Nintendo, parti oyunlarına bayılıyor. Özellikle de konu, bu tip vasat oyunları, senenin en çok beklenen oyunlarından hemen sonra piyasaya sürme olduğu zaman bu şirketin eline su dökebilecek kimse yok. Hatırlayacak olursanız, The Legend of Zelda: Breath of the Wild gibi ikonik bir oyundan kısa bir sonra piyasaya sürülmüştü 1-2-Switch. Şimdi de o parti oyununun devamını, The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom yapıtından hemen sonra gördük. Bu devam oyunu tabii ki Everybody 1-2-Switch!. Peki, bu devam oyunu gerçekten almaya ve oynamaya değer mi?
Biraz önce de söylediğim gibi Everybody 1-2-Switch!, bir parti oyunu ve Nintendo şirketinin diğer benzer video oyunları gibi içerisinde sadece mini oyunlar bulunduruyor. Şu anda bu yapıtın içerisinde tam 17 adet mini oyun mevcut ve hepsi de takım temelli. Ayrıca her mini oyunun farklı varyantları da var ve tamamı MC Horace tarafından sunuluyor. Kendisi, at kafası takan bir karakter, herhangi bir önemi yok, boş verin… MC Horace, en fazla 100 adet oyuncuya karar mini oyunları destekleyebiliyor ama işler burada biraz karışıyor.
Everybody 1-2-Switch! içerisindeki mini oyunların bir kısmı sadece Joy-Con ile oynanabiliyor, bazıları sadece akıllı telefonlar üzerindeki uygulama ile oynanabiliyor… Bazı mini oyunları her iki şekilde de oynayabilmek mümkün. İşin içine Joy-Con girdiği zaman en fazla 8 adet oyuncu destekleniyor ki parti oyunları için normal bir rakam bu. Aslında bu sayının ikiye katlanması daha büyük arkadaş grupları ve gerçek oyun partileri için daha uygun olurdu ama onun için de devreye 100 kişiye kadar destek verebilen akıllı telefon giriyor.
Everybody 1-2-Switch!, her mini oyununu 100 kişiyle oynatmıyor tabii ki. Bu noktada daha çok Quiz Party modu ön plana çıkıyor. Bu modda oyunculardan bir tanesi özel sorulardan bir “Quiz” oluşturabiliyor ve 100 kişi birlikte bunu oynayabiliyor. Aynı şeyi çok daha eğlenceli bir şekilde yapabileceğiniz hem ücretli, hem de ücretsiz servisler/video oyunları/internet siteleri mevcut ama siz nedense bunu Nintendo Switch ile yapmak istiyorsunuz. En azından Nintendo böyle düşünüyor gibi görünüyor ve karşımıza hiçbir yenilik sunmayan bu mod ile çıkıyor.
Everybody 1-2-Switch!, oyuncu sayısını pek tutturamıyor
Everybody 1-2-Switch! ile karşıma çıkan en büyük sıkıntı, oyuncu sayısı ile alakalıydı. Yani, mini oyunların neredeyse tamamı sanki en az dört kişi ile eğlenilebilir gibi hissettiriyor. Yani, karşınıza bir arkadaşınızı, aile üyenizi veya çocuğunuzu alıp filan, iki kişi bu oyundan zevk alabilmek pek mümkün değil. Bir diğer yandan da daha önce de söylediğim gibi 8 kişiden daha geniş bir arkadaş grubu, 10-12 kişi ile bu mini oyunlar daha da eğlenceli hissettirebilecek gibi duruyor ama onun da bir kısmına oyun destek vermiyor. Yani, oyun çok tatsız bir şekilde arada kalıyor.
Bu noktada söylediğim şeylerin Everybody 1-2-Switch! içerisindeki Joy-Con desteği ile alakalı olduğunu söylemek istiyorum. Yoksa, daha önce de söylediğim gibi, akıllı telefonlar üzerinden 100 kişiye kadar bir oyuncu sayısına ulaşabiliyorsunuz ki bu da aslında oyunu okul gibi ortamlara bile uygun bir hale getiriyor. Örnek veriyorum, “Trivia” tarzı oyunlar için Kahoot! varken neden bu oyunu oynarsınız, bilmiyorum ama en azından imkan mevcut. Ayrıca bu oyunun, serinin bir önceki oyunundan daha uygun bir fiyata piyasaya sürüldüğünü de belirtmek istiyorum.
