World Rally Championship markasının video oyunu lisansı uzun bir zamandır Nacon şirketindeydi ve kendileri adım adım geriye giden oyunları ile beni artık memnun etmemeye başlıyordu. 2020 yılında Codemasters, bahsettiğim lisansı önce kendi çatısı altına çekti, daha sonra da EA, o geliştirici stüdyosunu aldı. 2023 yılında ise bu lisans dahilindeki ilk yeni oyunu EA Sports WRC adı altında görmüş olduk. Ben açıkçası bu oyun için inanılmaz heyecanlıydım; son 5-6 senedir ralli oyunlarına karşı ilgim arttı ve F1 ve Dirt serilerinden de Codemasters ekibine güveniyordum. EA Sports da fena değildi tabii ki. Yani, bu yeni oyunun başarısız olması için ortada pek bir sebep yok.

Genelde biraz önceki cümleyi kurduktan sonra, oyunun aslında başarısız olduğunu söylerdim, böyle “fake” atmak kolayıma geliyor ama EA Sports WRC, kesinlikle öyle bir oyun değil. Belki de Nacon şirketinin senelerdir sunamadığı ralli deneyiminin açlığı ile oldu bu, bilemiyorum ama EA Sports ve Codemasters ekiplerinin sunduğu bu ralli oyununa tek kelime ile bayıldım. İçerik deseniz var, kalite deseniz var, her şey var… Olmayan tek şey, sanıyorum ki birazcık oyuncu geri bildirimi. Oyunda bazı yaşam kalitesi eksiklikleri ve kendi serisinin ilk oyunu olduğunu belli eden bazı zayıflıklar var ama onun haricinde sunulan deneyime olumsuz bir şey diyebilmek imkansız.

EA Sports WRC içerisinde oynayabileceğiniz 6 farklı oyun modu var. Bunlar; Career, Championship, Moments, Clubs, Quick Play, Time Trial ve Rally School olarak geçiyor. Ayrıca oyunun ana menüsünde, bu içeriklerin hemen yanında kendi arabanızı filan yapabilmeniz için Builder ve karakter/araba özelleştirmeleri için de Customization sekmeleri mevcut. Customization, F1 23 oyunundan hatırlayabileceğiniz bir karakter özelleştirme, araba deseni özelleştirme ve savaş bileti benzeri bir sistem olan Rally Pass ile geliyor. Oyunda ralli tamamladıkça tecrübe puanı kazanıyorsunuz, seviye atlıyorsunuz ve ralli biletinde kozmetik ögelerin kilidini açıyorsunuz.

Tahmin edebileceğiniz üzere EA Sports WRC oyununda Rally Pass, ücretli ve ücretsiz olarak iki ödül tabanına sahip. Ücretsiz ödüller arasında ilgi çekici çok az şey var, şaşırtıcı bir şekilde PlayStation Store üzerinde 180 TL olan ücretli ödül kademelerinde de ilgi çekici bir şey yok. Belki ilk oyun diye EA Sports veya Codemasters, bu ralli biletinin üzerine pek gitmedi ama açıkçası seviye atladıkça sadece karakter kıyafeti, araç için birkaç çıkartma ve görünüm kazanıyorsunuz. Bunlar, öyle F1 23 oyunundaki ödüller kadar ilgi çekici değil. Bu arada, sistemde seviye atlamak da öyle çok zor değil. Toplamda da 20 seviye mevcut; ikinci sezonda yeni bir Rally Pass gelecek.

EA Sports WRC

EA Sports WRC, ralli arabamızı yapmamıza izin veriyor

EA Sports WRC oyunundaki Rally Pass kısmından elde ettiğimiz kozmetik ögelerle öncelikle kendi karakterimizin kıyafetlerini ve bilgilerini değiştirip, ondan sonra da arabalar için yeni görünümler yapabiliyoruz. Burada, araba için görünüm, “Livery”, yapmak da aslında yine F1 23 oyunundaki sisteme çok benziyor. Eğer, son birkaç F1 oyununu oynadıysanız, bu oyundaki sistemler size kesinlikle tanıdık gelecek yani. Yalnız, eğer bunlar size yeterli gelmezse, bir yandaki Builder sekmesine geçip, kendi ralli arabanızı yapmaya başlayabilirsiniz. Evet, yanlış okumadınız, Codemasters ve EA Sports, kendi ralli arabanızı yapmanıza izin veriyor.

