Superman markası altındaki eserlerde, bu bir kuş, bu bir uçak gibi bir söylem bulunur ya işte inceleme yazısını okumakta olduğunuz yapım için de benzer bir söylemde bulunulabilir. Dreams için, bu bir oyun, hayır bu çok fazla oyun, hayır bu bir oyun geliştirme uygulaması, hayır bu bir sosyal medya platformu tanımlamasının hepsini yapabiliriz.

Merakla beklenen ve video oyunu adına, hatta animasyon ve müzik anlamında pek çok içeriği üretmeyi oldukça basit hale getiren Dreams oyununu beraberce detaylı bir biçimde inceleyeceğiz. Okumakta olduğunuz inceleme yazısında; bu yapımın senaryo modundan, amatör geliştiriciler tarafından sunulan yapımlarına, oyun ve animasyon üretme aşamasın, üretkenlik işlemlerinde sunulan özgürlük alanlarına kadar pek çok konuyu ele alacağımızı söyleyip devam edelim.

Dreams

Dreams ile hayallerin ötesine geçilebiliyor

İnceleme yazısını başlarken, video oyunu tasarlama imkanı sunan bazı yapımların olduğunu hatırlatarak söze girmek istiyorum. Bir diğer deyişle Dreams, kimsenin denemediğini ilk olarak sunmuyor ama çok daha kapsamlı bir biçimde ele alıyor. Edebiyat alanında bir eser kaleme almak istediğinizi düşünün. Size birisi şunları şöyle yazacaksın, şu kadar sayfa olacak, şu konulara sakın değinmeyeceksin dediğinde kendinizi sınırlandırılmış hissedersiniz haliyle.

Dreams ise size kağıt ve kalem veriyor ve özgürce hayallerinizdekini kağıda dökme imkanı sunuyor. Tabii böyle söyleyince, bu yapımın az içerikle basit çalışmalara izin verdiği anlamı çıkabilir. İçiniz rahat olsun, öylesine geniş bir imkan var ki önümüzde, azim sahibi olan herkes bir eser ortaya çıkarabilir bu yapımla. Bu arada, özgürlük alanına değinirken işleri henüz inceleme yazısının başındayken karıştırmak istemediğimi belirteyim. Bu nedenle en basite indirerek yazıya devam edeceğim.

Öncelikle Dreams iki temel seçeneğin üzerine kurulmuş olan bir yapıt. Bu iki temel seçenekten bir tanesi video oyunu oynamak, diğeri ise eserler ve içerikler üretmek olarak en basit şekilde yazılabilir. Üretim kısmına biraz alt satırlarda detaylıca değineceğimi, hangi adımlarla ve hangi araçlarla geliştirme aşamasında ilerleneceğini anlatacağım, içiniz rahat olsun. Yalnız, öncelikle işin kolay olan kısmını, oyun oynama seçeneğini sizlere biraz anlatmak istiyorum.

Böyle söyleyince de iki seçeneğin arasında aşılamaz bir farklılık olduğu anlaşılabilir. Bilakis, oyun oynama ve üretme kısımları birbirleriyle fazlasıyla ilişkili bir biçimde tasarlanmış durumdalar. En kaba tabirle, birileri üretirse oyunlar oynanabiliyor ve ortaya ilginç işler çıkabiliyor. Bir de Dreams isimli yapımın geliştirici ekibi tarafından hazırlanan oyunlar var ki bu yapımlar da elimizin altındaki yapımın değerini daha iyi anlamamıza yarıyor.

Eğer, oyun oynama kısmını seçerseniz ekranınızın en üst kısmında, bu yapımın geliştirici ekibi olan Media Molecule ekibi tarafından hazırlanan yapımları göreceksiniz. Bu kısımda bir tane bu oyunun hikaye modu diyebileceğimiz yapım ve bazı mini oyunlar bulunuyor. Media Molecule tarafından geliştirilen yapımların hem eğlenceli hem de bu oyunlar neler yapılıyor böyle diye hayret içerisinde bıraktığını söyleyerek, Dreams oyununun hikaye modundan biraz bahsedeyim izin verirseniz.

