EA şirketinin çatısı altına girmiş olan F1 serisi, birkaç gün önce F1 22 ile tekrardan karşımıza çıktı. Codemasters tarafından geliştirilmekte olan bu seri, her geçen sene kendisini çok daha iyi bir noktaya çekmeyi başarıyordu; her sene düzenli olarak piyasaya sürülen oyunlardaki gerilemenin tam tersine, böyle bir iyileşme sürekli beni şaşırtıyordu. Açıkçası, EA şirketinin daha da büyük etkisi ile bu senenin oyununun kötüye gidebileceğini düşünmüştüm ama ne işe yaradığını pek çözemediğim F1 Life ve savaş bileti sistemine rağmen bu oyun, benim gözümde oldukça kaliteli bir Formula 1 deneyimi sunmayı başardı.
F1 22 oyununu açtığınız zaman karşınıza hemen büyük bir yenilik olan F1 Life çıkacak. Bu mod dahilinde kendi karakterinizi oluşturup, onun kıyafetlerini özelleştirebiliyorsunuz. Bu kıyafetler hem sivil, hem de yarış kıyafeti olarak ikiye ayrılıyor. Ayrıca, karakter pozu ve birinci geldiğiniz zaman duyabileceğiniz radyo monoloğu da özelleştirilebiliyor. Sıkıntı şu ki özelleştirme ögeleri sadece savaş biletinden ve oyunun mağazasından elde edilebiliyor. Yani, oyunu oynayarak direkt olarak kazanabileceğiniz hiçbir şey yok. Oyunun mağazası da her şeyi mikro ödeme birimi ile satıyor. Bu da aslında oyunun en büyük problemlerinden bir tanesi.
F1 22 oyununun sadece tek bir para birimi var. Bu birimi kullanarak savaş biletinin ücretli olan ödül bandını satın alabiliyorsunuz. Aynı birim ile mağazadan alışveriş de yapabiliyorsunuz ama Eviniz için bir masa veya radyo monologları 22 TL olunca biraz gözünüz korkuyor. Açıkçası bazı ögeler oyun içi görevler aracılığı ile elde edilebilseydi, sivil kıyafetler için filan da oyunu oynadıkça kazanabildiğiniz bir para birimi eklenseydi, durum benim için kabul edilebilir olurdu ama şu durumda oyun, her şey için mikro ödeme istiyor. En azından savaş biletinde seviye atlamak hiç zor değil; bu noktada büyük bir “grind” gerekmiyor.
F1 Life dahilinde karakterinizi ve aracınızı özelleştirebiliyorsunuz; bunları çok oyunculu modlarda oyunculara gösterebiliyorsunuz. Ayrıca, oyunda bir de eviniz var ve onu da parça parça özelleştirebilmeniz mümkün. Neden böyle bir özellik F1 22 oyununda mevcut, bilmiyorum ve oyun içerisinde de hiçbir işe yaradığını sanmıyorum. Alakalı olabilecek en ilgi çekici özellik, bu yapıta süperspor tipi arabaların eklenmiş olmaları. Bu arabalardan 6 tane filan var ve kendilerini farklı bir birim ile kolayca satın alıp, evinize yerleştirip, pistlerde kullanabiliyorsunuz. Yine, bir Formula 1 oyunu için anlamsız olan bir özellik…
F1 22, bazı anlamsızlıklara sahip
F1 22 oyununda kendi evinizin olması, onları özelleştirebiliyor olmanız ve üzerine bir de süperspor otomobillerin ekleniyor olması, Formula 1 deneyimine uygun değil. Bunun farkındayım ama tüm bu eklentiler, aslında oyun deneyimini olumsuz bir şekilde etkilemiyor. Kişisel olarak ben, özelleştirme ögelerini zaten seviyorum. Savaş biletinden yeni yarış tulumları elde etmek, evim için yeni duvar boyaları kazanmak filan bana gayet ödüllendirici geliyor. Süperspor tipi arabalar biraz garip geldi bana ama onlar da arada sırada sürekli Formula 1 deneyimine bağlamış olan temel oynanışı kısa süreliğine tazeliyor.