EA Sports WRC içerisinde kendi ralli arabanızı yapmak derken öyle basit kelime oyunları filan yapmıyorum. Gerçek anlamda, arabanın motorundan veya egzozundan tutun da tamponuna ve vitesine kadar her şey siz yapıyorsunuz. Performansı etkileyecek parçalar ikinci el veya sıfır olabiliyor, ralli arabasını farklı kategorilere uygun bir şekilde yapabiliyorsunuz. Oyunda daha fazla kategori var ama kendi arabanızı yapmak konu olduğu zaman sadece Junior WRC3, WRC2 ve WRC kategorileri için araç yapabiliyorsunuz. Oyunun lisanslı arabaları bol sayıda mevcut ama özellikle kariyer modu için kendi arabanızı yapabilme imkanı, inanılmaz bir sürükleyicilik katıyor oyuna.

EA Sports WRC, ulaşılabilirlik ve zorluk ayarları ile her türden oyuncuyu kabul ediyor. Deneyimli ve deneyimsiz her oyuncu, bu oyundan tatmin olmuş bir şekilde ayrılsın diye yapılmış bir deneyim var karşımızda ve eğer siz, ralliye yabancı olan oyuncu grubundansanız, Rally School modunda, 12 farklı ders üzerinden rallinin temellerini öğrenebiliyorsunuz. Burada dört adet temel ders, yedi adet gelişmiş ders ve bir final sınavı bulunuyor. Bu moddan çıktıktan sonra da Time Trial moduna girip, öğrendiklerinizi gerçek bir ralli ortamında test edebilmeniz mümkün. Oyunda tam 17 adet ralli etkinliği/ülkesi mevcut. Bildiğiniz üzere hepsinin içinde de farklı pistler mevcut.

EA Sports WRC oyununda beni üzen ilk şey ise aslında ülkelerde oldu. Türkiye rallisi 2020 senesinde son kez gerçekleştirildi ama yine de Nacon şirketinin oyunlarında pistlerimiz vardı. Bu oyunda ise 2023 yılının sezonunda olmayan birkaç pist mevcutken, Türkiye ne yazık ki yok. Açıkçası, yokluğunu hissetmiyorum ama yine de kariyer modunda filan ülkemize sıra gelince hafiften heyecanlanıyordum. Belki gelecekte Türkiye veya başka ülkeler ek içerik aracılığı ile sunulur, bilemiyorum ama sunulmasa bile bence oyundaki ülke ve pist sayısı oldukça yeterli. Aynı şey 18 farklı kategoride sunulan araçlar için de geçerli.

EA Sports WRC

Geniş araç yelpazesi ve içerik opsiyonu mevcut

EA Sports WRC oyununda biraz önce de dediğim gibi 18 farklı kategoride araç var ama tabii ki her kategoride onlarca araç yok; bazılarında sadece birkaç tane araç var. Yine de WRC kategorisinden tutun da S1600 kategorisine kadar farklı opsiyona sahip olmak çok güzel. Bu noktada fak bir can sıkıntım olacak: Hani bu arabaların yanlarında pilot ve yardımcı pilotun isimleri ve numaraları yazar ya, işte onlar sizin karakterinize uygun bir şekilde, dinamik olarak değiştirilmiyor. Nacon şirketinin oyununda bu mümkündü; bu yeni oyun ise kesinlikle bu değişmeyen isimleri ve numaraları ile benden puan kaybediyor. Sizin bilgileriniz sadece kendi görünümünüzü yaparsanız yazıyor.

Neyse, en son Time Trial modundan bahsediyordum. Burada, gerçek oyunculardan oluşan bir sıralama tablosunda rekabet ediyorsunuz. Quick Play ise tek oyunculu veya çok oyunculu olarak bir şampiyona kurup, yarışmanıza olanak tanıyor. Time Trial, sürekli aktif ve dinamik iken Quick Play biraz daha “casual” hissettiriyor ama yine de iki oyun modu arasında çok da büyük bir fark yok eğer gerçek oyuncularla rekabet etmeyi seviyorsanız. Tek oyunculu içerik için bu iki modun arasından Quick Play olanı seçmeniz gerekiyor tabii ki. Bu arada, bu modlarda pistlerin ıslak veya kuru olmasını filan da seçebilmeniz mümkün. Ona göre sıralama tabloları değişebiliyor.