Dreams

Art’s Dream ile hayallerin nerelere ulaşabileceğini görüyoruz

Açık söylemek gerekirse, Dreams oyununun içerisinde bulunan bir oyun modu olmasa, Art’s Dream isimli yapımın sınıfı geçebilecek inceleme notları alabileceğini söyleyebilirim. Bu oyun, Dreams oyununun ana hikaye modu olarak bizlere sunuluyor ve belirttiğim gibi elimizdeki yapımın gücünü gözler önüne seriyor. Bir kişi Dreams isimli yapımı satın alıp, ne yapabilirim diye düşünürse, Art’s Dream isimli oyunu deneyimlediğinde karşısında nasıl geniş bir alanının bulunduğunu görecektir.

Geliştirme işini bir kenara atsak ve neler yapılabileceğini gösterdiği için bu hikaye modunu oynamasak bile, belirttiğim gibi Art’s Dream oyununu gayet başarılı bir yapım olarak değerlendirebilirdim. Kısaca, sizlere bu oyundan bahsedeyim isterseniz. Karşımıza 3 aşamalı bir mini oyunlar silsilesi çıkıyor. Üç aşamalı dememin sebebiyse her bir oyunun farklı türe mensup olmasından kaynaklanıyor.

Şöyle ki, Art’s Dream isimli oyunun içinde bir diyalog temelli bulmaca, bir aksiyon bir de bulmaca ve platform oyunu yer alıyor. Birbiriyle bağlantılı değilmiş gibi görünen üç farklı oyunun sunumunu görüyoruz. Ana hikaye kısmı, 1990’lı yıllarda Adventure diye tabir edilen, bulmaca ve diyalog ağırlıklı bir oyundan oluşuyor. Doğru yanıtları vererek, doğru nesneleri bularak ve bulmacaları çözerek ilerleme kaydedebiliyoruz.

3 oyun yapısı sıralı bir biçimde sunuluyor. Biraz eski oyuncuların Adventure türü olarak hatırlayacağı yapının dışında, belirttiğim gibi iki oyun daha yer alıyor. Bunlardan bir tanesinde, 3. şahıs kamera açısıyla aksiyon macera tadında bir deneyim yaşıyoruz. Diğeri ise bir robotun macerası gibi görünen bilmece ve platform unsurlarından oluşan bir yapıyı bizlere sunuyor.

Art’s Dream isimli oyunun her aşamasında, vay be ben Dreams ile bunları yapabilirim diyeceksiniz muhtemelen. Ayrıca, harika bir sunumla bu yapılar birlere sırayla gösterilirken bu yapımın son kısımlarının adeta bir resital niteliği taşıdığını söylemek isterim. 3 farklı oyun türünde ilerleyen yapım, son bölümde birbirinden değişik pek çok oyun türünü barındıran bir harmoniyle son buluyor. İtiraf etmek gerekirse, Dreams oyununun ana hikaye modu olan Art’s Dream bittiğinde, ayağa kalkıp alkışlamak istedim.

Dreams

Diğerleri neler yapmış diye merak edenlerin de içi rahat olsun

İncelemekte olduğum yapımın geliştiricisi olan Media Molecule, üst kısımda anlattığım gibi oldukça etkileyici bir yapıyla, bizlere neler yapabileceğimizi gösteriyor. Belirttiğim gibi Art’s Dream, bu yapımın ana hikaye modu olarak kabul edilebilir. Bunun yanında, geliştirici ekip tarafından üretilen bazı yapımları da gözden kaçırmamak gerekiyor. Bu küçük oyunlarda da gayet eğlenceli deneyimler edinebiliyoruz. Tek farkları, türler arası geçiş yerine tek türde oyunlar olmaları ve kısa sürmeleri.

Bir de işin amatör geliştiriciler tarafından oluşan kısmı var ki boğulmamak için dikkatli olmanızı önererek bu kısımları anlatmaya başlayayım. Bilindiği üzere Dreams, bir süredir belirli kullanıcılar tarafından erken erişim aşamasında değerlendirilmekteydi. Bunun faydası, bahsettiğimiz yapımın çıkış gününde anlaşıldı. Karşımızda ne yapacağını bilemeyen kullanıcıların boş bıraktığı alanlar yerine, bir süredir bu yapıyı deneyimleyenlerin yaptıkları amatör yapımları bulduk.

