Coin Crew Games tarafından geliştirilen ve iam8bit ile Skybound Games tarafından piyasaya sürülen Escape Academy, Summer Game Fest 2022 sırasında gösterilip, ilgimi çekmeyi başaran video oyunlarından bir tanesiydi. Aynı zamanda bu yapıt oldukça benzersiz de duruyordu. Oyunun içerisinde bir kaçış akademisinin öğrencisi olup, odalardan en etkili şekilde kaçmayı öğreniyoruz. Böyle bir temayı çok sık görmüyoruz ve bu yüzden de kendisini oynayıp, sizler için incelemek istedim. Sonucunda ise bir kaçış odası ustası oldum, çıktım. Tabii bu yeteneğim gerçek hayattaki kaçış odalarında nasıl işler, bilemiyorum.
Gerçek hayatı işin içine kattım; geliştirici ekibinin söylediğine göre Escape Academy içerisindeki bölümlerin tamamı gerçek hayattaki kaçış odası tasarımcıları tarafından ustaca hazırlanmış. Tabii bu oyunun içerisinde sadece odalardan kaçmaya çalışmıyoruz, aynı zamanda akademinin usta isimleri ile tanışıyoruz ve her biri rengarenk olan karakterleri daha yakından tanıyoruz. İşte tüm bunları yaparken, bir yandan da akademinin arkasındaki sır perdesini kaldırmaya çalışıyoruz. Tamam, odalardan sıra sıra kaçmak eğlenceli ama işin içine bir de gizemin girmesi gerekiyor ve bu oyun, onu hoş bir şekilde sunuyor.
Escape Academy oyununa başladığımız zaman akademinin yöneticisi, yıl içerisinde 10 farklı rozeti toplamamız gerektiğini bize söylüyor. Bu rozetlerin her biri, kendi alanında usta olan karakterler tarafından veriliyor. İşte bu karakterler, profesörler olarak geçiyor ve her biri tamamen akılda kalıcı ve benzersiz kişiliklere/tasarımlara sahip. Aynı sene içerisinde rakibimiz, efsanevi bir kaçış ustasının hikayesi ve daha önce bahsetmiş olduğumuz gizem ile de tanışıyoruz tabii ki. Sonuç olarak, deneyimlemiş olduğumuz bu oyun, tek boyutlu değil. Oyunda birkaç farklı boyutta, farklı olay örgüleri işleniyor.
Temel oynanış tarafına baktığımız zaman ise Escape Academy, her şeyi basit tutmayı tercih ediyor. Oyunu zaten birinci şahıs bakış açısından oynuyoruz ve etkileşime geçebileceğimiz şeyler de belli bir ışıltı ile gösteriliyor. Envanterimize ulaşmak ve alakalı bir eşyayı kullanmak da oldukça hızlı bir şekilde yapılabiliyor. Kontroller de yeterince basit olduğu için kaçış odalarını kolaylıkla keşfedip, bulmacaları bulup, onları hızlı bir şekilde çözmeye başlayabiliyoruz. Zaten yeteneğinizi kullanmanız gereken kısım bulmacaları çözmek oluyor. Oyunun asıl parladığı kısım ise bulmacaların kalitesi ve çeşitliliği oluyor.
Escape Academy, öncelikle bulmacaları ile ön plana çıkıyor
Escape Academy oyununun en önemli noktasının bulmacalar olması gerekiyor ve bunu oyuna başladığınız andan itibaren hissedebiliyorsunuz. Oyunun ilk anından, son anına kadar sürekli olarak farklı tiplerde ve farklı mekaniklerde bulmacalar çıkıyor. Çevre detaylarını kullanan bulmacalar, yazılı şifreleri çözmeler, renk kombinasyonları yapma, matematik soruları çözme ve tabii ki klasik olarak kilit-anahtar dinamikleri karşınıza çıkıyor oyun boyunca. Tüm bu bulmacalar oldukça kaliteli ve zamanla çözülebilir hissettiriyor. Ayrıca, oyundaki çevre detayları da her zaman bulmacalara uyum gösteriyor başarılı bir şekilde.
Her bulmaca farklı bölümlerde gerçekleştiriliyor ve oyundaki her bölümün tasarımları çok net bir şekilde farklıyken, bu farklılıklar aynı zamanda çözemeye çalıştığınız bulmacalara da uyum gösteriyor. Bu bulmacaların zorluğu ise dikkatli olduğunuz sürece aslında biraz kolay. Yani, oyunda nelerin olup, bittiğini anlıyorsanız, çevreye bakarak karşınızda nasıl bir zorluğun olduğunu görebiliyorsanız, bulmacalarda sizi zorlayacak olan tek şey, süre sınırı olacaktır. Ona da zamanla kolaylıkla alışabiliyorsunuz. Bu tabii ki kötü bir yorum değil; eğer daha günlük bir bulmaca deneyimi arıyorsanız, Escape Academy tam olarak bunu sunuyor.
