Formula 1 ve Formula 2, Codemasters ve EA Sports sayesinde geri döndü. F1 serisini tekrar kendi çatısı altına alan EA tarafından, Codemasters ile birlikte piyasaya sürülen üçüncü oyun olan F1 23, benim özellikle geçen senenin F1 22 oyunundan sonra merakla beklediğim bir video oyunu idi. 2022 senesinin oyununu kendi adıma şaşırtıcı bir şekilde çok uzun bir süre oynamıştım, en uzun zamanı da kariyer modunda geçirmiştim. Açıkçası aynı şeyi bu yeni oyunda da yapacağımı düşünmüştüm ama öyle bir ters köşe yedim ki kariyer modu, en az oynadığım içerik oldu. Yalnız, bunu olumsuz bir cümle olarak almanızı da istemem.

F1 23 içerisinde karşınıza çıkacak olan ilk oyun modu, benim de çok büyük bir merak ile beklediğim Breaking Point 2. Evet, serinin birkaç girişi öncesinde başlatılmış olan Breaking Point, kısa süreli bir aradan sonra devam ediyor. Bilmiyorsanız, bu oyun modunda hayali bir hikayenin anlatıldığını söyleyebilirim. Bu hikaye modu, Formula 1 ve Formula 2 kısımlarının hem 2022, hem de 2023 sezonlarında geçiyor ve 15-20 bölümlük bir hikaye deneyimi sunuyor. Bu deneyim boyunca üç farklı karakterin yarış anlarını kontrol ediyoruz ve gerçekten sinematik bir deneyim yaşıyoruz. Breaking Point 2 içerisinde birkaç saatlik gayet profesyonel ve kaliteli sinematik sahneler bulunuyor.

F1 2021 oyununun orijinal Breaking Point modundan hatırlayabileceğimiz birçok karakter geri dönüyor ve bu sefer Konnersport Butler Racing Team olarak kendimizi pistte buluyoruz. F1 23 içerisindeki bu takım, 2022 sezonunda Aiden Jackson ve Devon Butler ile oluşuyor, bazı olaylar yaşanıyor, bu olayları tabii ki “spoiler” olmaması için söylemeyeceğim ve bu olaylardan sonra takımın kadrosu değişiyor ve çok uzun bir süre sonra ilk defa Formula 1 içerisinde bir kadın görüyoruz: Formula 2 içerisinde 2022 sezonunun şampiyonu olan Callie Mayer. İşte bu üç ana karakter üzerinden pistin içinde ve dışında olay dolu bir hikaye anlatılıyor.

F1 23 içerisindeki Breaking Point 2 modunda övmem gereken ilk şey, kesinlikle sinematik sahnelerin kalitesi. Bu hikayenin ilk sezonunda da sinematik anlarla hikaye anlatılıyordu ama bu sahneler pek de kaliteli sayılmazdı. Bu oyunda ise EA ve Codemasters adeta nesil atlıyor ve oldukça gerçekçi sahneler ile hikaye anlatılıyor. Sinematik sahnelerdeki inanılmaz gerçeklik ve kalitenin haricinde hikaye, pistte yaptığımız yarışlarla devam ediyor. Bazen yarışların ilk yarısını oynuyoruz, bazen son yarısını oynuyoruz, bazen ufak bir kısmını oynuyoruz, bazen de tam yarışlar yapıyoruz. Bu yarışlar bazen sinematik sahneler ile kesilip, renklendiriliyor.

F1 23

F1 23 oyunundan bekleyemeyeceğiniz seviyede hikaye temelli detaylar mevcut

F1 23 oyununun Breaking Point 2 modunda sinematik sahneleri izlemek oldukça eğlenceli, yarışları yapmak da aynı eğlence katsayısına sahip. Yalnız, bu noktada yarışlar bana biraz fazla kolay geldi ve eğer ben bayağı bir kör değilsem, herhangi bir zorluk ayarı görmedim. Yine de bu benim eğlencemi kesmedi; sonuçta Breaking Point 2, hikaye için var, Formula 1 pistindeki yüksek hızlı aksiyonlar ve rekabet için değil. Ayrıca bu hikaye modunda zaman zaman aksiyon seçimleri yapıyorsunuz, kariyer modunda karşınıza çıkanlar gibi. Mesela, bizim takımımızı konu alan bir film çekilecek ve bunun için garajımız kullanılmak isteniyor. Buna izin verecek miyiz?