Yer yer hatırlatmakta fayda görüyorum: Dreams, yalnızca video oyunu geliştirmeye yaramıyor. Arzu eden herkes bir video oyunu geliştirmeye çalıştığı gibi; sanatsal 3 boyutlu tasarımlar, müzikler, animasyonlar gibi alanlarda eserler üretebiliyorlar. Erken erişim aşamasına dahil olan kullanıcılar tarafından oluşturulan ve bu saydığım alanları kapsayan pek çok amatör eseri de oyunun içerisinde bulabiliyoruz.

Bunların arasında yer yer internet sitemizde örneklerini verdiğimiz ünlü oyunları konu olan çalışmaların olduğunu belirteyim. Buradaki önemli noktaysa, zaman içerisinde pek çok kullanıcı tarafından ortaya çıkan eserlerin sayısının artacak olması. İnanıyorum ki zamanla oldukça başarılı ve eğlenceli yapımları, Dreams yapımının kütüphanesinde görmeye başlayacağız. Bu arada, bir de işin paylaşma yönü var ki bu kısımdan oyun yapım tarafından bahsederken değinecektim lakin paylaşmak deyince birkaç kelime etmeden geçmeyeyim.

Dreams oyununun, gayet bonkör bir paylaşım alanı mevcut. Oyuncular, yaptıkları oyunları, filmleri, müzikleri paylaşabildikleri gibi ürettikleri parçaları da diğer oyuncuların kullanımına sunabiliyorlar. Böylelikle, bir başka oyuncu tarafından üretilen bir ögeyi, kendi tasarladığınız oyunun içerisinde kullanabiliyorsunuz. Bu ögelerin içerisinde, doğa unsurlarından, karakterlere kadar pek çok farklı alan yer alıyor diyerek, bizlere oyun yapmanın en kolay yolunun nasıl gösterildiğine değinmeye başlayayım.

Dreams

Dreams oyun geliştirme kurslarına hoş geldiniz

İncelemesini gerçekleştirdiğim yapım her ne kadar işleri en kolaya indirgese de öyle açar açmaz oyun geliştirmeye başlayamıyoruz. Biraz öğrenmeli ve eğitim bölümlerinde ilerlememiz gerekiyor. Eğitim bölümlerinde ne var, her oyunun başında beş on dakikalık bir zaman alır, demeyin sakın. Her bir bölüm, ortalama üçer dakikalık yine ortalama olarak 7’şer kısımdan oluşabiliyor. Böyle, 90’ın üzerinde eğitim bölümü bulunuyor.

Bu eğitim kısımlarında, bir yandan video vasıtasıyla yapılması gereken anlatılırken, bir yandan da videoda yapılanı kendimiz yapmaya çalışıyoruz. Bazı eğitim kısımlarıysa yalnızca videolardan oluşuyor ki bunları bitirdiğimizde o dersi geçtiğimize dair bir ibare yer almıyor. Diğer bölümlerdeyse, eğitim bölümünü bitirdiğimizde o kısım bir işaret alıyor. Bu durumu bir nevi sertifika almak olarak da tanımlayabilirim.

Açık söylemek gerekirse, bu kısımlar bir hayli zamanınızı alacaktır. Tabii emin adımlarla ilerlemek istiyorsanız, dersleri es geçmek sizin zararınıza olabilir. Zamana yayarak, bu eğitim kısımlarından öğrendiklerinizi uygulayarak hareket etmek en mantıklısı gibi geliyor bana. Bu arada, eğitimleri geçtiğimizde ve tek kişilik oyunları deneyimlediğimizde tecrübe puanımızın arttığını da söylemeden geçmeyeyim.

Tecrübe puanımız arttıkça, pek çok video oyununda olduğu gibi seviye atlıyoruz. Ayrıca, neredeyse her bir eğitim bölümü geçişinde, oyunda kullanılacak unsurlar hediye ediliyor. Kısacası eğitim kısımlarına girmek yalnızca bilgilerimizi arttırmakla kalmayıp, oyun içi ödülleri kazanmamıza yarıyor. Öte yandan seviye atlamamız için kendi şahsi alanımızdaki pofuduk yaratıkla konuşmamızın gerektiğini belirteyim.  

Bu yaratık, hem eğitim bölümlerine girmek için bir kapı görevi görürken hem de seviye atladığımız kısım işini üstleniyor. Ana bölgemiz demişken de oyunun hemen başında, kendi başımıza özelleştirmeler yapabildiğimiz boş bir alanın bizlere sunulduğunu sözlerime ilave edeyim. Kazandığımız unsurları bu alana yerleştirerek, şahsi ana ekranımızı oluşturabiliyoruz. Ana ekran dediysem, burasının üç boyutlu bir ev olarak nitelendirildiğini ayrıca söylemem gerekiyor.