Sıradaki oyun modu olan Clubs, aslında bir nevi klan desteği. Racenet üzerinden sunulan Clubs modunda farklı kulüplere katılabiliyorsunuz veya kulüp kurabiliyorsunuz. Daha sonra da bu kulüp, kendi içinde şampiyonalar filan kurup, belirlenen saatlerde bunları gerçekleştirebiliyor. Bu, daha geniş arkadaş grupları veya topluluklara hitap ediyor. Eğer siz ralli tarihini yaşamak istiyorsanız, Moments moduna bir göz atmalısınız. Bu modda bazı gerçek ralli anları veya gerçek anlardan esinlenerek düzenlenen hayali ralliler oynanabiliyor. Ayrıca oyunun geliştirici ekibi, bu modu sezonluk içerikler ile güncel tutuyor. Ödül olarak ise tecrübe puanı elde ediyorsunuz.

EA Sports WRC oyununun bir sonraki oyun modu olan Championship, aslında Career ile çok benzer. Kendinize orada olduğu gibi WRC3, WRC2 veya WRC kategorisinden bir sezon oluşturuyorsunuz ve o sezonu yaşıyorsunuz. Buradaki önemli detay, Career modundaki ek mekaniklerin, takım yönetme sistemlerinin filan olmaması. Yani, burası sadece ralli anlarına odaklanmak isteyen oyuncular için var. Championship veya Career modunu başlatırken sezonun uzunluğunu, etkinliklerin uzunluğunu, yeniden başlatma hakkını ve yapay zekanın zorluğunu seçebiliyorsunuz. Bu ayarlar, diğer herhangi bir modda mevcut değil, o modların doğası gereği ile.

EA Sports WRC

EA Sports WRC oyunundaki eviniz kariyer modu

Eğer tek oyunculu ve uzun vadeli bir deneyim arıyorsanız, tahmin ediyorum ki EA Sports WRC içerisindeki yuvanız Career modu olacak. Burada kendi takımınızı kuruyorsunuz ve yine bir sezona WRC3, WRC2 veya WRC kategorisinde başlıyorsunuz. Eğer alt kategorilerden başlarsanız, adım adım ana şampiyonaya kadar giden bir maceranız olabiliyor. Bu modda sürekli performansınız ile memnun tutmanız gereken bir sponsorunuz, onun size vereceği bir bütçe ve o bütçe ile kurabileceğiniz bir takım ve garajınız var. Takımınız basit bir şekilde pasif ve basit yetenekler sunuyor size. Garajınız ise farklı etkinliklere katılmanızı sağlıyor.

Nacon şirketinin sunduğu WRC serisinin kariyer modunda takıma verilen inanılmaz bir önem vardı. EA Sports, bu önemi daha çok oyunun kendisine çekiyor; takım kesinlikle geri planda ve hatta önemsiz kalıyor. Buna karşılık, kendinize güzel bir garaj kurup, farklı kategorilerden araç alıp (veya yapıp), en iyi ralli takımı olmaya çalışıyorsunuz. Ayrıca, takımınızın diğer yarışçısını da siz işe alıp, siz ona bir araba veriyorsunuz. Yani, garajınızda ona da yer açmanız gerekiyor. Career modunun asıl ilerlediği kısım ise haftalık etkinlikler. Oyun, her hafta size birbirinden farklı aktiviteler sunuyor ve siz, her hafta sadece 1 adet aktivite yapabiliyorsunuz.

EA Sports WRC oyunundaki kariyer modunda yapabileceğiniz şeyler arasında katılımı zorunlu olmayan ve sizden farklı kategorilerde araba isteyen şampiyonalar, bütçenizi yükseltebilecek özel davetli turnuvalar, eğer kendi arabanızı yapıyorsanız onun için yeni parçaların kilitlerini açabilecek başka yarışlar ve takımınızı/garajınızı genişletmek için fırsatlar bulunuyor. Her hafta sadece tek bir şey yapabildiğiniz için ve özellikle garaj kapasitesi yükseltme gibi aktiviteler 1 haftadan fazla süreceği için ne yapacağınızı dikkatli seçmeniz gerekiyor. Yani, sırf garaja bir adet araba daha alacaksınız diye büyük bir şampiyonayı, hatta direkt ana FIA WRC yarışlarını kaçırmak istemezsiniz.

