Kahve severlerin bayılacağı Espresso Tycoon çıktı. DreamWay Games tarafından geliştirilen bir kahve dükkanı simülatörü olan bu oyun, bize benzersiz bir dükkan işletme imkanı sunuyor. Kahve kültürü çok yaygın bir kültürdür ve dünyanın dört bir yanında farklı kahve çeşitlerine rastlayabilirsiniz. Peki, hiç düşündünüz mü farklı ülkelerde bir kahve dükkanı açsaydınız nasıl olurdu? Bu soruya Espresso Tycoon harika bir yanıt vermeyi başarmış ve bizi 10 ülkede farklı dükkanları işletebileceğimiz bir dünyaya götürüyor. İstediğimiz her şeyi yapma imkanı veren oyun, bakalım farklı kahvelerle ve farklı müşterilerle dolu bu dünyada başarılı bir dükkan sahibi olmamız için bize neler sunuyor?

Espresso Tycoon oldukça detaylı hazırlanmış bir kahve dükkanı işletme simülatörü. Oyun içinde her şeyi yapma imkanımız bulunuyor. Öncelikle oyunda bulunan bir ‘’Hikaye’’ kısmı var ve buradan başlıyoruz. Burada 10 farklı ülkede açtığımız dükkanlar ile bir kahve dükkanında olması gereken her şeyi öğreniyoruz. Barista, güvenlik, temizlikçi ve tamirci işe alabiliyoruz. Vardiya saatlerini ayarlıyoruz, günlük maaşlarını ayarlıyoruz ve onlara eğitim bile verebiliyoruz. Bu sayede daha kaliteli ve lezzetli kahvelerle şehrin en iyi kahve dükkanı olma yolunda ilerliyoruz. Oyun içinde her kahve çeşidi ve malzemesi bile mevcut. Malzemeler de iyi, orta ve kaliteli bir şekilde ayrılmış. Yani kahvemiz için kullanacağımız her malzemeyi nasıl istersek öyle seçiyoruz.

Ben tabii ki bir kahve aşığı olduğum için, dedim ki en kalitelisi, en iyisi neyse o olsun, ancak durum öyle olmuyor. Oyun o kadar detaylı tasarlanmış ki ekonomik olarak bile en ufak hata yaptığınızda toparlamanız baya vaktinizi alabiliyor çünkü belli kategorideki müşterileri çekmek için, o müşteriler neyi seviyorsa onu yapmanız gerekiyor. Zaten kahve yapacağımız ekranda bu mevcut ve ayarlayabiliyoruz. En kaliteli malzemeleri oyun başında direkt olarak kullanmak elbette ki akıllıca değil çünkü bütçemiz çalışan maaşı, dekorasyon, malzeme derken ilk başta zaten birazcık gidiyor. En iyisi belli bir bütçeye ve yıldıza geldikten sonra bunları yapmak daha iyi bir fikir olabilir.

Dükkanımız tamamen bize ait, istediğimiz gibi dekore edebiliyoruz ve fazlasıyla da eşya var. Duvarları ve zemini de istediğimiz gibi boyayabiliyoruz. Dış cephe, tabela, ismimiz, logomuz ve renk tamamen yine bize ait. Kahve dükkanımızda sağladığımız kazanç ile mağaza kısmında eşyaları görebiliyoruz ve dekore edebiliyoruz. Eşyalarımızın renklerini de ayarlayabiliyoruz. Bu sayede kafede kendimize göre tema oluşturabiliyoruz ya da tamamen farklı şekilde dekore edebiliyoruz. Müşterileri de bu görsellik sayesinde kafeye çekebiliyoruz tabii. Tek sorun, bütün eşyaların kilidini açmak biraz uzun sürebiliyor. Bunun nedenini de incelememin ilerleyen kısımlarında anlatacağım.