Dreams

Video oyunu, animasyon gibi içerikler üretmek hangi malzemeler veriliyor?

Dreams isimli yapımdaki üretim kısmı, Edit Mode olarak genel bir isim içerisinde değerlendiriliyor. Bu kısımda sırasıyla; Search, Tools, Modes, Animate, Gadgets, Guides, Show/Hide ve zamanı başlatma durdurma bölümleri yer alıyor. Bahsettiğim başlıklar, ekranın üst kısmında soldan sağa olarak sıralanmış bir biçimde rahatlıkla görülebiliyor. Buradaki her bir kısmın, kendi başına oldukça büyük bir kapasitede olduğunu söylemekle birlikte, dilim döndüğünce ne işe yaradıklarını sizlere aktarmaya çalışayım.

Bu menülerin işlevlerini anlattıktan sonra da yapım aşamasında nasıl kullanıldıklarına örneklerle değineceğimi söyleyip devam edeyim. Soldan sağa ilk seçeneğimiz olarak bir büyüteç sembolüyle birlikte karşımıza Search menüsü çıkıyor. Search seçeneğinde, oluşturulacak yapımlarda eklenebilecek olan ögeler bulunabiliyor. Buradan ister karakter isterseniz parçaları alarak oyunun yapısına işleyebiliyorsunuz. Arama kısmından, ulaşılmak istenene doğru görsel olarak erişim sağlanabiliyor. 

Tools seçeneğinde ise işlemler sırasındaki hamlelere yardımcı komutları buluyoruz. Hareket ettirme, klonlama, gibi farklı tuş kombinasyonlarıyla yapılabilen unsurları ana imlece taşıyan yardımcı hamleler bu sekmede yer alıyor ve dilendiği takdirde kullanılabiliyor. Bir sonraki seçenek olan Modes ise biraz detaylı ve oyunun özgürlük alanı en fazla olan kısımlarından bir tanesi olarak değerlendirilebilir.

Bir nevi sihirbazlıkları bu kısım üzerinden gerçekleştirdiğimizi söyleyebilirim. Modes seçeneğinin içerisinde; şekil oluşturma, boyama, yüzeyler, tarzlar, efektler, sesler gibi bölümler yer alıyor. Her bir bölümün içerisinde farklı tarzlar ve seçenekler yer almakta. Bir boyanın etki etme şeklinden, yüzeyin bulanıklığına kadar geniş bir ayara bu kısımdan vasıtasıyla erişebiliyoruz. İçeriğiyle ilgili örnekleri, alt kısımlarda vermeye çalışacağım.

Animate başlığı bulunan kısma geçersek burasının, oluşturduğumuz oyunlarda ya da animasyonlardaki hareketli kısımları ayarladığımız alanın olduğunu söyleyebilirim. Örneğin, bir basamağın hareket etmesini istiyorsak o basamağın üzerindeki animasyon imlecini bu kısımdan seçiyoruz. El ile hareket alanını seçerek kaydetme imkânımız olabiliyor. Benzer şekilde diğer yolları kullanarak hareketli kısımları işlediğimiz alan burası. Mikrofonla seslerin oyuna aktarıldığı kısma da buradan giriyoruz.

Dreams

Malzemelerimizi saymaya devam ediyoruz

Bir içerik oluşturmak için geliştirici ekip tarafından bizlere sunulan seçeneklerden bahsetmeye devam edeyim. Bir diğer seçenek olarak karşımıza Gadgets çıkıyor. Bir video oyunu veya animasyon üretirken işin en teknik alanının oluştuğu alan burası. İşin elektronik kısmını buradan sağlıyoruz diyeceğim ama tanımlamam bir hayli eksik kalacak. Genelde, programcılar tarafından kodlanan ayarlar, buradan hayata geçiriliyor.

Tabii Media Molecule ekibi, bunu en kolay yoldan sunmak için çok çalışmış ama yine de bu kısımdaki unsurların bir hayli kafa karıştırıcı olduğunu söyleyebilirim. Bu kısımda; sensörlerden karakter oluşturmaya kadar bir video oyunu veya animasyondaki teknik kısımların her birisi yer alıyor. Dreams isimli yapımın mühendislikle birleştiği noktanın Gadgets kısmı olduğunu söylesem, fazla yanlış bir iddiada bulunmamış olurum muhtemelen.  

