Video oyunu dünyasındaki iki önemli futbol oyunundan birisi olan Pro Evolution Soccer, yeni sezona girmeye hazırlanıyor. Rakibi FIFA serisinden daha önce demo sürümüyle ortaya çıkan eFootball Pro Evolution Soccer 2020, değişen ismiyle yeni bir başlangıç yapmayı planlıyor gibi bir izlenim edindirdi. Bu ön inceleme yazısında, FIFA serisinden ziyade, geçtiğimiz yıl çıkışını gerçekleştiren ve oynanış anlamında önemli adımlar atan Pro Evolution Soccer 2019 ile aradaki farkları ve benzerlikleri masaya yatıracağız. Eğer siz de hazırsanız eFootball PES 2020 oyununun ön inceleme yazısına başlayalım.

eFootball Pro Evolution Soccer 2020

eFootball PES 2020, lisans sorununun üzerine gidiyor

Şu anda eFootball Pro Evolution Soccer 2020 oyununda lisanslı olarak bulunacak olan tüm takımlar henüz açıklanmadı. Oyunun demosuna baktığımızda, önceki süreçte açıklanan resmi anlaşmaların bulunduğu takımları görüyoruz. Uzun süredir bu futbol oyunu serisinde yer almayan veya zaman zaman lisanslı olarak görülen Bayern München, Juventus, Manchester United gibi takımların, serinin yeni oyununda yer almasını olumlu bulduğumu söyleyebilirim.

Hatta bu takımlardan Juventus ile imzalanan anlaşma neticesinde bu futbol kulübü FIFA 20 oyununda yer almayacak olması da farklı bir anlam ifade ediyor. Yıllardır Pro Evolution Soccer serisinde görmeye aşina olunan sahte isimli önemli bir takım, bu kez FIFA 20 oyununda sahte ismiyle bulunmak zorunda kalacak. eFootball PES 2020 oyununun tam sürümünün çıkış tarihine kadar umarım Türkiye Süper Ligi dahil pek çok resmi anlaşma bu oyunun bünyesinde yapılır. Nitekim, lisanslar anlamında KONAMI tarafının bir çaba içerisinde bulunduğunu gözlemlediğimi belirtmek isterim.

Yeri gelmişken oyunun demosunda yer alan takımları sizlere aktarayım. Sonrasında ise oynanış ve grafikler anlamında, serinin bir önceki yapımı olan Pro Evolution Soccer 2019 ile ne gibi farklılıkların bulunduğunu aktaracağım.  eFootball Pro Evolution Soccer 2020 oyununun demosunda; Arsenal, Barcelona, Bayern München, Juventus, Manchester United, Boca Juniors, Colo-Colo, Corinthians, Flamengo, Palmeiras, Sao Paulo ve Vasco da Gama takımları yer alıyor.

Saydığım takımlara baktığınızda, bu yapımın Amerika kıtasına verdiği önemi bir kez daha göreceksiniz. Yalnız, internet sitemizde eFootball takısının eklenme nedenini sizlerle paylaşmıştık. Dileyen okurlarımız bu içeriğe yeniden göz atabilirler. Bunun sebebinin, kısaca Avrupa kıtasındaki oyunculara bir hitap etme tarzı olduğunu yazmıştık. Avrupa takımlarına ait resmi anlaşmaların, üst kısımda belirttiğim gibi artmasını dilediğimi tekrarlayarak oynanıştaki değişikliklerden bahsedeceğim kısma geçeyim.

eFootball PES 2020 ön incelemesi

Oynanışta, geçtiğimiz seneye göre devrimsel değişiklikler bulunmuyor

Gelelim, eFootball Pro Evolution Soccer 2020 oyununun demosunun yayımlanmasının en önemli sebebi olan, oynanış mekaniklerinin son durumunu anlatmaya. Geçtiğimiz sene Pro Evolution Soccer 2019 oyununun demosunu oynadıktan sonra ondan da bir sene önce çıkan Pro Evolution Soccer 2018 oyununu yeniden açıp deneyimlemiştim.

Aradaki farkı başlarda tam manasıyla algılayamasam da Pro Evolution Soccer 2019 demosunu oynadıktan sonra bir daha bir sene önceki oyunu oynayamayacağımı anlamıştım. Özellikle söylemeliyim ki oyuncu animasyonları anlamında, 2018 ile 2019 senelerine ait sürümlerin arasında bariz farklılıklar bulunmaktaydı. Oldukça oturaklı bir oynanış, geliştirilen esnek animasyonlarla Pro Evolution Soccer 2019 oyununda yer alıyordu.

eFootball PES 2020 oyununun demosunu oynadıktan sonra, bir yıl önceki gözlemlemeyi yine gerçekleştirdim ve arada öyle devrimsel farklılıkların bulunmadığına tanık oldum. Yani, eFootball Pro Evolution Soccer 2020 oyununu oynadıktan sonra kesinlikle bir daha Pro Evolution Soccer 2019 oynamam diyemedim. Geçtiğimiz senenin oyunu daha akıcı, daha hızlı bir yapımdı. Sonradan gelen güncellemelerle, adam geçme ve top sürme rahatlığı kısmen arttırılmıştı.

