EA Sports UFC 4, 2020 senesinde piyasaya sürüldüğü zaman kendisini bayağı uzun bir süre boyunca oynamıştım. Sunulan deneyimden keyif de almıştım. Daha sonra da serinin bir sonraki oyununu beklemeye başlamıştım. EA Sports UFC 5, birkaç gün önce, 27 Ekim 2023 tarihinde piyasaya sürüldü ve ben de 3 senelik bekleyiş ardından büyük bir heyecanla bu oyunu oynamaya başladım. Yalnız, bu heyecanım birazcık söndürüldü oyun içinde.
Durum şu ki EA Sports UFC 4 ile EA Sports UFC 5 arasında 3 sene olunca, büyük değişiklikler görmeyi bekliyordum. Aslında oyunun motoru da değişince, umudum iyice yükselmişti. Yayımlanan tanıtım videoları da değişiklikleri sanki bayağı belli ediyordu. Yalnız, koskoca oyun motoru artık Ignite yerine Frostbite iken benim fark ettiğim tek yenilik, ışıklandırma oldu. 3 sene bekledik ama sanki karşımızda aynı oyun var, özellikle oynanış cephesinde hiçbir yenilik yok.
EA Sports UFC 5 içerisindeki deneyiminiz ufak birkaç ayar yapmak ile başlıyor. Oyun bu noktada hem serinin deneyimli oyuncularına hitap ediyor, hem de karışık kontroller ile kafasını bulandırmak istemeyen, daha “casual” olan oyunculara hitap ediyor. Ben iki tipteki kontrolleri de denedim ve yeterli buldum ama sonuç olarak oyunu simülasyon ayarlarında, olabildiğince gerçekçi bir şekilde, basitleştirilmemiş olan kontroller ile deneyimledim. İncelemem de buna göre olacak.
EA Sports UFC 5 oyununda tüm bu ayarları deneyimlemek için bir başlangıç karşılaşmasına çıkıyorsunuz ve ondan sonra oyun sizi menüsüne atıyor. Bu noktada da ilk sözde yeniliği hemen görebiliyorsunuz: Fight Contracts. Bu, yeni bir oyun modu ve özetle her gün yeni bir dövüş kartı oyuna ekleniyor. Burada zorluk, kurallar ve dövüşen kişiler geliştiriciler tarafından ayarlanıyor. Sizin yapmanız gereken şey ise para kazanmak için o dövüşü yenmek.
EA Sports UFC 5, fantastik elementlere iyice yöneliyor
Fight Contracts içerisindeki karşılaşmaları kazandığınız zaman zorluğa göre 600 birime kadar para kazanabiliyorsunuz ve oyun modu tamamen bu kadar. Her gün yeni bir zorluk geliyor, 5 dakika içinde o dövüşü kazanıyorsunuz, birkaç yüzlük ödülünüzü alıyorsunuz ve işiniz bitiyor. Yani, bu modun bu kadar yüzeysel olmasını benim kafam almıyor… Kazandığınız paraları ise mağazada harcayabiliyorsunuz. Burada da genellikle gerçekçi ve fantastik kozmetik ögeler bulunuyor.
Fight Contracts haricinde bir de Fight Now modu var. Adından da tahmin edebileceğiniz üzere bu modda kendi istediğiniz ayarlar ile kendi istediğiniz şekilde bir dövüş başlatabiliyorsunuz. Buradaki seçenekler Main Card, Main Event, Championship, Backyard ve Kumite. Her mod farklı bir kural seti sunabiliyor ve oyun stilini de siz özelleştirebiliyorsunuz. Mesela, sadece KO ile karşılaşmayı bitirme kuralı koyabiliyorsunuz ve her şeyi gerçekçi istiyorsanız, simülasyon modunu aktif edebiliyorsunuz.
Oyun stili, EA Sports UFC 5 oyununun tüm içeriklerinde yer alıyor. Oyunun içerisinde şu anda 229 farklı benzersiz dövüşçü bulunuyor ve bu dövüşçülerden bazılarının alternatif versiyonları da mevcut. Bu versiyonlar bazen gerçekçi, bazen fantastik şekillere sahip olabiliyor. Bu durum açıkçası beni şaşırttı; böyle bir oyundan saf bir gerçekçilik beklerdim. Yalnız, bunu olumsuz bir şey söylemiyorum; fantastik elementler de oyuna eğlence ekleyebiliyor.
EA Sports UFC 5 içerisinde, kariyer modu haricinde, kendi dövüşçünüzü oluşturabilmek ve hatta kendi etkinliğinizi yapabilmenize de imkan kılınıyor. Oyun bu noktada EA Sports UFC 4 ile aynı; özellikle karakter oluşturma kısmında benim gözüme yeni olan hiçbir şey gelmedi. Ayrıca, ana menüde yarattığınız karakter ile kariyer moduna giriş yapamıyorsunuz; o mod için karakterinizi ayrıca yapmanız gerekiyor ki şimdi de sırada o moddan bahsetmek var.