Örneklerle açıklamak gerekirse; bir düğmeye dokunduğunuzda karşınızdaki köprünün açılmasını sağlayan ögelerin buradan eklenip aktif edilebildiğini söyleyebilirim. Karakter oluşturmaya dair kısımlara da yine Gadgets kısmından giriyoruz. Fazla kafanızı karıştırmadan, işin teknik kısmının üstlenildiği, oldukça geniş bir menünün bu kısmı kapsadığını sizlere aktarıp devam edeyim.

Sıralamadaki bir sonraki seçeneğimiz Guides olarak adlandırılmış vaziyette karşımıza çıkıyor. Genelde hizalama ile ilgili sıkıntıların çözüme ulaştığı kısım burası. Hazırlayacağınız unsurun belirli yönlerde hareket etmesini, düzlemsel kaymaların önüne geçmeyi Guides bölümündeki seçenekleri kullanarak gerçekleştiriyoruz.

Sizlere aktarmak istediğim bir diğer seçenek ise Show/Hide başlığıyla konumlandırılmış durumda. Geliştirme işlemi sırasında ve oyunda, görünmesini istediğimiz veya istemediğimiz kısımları gizleyip gösterdiğimiz alan da burası. Bir nevi, video oyunlardaki ayarlar kısmı olarak da adlandırılabilir. Şöyle ki yaptığınız çalışmalardaki efektler gibi dış etkileri bu kısımdaki seçenekler vasıtasıyla gösterebiliyor ya da kapatabiliyorsunuz. Teknik ayarlamalar da yine bu kısımdan yapılabiliyor.

Dreams

Dreams ile işlemler hangi mantıkla ilerliyor?

Hemen üst kısımda bizlere sunulan malzemelerin neler olduğunu anlatmaya çalıştım. Eğer izin verirseniz bunların işleyişinden de biraz bahsetmek istiyorum ki aklınızdaki bazı sorular havada kalmasın. Öncelikle, pek çok okurumuzun oyun geliştirme kısmına nasıl başlandığıyla ilgili soruları olduğunu tahmin ediyorum. Basitçe anlatmak gerekirse, bize beyaz bir sayfa veriliyor ve üst kısımda anlattığım malzemeler de boyalarımız oluyor.

Eldekilerle basit bir çöp adam çizmek ya da şaheserler oluşturmak oyunculara kalıyor. Bize sunulan boş alanın 3 boyutlu bir hacimle geldiğini belirteyim. Eldeki hazır unsurları ya da verilen şekilleri kullanarak bu alanları dilediğinizce doldurabilir ve renklendirebilirsiniz. Renklendirme yaparken bazı kısımlara efektler eklemeniz de oldukça kolay bir arayüzle ulaşılacak seviyede. Örneğin mavi bir alanı, etkilerle dalgalı hale getirebilir ve ona su efekti verip, akış yönüne kadar kolaylıkla belirleme imkanımız bulunuyor.

Benzer şekilde bir ağaca rüzgarın etkisini Dreams oyununda rahatlıkla içeriğinize aktarabilirsiniz. Öte yandan, üst kısımda da belirttiğim gibi işin teknik kısımları da bulunmuyor değil. Bir bölgeyi hareket ettirmek veya belirli bir dinamik düzen sağlamak için sensörlere ihtiyaç duyuluyor. Bu sensörleri, yapım aşamasında birbirlerine bağlayıp birlikte çalışmasını sağlayabiliyoruz. Örneğin, hareket eden bir cismin üzerine dokunduğumuzda ses çıkması için, ses efektinin sensöründen bu mekanizmaya kablo benzeri bir bağ çekmemiz gerekiyor.

Bir de pek çok unsurun kendi ince ayarlarının bulunduğundan bahsedeyim. Benim de çok merak ettiğim güneş etkisi, oldukça eğlenceli bir biçimde aktarılıyor mesela. Güneşin uzaklığını ve geliş açısını, bir diğer deyişle oyundaki genel aydınlatma noktasını kolaylıkla özelleştirebiliyoruz. Bir doğru ve etrafındaki sarı top şeklinde sunulan güneş ışığı ayarında, sarı topun yerini doğrunun çevresinde değiştirdiğimizde, ana ekrandaki güneşin konumu da değişiyor.