Everybody 1-2-Switch! oyununun en büyük problemlerinden biri ne yazık ki mini oyunlarında yatıyor. Evet, parti modunda ve arkadaş grubunda filan bu mini oyunlar mutlaka eğlenceli hissettirecektir ama daha kritik bir göz ile baktığınız zaman mini oyunların çoğunun eskisiyle aynı olduğunu ve orijinallikten yoksun olduğunu rahatlıkla görebilirsiniz. Yalnız, oyunu eleştirmenin de zorluğu buradan geliyor. Tamam, mini oyunlar orijinal değil ve aynı hissettiriyor ama oyunu oynarken gerçekten eğlenebilmek mümkün. Burada işler karışıyor.
Everybody 1-2-Switch! özellikle de akıllı telefon bağlantısıyla kendisini ön plana atıyor. Eğer yanlış hatırlamıyorsam, bir önceki oyunda böyle bir destek yoktu ama bu oyundaki akıllı telefon desteği sayesinde bazı mini oyunları çok daha geniş bir grup ile oynayıp, eğlenebiliyorsunuz. Bu arada, mini oyunların çok küçük bir kısmı, kritik açıdan da eğlenceli. Çoğu basit ve ucuz teknoloji demoları gibi durabiliyor ama bazı diğer mini oyunlar, Joy-Con üzerindeki özellikleri filan akıllıca kullanma konusunda gayet zengin. Bu konuda oyunu tebrik etmek gerekiyor.
Mini oyunlardaki orijinalsizlik kendisini hissettiriyor
Daha önce de söylediğim gibi oyunların çoğu yeni değil ve Mario Party, hatta incelediğim bu oyunun önceki sürümünün birden fazla turunu oynamış olan herkes çok az sürprizle karşılaşacaktır. Balloons isimli mini oyunda kontrolcümüzü yatay olarak tutup, yukarı ve aşağı hareket ettirerek ekrandaki bir balonu patlamadan önce en büyük boyutuna şişirmeye çalışıyoruz. Relay Race ise tipik bir “en hızlı sallayan kazanır” oyunu, koşma animasyonunu taklit ediyorsunuz ve her bir ayağı koşmak için kumandayı takım arkadaşlarınız arasında dolaştırıyorsunuz; Statues ise hedefinize fark edilmeden ulaşmak, kumandanızla yürümek ve ekrandaki çocuk size baktığında durmakla ilgili.
Everybody 1-2-Switch!, WarioWare benzeri bir tuhaflığı benimsediği ve sizi rekabeti düşünmek yerine oyunu oynayan herkese gülmeye teşvik ettiği anlar öne çıkıyor. Mesela, Hip Bump sizi ve bir arkadaşınızı arka arkaya dururken, rakibinizin avatarını bir ringin dışına itmeye çalışmak için hızlı bir şekilde kalçanızı itmenizi ister. UFOs ise dünya dışı yaşamı Dünya gezegenine davet etmek için garip hareketleri hep birlikte tekrarlamaktan ibarettir. Aptalca, evet, ama en azından bahsettiğim diğer mini oyunlar kadar da unutulabilir değiller. Diğer mini oyunlarda olmasa da bu örneklerimde, arkadaşlarınızla eğlenceli anılar biriktirebilmeniz mümkün.
Karşınıza çıkacak olan ana oyun modu, 20, 40 veya 60 dakikalık bir parti arasında seçim yaptığınız ve sırasıyla üç, beş veya yedi galibiyete ulaşan ilk takım olmak için yarıştığınız Team Contest. Ayrıca, takımların standart mini oyunlar yerine bilgi yarışması veya tombala oynadığı Quiz Party ve Bingo Party modları da var. Neyse ki, yeni akıllı telefon bağlantısı, her zaman eski zemini takip ediyormuş gibi hissettirmeyen, bazı farklı oyun yolları sağlıyor. Oyunun benzersiz özelliklerinden biri, herkesin oynayabilmesi için gerekli sayıda kontrolcüye sahip olmanıza gerek olmamasıdır; mini oyunların 12’si bunun yerine telefonunuzu bir kontrol cihazı olarak kullanma şansı sunar.
Sonuç larak Everybody 1-2-Switch! yeni bir şeyler sunan mini oyunlardan birini oynarken mükemmel bir parti oyunudur, ancak bu anlar çok azdır. Mini oyunların geri kalanı hiçbir şekilde kötü değil, ancak zaten yüklü olan diğer parti oyunları masasında öne çıkmayı başaramıyorlar. Burada sadece Nintendo şirketinin parti oyunlarını kast ettiğimi de belirtmek istiyorum; üçüncü partiye geçersek, işin içinden çıkamayız… Bunu, daha az kişiyle oynarken kalitede gözle görülür düşüşle birleştirdiğimizde, yalnızca çok özel durumlarda ortaya çıkarılacak bir oyun olduğunu düşünüyorum. Oyun, Nintendo şirketinin geçmişte bu türde başardıklarına yaklaşamıyor.