Araba yarışı denildiğinde akla gelen en güçlü ve profesyonel alanlardan bir tanesi Formula 1 dünyasıdır. Yıllardır bu dünyaya dair video oyunlarını görür dururuz. Futbol veya basketbol türünde oyunlar gibi her sene karşımıza çıkan serilerden bir yenisiyle; F1 2019 incelemesi ile sizlerleyiz. 2019 senesinde çıkış tarihi erkene alınan ve içerdiği senaryolu kariyer moduyla yarış severleri heyecanlandıran bu yapımın PC sürümüne beraberce göz atacağız.
F1 2019 ile bir yarış efsanesi haline gelmek elinizde
2019 senesindeki Formula 1 oyununun en çok göze batan özelliğiyle, lafı fazla dolandırmadan inceleme yazısına başlamak istiyorum. Bazı efsane isimler de F1 2019 ile birlikte seriye dahil edilmiş durumdalar ama oyuna gelen senaryolu kariyer modunun, serinin hayranları için çok daha büyük önem arz ettiğini hissediyorum. Şu eklenmiş, şöyle olmuş demeden sizlerle bu yılki kariyer modunda nelerle karşılaşıldığını hızlıca anlatayım sizler de uygun görürseniz.
Kariyere başlangıcımız F2 müsabakalarıyla start alıyor. Evet, F1 2019 ile gelen yeniliklerden bir tanesi de oyuna F2 klasmanının eklenmiş olması. Yalnız FIFA serisinde İngiltere’nin alt liglerinden bir takım alıp onunla yükselişe geçen teknik direktör gibi bir his almayı beklemeyin. Kariyer modunda oldukça kısa bir F2 macerasına tabi tutuluyoruz. Kızışan rekabet sırasında birkaç yarım yarıştan aldığımız puanlar bizi F1 takımlarının radarına eklemeyi başartıyor.
Kariyer modunun F2 yarışları sonrasının, genel anlamda F1 2018 ve önceki oyunlarla benzer temellere oturtulduğunu söyleyebilirim. Ne hikmetse tüm F1 takımları bize teklifte bulunuyor. Karakteristik özelliklerimize göre bir takım seçmemiz bekleniyor ve seçeceğimiz takımların da haliyle bazı hedefleri bulunuyor. Benim gibi doğrudan Mercedes takımını seçerseniz, sizden F1 2019 sezonunu en kötü 4. sırada bitirmeniz beklenecektir. Yine benim gibi gaza gelerek F2 sırasında başarılı oldum, bunları da hallederim derseniz, o iş öyle kolay olmuyor, benden söylemesi.
İlk yarışımda birkaç küçük hata neticesinde sonuncu sırada uzun süre bocaladığımı söyleyip sonrasında yaşadıklarımı anlatmak istemiyorum. Utanç verici bir durumdu ama hata bende değil, beni Mercedes takımına alan menajerlerdeydi. Şaka bir tarafa şahsi stratejinize göre güçlü bir takımla zirveye oynamaya çalışabilir ya da daha düşük bir takımla verilen görevleri yaparak kariyerinizi daha sağlam adımlarla ilerletmeyi tercih edebilirsiniz. Güçsüz bir takım seçmeniz, biraz önce örneğini verdiğim FIFA oyununda alt liglerdeki takımlarla ilerleme mantığına daha çok uyuyor. İşin öyle pek kolay olmadığı uyarısını yaparak oynanış mekaniklerine geçeyim.
Dikkat, Bu bir Neef for Speed oyunu değildir
Aslında bu uyarıyı yapmaya gerek var mıydı diye bir süre düşündüm çünkü F1 oyunlarında ne ile karşılaşılacağını aşağı yukarı pek çok oyuncu bilir. Ben yine de küçük bir uyarı yapmak istedim ki bu uyarının iki taraflı olacağını söyleyeyim. Üstteki başlıktan göreceğiniz gibi F1 2019, kesinlikle arcade diye tabir edilen bir yarış oyunu değil. Bu oyunda bir Need for Speed kolaylığı, Forza Horizon eğlencesi aramayın.
Öte yandan, sunulan asistanlar sayesinde yüzde yüz zorlu bir simülasyon oyununu da karşınızda bulmayacağınızı ekleyeyim. Uzun süredir Formula 1 temalı bir yapım oynamamama rağmen F1 2019 oyununda fazla sıkıntı çekmediğimi gördüm. Bir kere direksiyonu tam çevirip gaza bastığımda arabanın kendi etrafından tur atacak biçimde dönmesi lazımdı. Hiç olmazsa bir miktar spin atar diye düşünmüştüm ve öyle bir şey olmadı. Aslında F1 2019 oyununda, üst kısımda örneğini verdiğim Forza Horizon serisine oldukça benzeyen bir yapı bulunuyor.
