Son zamanlarda gizlilik mekaniğiyle ön plana çıkan oyunların aldığı eleştiriler herkesin malumu… Gizlenme mekaniği, oyunlarda gerçekten geliştiriciler açısından büyük bir baş ağrısı kaynağı. Oyununuza gizlilik ekleyecekseniz bütün bölüm tasarımlarını, düşman tasarımlarını ve karakter özelliklerini tek tek ona göre ayarlamanız gerekiyor. Sizin de bildiğiniz gibi son zamanlarda firmalar bu konuda çok başarılı değiller.
Başta Assassin’s Creed Mirage olmak üzere çoğu “gizlilik” oyunu oldukça kötü yapay zekalarla kötü deneyimler sunuyor. Özellikle Metal Gear Solid V: The Phantom Pain oyununun ağızlarımızda bıraktığı o yarım tadı tamamlayabilecek hiçbir oyun çıkmadı maalesef. O kadar uzun süredir ben ve benim gibi düşünen oyuncu arkadaşlarım bu tür bir oyun arayışındayız ki artık böyle bir tür olmadığını ve kendimizin şizofren olduğunu düşünmeye başlamıştık.
Evotinction oyununun hack ve gizlilik temelli bir oynanışa sahip olduğunu gördüğüm anda yine benzer bir deneyim olacağını düşünmüş ve açıkçası biraz sıkılmıştım. Bunun ana sebebi Cyberpunk 2077 hariç hiçbir oyundan hack anlamında keyif alamamış ve artık bu mekanikten ümidimi kesmiştim. Bu umudu yeniden sağlayacak oyunun daha bu sektöre yeni giriş yapmış Asyalı bir firmadan geleceğini asla düşünememiştim.
Öncelikle yanlış anlaşılmaların önüne geçmek için bazı detayların altını çizmek istiyorum. Evotinction öyle çok derin veya inanılmaz yenilikçi, devrimsel bir mekanik ya da oyun tasarımı sunmuyor oyunculara. Elimizde daha çok; ne yapmak istediğini bilen ve bu isteği nasıl gerçekçi bir şekilde, herhangi uçuk bir hayal kurmadan yapabileceklerine kafa yoran bir ekipten gelen bir oyun var. Şimdi bu uzun giriş sonrası gelin elimizde tam anlamıyla ne var bir bakalım.
Evotinction, başta da bahsettiğim gibi bir hack ve gizlilik oyunu. HERE isimli olabildiğince ileri teknolojiyle donanmış bir tesiste baş bilim insanı olan ana karakterimiz Dr.Liu, enfekte olmuş ve kontrolden çıkmış bir yapay zeka ile başa çıkmanın yollarını aramaktadır. Tesisin ana bilim insanı olarak bu sorumluluğu alan Liu, elindeki çeşitli aletler ve teknoloji bilgisiyle yapay zekanın yoluna çıkardığı tehditlerle uğraşmaktadır.
Oyun boyunca hikaye sebepli veya eşya üretme yoluyla edindiğimiz özelliklerle yapay zeka tarafından kontrol edilen robotları kapatarak, felç ederek, kandırarak veya sabote ederek bölümleri geçmenin yollarını arıyoruz. Bu mekaniklerin hiçbiri akıl alıcı derecede iyi çalışmasa da hiçbirinin kötü olduğunu veya bozuk olduğunu söyleyemem. Olabildiğince her özellik kendi sorumluluğunu yerine getiriyor. Benim bu noktada takıldığım konu ise bu yeteneklerin birçoğunun gereksiz olması ve yetenek ağacını doldurmak için bulunması.
Oyundaki bölümlerin neredeyse tamamını oyunun başında açtığınız 1-2 yetenekle gayet rahat şekilde geçilebiliyor. İşin hikaye anlatımı tarafındaysa beni oldukça şaşırttığını söyleyebilirim Evotinction oyununun. İlk başta klasikleşmiş bir hikaye anlatımı olarak sinematiklerle ilerlediğini düşündüğünüz anda her bölüm başı giren ve neredeyse hepsi birbirinden ufak bile olsa belli başlı tasarımsal farklarla ayrılmış yazı tabanlı hikaye anlatım tarzı tercihleri karşınıza çıkıyor.