F1 22 içerisinde süperspor arabaları sadece Time Trial ve Pirelli Hot Laps modlarında kullanabiliyorsunuz. Yani, Formula 1 araçları gibi piste dizilip, yarış yapma yok. Kariyer modlarında da zaman zaman süperspor arabaları kullanabiliyorsunuz ki orada da aslında size Pirelli Hot Laps modundaki içerikler oynatılıyor. Time Trial, seçtiğiniz pistte, seçtiğiniz süperspor araba ile en kısa tur zamanını elde etmeye çalışmanızı sağlıyor. Pirelli Hot Laps ise kendi içerisinde birkaç farklı alt moda sahip. Bu modlar arasında Speed Zone, Drift ve Autocross mevcut. Kendileri, sizi arada sırada, kısa süreliğine eğlendirebilecek şeyler.
Süperspor tipi arabalardaki tek problem, ne yazık ki o arabaların kontrolleri. Ben şu anda aktif olarak hem Forza Horizon 5, hem de Gran Turismo 7 oynuyorum. Yani, en kaliteli arcade ve simülasyon tipi araba kullanımlarına alışkın durumdayım ve F1 22, bu iki oyunun da yanına yaklaşamayacak kadar kötü bir kontrol yapısına sahip. Süperspor arabalar için oluşturulan içeriklerin sadece birkaç dakika sürüyor olması çok güzel bir şey; eğer Formula 1 içerikleri gibi saatler sürseydi, emin olun berbat bir oyuncu deneyimi sunulacaktı. En azından bu hali ile süperspor arabalar, arada sırada dikkat dağıtıyor; kötü kullanımlarını hemen unutuyorsunuz.
Bu arada, tek oyunculu içeriklerde Time Trial ve Pirelli Hot Laps haricinde bir de Grand Prix modu var. Bu modda da ister Formula 1, isterseniz de Formula 2 içerisinde kendi sezonlarınızı oluşturup, serbest bir şekilde yarışabiliyorsunuz. Bu üç oyun modu da tek oyunculu içerik olarak sunulurken, F1 22 oyununun asıl içeriği, kariyer modu, kendisine has bir sekmeye sahip. Bu oyundaki kariyer modunda isterseniz tek oyunculu, isterseniz de iki oyunculu olarak bir takım veya sürücü kariyerine başlayabiliyorsunuz. İki oyunculu modlarda çevrim dışı oynanış destekleniyor; yani, yanınızdaki arkadaşınız ile ekranı bölerek oynayabiliyorsunuz.
Bu oyunun kalbi tek oyunculu içeriklerde atıyor
F1 Life ve tek oyunculu modlar bir kenara, asıl deneyimi size öncelikle kariyer modu yaşatıyor. F1 22 oyununun kariyer modunda eğer dilerseniz, bir takım veya sürücü kariyeri başlatabiliyorsunuz. Sürücü kariyeri başlattığınız zaman sadece kendi karakterinizden sorumlu oluyorsunuz; takımlarda en iyi performansı gösterip, Formula 1 dünyasının en iyi sürücüsü olmaya çalışıyorsunuz. İsterseniz kariyerinize Formula 2 içerisinden de başlayabiliyorsunuz. Ayrıca, sürücü kariyerinize gerçek hayattaki Formula 1 sezonundan da başlayabiliyorsunuz; geçen pazar günü gerçekleşen Britanya Grand Prix, başlangıç noktanız olabiliyor.
F1 22 oyunundaki kariyer modunda kendi takımınızı yönetmek istediğiniz zaman daha derin ve daha detaylı bir içerik sunuluyor. Bu kariyer moduna tamamen yeni bir takım, orta halli bir takım veya çok yüksek seviyeli bir takım olarak başlayabiliyorsunuz. Bu, sizin bütçenizi ekliyor. Eğer yüksek seviyeli bir takımsanız, aracınız için en iyi motoru hemen alıp, en iyi yükseltmeleri, profesyonel takım arkadaşlarınız ile yapıp, podyum için yarışabiliyorsunuz. Yeni bir takım olarak başlamak ise sizi minimum bütçe ile sıralamanın en arkasına atıyor. Her şekilde de tamamen kendi takımınızı kurup, hayalinizi yaşamaya başlayabiliyorsunuz.