Garajınızın kullanılmasına tabii ki izin verebilirsiniz ama bu sefer teknik çalışanlarınız, bir sonraki yarış için yeterince emek harcamamış olacak. Eğer izin vermezseniz de takımınızın bilinirliği o kadar da yüksek olmayacak. Aslında böyle söylediğim zaman F1 23 içerisindeki Breaking Point 2 modundaki aksiyon seçimlerinde doğru ve yanlışın olmadığını düşünebilirsiniz ama varlar. Yaptığınız seçimler, takımınızın itibarını ve performansını etkiliyor. Oyunda size söylenmeyen ama kesinlikle yapmak isteyeceğiniz bir amaç, bu iki değeri de hikayenin sonunda 10. seviyeye taşıyabilmek. Böylece, diğer modlarda kullanabileceğiniz bazı içeriklerin kilidini açıyorsunuz.

F1 23 oyununun Breaking Point 2 modunda, itibar ve performans değerlerini sadece aksiyon seçimleri etkilemiyor; yarış sırasında size verilen yan görevleri tamamlamak da etkiliyor. Mesela, belli bir tura ulaşmadan önce, belli bir rakibi geçmeniz gerekebiliyor veya ana göreviniz ilk 5’e girmek iken, yan göreviniz bunun da üstüne çıkıp, ilk 3’e girmenizi isteyebiliyor. Bunlar da itibar ve performansı etkiliyor. Aynı zamanda, hikayenin ilerleyişi ve sizin kontrolünüzde olmadan yaşanan olaylar da artı ve eksi olarak bu değerleri etkiliyor. Yalnız, bu oyun modundaki detaylar bu kadarı ile sınırlı kalmıyor; aksiyon seçimleri, diyalogları ve hikayeyi etkiliyor.

Şimdi, böyle dedim diye Telltale Games ekibinin bir oyunu var sanmayın karşımızda F1 23 oyununun Breaking Point 2 modunda bazı aksiyon seçimleri, hikayenin finalini etkilemiyor ama kısa vadede dinleyeceğiniz diyalogları değiştirebiliyor. Mesela, takımdan birisi bir bilgi sızdırdığı zaman o kişiyi kovduğunuzda, takımın ana sahibi sizinle bu konu hakkında, o karakteri kovduğunuzu bildiğini belirten bir şekilde konuşuyor. Kovmayıp, uyarı verirseniz de diyaloglar değişiyor. Oyun modunda seslendirme performansları olduğu için bu detay ile gerçekten uğraşıldığını söyleyebilirim; oyunda mevcut olan her diyalog için seslendirmeler mevcut.

F1 23

Breaking Point 2 eğer sizi şaşırttıysa, bir de F1 World modu ile tanışın

F1 23 oyununda Breaking Point 2 modunu kesinlikle beğendim ve bunun hakkında size verebileceğim tek eksi, yarışların biraz kolay olması. Ayrıca, hikaye biraz hızlı bitti. Daha doğrusu, olaylar tam şekillenmeye başlamıştı ki final verdik. Eğer mod sanki 2024 sezonuna da ilerleseydi, daha tamamlanmış hissettirecekti ama tahmin ediyorum ki Breaking Point modu, 2024 senesinin oyunda da devam ettirilecek. Hikaye olarak neler işlenebilir, bilemiyorum ama bu oyun modunda kesinlikle büyük bir potansiyel bulunuyor. Yalnız, potansiyel olan tek mod o da değil. Beni asıl şaşırtan ve kalbimi çalan içerik F1 World oldu.