Benzer biçimde, spot ışığı gibi ögelerle, oyun içindeki ışıklandırma ayarlarını yapabiliyoruz. Çoğu işlemimiz için öğrenmenin biraz zaman alacağını söyleyebilirim. Bununla birlikte, alışıldığı takdirde kısa zamanda eğlenceli video oyunlarının ortaya çıkarılacağı bir malzemenin de Dreams ile birlikte sunulduğunu söylemeden geçmeyeyim.

Dreams

Grafikler ve performans ne durumda?

Dreams isimli yapımın hem artı hem de eksi özelliği olarak tanımlanacak bir kısmı varsa, bu da grafikleri olabilir. Bu oyunun geliştiricisi, bitmekte olan bir nesle uyum sağlamanın zorluğunu çekmiş gibi görünüyor. Kullandığımız efektlerin etkisiyle, ortaya çıkan çoğu eserin, bir hayli eski durduğunu belirtmek isterim. Bu durum bana Nintendo 3DS konsolunun oyunlarını hatırlattı. Eğlenceli ama hareket eden nesnelerde düşük çözünürlüklü çalışmalar, Dreams oyunuyla da karşımıza çıkıyor.

Yine de hem PlayStation 5 konsoluna geçişte hem de daha öncesinde, oyunun geliştirici ekibinin desteğinin süreceğini hatırlamak isterim. Bu arada, Dreams ile çok kötü grafiklerin karşımıza çıkacağı anlamı çıkmasın lütfen. Biraz eski görünüyor grafikler ve bazı detaylar yeterince göz alıcı bir biçimde yansıtılmıyor. Öte yandan, dileyen oyuncular farklı efektler kullanarak çalışmalarını çok daha modern bir biçimde sunabilirler.

Keza, Media Molecule ekibi tarafından yapılan oyunlara göz atıldığında, bu son söylemek istediğim daha anlaşılır hale gelecektir. Buradaki takdir edilecek olan en önemli kısmın, tüm çeşitliliğe karşın oyunlarda ciddi performans sıkıntılarına rastlanmaması olduğunu belirtmek isterim. Hem hazır yapımlarda, hem içerik oluşturma kısmında hem de diğer kullanıcılar tarafından ortaya çıkarılan eserlerde gözle görülür biçimde performans kayıplarına rastlamadım.

Bununla birlikte, hem geliştirici ekip hem de diğer kullanıcılar tarafından oluşturulan yapımların oldukça hızlı bir biçimde açıldıklarını söylemem gerekiyor. Bir yapıma girmek için kontrolcü simgesine tıklıyoruz ve birkaç saniye içinde karşımızda o yapımı sür’atle buluyoruz. Bunun çok büyük bir lüks olduğunu söylemekle birlikte, Dreams oyununun bu tip özelliklerinden ötürü ayrı bir platform değerini kazanabileceğini düşünüyorum.

Canınızın sıkıldığı anlarda her geçen gün daha da artan oyun ve içerik kütüphanesinden dilediğiniz yapımı sür’atle açıp oynayabileceğiniz bir ortam var karşımızda. Dreams isimli yapımın seslerini ve ses çeşitliliğini de hayli başarılı bulduğumu belirtmekte fayda var. Hem hazır yapımlardaki seslerin hem de geliştirme aşamasında kullanılabilecek olan ses havuzunun gayet dolu olduğunu gördüm. Ayrıca, ses kaydetme özellikleriyle müzik unsurları şahsi yapımlara eklenebiliyor.  

Dreams

Dreams ile hayallerin gerçeğe dönüşme vakti nihayet geldi

İncelemekte olduğum yapımla ilgili ciltler boyunca kitaplar yazılabilir fakat bir inceleme yazısının sınırları olmasının gerektiğini düşündüğümden, yazıyı toparlamaya başlamak istiyorum izninizle. Şunu hatırlatayım ki karşımızda bir video oyunundan çok ama çok ötesi duruyor. Hem eğlenme hem de üretme anlamında gerekli malzemeler Dreams ile önümüze serilmiş durumda. Devamını bilmiyorum ama 2020 senesinde çıkan en güçlü yapımın şu an için Dreams olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim.