F1 22 oyununun takım temelli kariyer modunda sezonu takip edip, yarış haftalarında boy gösteriyorsunuz. Pratik yapma seansları, sıralama yarışları, Sprint yarışları ve asıl Grand Prix yarışları ile en iyi takım olmaya çalışıyorsunuz. Bu sırada, aracınızı sürekli olarak iyileştirmeniz gerekiyor. Yarış takımınızın Aerodynamics, Chassis, Personnel, Powertrain, Durability ve Marketing tesislerine kazandığınız paralar ile seviye atlatıp; Aerodynamics, Chassis Powertrain ve Durability kategorileri altında da aracınız için yeni parçalar araştırmanız gerekiyor. Bu araştırmalar bazen başarısız olup, planlarınızı da bozabiliyor.
Sadece bunlar da değil, F1 22 oyununda aracınızın vites kutusu, enerji deposu ve turbo şarj cihazı gibi birçok parça, kendisine ait dayanıklılıklara sahip. Aracınızı çok sert bir şekilde kullanmak, bunların dayanıklılığını daha hızlı düşürüyor ve git gide performansınız düşüyor. Sezon içerisinde bu parçaları değiştirebilme hakkına sahipsiniz ama belli bir limit var tabii ki. Ayrıca, takım kariyerinde sponsorlar, kontratlar, takım arkadaşınız ve daha fazlası ile de ilgilenmeniz gerekiyor. Yani, gerçeğe olabildiğince yakın bir takım yönetimi ve kariyer deneyimi sunuluyor bu oyun modlarında efendim.
F1 22, çok oyunculu içerikleri de unutmuyor
Eğer sadece tek oyunculu bir deneyim arıyorsanız, F1 22 bunu kesinlikle sunuyor. Özellikle de takım kariyerine tamamen yeni bir takım olarak başlarsanız, oyuncu kariyerine de Formula 2 döneminden başlarsanız, kendinize çok uzun bir oyun deneyimi oluşturabiliyorsunuz. Ayrıca, kariyer modlarında detaylı bir ayar sekmesi de bulunuyor. Bu sayede hem zorluğu, hem de kariyer modunun uzunluğunu özelleştirebiliyorsunuz. Mesela, yarışları gerçekte olduğu gibi 1 saat civarına çıkartabiliyorsunuz veya pratik sezonlarını kısaltabiliyorsunuz. Tek oyunculu içerikler kesinlikle başarılıyken, çok oyunculu içerikleri de unutmamak gerekiyor.
F1 22 içerisinde oldukça zengin bir çok oyunculu içerik seçeneği var. Her şeyden önce Social Play modu ile daha günlük bir yarışı deneyimleyebiliyorsunuz. Burada, yeni ve deneyimli oyuncular için ayrı kategoriler mevcut. Yani, yeni oyuncuların korkacak, deneyimli oyuncuların da rahatsız olacak hiçbir şeyi yok. Bunun haricinde, bir de haftalık etkinlik bulunuyor. Oyuncular, her hafta değişen bu etkinlikte gerçekleştirdikleri yarışlar ile en kısa zamanı elde edip, sıralama tablolarında yarışıyor diğer oyuncular ile. Burada ödül olarak da belli bir yüzdeye giren oyunculara mikro ödeme birimi ve evlerinde sergileyebilecekleri kupalar veriliyor.
F1 22 oyununda ayrıca ekranı ikiye bölerek, yanınızdaki arkadaşınız ile yarış yapma özelliği de mevcut. Rekabeti seven oyuncular için ise herkesin farklı liglere bölündüğü Ranked Play modu var. Ayrıca, eğer dilerseniz, LAN üzerinden de oyun kurabiliyorsunuz ve ayrı olarak, kendi liginizi kurup, arkadaşlarınız ile bu ligde yarışabiliyorsunuz. Yani, tek oyunculu içeriklerin tamamı tatmin edici olduğu gibi çok oyunculu içeriklerde de hem herkese hitap eden, hem de yine tatmin edici olan birçok farklı seçenek mevcut. Rekabeti seven veya sevmeyen; arkadaşları ile oynamak isteyen veya istemeyen herkes için bir mod var.