Eğer oyundaki başlangıç ayarları ve zorluk seviyesiyle mücadelelere girişirseniz, karşınızda Forza Horizon oyununun biraz daha simülasyon türüne kayan bir sürümünü göreceksiniz. İşin temelini yarış çizgisini takip etmek ve hızınızı doğru zamanlarda ayarlamak yatıyor. Virajlara gelindiğinde, eğer asistan açıksa zaten çizginin sarı ve kırmızı renklerle verdiği uyarılar bariz bir biçimde gözlemleniyor. Buradaki hız limitlerine ve yarış çizgisine uyulduğu zaman bir yolunu bulup başarı kazanılabiliyor.
Öte yandan Forza Horizon dediysem, ki bu yapımın salt arcade değil; Forza Horizon örneğini simülasyon unsurları içermesinden dolayı seçtim, öyle yoldan çıkıp yeniden yola girmek, patinaj çekerek virajları dönmek gibi durumlarla karşılaşılmadığını söylemeliyim. Nihayetinde bu oyunun adı F1 2019 ve profesyonel yarış pistlerindeyiz. Yoldan çıkıldığı anda hayallerin suya düşmesi aynı ana denk gelebilir. Performansa göre kaybedilen zamanlar telefi edilebilir ama en doğru biçimde gitmek, oyunu oynamak için en doğru yol oluyor, benden söylemesi.
F1 2019 ile efsanelerle iç içeyiz
F1 2019 ile oyuna eklenen yeniliklerden bir diğerinin efsanevi F1 pilotlarının ve araçlarının serinin yeni oyununda görünmesi olduğunu söylemeden geçmeyeyim. Artık, bu özel isimle farklı yarış türlerinde boy gösterebiliyoruz ve oyunun heyecanına heyecan eklenmiş oluyor. Efsanelerin oyuna eklenmesi çok hayati bir detay olarak görünmeyebilir ama yarış oyunu ve F1 severler için mutlu edici bir gelişme olarak rahatlıkla yorumlanabilir. Futbol ve basketbol oyunlarında bu gibi durumları sıklıkla görmeye başladığımız şu yıllarda, F1 tarafının böyle bir yola girmesi şaşırtıcı olmuyor açıkçası.
Efsanevi isimleri farklı yarış türlerinde görebiliyoruz demişken oyundaki yarış türlerinden ve etkinliklerden bahsetmek isterim. Abartılacak kadar büyük yenilikler olmasa da seriye yeni başlayacaklar ve merak eden okurlarımız için oyunun açıldığında karşımıza hangi seçeneklerin çıktığından bahsetme gereği duyuyorum. Öncelikle ana menüde, soldan sağa sıralanmış bir arayüzle karşılaşıyoruz. Her bir seçeneğim altında kendine has alt bölümler de bulunuyor.
Bu bölümler orijinal adlarıyla; Home, Solo, Multiplayer, F1 Esports, Customisation, Show Room ve Theatre olarak karşımıza sıralanıyor. Home bölümü adından da anlaşılacağı üzere ana ekranımız ve pek çok açıdan oyunda hareket etmemiz, bilgi edinmemiz gibi durumlarda kolaylık sağlıyor. Bu bölümde, son oynadığımız oyun modunu devam ettirmek gibi seçeneklerle birlikte, oyuna dair ayarların yapılacağı kısımlar bulunmakta.
Ayrıca, gerçek hayattaki F1 sezonunu takip edenler için bazı bölümleri de Home seçeneğinin altında bulunuyor. Bu seçenekler sayesinde; gerçek hayattan F1 haberlerine, F1 2019 yarış takvimine, elektronik postalara, oyuna dair haftalık etkinliklere kolaylıkla ulaşmak mümkün oluyor. Bir kere oyuna girdikten sonra en çok kullanacağınız kısmın burası olduğunu kısaca söylesem olur herhalde. Bir de oyuna henüz başlamadan kullanmamız gereken diğer ana seçenekler bulunuyor ki onlara da hemen alt bölümde, beraberce bir göz atalım derim.