Geliştirme aşamasının sınırsızlığı söyle dursun, yalnızca ana hikaye modu ve diğer mini oyunlara erişim sağladığı için bile bu yapım rahatlıkla satın alınabilir.  Ayrıca, kullanıcılar tecrübe kazandıkça daha çok ses getirecek eserleri ortaya koyacaklardır ve bu platformun cazibesi günden güne artacaktır. Geliştirici ekibin desteğiyle birlikte bu yapımın uzun süre ses getireceğini düşünüyorum. Video oyunlarının ötesine geçen bir yapım çünkü Dreams.

Geliştirme kısmının da en az oyunlar kadar büyüyecek bir alan olduğunu şimdiden söyleyebilirim. Diğer kullanıcıların yaptıklarını kullanabilme özelliği sayesinde zamanla yapı kütüphanesinde eşsiz eserleri göreceğimizi tahmin ediyorum. 2020 senesinin devamı, Dreams kullanıcıları için çok daha farklı geçecek gibi görünüyor. İlerisini düşünmesek dahi eldeki verilerle bir video oyunu geliştirmek adına en basit yöntemlerin ve oldukça çeşitli malzemelerin sunulduğunu hatırlatmak isterim.

Hem yetişkinler hem gençler hem de gelişim aşamasındaki çocuklar için Dreams oyununun oldukça faydalı tarafları bulunuyor. Biraz el alışkanlığı ve hafızanın gerektiğini yineleyeyim tabii. Öğrenim sürelerinin uzun olması, ustalaşmanın ciddi anlamda zaman alması gibi ufak tefek sıkıntılar yok değil bu yapımda. Ayrıca, grafik anlamında biraz daha desteğe ihtiyaç duyuluyor lakin üretmeye başlangıç adına en uygun ortamlardan birisinin bu yapım olduğunu düşünüyorum.

Hislerim beni yanıltmıyorsa, video oyunu dünyası üzerinde önemli etkilere sahip olabilecek bir yapımın inceleme yazısını okudunuz. Dreams bir oyundan çok daha fazlası olarak önemli kapıları aralayacak, pek çok kişinin hayallerini gerçeğe dönüştürecek ölçekte özel bir yapım. Biraz zamanınız varsa ve üretmek adına bir şeyler yapmak isteyen herkesin, bu yapımı deneyimlemesini kesinlikle tavsiye ediyorum.   

Dreams
Dreams
Bir video oyunundan çok daha fazlası olan Dreams, sosyal bir video oyunu ağı olarak tanımlanabilir. Bu yapım, sınırsız oyun deneyimi sunmasının yanında; video oyunu, animasyon, müzik, görsel manzaralar üretmek isteyenlerin ulaşabilecekleri en kolay yapıyı evlere taşıyor. Basitleştirilmiş olmasına karşın öğrenme sürecinin biraz uzun olabilmesi ve görsel açıdan zirveyi hedeflememesi gibi eksikliklerinin yanında geleceğe dair video oyunu dünyası adına önemli bir adımın atıldığını bu yapımla görüyoruz. Genç yaştaki okurlarımıza özellikle tavsiye edebileceğimiz bu yapım, hayallerin gerçeğe dönüşmesini sağlayacak bir dönüm noktası olarak nitelendirilebilir.
Olumlu
Bir oyundan çok ama çok daha fazlası.
Yalnızca ana hikaye modu bile iyi bir oyun olarak nitelendirilebilir.
Video oyunu dünyasının ileleyen zamanları için bir devrim niteliği taşıma ihtimali çok yüksek.
PlayStation 4 gibi devrinin sonundaki bir konsolda bile oldukça başarılı performans veriyor.
Sosyal anlamda kullanıcıları, video oyunu, animasyon ve müzik alanında birbirine bağlamayı başarıyor.
Sınırsız bir içerik sunmasının yanında geleceğe dair çok büyük umutlar vaat ediyor.
Olumsuz
Son günlerine giren bir konsol nesline çıkmanın bazı grafiksel sıkıntılarını yaşıyor.
PlayStation imzalı çoğu yapımın aksine Türkçe dil desteğinden yoksun.
Türkçe desteğinin olmaması, ülkemizdeki genç geliştirici adaylarının önünü tıkayabilir.
Oyun geliştirme kısmının öğrenme ve ustalaşması ciddi anlamda zaman gerektiriyor.
9.8

Etiketler:

,