Belli zaman aralıkları ile karşımıza sosyal çıkarım oyunları çıkıyor. Özellikle de Among Us, birkaç sene önce popüler olduktan sonra bu türde daha yenilikçi oyunlar görmeye başladık. Bugün inceleyeceğim Eville de onlardan bir tanesi. Bu video oyununda işler oldukça basit işliyor. Bir köyün içerisinde her gece birileri ölüyor ve siz, ya katili bulmaya çalışıyorsunuz, ya da katil olarak herkesi öldürmeye çalışıyorsunuz. Çok oyunculu bir oyun olarak bu yapıtın içerisinde diğer köylüleri ikna edip, bir şekilde oyunu tamamlamanız gerekiyor. Werewolves ve Among Us gibi oyunlarda olduğu gibi bu yapıtta da farklı roller bulunuyor ve oyun, gerçek zamanlı olarak işliyor.
Eville oyununda bir köylü olduğunuz zaman tüm katilleri ve yardımcılarını bularak, hayatta kalmaya çalışıyorsunuz. Bunu yapabilmek için toplantılar oluşturup, oy çokluğu ile şüphelendiğiniz karakterleri ölüm ile cezalandırabiliyorsunuz. İşler sadece bununla kalmıyor; kimin katil olduğunu bulmak için her rol, kendilerine has yeteneklerini kullanabiliyor ve ölmüş arkadaşlarının cesetlerini inceleyebiliyor. Hatta büyük bir yenilik olarak iksir üretip, kendinizi veya arkadaşlarınızı koruyabiliyorsunuz; hatta şüphelendiğiniz kişileri zehirleyebiliyorsunuz. Tabii kendinizi korumak için iksir haricinde, satıcılardan yeni eşyalar da satın alabiliyorsunuz.
Eville, sosyal çıkarım ile rol yapma türünü büyük bir şekilde birleştiriyor. İşin içine tuzaklar, iksirler, silahlar ve çok daha fazlası giriyor. İyi niyetli olan köylüler, farklı rolleri ile katilleri ararken, katiller de kendilerine has farklı roller ile tüm köyü lanetlemeye çalışıyor. Ayrıca katiller de kendilerine avantaj sağlayabilecek ve hatta tuzaklardan kendilerini kurtarabilecekleri eşyaları satın alabiliyor. Oyunun içerisinde toplamda 11 adet rol bulunuyor ve geliştirici ekip, zamanla yeni rollerin de ekleneceğini belirtiyor ama bu kadar rol de zaten bence yeterli. Oyun daha 11 Ekim 2022 tarihinde çıktı ama 2020 senesinden beri de erken erişim sürecindeydi.
Eville, gerçek zamanlı olarak işleyen, üç boyutlu oynanış anları ile ön plana çıkmaya çalışıyor. Among Us değil de daha gelişmiş bir Werewolves benzeri oyun gibi hissettiriyor. İşin içine NPC tipi karakterler, dükkanlar, iksirler, eşyalar filan girince de rol yapma havasını güzelce hissediyorsunuz. Hatta oyunda kendi karakterinizi kozmetik ve yetenek açısından da özelleştirebiliyorsunuz. Öldüğünüz zaman hayalet olmanız, size yeni yetenekler de sağlıyor. Böylece öldükten sonra sıkılmıyorsunuz. Yaşarken de oyunun içerisindeki yerel sesli sohbet desteği sayesinde yakınınızdaki insanlarla rahatlıkla iletişime geçebiliyorsunuz. Yalnız, her şey bu kadar da güzel değil.
Eville, tasarım tarafında bazı eksiklikler bulunduruyor
Eville, 24 saatlik bir günü ikiye bölüyor. Günün ilk yarısı gündüz olarak geçiyor ve bu anlarda köyün içinde dolaşıp, görevler yapıp, tuzaklar kurup, yeni ekipmanlar alıp, takım arkadaşlarınızı takip edebiliyorsunuz. İkinci yarıda akşam oluyor ve sadece belli roller uyanık olabiliyor. Eğer uyuyorsanız, tek amacınız bir sonraki gün doğumunu görmek oluyor. Kötü taraf, geceleri köylüleri öldürmek ile uğraşıyor ve kendileri de tuzak kurabiliyorlar. Gündüzleri birinin ölmesini bekleyip, genel toplantıya katılabiliyorsunuz veya acil bir toplantı oluşturabiliyorsunuz. Bu toplantılar sırasında da tahmin edebileceğiniz üzere birini suçlayıp, cezalandırıyorsunuz.
Problem şu ki Eville, gündüzleri sadece 1 dakika olarak yaşatıyor. Bu yüzden biraz önce saymış olduğum her şeyi yapamıyorsunuz. Bu oyunu biraz da masa oyunu olarak düşünmeniz gerekiyor; gündüzler birer tur oluyor ve her turda tek bir aksiyon gerçekleştirebiliyorsunuz. Bu şekilde düşünürseniz, geleceği de planlarsanız, daha sağlıklı adımlar atabiliyorsunuz. Tabii oyunun süresi kısa olduğu için köyün yollarını öğrenmek, karakterlerin nerelerde olduğunu ezberlemek filan fazla zaman alacaktır. Bu da ne yazık ki uzun vadede can sıkıcı bir deneyim oluşturuyor. Oyun içerisinde bunları pratik edebilmeniz için de pek bir fırsat sunulmuyor.