Espresso Tycoon

Espresso Tycoon müşteri ilişkilerine oldukça önem veriyor

Espresso Tycoon oyununda yine eşyaların da müşteri kategorilerine göre belli puanları var. Örneğin, yaşlıların ve gençlerin zevkleri farklı. Dükkanınızı nasıl ve neye göre dekore edeceğiniz de tamamen size kalmış. Müşteri çekmek için en iyi şekilde dekore etmek gerçekten eğlenceli. Oyun içerisinde de müşteriler sık sık hem kahvelerimiz hem de kafe atmosferimiz hakkında yorumlar yapıyorlar. Bu yorumları da göz önünde bulundurmak gerekiyor. Bu müşteriler bize yıldız ve puan verebiliyor ve hakkımızda konuşuyorlar. Kısacası popülerliğimizi arttırıyorlar. Bu sayede de şehrin bilinen ve güzel bir kahve dükkanı haline geliyoruz. Bu sistem ile de yükseliyoruz ve daha çok kazanç sağlama imkanımız oluyor.

Kahve dükkanımızı oluşturduk, güzelce dekore ettik. Şimdi de sıra kahvelerimize geldi. Kahve için yapacağımız fazlasıyla tarif var. Bu tariflerden bazılarını gerçekte yapmak ne kadar akıllıca olur bilemiyorum, bazen çok karışık tarifler çıkabiliyor. Kahvenin ismini de biz belirliyoruz ve onu satışa koyuyoruz. Her müşteri kategorisinin sevdiği şeyler farklı. Onlara göre tarifler yapıyoruz ve genellikle o kategorideki müşteriler o kahveyi alıyor. Bunu da kahve yapacağımız ekranda sağ alt kısımda görebiliyoruz. Bu sayede o kategorideki müşteri kahveyi beğeniyor ve bizim de puanımız artıyor. Müşteri kaybetmeyi hiçbir kafe göze alamazdı zaten.

Espresso Tycoon bize toplamda 8 adet farklı müşteri tiplemesi sunuyor. Bunlar iş insanları, hippiler, yaşlılar, teknoloji meraklıları, çocuklar, öğrenciler, turistler ve sıradan insanlar. Bu insanların hepsi tıpkı gerçek hayatta da olduğu gibi farklı kişilik ve zevklere sahip ve sürekli negatif ya da pozitif yorumlar geliyor. Kahvenin tadı, ortam ve işe aldığımız barista hakkında sürekli bir geri dönüt alıyoruz. Kahve fiyatlarını da iyi ayarlamamız gerekiyor çünkü bu müşterilerin yorumlarını dikkate almazsak, müşteri kaybetme olasılığımız oldukça yüksek. Oyun içinde yapacağımız görevlerle de yine yıldız kazanıyoruz, müşterilerden yorumlar topluyoruz ve kafemiz gelişiyor.

Bununla beraber Espresso Tycoon, bize güzel bir reklam yapma olanağı sunuyor. Oyun ekranında üstteki panelde sol kısma geldiğimizde, pazarlama yeri bulunuyor. Buraya bastığımızda Beanstagram –bu sosyal medya oluyor-, radyo ve televizyon seçeneklerini görüyoruz. Hitap edeceğimiz müşteriyi de seçerek, ne kadar reklam yapacağımızı da belirliyoruz ve bir reklam kampanyası başlatıyoruz. Bu oldukça etkili bir yöntem, özellikle gençlerin sosyal medyayı aktif kullanıyor olması onları çekmeye yardımcı oluyor. Televizyona vereceğimiz reklamlar biraz pahalı olsa da, müşteriyi çekmenin en iyi yollarından biri. Bu sayede akın akın müşteriler geliyor ancak şunu unutmayın ki müşteriler sırada beklediği için kızabiliyor. Sinirlerini almak için onlara bazen indirim yapabiliyorsunuz.