EA Sports UFC 5 için kariyer modu temelleri atıyor
EA Sports UFC 5 oyununun kariyer modu bir nevi öğretici bölüm ama tabii ki çok zor noktalara kadar ulaşabiliyorsunuz. Kariyer modu da EA Sports UFC 4 içerisindeki gibi tamamen aynı, sadece hikaye sunumu farklı ama oynanış ve mekanikler hala aynı. Yani, bir kere daha bir G.O.A.T. olabilmek için ömrümüzü harcıyoruz. Bu sırada dövüş kontratları kabul ediyoruz, para kazanıyoruz ve onlarla yeni dövüş hareketleri öğreniyoruz ve daha fazlasını yapıyoruz.
EA Sports UFC 5 oyununun kariyer modu aslında eğlenceli olabilecek bir yapıya sahip ama antrenman yapmayı biraz fazla “grind” gerektiriyor gibi buldum. Yani, antrenmanları yapmak zorunda değilsiniz ama bu sefer de karakterinizi geliştirebilmek için gerekli olan puanları kazanamıyorsunuz. Antrenmanları simüle ettiğimiz zaman da bolca puan verse, kariyer modu gerçekten akabilirdi ama ben açıkçası önceki kariyer modundan sonra burada sıkıldım.
EA Sports UFC 5 oyununun kariyer modu beni sıktı; aynı şeyleri EA Sports UFC 4 içerisinde zaten sonuna kadar yapmıştım. Bu seneye özel olarak kariyer modunun çok benzer bir versiyonunu çevrim içi olarak da yapabiliyorsunuz. Bu aslında güzel düşünülmüş ve rekabetçi olan oyuncular için çok ideal bir içerik gibi görünüyor, sadece bana hitap etmiyor bu kadar rekabet. Size de hitap etmiyorsa, başka opsiyonlarınız da var tabii ki.
EA Sports UFC 5 içerisindeki diğer çevrim içi modlar, dereceli şampiyonluklar, çok kısa süren hızlı karşılaşmalar, standart kurallarla karşılaşmalar ve arkadaş davet etmekten oluşuyor. Aslında, çevrim içi olarak oyunu oynamak isteyen oyuncular için opsiyonlar hoş ama çevrim dışı olarak kariyer modu sıkıcı ve en başta bahsettiğim kontrat modu da inanılmaz yüzeysel. Bu yüzden çevrim dışı olarak oyunda yapacak bir şey yok gibi hissettiriyor.
Oynanış tarafındaki deneyim de aynı sayılır
EA Sports UFC 4, oynanış tarafında önemli ve gerçekçi adımlar atmıştı. EA Sports UFC 5, bu adımları tekrar ediyor ve oynanış cephesinde çok da büyük yenilikler sunmuyor. Evet, vuruşlar biraz daha gerçekçi hissettiriyor ve simülasyon hissi hala zirvede ama bunlar için mi 3 sene bekledik? Simülasyon ile rekabetçi oyun stilleri hoş bir iş çıkartabiliyor ama bunlar da yeteri kadar büyük elementler değiller ne yazık ki oyunun içerisinde.
EA Sports UFC 4 neyse, EA Sports UFC 5 da kesinlikle o. Eğer dördüncü oyunu oynadıysanız, bu oyunda sizi şaşırtacak hiçbir şey bulunmuyor. Eğer içeriklerde sıkıntı olmasaydı bunu görmezden gelebilirdim; sonuçta EA Sports FC 24 oyununu severek oynuyorum ama o da bir önceki oyunun aynısı. Yine de en azından oyunda eğlenceli içerikler var. İncelediğim bu oyun, tek oyunculu içerik tarafında bu eğlenceyi sunamıyor. En azından kariyer modunun iyileştirilmiş olması gerekiyordu.
Sunum tarafında ise EA Sports UFC 5 oyununun daha iyi olduğu kısım sadece görselliği. Performans eskisi gibi sıkıntısız, sesler ve müzikler ise aynı. Görsellik ise bir adım ötede. Bunun sebebi de tahmin ediyorum ki oyun motorunun artık Frostbite olması. Hatta tahmin ediyorum ki oyunun genel olarak dördüncü oyun ile aynı olmasının sebebi de oyun motoru değişikliği. Stüdyo herhalde 3 seneyi bu seriyi Frostbite cephesine geçirmek için harcadı…
Bu yeni video oyunu, yenilik açısından beni hayal kırıklığına uğrattı. Özellikle de kariyer modu inanılmaz yüzeyseldi ama yine de konu UFC olduğu zaman daha iyi bir deneyim bulabileceğinizi sanmıyorum. Dördüncü oyun gayet güzeldi ve bunun üzerine çok az bir şeyler koyulmuş olsa bile güzel deneyim aynı şekilde sunulmaya devam ediliyor. Eğer bu dalın meraklısı iseniz kesinlikle öneriyorum ama aksi halde biraz dikkatli yaklaşın bence bu oyuna.