Kağıt üzerinde baktığınız zaman önceki WRC serisinin kariyer modu bir tık daha zengin görünebilir ama bence EA Sports ve Codemasters, işe yarayabilecek daha fazla şeye odaklanarak doğru bir adım atmış. Yani, sadece ana şampiyona aracımızın haricinde, diğer yan turnuvalara katılabilecek olmamız, onlar için de bir garaj kuruyor olmamız bence çok daha eğlenceli bir şey, takım yönetimine kıyasla. Ayrıca bu kariyer modunu eğlenceli kılan bir şey ise tabii ki oyunun en temelinde yatan oynanışın ta kendisi. İnceleme yazımda bu noktaya kadar içerikten bahsettim ve şimdi sırada oynanış var. İçerikler bu kadardı efendim. Gayet zengin bir deneyim bence.

EA Sports WRC

En iyi ralli oyunlarından bir tanesi

Nacon ve Kylotonn tarafından geliştirilen WRC oyunları, oynanış olarak kesinlikle güzeldi ama o oyunların tamamında bir ucuzluk vardı. Bu ucuzluk hissi de oynanışa her şekilde yansıyordu. EA Sports ve Codemasters ise bütçesini ve deneyimini her anlamda bu oyunda hissettiriyor. EA Sports WRC içerisinde ralli yapmak inanılmaz gerçekçi, eğlenceli ve tatmin edici sonuçlar yaratıyor. Her aracın, her yol şartının, her hava şartının sunduğu oynanış hissi farklı ve bunu deneyimleyebilmek çok hoş. Şunu belirtmek istiyorum, ben bu oyunu PlayStation 5 konsolumda, DualSense ile deneyimledim. Yani, direksiyon seti filan kullanmadım; o kadar “hardcore” değilim.

Yaptığım araştırmalara göre EA Sports WRC, direksiyon seti ile de gayet güzel hissettiriyor, kendi deneyimlerime göre DualSense ile de güzel hissettiriyor. Zaten bu oyunun başarılı ve kaliteli bir ralli yarışı deneyimi sunmasına da hiç şaşırmadım; Codemasters zaten ralli yarışları ile adını ortaya atmış bir stüdyo idi. Kendilerinin son ralli oyunu eğer yanlış hatırlamıyorsam, 2019 senesinin Dirt Rally 2.0 yapıtı idi. Dirt 5 da var tabii ki ama o daha çok asfalt yarışına odaklanmıştı. Her neyse, sonuç olarak bu efsanevi geliştirici stüdyosu, bir süre F1 serisine odaklandıktan sonra, ralliyi hala unutmadıklarını çok net bir şekilde gösterdi bizlere.

EA Sports WRC aslında ilginç bir oyun. Bu oyun orijinal olarak Dirt Rally 2.0 için bir devam oyunuydu ve EGO motoru ile geliştirilmişti. Daha sonra neler oldu, bilmiyoruz ama muhtemelen lisans elde edildikten sonra birçok şey değişti ve özellikle de oyun motoru, Unreal Engine 4 oldu. Zaten oyunu muhtemelen tepelere taşıyan değişiklik de bu. Bu oyun motoru sayesinde fizikler hiç olmadığı kadar gerçekçi hissettiriyor ve geliştirici ekipte yer alan ve aynı zamanda da ünlü bir rallici olan Jon Armstrong, kendisini belli ediyor. Oyun, bu oynanışı ile kesinlikle her seviyeden oyuncuya hitap ediyor ve hem en gerçekçi, hem de en sim-arcade seviyesinde oynanış hissi verebiliyor.

Daha önce bahsetmiş olduğum erişilebilirlik ayarları, EA Sports WRC oyununda birçok temel şeyi değiştirmenize olanak sağlıyor. Bu ayarlarla oynaya oynaya kendinize ideal bir ralli deneyimi oluşturabilirsiniz ve muhtemelen EA Sports ve Codemasters, bu seriye yeni bir oyun yapana kadar modern zamanların en iyi ralli oyununu deneyimlemeye devam edebilirsiniz. Yalnız, bu oyunun kalitesini sadece oynanış elementleri ortaya koymuyor; WRC lisansının eski oyunlarında olmayan sunum kalitesi de bütçe ve deneyim ile yine EA Sports ve Codemasters tarafından ortaya çıkartılıyor. Gelin, şimdi de ondan bahsedeyim.