Bu sırada, daha önce de söylediğim gibi Eville oyunundaki herkesin bir rolü bulunuyor. Bazı roller, diğer karakterlerin rollerini öğrenebiliyor, bazı roller iksir üretebiliyor ve benzeri birçok benzersiz yetenek bulunuyor. Ayrıca, herkes oyun başına bir kere rollerini açıklayabiliyor. Tabii bunu stratejik bir şekilde kullanmanız gerekiyor; oyunun başında iyi bir karakter olduğunuzu açıklamanız, ilk ölecek kişinin siz olduğunu belirleyebiliyor genellikle. Katiller de farklı rollere sahip ve bu noktada oyun, Among Us yapıtından pek de fazla uzaklaşamıyor. Katillerde biraz daha farklı sistemler ve özellikler görmeyi tercih ederdim açıkçası.
Eville oyunundaki karşılaşmalar gerçekten uzun sürebiliyor; gündüzleri sadece bir dakika olsa bile katiller ortaya çıkmıyorken, hızlı bir şekilde de köylüler ölmüyorken, oyun gerçekten gizem dolu bir hal alabiliyor. Bu durum ne yazık ki sadece hayaletler için can sıkıcı oluyor; köylüler ve katiller, zevkle oyunu oynarken, hayaletlerin yapabilecekleri çok fazla şey bulunmuyor. Yani, en çok düşünce köylülere gitmiş, ondan sonra katiller düşünülmüş ve hayaletler de geriye kalan kırıntıları toplamış gibi duruyor oyunun içerisinde. Ayrıca, bu oyunda parti kurmanın da büyük bir önemi var; geliştirici ekipler bile tek oyunculu deneyimi önermiyor ne yazık ki.
Bu oyunu oynayan kimse yok gibi duruyor
Eville, piyasaya sürüldüğü dönemde bile 200-300 civarında kişi tarafından oynanıyordu. Bu satırları yazdığım sırada ise oyunda sadece 20 kişi var. Evet, oyun bir süre boyunca Twitch üzerinde popülerdi ama bu popülerlik, hiçbir zaman oyuncu sayısını ne yazık ki etkilemedi. Bu oyundan zevk alabilmek için yabancılara değil, arkadaşlarınıza güvenmeniz gerekiyor. Eğer bir arkadaş grubunuz varsa, bu oyunu hep birlikte satın almalısınız ve birlikte oynamalısınız. Tek başınıza veya sadece 2-3 kişilik bir grup ile oyundan zevk alamayabilirsiniz. Zaten tek başınıza oynamaya çalışırsanız, bu oyunda lobi bulabileceğinizi bile sanmıyorum.
Eville, topluluğu ile dikkat çekebilecek bir video oyunu ama oyunda herhangi bir topluluk bulunmuyor ne yazık ki. Bu yüzden, böyle bir oyunu önerebilmek oldukça zor ama son sözlerime geçmeden önce bu yapıtın sunum elementlerine de değinmek istiyorum. Öncelikle de görsellik geliyor. İnceleme yazıma eklediğim görsellerden de görebileceğiniz üzere çizgi film tarzında bir görsellik sunuyor ve bence gözlere de hitap ediyor. Birbirinden farklı karakter tasarımları, akılda kalıcı çevre detayları filan kesinlikle dikkat çekebiliyor. Bu görselliği ile Sea of Thieves oyununu hatırladım ilk olarak; aklıma direkt o oyun geldi.
Eville, performans tarafında da bilgisayarları pek zorlamıyor. Minimum sistem gereksinimlerinde NVIDIA GeForce GTX 650 ve Intel Core i5-2400 gibi donanımlar yer alıyor. Önerilen sistem gereksinimleri ise NVIDIA GeForce GTX 670 ve AMD Ryzen 1500X ile süsleniyor. Oyunun içerisinde çok da büyük bir optimizasyon problemi olmadığı için eğer donanımınız, sistem gereksinimlerini karşılıyorsa, problem yaşayacağınızı sanmıyorum. Yalnız, görselliğin güzelliği ve performansın stabil yapısının tam tersine, müzikler ve sesler ne yazık ki ön plana çıkamıyor. oyunun içerisinde dikkat çeken, hoşunuza gidebilecek, kulaklara hitap eden bir şey bulunmuyor.
Among Us ve Werewolves tarafındaki sosyal çıkarım oyunlarından hoşlanıyorsanız, üzerine bir de geniş bir arkadaş grubunuz varsa Eville oyununu sizlere önerebilirim. Yalnız, bunun haricindeki hiçbir oyuncuya, özellikle de bu oyunu tek başına satın alacak olan oyunculara bu yapıtı indirim döneminde bile öneremem; oyunu oynayan çok geniş bir kitle yok. Eğer geniş bir oyuncu kitlesi arıyorsanız, Among Us muhtemelen daha iyi bir opsiyon olacaktır fakat arkadaş grubunuz ile o oyundan sıkıldıysanız, bu yeni yapıta bir göz atabilirsiniz. Oyunun ülkemizde de fiyatının uygun olduğunu belirtmek istiyorum Hatta en ucuz fiyat Türkiye için sunuluyor.