Bu noktada atmosfer ve estetik olarak oldukça beğendiğim bir tarza sahip olduğunu söylemeliyim. Siz de benim gibi Deliver Us The Moon sevenlerdenseniz, bu oyunun sahip olduğu atmosferi çok tanıdık bulacaksınız. Metalik tonların ağırlıkta olduğu ve teknolojinin ekranda her yerde görünebildiği tatlı bir fütüristik temaya sahip oyunumuz, özellikle her yeni bölgeye geçişte karşımıza çıkacak yeni tehditlerin ihtimalinden geriliyoruz. Aynı zamanda oyunun başka önemli bir mekaniği olan mail ve ses kaydı toplamak da bu güzel atmosfere oldukça iyi bir ekleme yapıyor ve bu kadar düşük bütçeli bir oyun için harika yapılmış seslendirme beni ilk başta inanılmaz şaşırttı ve takdirimi kazandı. Elbette ki bir The Last of Us seviyesinde bir iş beklememek gerekiyor. Zaten baştan bütün oyuncular olarak tartışmamız ve ortak bir noktada buluşmamız gereken önemli bir konumuz var.
Sevgili arkadaşlar, her oyunun bir Hollywood filmi seviyesinde hikaye anlatmasına gerek yok. Her oyunun Elden Ring seviyesinde bir çeşitliliğe sahip olmasına gerek yok. Her oyunun inceleme ortalamalarının 9-9.5 olmasına gerek yok. 7-8 alan oyunlar da vardır! Bu konuyu özellikle buraya eklemek istedim; son zamanlarda sosyal medya mecralarda ortalama kalitedeki oyunlar sanki oyun sektörünü bitirmek üzere planlanmış hain pusularmış gibi bir hal tavır içinde olan ciddi bir kalabalık var. Lütfen oyunların değerini bilelim ve Evotinction gibi güzel ve oynaması gayet keyifli ortalama oyunlara da sahip çıkalım. Elbette ki eksiklerini de belirtmeyi ve üzerine tartışarak firmaları daha iyisini yapmaya teşvik etmeyi de unutmadan…
Tam olarak da bu noktada oyunun en büyük eksiği karşımıza çıkıyor; çeşitlilik. Oyunda bir noktadan sonra maalesef çeşitlilik denen olayın hiç bu oyuna uğramadığını fark ediyorsunuz. Aynı düşmanlarla, aynı bölgelerde ve aynı şekillerde karşılaşıyorsunuz. Challenge olarak oyuna eklenmiş olan simülasyonlarsa, herhangi bir şekilde en ufak zorluk belirtisine sahip değiller. Oyunun karakter geliştirme ekranının ilk bakışta bu ölçekte bir oyun için gayet yeterli olduğu algısı oluşsa bile maalesef süreyle birlikte düşüşe geçen özelliklerden biri de bu ekran. Bir noktadan sonra oyundaki çeşitlilik eksiği o kadar büyük bir eksi oluyor ki yeni gelecek özellikler veya aletlerle bu sorunu çözme arayışında oluyorsunuz fakat tam bu amaçla geliştirme ekranını açtığınızda fark ediyorsunuz ki oyun size bu noktada hiçbir çözüm sunmuyor.
Hatta çözüm sunmayı da geçtim, oyunda geliştirme için toplamanız gereken malzemelerin kaynaklarını nereden bulacağınızı veya tam olarak ne işe yaradıklarını bile kendi kendimize çözmemiz gerekiyor. Bakın, ben oyunların oyuncuyu kocaman mekanik ve detay havuzunda boğulmaya bırakmasına karşı değilim. Elimizde Elden Ring gibi bunu çok iyi yapan bir örnek var. Unutmamamız gereken şey şu ki; çok iyi kurulmuş bir sistemi oyuncunun kendi kendine çözmesine izin vermekle, çok basit ve herhangi bir karmaşıklığa sahip olmayan yapının anlaşılmazlığında oyuncunun debelenmesini sağlamak arasında dağlar kadar fark var. Üzülerek söylemeliyim ki Evotinction ikinci yolu seçiyor.
Sonuç olarak; güçlü atmosferi, güzelce çalışan mekanikleri ve tutkuyla anlatılmaya çalışan hikayesiyle Evotinction oyunculara keyifli bir zaman geçirmeyi vaat ediyor. Eğer siz de gizlilik oyunlarını özlemiş, hack mekaniklerini seven ve atmosferik bir macera arayan biriyseniz kesinlikle bu oyun sizlere göre. Eğer çeşitliliğe önem veren, aksiyon seven ve oynadığınız oyunlarda prodüksiyon arayan biriyseniz pek size hitap etmeyebilir.