EA Sports WRC

EA Sports WRC, en gerçekçi ralli oyunu

EA Sports WRC oyununu daha önce de dediğim gibi PlayStation 5 konsolumda deneyimledim ve aldığım görsellik muhteşemdi. Seneler boyunca Nacon ve Kylotonn ekiplerinin bir nesil geriden gelen görselliği ile ralli deneyimini yaşamaktan bıkmıştım ve bu oyun, EA Sports ve Codemasters ekiplerinin kaynakları sayesinde en gerçekçi şekilde görünüyor. Çevre detayları şahane, manzaralar muhteşem, kumun kalkma efekti, karlar, yağmurlar, araba modelleri ve çok daha fazlası muhteşem görünüyor. Böyle olunca da oyundaki her ülkeyi, her pisti, her arabayla gerçekten deneyimlemek istiyorsunuz. Bu güzelliği baltalayan sadece tek bir şey bulunuyor.

EA Sports WRC, PlayStation 5 konsolunda gayet stabil bir 60 FPS ile deneyimlenebiliyor ama oyunda ekran kırılmaları çok sık yaşanabiliyor. Bu kırılmalar her yarışta yok, bir şey onu tetikliyor ve tetiklendiği zaman da yarış bitene kadar durmuyor. Neyin tetiklediğini çözemedim, tahminim pistten dışarı çıkmak ama emin değilim. Ekran kırılması, yarış anını gerçekten yerin dibine sokuyor. Bunun haricinde, oyunda ufak tefek hatalar da var. Mesela, rallilerde bir anda sıralama tabloları kayboldu. Yani, yarış anında kaçıncı olduğumu artık göremiyorum ve düzeltemiyorum da. Ne yaptığımı bilmiyorum, alakalı bir ayar da yok. Bunun gibi birkaç ufak hata mevcut.

Sesler ve müzikler ise problemsiz. Daha doğrusu, oyunda pek de bir müzik yok ama sesler şahane. Bir ralli aracından bekleyebileceğiniz sesleri EA Sports WRC içerisinde duyabilmeniz mümkün. Aynı şekilde; kardan, çamurdan, topraktan filan aldığınız çevre sesleri de şahane. Yardımcı pilotumuzun konuşmaları da temiz ve duyulur seviyede. Hatta, kendisinin seslendirmesi, zıplama ve titreme anlarında filan gerçekçi olsun diye hareket eden, motorlu bir koltukta alınmış ki bu da hoş bir detay. Eğer yardımcı pilotun söyledikleri size karışık gelirse, onları sadeleştirebilmek de mümkün. Ayrıca, kadın ve erkek olmak üzere iki farklı seslendirme performansı mevcut.

EA Sports WRC, inanılmaz bir ralli oyunu. Eğer eski oyunlardan bıktıysanız ve içinde bulunduğumuz modern zamanlarda bir ralli oyunu arıyorsanız, bu yapıttan daha iyisini bulabileceğinizi sanmıyorum. Sezonluk içeriklerin sürekli gelecek olması, kariyer modunun sonsuza kadar devam ediyor olması da oyunda sürekli size yapacak bir şeyler veriyor. Eğer gelecek sezonlarda Rally Pass içerisindeki ödüller de iyileştirilirse, yani oyunda seviye atlamak için daha fazla sebebimiz olursa, ekran kırılma problemi düzeltirse, kusursuz bir deneyim bizleri bekliyor demektir.

EA Sports WRC
Olumlu
Gerçekçi fizikleri ve sürüş hissi ile şahane.
Bolca içerik var ve yenileri de yolda.
Bolca farklı pist ve araç mevcut.
Görsellik ve sesler olabildiğince gerçekçi.
Kendi ralli arabamızı yapabiliyoruz.
Olumsuz
Ekran kırılmaları çok rahatsız edici.
Rally Pass çok zayıf ve önemsiz duruyor.
Göz ardı edilen birkaç ufak detay var.
9

Etiketler:

, ,