İster tek kişi, ister çok oyunculu olarak eğlenmek elinizde
Hemen üst bölümde teker teker saydığım seçeneklerin içerisinde dolaşmaya devam edelim dilerseniz. Oyunda orijinal adıyla Solo olarak adlandırılan bölüm, yine anlaşılacağı üzere yalnız kovboyların durağı olacaktır. Aslında, çevrim içi yarış tutkunlarının da oyunla geçireceği zamanın bir kısmını burada harcamasını uygun buluyorum. Yapay zekaya karşı oyuncuların tek başına mücadele ettiği bu kısım, orijinal isimleriyle; Career, Grand Prix, Championship ve Time Trial bölümlerinden oluşuyor. İnceleme yazısının üst kısımlarında kariyer kısmından kısmen bahsettim ama birkaç hatırlatma daha eklesem iyi olacak.
Kariyer bölümlerinde bir hikayenin parçası olarak hareket ediyoruz fakat özgürlük alanı bize bırakılıyor. Üst kısımda anlattığım gibi kısa bir F2 macerasının ardından dilediğimiz F1 takımıyla anlaşma imzalıyor ve F1 2019 sezonuna başlıyoruz. Her yarış öncesinde 3 antrenman etkinliğine ve bir sıralama turları etkinliğine katılabiliyoruz. Dilerseniz bu kısımları doğrudan da geçebilirsiniz ama piste aşina olmanız adına oynamanızı öneririm.
Zaten, tercih ettiğiniz takım tarafından verilen görevler de antrenman turlarında biraz deneyim elde etmeniz üzerine kurgulanıyor. Sıralama turunu da yine kendi seçeceğiniz tur sayısına göre atarak ana yarışa geçebiliyorsunuz. Yarıştaki başarılar, verilen röportajlardaki üslubunuz, sizi kendi takımınız ve diğer takımlar gözünde değerlendirmeye itiyor. Ayrıca, yapılan etkinlikler sayesinde elde edilen başarılar sayesinde deneyim puanın yükseltebiliyoruz. Böylece acemi bir pilotluktan efsaneliğe giden yolumuzun adımları atılmış oluyor. Ayrıca ana yarışların aralarında farklı ve eğlenceli alıştırma bölümlerinin oynanabildiğini de söylemeden geçmeyeyim.
Solo, bir diğer deyişle tek oyunculu olarak oynanabilen seçeneklerin diğerlerinden de kısaca bahsedeyim. Bunlardan Grand Prix, istediğiniz bir pilotla ve takımla birlikte, tercih edeceğiniz piste, yine dilediğiniz uzunlukta ve zorlukta tek oyunculu olarak yapacağını mücadele bölümü oluyor. Championship, kariyer modundan ayrı olarak oynayabildiğiniz tüm F1 sezonu anlamına gelmekte. Time Trial ise hemen üst kısımda belirttiğim, ana yarışlardan bir diğer piste geçerken karşılaştığımız zaman mücadeleleri oluyor ve ne yalan söyleyeyim, eğlendiriyor.
F1 2019 oyununda haftalık çoklu oyunculu seçenekler var
Bir yarış oyunu oynayacaksanız tabii ki gerçek rakiplerle boy ölçüşme isteği hissedeceksiniz. F1 2019 da sizin bu isteğinizi karşılıksız bırakmıyor ve çoklu oyunculu modunu emrinize sunuyor. F1 2019 içerisindeki çok oyunculu seçeneklerin; haftalık etkinlikler, lig, alınan puanlara göre oyuncu sıralaması ve LAN Game gibi bölümlerden oluştuğunu da yeri gelmişken söyleyeyim. Buradaki haftalık yarışların, canlı etkinlik haliyle karşıması, oyuncuları tutacak bir etken olacaktır.
Son yıllarda sıklıkla karşılaştığımız oyunlardaki sezonluk etkinlik dönemleri F1 2019 oyununda, gerçek Formula 1 yarış takvimindeki pistlerle ilgili mücadeleler olarak karşımıza çıkıyor. İnceleme yazısını kaleme aldığım günlerde yaklaşmakta olan Britanya yarışları, haftanın etkinliği konumundaydı. Britanya pistinde antrenman yapmak, sıralama turlarına katılıp tüm oyuncular arasında kaçıncı konumda olunduğunu görmek ve yarışmak mümkün. Üst kısımda belirttiğim gibi gerçek yarış takvimine göre bu etkinliklerin değişiyor oluşu, oyunu canlı tutan bir etken oluyor.
Dileyen oyuncular, F1 2019 oyunundaki klasik çoklu oyunculu yarışlarla da yeteneklerini sergileyebiliyorlar. Çok fazla değil fakat yeterli, eğlenceli ve rekabetçi bir çevrim içi oyun yapısının incelemesini yazdığım oyunda bulunduğunu söyleyebiliyorum. İşin elektronik spor tarafı için de ayrı bir bölümün bulunduğunu söylemiştim. Bu kısımdan da elektronik spor alanındaki gelişmeler takip edilebiliyor. Formula 1 için elektronik spor alanını ziyaret etmek isteyenlerin adresi burası olacaktır.
Ana ekranımızda bulunduğunu belirttiğim özelleştirme seçeneğinden de izninizle kısaca bahsetmek istiyorum. Burası oyunun mikro ödeme emici bölgesi olarak adlandırılabilir. Aynı zamanda kişisel özelleştirmelerin, diğer yarışçılarla farklı görünümün kazanıldığı yer oluyor. Buradan, çevrim içi oyunlarda mücadele edilen aracın renklerini, sürücü görünümünü ve oyuncuların kullandığı sembolleri değiştirme imkanına erişiyoruz. Seçenekler ve tercihler daha detaylı da olabilirdi ama sistemin biraz mikro ödemelere takılıyor olması can sıkıcı olabilir. Yine de gerçek paranın yalnızca görsel unsurlara etki etmesini olumlu bulduğumu söylemeliyim.
Grafikler, pistlerde güzel ama karakterlerde vasat durumda
F1 2019 oyununun grafiklerini iki kategoride incelemek gerekir mi bilmiyorum ama belirli bir kalitenin birdenbire düşüyor olması göze batıyor. Şöyle ki, oyunun genel grafikleri, araçlar ve özellikle pistler harika görünüyorlar. Grafikler oyunun atmosferine artı yönde etki ediyor. Yarıştan önce, araçlar pisteyken gayet güzel görüntülerle birlikte oyunu oynuyoruz. Konsol sürümünü bilemiyorum ama PC için gerekli optimizasyonları ekran kartına göre yaparsanız gayet akıcı bir oynanış deneyimiyle karşılaşıyorsunuz.
Öte yandan, özellikle kariyer modunda sıklıkla karşılaştığımız sunucu, yarış ekibi gibi insan animasyonlarının oyunun kalitesinin bir hayli altında olduğunu söylemeden geçmeyeyim. Tabii ki önemli olan yarış esnasındaki his diyebilirsiniz fakat yarış bitince oldukça cansız hareketler sergileyen robotumsu insanları karşınızda görmek biraz hevesinizi kursağınızda bırakabilir. Çok kötü demeyeyim ama his anlamında oyunun genel başarısına yaklaşamıyorlar.
Oyunun seslerinin yine grafikleri gibi başarılı olduğunu düşünüyorum. Motor sesleri, pistten gelen sesler, görüntülerini beğenmesem de spikerlerin konuşmaları ve radyo direktifleri oyunun atmosferine katkı sağlıyor. Genel performans olarak da stabil bir oyun deneyimi yaşadım. En azından yarışın seyrine etki eden teknik problemlerle karşılaşmadığımı söyleyebilirim. Yalnızca bir kere bilgisayarın sıcaklığından ötürü oyundan attı ama bu durumun da oyun kendi içerisinde telafi etti.
Bu arada eğer bir PC kullanıcıysanız ve F1 2019 oyununu almak gibi bir niyetiniz varsa Türk Telekom bünyesindeki Playstore üzerinden alışveriş yapmanızı öneririm. Oyunun Playstore üzerindeki F1 2019 Anniversary Edition fiyatı yalnızca 79 Türk Lirası; F1 2019: Legends Edition fiyatı ise 94 Türk Lirası olarak belirlenmiş durumda. Ayrıca Türk Telekom internet abonesiyseniz, örneğin 79 Türk Lirası olan ödemeyi 12 ay taksitle faturaya ek ücret olarak yansıtabiliyorsunuz. Bu da aylık 6,48 Türk Lirasına geliyor ki günümüzde komik bir rakam oluyor. Aklınızda bulunsun derim.
Formula 1 pilotu olmak istiyorsanız, doğru adrestesiniz
Formula 1 ve yarış oyunları tutkunuysanız benim kaçırmayın dememe gerek yok, muhtemelen oyunu ilk çıktığı gün edinmişsinizdir. Bu türün tutkunu olmasanız dahi kısa sürede alışarak eğlenceli zaman geçirebileceğini bir yapım F1 2019. Özellikle PC sürümünün fiyatıyla cazip bir seçenek olacaktır. Formula 1 heyecanını yaşamak, gerçek yarış takvimiyle paralel olarak giden çevrim içi mücadelelerde boy göstermek, 2019 yazına heyecan getirecektir. Yenilenen kariyer moduyla birlikte, F2 tarafında olmasa dahi Formula 1 organizasyonunda ilerleyen bir pilot olma imkanına senaryo dahilinde sahip olacaksınız.