F1 Life içerisindeki özelleştirme ögeleri, süperspor tipi arabalar, takımlı kariyer modu, sürücü temelli kariyer modu ve bolca farklı çok oyunculu içerik derken, F1 22 aslında zengin bir oyun modu kataloğuna sahip. Ayrıca, tüm bu oyun modlarını da daha önce söylemiş olduğum gibi ayarlardan detaylı bir şekilde özelleştirebiliyorsunuz. Zorluk, ulaşılabilirlik seçenekleri, simülasyon ayarları, kariyer ayarları, yarışların uzunluk ayarları ve çok daha fazlası sayesinde isterseniz kendinize özel, isterseniz de bire bir gerçek Formula 1 deneyimi yapabiliyorsunuz. Yalnız, bu video oyununda çok önemli olan başka bir şey daha var.
Temel oynanış kaliteli olmadan içeriğin hiçbir anlamı yok
Tamam, F1 22 oyununda bolca içeriğin olması güzel bir şey ama piste indiğiniz zaman deneyimleyeceğiniz oynanış kalitesiz olduğu zaman bunların hiçbir anlamı olmaz. Neyse ki Codemasters ve EA, serinin önceki oyunlarında olduğu gibi bu oyunda da oldukça kaliteli bir deneyim hazırlamış. İsterseniz herhangi bir DualSense gibi kontrolcü kullanın, isterseniz de direksiyon seti ile bu oyunu deneyimleyin, sonucunda oldukça kaliteli bir Formula 1 deneyimi yaşamış oluyorsunuz. Elinizin altındaki bu süper güçlü aracınız, tüm tepkilerinize yeterince hızlı bir şekilde cevap verip, tatmin edici bir yarış deneyimi sunuyor.
F1 22 oyununda aracınızın her parçası fiziksel olarak zarar görebiliyor ve bunlar temel oynanışı etkileyebiliyor. Mesela, bazı hasarlar motor gücünüzü düşürüyor, bazı hasarlar ise aracın kontrolünü zorlaştırıyor. Ayrıca oyunda mekanik hatalar da bulunuyor; bazen fren sisteminiz, bazen de DRS kendi kendine çalışmaz hale gelebiliyor. Tüm bunlar oyuna gerçeklik payı katıyor. Farklı lastik tipleri, pistin sıcaklığı, lastiklerin sıcaklıkları, hava durumu ve çok daha fazlası anlık oynanışınızı dinamik olarak değiştiriyor ve sonucunda en gerçekçi Formula 1 deneyimlerinden birini yaşıyorsunuz. Aynı zamanda eğleniyorsunuz da.
Pit stop stratejileri, benzini idareli kullanma, lastiklerin durumunu kontrol etme ve aracın problemleri ile boğuşma derken, F1 22 ile kesinlikle derin bir deneyim sunuluyor. Gerçeklik, kalite, eğlence, zorluk ve daha fazlası temel oynanış ile sunuluyor. İşte tüm bunlarla, içerikleri birleştirdiğiniz zaman da elinize çok güzel bir video oyunu gelmiş oluyor. Ayrıca, bu içeriklerden elde ettiğiniz tecrübe puanları ile savaş biletinde seviye atlayıp, yeni kozmetik ögelerin kilidini açmak da benim için yeterli sayılabilecek bir ilerleme sistemi sunuyor. Bu arada, savaş biletinin ücretli olan kısmı için 90 TL ödemeniz gerekiyor.