Farklılıkların daha çok oyunun ve özellikle stadyumların grafiklerinde göze battığını bir kenara yazıp, serinin yeni oyunuyla hantallığın kısmen geri geldiğini gördüğümü belirteyim. Bazı durumlarda, Angry Birds oyunlarında sapanla kuş fırlatmaya benzer biçimde, futbolcuların pas verirlerken fazlaca beklediği durumlara sıklıkla rastlanıyor. Pas sistemi sanki biraz daha elden geçirilse iyi olacak gibi göründü bana. Öte yandan diğer oynanış kısımlarında, eskiye nazaran daha gerçekçi ve simülasyon tadında bir çizginin takip edildiğini söyleyebilirim.

eFootball PES 2020 ön incelemesi

eFootball PES 2020 oyununda en çok grafikleriyle göze çarpıyor

Üst kısımdaki başlığa bakarak, serinin yeni oyununda grafiklerin baştan aşağı değiştirildiğini kastettiğim anlaşılmasın lütfen. Yalnız, oynanışta bariz değişiklikler olmayınca, grafiklerdeki farklılıklar daha fazla göze çarpıyor. Bir önceki senenin oyunu olan Pro Evolution Soccer 2019 ile eFootball Pro Evolution Soccer 2020 oyunlarını karşılaştırmam ve bu yapımlardan görüntü almam neticesinde arada gözle görülür farklılıklar olduğunu tespit ettim.

Grafiklerin aşırı halde geliştirildiğini söyleyemem ama serinin yeni oyununda detaylara önem verilmiş gibi görülüyor. Her şeyden önce, demo sürümüne göz attığım yapımda bir koyulaşmanın varlığı söz konusu. Şöyle ki, eFootball Pro Evolution Soccer 2020 oyununu daha koyu daha canlı renkler barındırıyor. Peş peşe çıkışını gerçekleştiren iki oyunu arka arkaya oynama imkanınız varsa bu farkı çok daha rahat anlayacaksınız.

Bir de bu koyu tonlarla birlikte futbolcuların sanki çizimlerinde kalın bir kalemle üzerinden geçilmiş ya da detayları bu kara kalemle arttırılmış gibi bir izlenim edindim. Tabii ki böyle bir teknik yok ama koyulaştırmanın neticesi olarak böyle bir izlenimin oluşturulduğu anlaşılıyor. Öte yandan, yine hem koyulaşan hem de detayları gerçeğe çok yaklaştırılan saha çimlerinden bahsetmezsem olmaz siye düşünüyorum. Serinin bu yeni oyununda bir öncekine oranla, oldukça detaylandırılmış ve gerçeğe yaklaşan bir saha çimi örtüsü bulunuyor.

Tribünlere ilk baktığımda detayları fazla fark edemesem de yerinde toplu halde zıplayan, maça reaksiyon veren seyirciler de serinin yeni oyununun bir diğer farklılığı olarak gözüme çarptı. Bunlar dışında; oyunun arayüzü, takım düzenleme menüleri, maç sırasındaki hızlı taktik seçenekleri tamamen Pro Evolution Soccer 2019 ile aynı. Yine, analog olmayan yön tuşlarıyla hızlı oyun ve duran top taktikleri yapılabiliyor, aynı takım kurma ekranından oyuncular değiştirilebiliyor. Serinin hayranlarının alıştığı bu kısımlara dokunulmamış.

eFootball PES 2020 ön incelemesi

Oynanışta sıkıntı yok ama lisanslar ve oyun modları rekabette kilit nokta olacaktır

2019 senesinin futbol oyunlarının, yani FIFA 19 ile Pro Evolution Soccer 2019 oyunlarının inceleme yazılarını kaleme almış birisi olarak, sene boyunca KONAMI firmasının oyununu daha fazla oynadığımı itiraf edeyim. İçerik olarak çok daha zengin olan FIFA 19 yerine Pro Evolution Soccer 2019 oyununu tercih etmemin birinci sebebiyse tamamen oynanış mekanikleriydi. Bu oyunu her oynadığımda, nedenini ben de tam olarak çözemediğim, oynanış mekaniklerine hayran kalma durumundan kendimi alamadım.

eFootball Pro Evolution Soccer 2020, bahsettiğim bu hayran bırakan tok ve yere sağlam basan oynanış mekaniklerinin üzerine inşa edilerek hazırlanmış bir yapım. Biraz daha yavaş ve hantal bir yapıyı barındırıyor ama oynandıkça alışılacağından bu durum fazla sorun oluşturmayacaktır. Demoda, kalecilerin oldukça başarılı olduğunu görsem de her sene benzer bir durumla karşılaşıldığını, tam sürümde ya da sonraki dönemde gelecek olan güncellemelerle kalecilerin biraz daha esnek bırakılacağını düşünüyorum.

Oyunun zaten sıkıntı oluşturmayan grafiklerinin de yapılan oynamalarla detaylar anlamında birkaç adım öteye gittiğini belirteyim. Şu haliyle, yine eğlenceli bir oyun olacağı anlaşılan eFootball PES 2020, EA Sports çatısındaki rakibine karşı ne kadar başarılı olacağı ise hala soru işareti halinde karşımızda duruyor. Bu durumun özel lisanslarla tam olarak çözülmeye çalışıldığının görülmesine rağmen serinin yeni oyununda bulunacak olan ligler hala net olarak açıklanmadığı için bekleyip göreceğiz.

Öte yandan, FIFA serisindeki FIFA Ultimate Team modunun sürükleyiciliğine benzer bir oyun modunu KONAMI neden hayata geçirmiyor diye kendime sormadan edemiyorum. Tabii yalnızca FIFA Ultimate Team değil, hikaye modu ve diğer farklılaşan oyun modlarıyla birlikte FIFA serisi güçlü durmaya devam edecektir muhtemelen. Elektronik spor alanına odaklanacağını belirten KONAMI tarafının, geliştirdiği harika oynanış mekaniklerinin üzerinden daha güçlü adımları atmasıyla, çok daha fazla oyuncuyu çekecek hamleler yapılabilir. Bu yapımın tam sürüm incelemesinde görüşmek üzere diyerek sözlerimi şimdilik sonlandırayım.