaka seçenekleri mevcutlar. Üst kısımlarda belirttiğim gibi harita üzerindeki bazı noktaları geçmek için belirli meydan okumaları tamamlamak gerekiyor. Bazılarındaysa, yapay zekaya karşı tek bir müsabakayı kazandığımızda o bölge atlanmış oluyor. Şehir Gezintisi haritasında, saydığım oyun modları dışında Puzzle ve Street Fight isimli bölümler yer alıyor.
Street Fight bölümlerinde, bolca altınla takımımızı kurarak karşımızdaki yapay zekanın takımını yenmeye çalışıyoruz. Bu kısımda da 2 savaşçının alınması seviye atlatıyor. Yapılan maçların 2 tanesini kazanan taraf müsabakayı kazanmış sayılıyor. Puzzle isimli bölümlerdeyse her bölümde farklı şartları yerine getirerek müsabakayı kazanmaya çalışıyoruz. Bazısında belirli altın kullanarak takım kurma, özellik geliştirme sınırı gibi unsurlar bulunuyor.
Dota Underlords ile PC’den mobil cihazlara uzanan eğlence
Okumakta olduğunuz inceleme yazısını, Dota Underlords oyununun türünü daha önce deneyimlemeyen okurlarımızı hesaba katarak kaleme aldım. PC tarafından ziyade mobil oyunlar tarafında popüler olan bu türü deneyimlemeyen okurlarımızı biraz kayırmış oldum. Bu türü daha önceden deneyimleyen mobil oyuncular kusuruma bakmasınlar lütfen. PC ve mobil demişken de bu yapımın çapraz platform desteğinden bahsederek son sözlere doğru yaklaşayım.
Evet, Dota Underlords hem PC hem de iOS ve Android işletim sistemi barındıran mobil cihazlarda oynanabiliyor. Steam hesabı ile girdiğinizde PC ve mobil platformları kullanarak aynı ilerlemeyi sürdürebiliyorsunuz. Benzer biçimde PC ve mobil oyuncuları, aynı müsabakalarda yer alabiliyor. Bu durumun oldukça önemli bir artı olarak yazılabilir. Şahsen PC tarafında oynamayı tercih etmeme karşın, şöyle bir uzanıp da Dota Underlords keyfini akıllı telefonlarda yaşamak hiç fena olmuyor.
Her iki platformdan bahsetmişken oyunun PC grafiklerinin haliyle daha iyi olduğunu söylemeden geçmeyeyim. Mobil tarafta özellikle savaşçıların çizimleri biraz göze çarparken bu yapımın mobil sürümünün cihazları aşırı derecede ısındırdığını ve bir şarj katili olarak çalıştığını aklınızın bir tarafına yazmanızı öneriyorum. Genel anlamda performans sorunlarıyla karşılaşmadığımı ve oyunun seslerini ve müziklerini beğendiğimi de sizlerle paylaşayım.
Toparlamak gerekirse, Dota Underlords belki mobil tarafta büyük bir fark oluşturmazken PC oyuncularının ilgisini çekebilecek ücretsiz bir yapım olarak beğenimi kazandı. Açıkçası bu yapımı tahmin ettiğimden çok daha fazla oynadım ve hala oynama isteğindeyim. Özellikle Şehir Gezintisi kısmı ve sezon ilerleyişi barındırmasının bu yapımın çekiciliğini ve sürükleyiciliğini arttırdığını düşünüyorum.
PC kullanıcısıysanız masa başında heyecanlı anlar yaşamak istiyorsanız, mobil oyunlara meraklıysanız mobil cihazlarınızla keyifli bir biçimde Dota Underlords oyununu deneyimleyebilirsiniz. Her ne kadar mobil taraftaki benzerleriyle büyük farklılıklar göstermese de genel anlamda keyifli bir yapım Dota Underlords. Sezon biletinin de 30 Türk Lirası gibi cazip sayılabilecek bir fiyattan satıldığını hatırlatarak izninizle inceleme yazısını sonlandırayım.