F1 22 oyununun içerisindeki savaş biletinde kolaylıkla ilerleme sağlayabiliyorsunuz. Birinci seviyeden, ikinci seviyeye geçmek 1000 puan istiyor ve diğer seviyelerde bu puan sürekli olarak yükseliyor. Puanı da tur tamamlayarak elde ediyorsunuz. Pratik yarışında olsanız da, Grand Prix yarışında olsanız da her tur, 100 puan olarak dönüyor. Yani, en gerçekçi ayarlarda yarışıyor olursanız, 30 seviyesi olan bu savaş biletini kolaylıkla tamamlayabilirsiniz. Ayrıca her sezon, en azından şimdilik 2 ay sürecek gibi görünüyor. Ben mesela oyunu 30 Haziran 2022 tarihinden beri oynuyorum ve şu anda 24. seviyede filanım savaş biletinde.
F1 22, sunuma da verdiği önemi hissettiriyor
F1 22 oyununu PlayStation 5 konsolumda deneyimledim ve elde etmiş olduğum görsellik kesinlikle hoştu. Oyun, ne yazık ki PC tarafındaki en yüksek kaliteli görsellikte olduğu gibi görünmüyor bu yeni nesil konsolda ama yine de kalite modunda, 60 FPS ile güzel bir görüntü sunuyor. Eğer dilerseniz, oyunu performans moduna çekip, 120 FPS de elde edebiliyorsunuz. Yalnız, görsellik kısmında dikkatimi çeken tek şey, yarış sonlarında oyunun bir anda 30 FPS moduna geçiyor olması. Bu modu manüel olarak aktif hale getiremiyorsunuz ve oyun içerisinde de tekrar anlarının böyle sunulması bana biraz garip geldi.
F1 22 oyununun sunumunu iyileştiren bir başka şey ise Formation Lap, Pit Stop ve Safety Car anlarının oynanış veya canlı yayın sunumu ile özelleştirilebiliyor olması. Yani, eğer dilerseniz, bu üç anı da kendiniz oynayabiliyorsunuz. Eğer isterseniz, tüm bunları kapatabiliyorsunuz da ama benim en sevdiğim opsiyon, bu anlarda oyunun sanki gerçek bir canlı yayına dönmesi. Yorumlar, kamera açıları ve ekranda sunulan arayüz, direkt olarak Formula 1 için düzenlenen gerçek canlı yayınları anımsatıyor. Ayrıca bu anlarda oyunu kontrol edemiyorsunuz da. Bence gayet güzel düşünülmüş bir detay Immersion ve Broadcast modu.
Sesler ve müziklerde de kısmen bir başarı elde ediliyor. Her şeyden önce, F1 22 oyununun müzikleri bana biraz vasat geldi. Yani, hiçbir parça ön plana çıkmıyor ve akılda da kalıcı değiller. Ses tarafında ise araçlar ve pistler ile alakalı olan her ses yeterince gerçekçi ve kaliteli. Yalnız, yorumcuların seslendirmeleri ne yazık ki ilk yarışınızdan sonra kendisini hemen tekrar etmeye başlıyor. Yorumcular için çok fazla diyaloğun kaydedilmemiş olması, oyunun bu kısmını bence derinden vuruyor; her yorum, FIFA ve NBA 2K serilerinde olduğu gibi anında aynı yapıya bürünüyor. Bu da oyunun sunum kalitesini düşürüyor.
Sonuç olarak F1 22, kesinlikle kaliteli bir video oyunu. Serinin bir önceki yapıtına kıyasla yapılan yenilikler ve hazırlanan iyileştirmeler, çok daha iyi bir Formula 1 ve Formula 2 deneyimi yaşamanızı sağlıyor. İçerikler, temel oynanış, sunum ve aklınıza gelebilecek diğer her şey, bu oyunda oldukça güzel. Evet, ne yazık ki her kategori altında ufak tefek sorunlar olduğu için bu oyuna “kusursuz bir yapıt” demek oldukça zor ama yine de kendi serisi için oldukça güçlü bir ürün. Formula 1 tarafına karşı bir ilginiz varsa, bu serinin bir sonraki oyunu çıkana kadar deneyimleyebileceğiniz en eğlenceli ve en gerçekçi oyun, bu yapıt olacak.