Dragon Ball: Sparking! Zero oyununun duyurusunu çevreleyen heyecan oldukça yüksekti; Dragon Ball evreninin hayranları arasında kolayca en popüler olan Sparking! (Budokai Tenkaichi) serisinin geri dönüşünü işaret ediyordu. Amaç da tam olarak buydu zaten. Bandai Namco tarafından geri getirilen seri, yeni oyunu sayesinde klasik oyunlarının tüm nostaljisini geri getirmeyi ve diğer çağdaş dövüş oyunlarının çok üzerinde devasa bir dövüşçü seçkisi sunmayı vaat ediyordu.

Serinin son oyunundan bu yana geçen on yılı aşkın sürenin ardından beklentiler yüksekti. Peki, Dragon Ball: Sparking! Zero, beklentileri karşıladı mı? Cevap aslında çok basit: Evet. Unreal Engine 5 ile geliştirilen serinin bu dönüşünün güzel grafiklere ve görsel efektlere sahip olması bekleniyordu. Şimdiye kadar Dragon Ball evrenine dayanan oyunlardan ne beklemeniz gerektiğini biliyorsunuz: Sanki animeyi izliyormuşsunuz gibi hissedeceksiniz.

Dragon Ball: Sparking! Zero, kesinlikle Dragon Ball FighterZ oyununun absürt seviyesine ulaşamıyor; geliştirici ekip olan Arc System Works cephesinin gerçeklikle pek de bir bağlantısı yok ama bu yeni oyundaki her dövüşçü, anime serisindeki görünümlerinin en küçük ayrıntılarını yakalamak için sadık bir şekilde yeniden yaratılmış gibi görünüyor. Yani, sanki çizgi filmin üç boyutlu bir versiyonunu izliyormuşsunuz gibi hissediyorsunuz.

Görsel efektler de aynı kalitede. Güçleri kullanmak veya Süper Saiyan’a dönüşmek ekranı parıltı ve efektlerle dolduruyor, buna manzaranın yok edilmesi de dahil. Bunun gibi bir oyunun en önemli yönleri mevcut ve Unreal Engine 5 kesinlikle güzel bir deneyim yaratmaya yardımcı oluyor. Dragon Ball: Sparking! Zero, sabit olarak 60 FPS değerinde çalışıyor, bu da oyunu daha da keyifli hale getiriyor. Bu arada, bahsettiğim performans her konsol için geçerli.

İyi kontrolleri olmayan bir dövüş oyunu nedir ki, değil mi? Dragon Ball: Sparking! Zero, neyse ki bu soruya bir cevap vermemizi gerektirmiyor. Oyundaki sistemin temelde geçmiş oyunlarda gördüğümüzle aynı olduğunu söyleyebilirim ki bu benim için sorun değil. Dövüş tamamen üç boyutlu arenalarda gerçekleşiyor ve kamera, karakterlerin omuzlarının üzerinde yer alıyor, bu da size uçma, ışınlanma ve her karakterin kendine özgü saldırılarını kullanma özgürlüğü veriyor.

Dragon Ball: Sparking! Zero içerisindeki kontroller nispeten basit, bu da daha geniş bir kitlenin oyundan keyif almasını sağlıyor, öyle ki özel güçleri kullanmak bile oldukça basit. Hardcore olan oyuncuların her şeyin biraz benzer olmasından şikayet ettiğini görebiliyorum ama 182 farklı savaşçının absürt sayısını karşılamak için bazı kısayolların alınması bekleniyordu bence. Yani, oyunda bu kadar fazla karakter varken, kontrollerin çok da derinleşmesini beklememek lazım.

Aynı şey dengeleme için de geçerli. Çevrimiçi ve rekabetçi bir şekilde oynamayı tercih edenler, bazı karakterlerin diğerlerinden açıkça daha iyi olduğundan şikayet ediyorlar ama dürüst olmak gerekirse, benim için bu serinin eğlencesi her zaman bu olmuştur. Adil ve dengeli bir dövüş mü istiyorsunuz? Dragon Ball FighterZ oynayın. Dragon Ball: Sparking! Zero, açıkça adilden ziyade eğlenceli, bu da benim için bir sorun değil.