Espresso Tycoon

Oyundaki her şey bizim elimizde, gerçekten her şey

Espresso Tycoon, bize çalışanlarımız için yapabileceğimiz de oldukça fazla imkan veriyor. İşe alacağımız çalışanlar genellikle hep yetenek anlamında zayıf oluyorlar. Biz onlara eğitimler vererek geliştiriyoruz. Maaşlarını ve çalışacakları saatleri ayarlayabiliyoruz. Bundan memnun olmayıp işten çıkanlar da oluyor elbette, ancak yine onların yorumlarını dikkate alarak emeklerinin karşılığını vermek gerekiyor. En önemli şeylerden biri de, kafeyi kesinlikle boş bırakmamak lazım. Kapıda bir güvenlik ve barista şart çünkü şehirde dolaşan hırsızlar, eşyalarımızı çalabiliyor ve bu çok sinir bozucu. Barista olmadığında da haliyle müşteriler sinirleniyor ve bu da bize eksi puan olarak geliyor.

Oyunun menü tasarımı ve içeriği ise oldukça basit ve anlaşılır tasarlanmış. Oyun içinde yaptığınız harcamalardan maaşlara kadar her şeyi bir dekont halinde görebiliyor ve takip edebiliyorsunuz. Oyun arayüzünde üst kısımda bulunan arayüz her şeyi ayrıntılı ve sıralı bir şekilde duruyor. Kamera açısını da ayarlayabiliyoruz ve müşterileri de gözlemleyebiliyoruz. Kısacası bize özgürce bir oynanış sunuyor ve tamamen bize bırakıyor. Genel olarak oyunun grafikleri de oldukça güzel, zaten çok fazla karakterlerin yüzlerini inceleyeceğimizi sanmıyorum. Amacımız bir kafe işletmek sonuçta.

Bununla beraber, oyunun müzikleri de oldukça hoş. Çok hafif ama hareketli bir şarkı bizi karşılıyor. Oyun içerisinde kafemize alabileceğimiz bir müzik kutusuyla da farklı türde müzikleri çalabiliyoruz. Bunlar da yine bazı müşterilerin sevebileceği tarzda oluyor ve müşteri çekmek için de yine müzik güzel bir araç oluyor. Espresso Tycoon oyununun bir başka özelliği de, bir araştırma görevlimizin olması. Bu görevli saatlik belli bir ücret karşılığında bize kahve için kullanabileceğimiz harika içerikler buluyor ya da dekorasyon için yeni eşyalar buluyor. Bu çalışanımızın günlük ne kadar şey bulacağını da yine biz seçiyoruz. Tabii buna gerek var mıydı bilemiyorum. Oyun başında her şey verilse yine bir şey değişmezdi sanırım. Tabii serbest görev modunda bu ayarlamaları da yapabiliyoruz.

Serbest görev modunda, paramızı, müşteri kategorisini, oyunda hırsız olup olmayacağını bile seçiyoruz. Fazla uğraşmak istemeyenler ya da her şeyi bir anda görmek isterseniz bu seçenek güzel, ancak pek bir rekabet olayı yok. Oyun akıp gidiyor ve çok uzun süre oynatabiliyor. Özellikle kahve tarifleri denerken ve kafeyi dekore etmeye çalışırken bir bakmışsınız ki zaman akıp gitmiş. Gerçekten kahve sevenler ya da bu tarz oyunları sevenler için inanılmaz güzel bir oyun olmuş. Dediğim gibi, amacımız bir kafe işletmek, kahve yapmak ve müşteri ile ilgilenmek olduğundan, grafikler çok da önemli değil. Zaten kötü de değil grafikler. Oyunu Steam sayfasından da inceleyebilirsiniz.

Espresso Tycoon
Olumlu
Keyifli bir oynanış sunuyor.
Çeşitli kahve tarifleri yapma imkanı var.
Müşteri çeşitliliği oldukça iyi.
Oyundaki tüm elementleri özelleştirebiliyoruz.
Olumsuz
Müzikler daha çeşitli olabilirdi.
Bazı eşyalarda renk seçeneği bulunmuyor.
9

Etiketler: