Geçen sene çok severek oynadığım F1 2020, bu sene aslında çok farklı şartlar altında karşıma çıktı. Malum, geçen sene ve ondan önceki senenin oyunları tamamen Codemasters şirketine aitti. Şimdi ise EA, bu şirketi satın aldı ve doğal olarak F1 serisinin de dağıtım haklarını elde etmiş oldu. Böylece, F1 2021 de aslında EA markasının logosu ile birlikte piyasaya sürüldü. Codemasters, senelerdir bu oyun serisini adım adım iyileştiriyordu ve geçen senenin oyunu da neredeyse kusursuzdu. Şimdi ise EA şirketinin gücü ile nasıl bir adım atılmış olabilir? Codemasters, çizgisini bozmadan daha iyi bir oyun yapmış olabilir mi? Yoksa, EA tarafı tüm projeyi bozdu mu?

F1 2021, aynı geçen senenin oyunları gibi temel yarış deneyimini muhteşem bir şekilde sunuyor. Formula 1, gerçek hayatta tehlikeli bir motor sporu ve bu tehlikeyi, hala oyunun içerisinde hissedebiliyorsunuz. İçinde oturduğunuz araba hızlandıkça, o hız duygusunu en iyi şekilde alabiliyorsunuz ve en ufak bir hata yapmamak için virajlarda en kusursuz pozisyonları almaya çalışıyorsunuz. Tüm bunları yaparken de tabii ki arka planda yer alan birçok strateji ile ilgileniyorsunuz. Yani, kendinizi gerçek bir Formula 1 yarışçısı gibi hissetmemeniz için hiçbir sebep bulunmuyor. Temel deneyim üzerinde bu oyun, kesinlikle bir adım ileriye gidiyor.

F1 2020 oyununda olduğu gibi F1 2021 oyunu da kesinlikle hem serinin yeni oyuncularına, hem de deneyimli oyuncularına hitap ediyor. Oyunun içerisinde ayarlayabileceğiniz bolca farklı zorluk seviyesi, asistler ve daha fazlası bulunuyor. Eğer yeni bir oyuncuysanız, kolay ve asistli bir şekilde oyunu oynamaya başlayabiliyorsunuz. Bu şekilde bile hız ve tehlike duygusu en iyi şekilde size aktarılıyor. Deneyimli oyuncular ise asistleri tamamen kapatıp, zorluğu yükseltip, kendilerini adeta bir Formula 1 yarışında gibi kolaylıkla hissedebiliyor. Ben, bu konuda çok deneyimli sayılmam. Bu yüzden normal zorluk seviyesinde, 1-2 asist ile oyunu oynamayı tercih ettim.

Bu noktada ufak bir detay vermem gerekiyor: F1 2021 oyunu herkese hitap etmeye çalışsa da bu, deneyimsiz oyuncular için oyunu Need for Speed gibi arcade temelli deneyimlere çevirmek ile aynı anlamda değil. Yani, ilk defa bu oyunu oynayacak olsanız bile kendinizi simülasyon temelli bir deneyim için hazırlamanız gerekiyor. Evet, oyunun kontrollerini filan kolaylaştırabiliyorsunuz ama siz, yeni bir oyuncusunuz diye de oyun, kendisini tamamen arcade temelli bir deneyime dönüştürmüyor. Yine de bu dediğim yeni oyuncuları korkutmamalı. Bence meraklı olan herkes, bu oyuna gönül rahatlığı ile giriş yapabilir ve eğlenceli bir deneyim elde edebilir.

F1 2021

F1 2021, bizleri kırılma noktası ile tanıştırıyor

FIFA oyunlarını oynarken bile hikaye arayan bir kişi olarak, F1 2021 oyununu başlattığım zaman en heyecanlı olduğum içerik aslında Breaking Point idi. Bir zamanlar FIFA serisinde de yer almış olan Journey içeriğine benzer olarak bu video oyunundaki Breaking Point, oyunculara hikaye temelli bir deneyim sunuyor. Ayrıca bu içerik, yeni oyuncular için de vazgeçilmez bir başlangıç noktası olmaya aday. Formula 1 markası hakkında genel olarak çok bir bilginiz yoksa bile Breaking Point, sizi çok güzel bir şekilde hazırlıyor oyunun kendisi ve evreni için. Buna karşılık, hikayenin net olarak ilgi çekici olduğunu söyleyebilmek de oldukça zor.

F1 2021 oyununun hikaye temelli içeriğinde Aiden Jackson isimli bir karakterin kontrolünü ele alıyoruz. Kendisi, Formula 2 tarafından Formula 1 tarafına geçiyor ve düşük sıralardaki bir takım ile çalışmaya başlıyor. Kontrol edebildiğimiz ikinci karakter ise Casper Akkerman. Kendisi, Aiden Jackson ile aynı takımda bulunuyor ama ilk karakterin aksine ikinci karakterimiz oldukça deneyimli bir isim. Breaking Point, ne yazık ki sadece iki sezon sürüyor ve hikaye de oldukça dramatik bir şekilde anlatılıyor. Evet, içerik pek ilgi çekici olmasa bile en azından zaman su gibi akıyor ve bir anda kendinizi içeriğin finalinde buluyorsunuz.

Breaking Point içerisinde bahsettiğim iki karakteri de iki sezon boyunca yönetiyorsunuz. Yarışlar sırasında sizlere benzersiz görevler verilebiliyor, bazı ilginç hikaye anları ile karşı karşıya kalabiliyorsunuz ve klişe kötü karakterler ile baş başa kalabiliyorsunuz. Breaking Point, Codemasters tarafının hikaye temelli içerikleri test ettiği bir nokta gibi görünüyor ve şu andaki halinde kendisi, daha çok bir öğretici bölüm gibi duruyor. Belki, EA tarafından da gelebilecek olan bir destek ile önümüzdeki senelerin oyunlarında bu hikaye deneyimi çok daha zenginleştirilebilir ama şu andaki hali ile Breaking Point, öğretici bölümlerden farksız bir yapıya sahip.

Breaking Point aracılığı ile öğrendiğiniz oyun bilgilerini daha sonra taşıyabileceğiniz içerik ise kesinlikle My Team olacaktır. Evet, F1 2021 ile My Team içeriği geri dönüyor ve bu sefer takım yönetiminin üzerine çok daha fazla gidiliyor. Eğer bilmiyorsanız, My Team isimli içerikte kariyer temelli bir deneyim yaşıyorsunuz; kendi takımınızı kuruyorsunuz, sezonlar yaşıyorsunuz, en iyi yarışçılarla kontratlar imzalamaya çalışıyorsunuz ve şampiyonluktan, şampiyonluğa koşuyorsunuz. Aynı zamanda kendi takımınızın tesislerini de yönetmeniz gerekiyor ki bu senenin My Team içeriği de tam olarak bu noktaya odaklanıyor.

F1 2021

My Team, sonunda eksik olan noktasına yükleniyor

F1 2021 oyununun kariyer temelli içeriği bu sene de ikiye bölünüyor. Eğer tam bir deneyim yaşamak isterseniz, My Team ile yolunuza devam edebilirsiniz. Yalnız, My Team içerisindeki takım yönetimi unsurları boğucu gelirse, Driver Career ile sadece oyuncu kariyerine de odaklanabiliyorsunuz. Açıkçası ben My Team ile ilerlemenizi öneririm; asıl önemli olan içerik o çünkü. Daha da önemlisi, bu sene oyuncuların karşısına yeni bir kariyer opsiyonu daha çıkıyor: Two Player Career. Bu yeni opsiyon sayesinde iki kişi olarak kariyere başlayabiliyorsunuz. Bu noktada, eğer isterseniz aynı takımda iki oyuncu olabiliyorsunuz veya farklı takımlarda rakip olabiliyorsunuz.

Kariyer temelli içerikte dikkat çekici olabilecek olan bir diğer öge ise Real Season Start. Bu özelliği kullanarak, kariyerinize direkt olarak gerçek hayattaki sezona uygun bir şekilde başlayabiliyorsunuz. Yani, gerçek hayattaki Formula 1, ne durumdaysa, oyunda da aynı durumda oluyor. Takım sıralamaları, yarış takvimi ve çok daha fazlası gerçek hayat ile senkronize ediliyor. Eğer oynadığınız oyunlarda bir tık daha fazla gerçeklik arıyorsanız, Real Season Start kesinlikle çok hoşunuza gidebilecektir. Tabii ki kariyeri böyle başlattıktan sonra senkronizasyon devam etmiyor. Yani, ikinci yarışınıza girebilmek için gerçek hayattaki yarışın gerçekleşmesini beklemiyorsunuz.

İstediğiniz içeriğe giriş yapın, PlayStation 5 konsolunda en iyi tecrübeyi edinebiliyorsunuz. Eğer bu oyunu gerçek direksiyon-pedal kombinasyonları ile oynamıyorsanız, bir sonraki en gerçekçi deneyim, DualSense üzerinden veriliyor. Bu kontrolcünün içerisindeki yeni nesil teknolojiler sayesinde üzerinden geçtiğiniz en ufak bir engebeyi bile hissedebiliyorsunuz. Aracınızın durumuna göre tetiklerin sertleşmesi, hatta kitlenmesi, titreşimlerin zenginliği ve çok daha fazlası, his konusunda en iyi deneyimlerden birini yaşatmayı başarıyor. Yalnız, gerçekçi deneyimi sadece DualSense kontrolcüsü vermiyor; yapay zekayı da övmek lazım.

Video oyunlarındaki yapay zekalar, tamamen kusursuz bir şekilde oyunları oynayabiliyorlar. Sonuçta onlar gerçek insan değil ama F1 2021 oyununda bu durum değişiyor. Yapay zeka, kendi kişiliklerine göre hatalar yapabiliyor ve yarış anları bu sayede maksimum gerçekliğe kavuşuyor. Bu durum aslında serinin önceki oyunlarında da vardı ama bu senenin oyununda hem meydan okuma, hem zorluk, hem de gerçekçilik anlamında yapay zeka ciddi anlamda öne çıkıyor. Formula 1, stratejinin çok ön planda olduğu bir spor ve incelemekte olduğum video oyunu da bu strateji ruhunu en iyi şekilde yansıtmayı başarıyor benim gözümde.

F1 2021

F1 2021, çevrim içi içerikler ile neler yapıyor?

F1 2021 oyununun tekli oyunculu içeriklerinden sıkıldıktan sonra yönelebileceğiniz bir diğer kategori de çoklu oyunculu içerikler. Bu noktada, öncelikle karşınıza Podium Pass çıkacaktır. Mikro ödeme aracılığı ile satın alınan bu öge, size oyun içerisinde kozmetik ögeler kazandırabiliyor. Bunları da tabii ki çoklu oyunculu temelli içeriklerde diğer oyunculara hava atmak için kullanabiliyorsunuz. Podium Pass ile elde edilen hiçbir öge, temel oynanışı etkilemiyor. Her öge tamamen kozmetik temelli. Karakterinizi havalı bir şekle soktuktan sonra da adım atabileceğiniz ilk çevrim içi içerik, Social Play olarak geçiyor.

Social Play, serinin önceki oyunlarındaki Unranked ile aynı. Yani, derecesiz yarışlara katılıyorsunuz ve diğer oyuncularla sosyal bir deneyim yaşıyorsunuz. Ranked isimli diğer içerikte ise dereceli yarışlar yer alıyor. O içerik içerisinde de sürekli yarışlarda yüksek sıralamalarda yer alarak, temiz bir şekilde yarışarak, çevrim içi puanınızı yükseltmeye çalışıyorsunuz. Bu noktada, oyunun sunucularının muhteşem bir performans gösterdiğini söyleyebilirim. Bu noktada EA tarafının bir katkısı oldu mu, bilemiyorum. Malum, EA tarafının da sunucuları çok kaliteli olabiliyor. F1 2021, bu noktada hiçbir kusur göstermiyor.

Her şey bu kadar güzelken, F1 2021 oyunu ne yazık ki tam olarak kusursuz bir oyun değil. Mesela, Codemasters tarafı hala araçların çevreyle veya diğer araçlarla çarpışma anını kaliteli bir hale getirebilmiş değil. Bu tip anlarda sanki içi dolu bir damacana, başka bir damacana ile çarpışıyor gibi bir his ortaya çıkıyor. Bu noktada verilen görsel ve duyusal ses efektleri de pek yardımcı olmuyor. Ayrıca, geçen senenin oyununda yer alan klasik araçların tamamen kaldırılmış olması, oyun içerisinde yer alan birkaç rahatsız edici hata ve artık modern dünyada yer almayan bazı birkaç gereksiz özellik de bu oyunu geride tutabiliyor.

Bu arada, F1 2021 oyununda EA şirketinin etkisini pek göremediğimi de belirtmek istiyorum. Bu zaten oldukça doğal bir şey. Tahmin ediyorum ki bu video oyunun geliştirilme sürecinin ortalarında, hatta belki sonlarına doğru satın alım işlemi tamamlandı ve bu yüzden de EA tarafı pek bir müdahalede bulunamadı. Mesela, oyunun içerisinde bizi mikro ödeme yapmaya zorlayan, FIFA Ultimate Team tarzında bir içerik hala bulunmuyor. Bu tip şeylerin ben önümüzdeki senenin oyunuyla, belki ondan sonraki oyun ile tanıştırılacağını düşünüyorum. Ayrıca, eski nesil konsolların da işin içinden çıkartılmasını merakla bekliyorum.

F1 2021

Günümüzün en kaliteli görünen yarış oyunlarından biri

F1 2021 oyununu 4K/HDR destekli, 55 inçlik bir televizyonda, PlayStation 5 konsolum ile deneyimledim. Sonucunda karşılaştığım görselliğe ise hayran kaldım. Bu oyun serisi görsel anlamda zaten her zaman başarılıydı. Codemasters, araçların tamamına ciddi anlamda detay kazandırmayı çok iyi bilen bir stüdyo. Bu detay seviyesi pistlerde de yer alıyor tabii ki. Bu senenin oyununda tamamen yeni olarak Breaking Point içerisindeki ara sahneler de görsel sunumu bir üst seviyeye çıkartıyor bence. Sonuç olarak, neredeyse kusursuz görünen bir oyun var karşımızda. Benim gelecek için beklentim, çevrenin birkaç tık daha kaliteli görünmesi olacaktır.

Performans ise çok başarılı olunan bir başka konu. F1 2021, eski nesil konsollarda ne yazık ki 30 FPS olarak çalışıyor ama PlayStation 5 ile Xbox Series X/S tarafına geçtiğiniz zaman bu oyunu 4K/60 FPS olarak deneyimleyebiliyorsunuz. Senelerdir bu seriyi eski nesil konsolumda oynamış birisi olarak, sonunda 60 FPS değerlerinde bu oyunu akıcı bir şekilde oynayabilmek beni çok memnun etti. Böylesine kaliteli bir görselliğin üzerine oldukça stabil bir 60 FPS değerinin eklenmesi, sunumu bence kusursuz bir noktaya çekiyor. Yalnız, özellikle yarış oyunlarında sesleri de unutmamamız gerekiyor.

F1 2021, serinin önceki oyunlarına kıyasla, en iyi araç seslerini sunuyor. Motor seslerinin tamamı otantik ve ciddi anlamda kaliteli. Bunların üzerine gelen seslendirmeler, araçlardan çıkan diğer ses efektleri, müzikler filan da ciddi anlamda oyunun sunum kalitesini yükseltiyor. Sonuç olarak, bu video oyunu bence muhteşem, hatta kusursuz bile diyebileceğiniz bir sunum bulunduruyor. Bu arada, oyunda gerçek zamanlı ışın izleme teknolojisi de bulunuyor ama bu teknoloji, oynanış anlarında devre dışı kalıyor. Sadece tekrarları izlerken, fotoğraf modunu kullanırken, yayınları dinlerken ve şov alanı sırasında gerçek zamanlı ışın izleme desteği aktif ediliyor.

F1 2021 oyununu özetlemek gerekirse, kendisi kesinlikle F1 serisinin en iyi video oyunu. Evet, F1 2020 ile arasında çok da çılgın seviyelerde bir fark yok ama yarış oyunu sevenlerin bence kesinlikle satın alması ve deneyimlenmesi gereken bir video oyunu. Yalnız, şimdi bu oyunun dağıtımı EA tarafından sağlandığı için sadece konsollarda değil, bilgisayarlarda da yüksek fiyat etiketlerine kendinizi hazırlayın. EA, yüksek fiyatlara rağmen zaman zaman güzel indirimler yapabiliyor. Şu sıralar olmasa bile 2022 senesi içerisinde bu oyunu 100 TL civarına bile bulabilmenizin mümkün olacağını düşünüyorum. Bu yüzden, sabrınız varsa, indirimleri bekleyebilirsiniz.

F1 2021
F1 2021
Olumlu
Formula 1 simülasyonu olarak inanılmaz kaliteli bir yarış oyunu.
Deneyimi detaylıca özelleştirebilmek, yeni oyunculara kapı açıyor.
Kariyer temelli içerikler, yeni özellikleriyle birlikte çok daha eğlenceli.
Çevrim içi deneyim zayıf gibi ama kusursuz bir sunucu performansı var.
Olumsuz
Breaking Point, hikaye açısından pek de kaliteli bir deneyim sunmuyor.
60 FPS haricinde yeni neslin gücü pek de etkili bir şekilde gösterilmiyor.
Çarpışma fizikleri kusurlu yapısını koruyor ve bazı problemler yer alıyor.
İki kişilik kariyerin bölünmüş ekran ile oynanmıyor olması kaçırılmış bir fırsat.
9

Etiketler:

,