182 oynanabilir karaktere ek olarak, Dragon Ball: Sparking! Zero aynı zamanda içerikle dolu bir oyun ki bunun dövüş oyunlarında oldukça nadir görülen bir şey olduğunu söyleyebilirim. Şimdiye kadar yapılmış en iyi dövüş oyunlarından biri ve Dragon Ball evreninin oyunları içinde bile sizi uzun süre meşgul edecek çok şey var. İlk olarak, Goku’nun ana hikayesine ek olarak, Dragon Ball Z’den Dragon Ball Super’e kadar serinin çeşitli ikonik anlarını gösteren birçok içerik var.

Dragon Ball: Sparking! Zero oyununu oynadıkça, sadece yeni karakterlerin, aşamaların ve özelleştirme öğelerinin kilidini açmakla kalmıyorsunuz, aynı zamanda diğer karakterler için yeni hikayeler de ortaya çıkıyor ve bu içerikler, diğer bakış açılarını gösteriyor. Ayrıca, verdiğiniz karara bağlı olarak tamamen yeni durumlar ve sonlar (tabii ki kanonik olmayanlar) gördüğümüz “What if?” tarzı görevlerini de ilginç buldum. Ayrıca, Dragon Ball Super ile sunulan içeriklere güçlü bir vurgu var ki en yenileri oldukları için bu beklenen bir şey. Ancak, serinin yüz karası olmasına rağmen giderek daha fazla hayrana sahip olan Dragon Ball GT de kendisini gösteriyor.

Benim eleştirim, serinin diğer oyunlarında arkadaşlarımla saatlerce oynadığım yerel çok oyunculu mod. Bölünmüş ekranda oldukça sınırlı ve oynanışı tek bir aşamada tutuyor. Neyse ki PC versiyonunda modları kullanarak tüm içeriği açabilir ve tam bir yerel deneyim yaşayabilirsiniz. Çevrimiçi oyun tıpkı diğer Dragon Ball serisinin oyunlarında olduğu gibi çalışıyor ve bu noktada beklenen bir şey. Açıkça görülüyor ki öncelik çok oyunculu modlara verilmiş ki bu utanç verici. Kim bilir, belki bir gün bunu resmi olarak geliştiren bir güncelleme görebiliriz?

Dragon Ball: Sparking! Zero, Japonca ve İngilizce ses seçenekleri sunuyor; orijinal seslendirme sanatçıları rollerini yeniden canlandırıyor ve bu harika. Oyun, benim şiddetle tavsiye ettiğim bir deneyim sunuyor. Bandai Namco; bu klasiğe yakışır, içerik ve karakterlerle dolu bir deneyim sunmayı başardı. Dragon Ball evreninin hayranları, özellikle de Dragon Ball Super hayranları için mutlaka sahip olunması gereken bir oyun kendisi.

Dragon Ball: Sparking! Zero; PlayStation 5, Xbox Series X/S ve PC için çıktı ve daha fazla özgürlük ve seçenek için her zaman PC sürümünü öneririm ama sizin seçtiğiniz platform ne olursa olsun, unutulmaz ve nostaljik bir deneyim yaşayacaksınız. Oyunu tavsiye ediyorum ve Bandai Namco, serinin mirasına yakışır bir devam oyunu yapmayı başarmış. 182 karakter ve sağlam bir senaryo içeren bu oyun, hayranların uzun yıllardır istediği bir oyundu.

Dragon Ball: Sparking! Zero
Dragon Ball: Sparking! Zero
Olumlu
Karakter sayısı inanılmaz.
Dövüş anları gösterişli ve animasyonlar kaliteli.
Nostaljik elementleri bol ve değerli.
Kendi serisini en iyi şekilde devam ettiriyor.
Olumsuz
Tek oyunculu içeriklerdeki ara sahnelerin bazıları kalitesiz.
Çok oyunculu modlarda rakipler için yeterince filtre yok.
8