Eğer olur da Escape Academy size zor gelirse ve/veya spesifik bir noktada kendinizi sıkışmış bir şekilde bulursanız, oyunun içerisinde bir ipucu sistemi de yer alıyor. Bu sistem kullandığınız zaman kesinlikle güzel bir şekilde çalışıyor ama kendisine çok ihtiyacınızın olacağını düşünmüyorum. Ayrıca, bu oyunu tek başınıza oynamak zorunda değilsiniz de. Eğer dilerseniz, bu yapıtı tek oyunculu veya hem çevrim içi, hem de çevrim dışı olarak çok oyunculu bir şekilde oynayabiliyorsunuz. Çok oyunculu deneyim de aslında benzersiz oyun anları oluşturabiliyor; matematiğiniz kötüyse, iyi olan biriyle oynamak, deneyimi çok zenginleştiriliyor.
Escape Academy oyununun en büyük ama aynı zamanda da en kabul edilebilir problemi, çok kısa olması. Oyundaki her bölüm, 10-15 dakika içerisinde bitirilebiliyor ve maceranızın tamamı da 3-4 saat sürüyor. Ayrıca, bulmacalarda herhangi bir farklılık olmadığı için çözümleri unutmadan önce oyunu tekrar oynamaya çalışmak da herhangi bir eğlence sunmuyor. Durum böyle olunca da, “Keşke daha fazlası olsaydı…” diyorsunuz. Aynı zamanda da eğer daha fazlası olsaydı, bulmacaların ve bölüm tasarımlarının bu kadar zengin hissettiremeyecek olduğunu düşünüyorum. Bu yüzden de hemen oyunu suçlamak oldukça zor.
Birçok açıdan kaliteli bir bulmaca deneyimi elde ediliyor
Escape Academy oyununu PlayStation 5 konsolumda deneyimledim ve oyunun yeni nesil sürümü de mevcuttu. PC ve eski nesil konsollardaki durumu bilmiyorum ama bu yapıt, yeni nesil konsollarda gayet güzel görünüyor ve performans tarafında da herhangi bir problem çıkartmıyor. Her bölümün birbirinden güzel bir şekilde tasarlanmış olması ve oyunun 60 FPS üzerinden yağ gibi kayıyor olması, deneyimlediğiniz her şeyi biraz daha zevkli hale sokuyor. Ses ve müzik tarafında ise oyun ne yazık ki ön plana çıkamıyor ama aynı zamanda yaşatılan deneyim bir şekilde aşağıya da çekilmiyor.
Escape Academy oyununun kötü yönlerini özetlemek gerekirse, bulmacaların biraz kolay olması ve oyunun çok kısa sürmesi söylenebilir. Bulmacaların kolay olması, bu türün kıdemli oyuncuları tarafından mutlaka hoş karşılanmayacaktır. Oyunun kısa sürmesi de daha günlük tipte bulmaca oyunu oynayan kişilerin daha fazlasını istediği zaman hayal kırıklığına uğramasını sağlayacaktır. Ses ve müziklerin ön plana çıkamıyor olması da oyunun çok hoş olan sunum kategorisinde bir tık geri adım atmasını sağlıyor. İşin duyusal kısmına da biraz önem verilseydi, sunum alanında çok daha kusursuz bir iş çıkartılabilirdi bence.
Escape Academy oyununun iyi yönlerine baktığımız zaman ise her şeyden önce kaçış odalarının ruhunu çok başarılı bir şekilde yakaladığını görüyoruz bu deneyimin. Bu oyun, tamamen odalardan kaçmak ile alakalı ve bölümlerin de bu konuda deneyimli ve uzman olan kişiler tarafından tasarlandığı çok açık. Bulmacaların her birinin çok farklı ve benzersiz olması da bir başka artı puan tabii ki. Son olarak, bu video oyununun tek oyunculu ve çok oyunculu olarak oynanabiliyor olması da hoş bir şey. Oyun zaten tek oyunculu olarak gayet hoş ama çok oyunculu olarak oynadığınız zaman da apayrı bir eğlence elde edebiliyorsunuz.
İşte tüm bu sebeplerden ötürü Escape Academy oyununu bulmaca türüne meraklı olan biraz daha “casual” tipteki oyunculara öneriyorum. Eğer bütün hayatınızı bulmaca oyunlarına adadıysanız ve/veya kendinizi bu türde çok deneyimli bir oyuncu olarak görüyorsanız, geliştirilmiş olan bu yapıt size çok basit ve sıkıcı gelebilir. Yalnız, bulmaca tipindeki oyunlara yeni adım atıyorsanız ve kaçış odalarının video oyunu dünyasında nasıl göründüğünü merak ediyorsanız, sizi oldukça eğlenceli bir deneyim bekliyor demektir. Oyunun kısmen hoş bir hikayeye sahip olması da ayrı bir bonus tabii ki.