F1 23 oyunu duyurulduğu zaman F1 World modunu çok basit görmüştüm. Hızlı yarışların yapılacağı basit bir oyun modu olarak tahmin etmiştim kendisini ama EA ve Codemasters, resmen tamamen yeni hissettiren bir içerik keşfetmiş. Bu oyun modu içerisinde tamamen sıfırdan başlıyorsunuz ve kendi yarışçınızı ve kendi arabanızı kontrol ediyorsunuz. Takım filan yok; yarışlar yapıyorsunuz, daha güçlü parçalar elde ediyorsunuz, o parçaları aracınıza ekliyorsunuz ve daha güçlü oluyorsunuz. Yani, bu oyun modunda bir “grind” mantığı var ama o kadar da rahatsız edici seviyede değil. Ayrıca bu içerik hem tek oyunculu, hem de çok oyunculu yarışları destekliyor.

F1 23 içerisindeki F1 World modunda yarışmak istediğiniz zaman öncelikle Series kısmı ile tanışıyorsunuz. Burada, tek oyunculu, yapay zekaya karşı yarışacağınız içerikler mevcut. Series, sizi farklı şartlar ve performans gereksinimleri altında yarıştırıyor. Mesela, Street Circuits serisinde sadece sokak pistlerinde, 130 performans puanı araçlara karşı yarışıyorsunuz. Austria Mastery serisinde ise Avusturya temelli pistlerde, zamanla azalan yardımcılar ile yarışıyorsunuz. Adından da anlayabileceğiniz üzere bu seri, sizi o pistlerde usta yapmaya çalışıyor.

F1 23 oyununun F1 World modundaki her içerikte kendi arabanızı kullanmıyorsunuz, bazen lisanslı diğer takımların araçlarını kullanmanız gerekiyor ama Series özelinde, bu mod genellikle sizden kendi arabanızı kullanmanızı istiyor ve tamamlayacağınız görevlerle de bolca farklı seviyede birim, performans parçası ve savaş bileti için puan elde ediyorsunuz. Benzer ve farklı deneyimler sunan, mesela ekrandaki yardımcı bilgileri filan da kapatan yarışlar, Series haricindeki Solo & Multiplayer Events kısmında da mevcut. Burada rekabetçi değil de daha “casual” yarışlar yapılıyor. Rekabet etmek isteyen oyuncular için Ranked Multiplayer modu bulunuyor.

F1 23

F1 23, sizi kendisine bağımlı hale getirebilecek bir oyun moduna sahip

F1 23 içerisindeki F1 World modunda benim ilgimi özellikle Series çekti ama bu modda herkes için bir içerik bulunuyor. Bu içerikleri tamamlarken, Goals kısmından günlük, haftalık, aylık, sezonluk ve kalıcı görevleri tamamlayıp, ödüller alabiliyorsunuz. Ödüllerin neredeyse tamamı çok gereksiz sayıdaki para birimi ve aracınız için performans parçaları oluyor. Aracınızı, garaj kısmından güçlendirebiliyorsunuz. Wing, Power Unit, Gearbox ve Brake kısımları araçta güçlendirilebiliyor. Bunun haricinde, takımda da Sponsor, R&D Head, Principal ve Strategist mevcut. Takım kısmında saydığım herkes birer çalışan ve kendileri için kontrat gerekiyor.

F1 23 oyununun F1 World modundaki aracınız için her performans parçası, hem ana performans puanına sahip, hem de ek özellikler ile geliyor. Mesela, bir Wing parçası DRS teknolojisini daha güçlü kılan +3 puan ile gelebiliyor. Bu parçaların nadirliği yükseldikçe, sunduğu avantajların hem gücü, hem de sayısı artıyor. Aynı şey takım için de geçerli. Takım kısmında hem pozisyona getirdiğiniz kişilerin kendi özellikleri var, hem de bu kişilere verdiğiniz kontratların kendi özellikleri ve seviyesi var. Eğer dilerseniz hem araç parçalarını, hem de kontratları, elde ettiğiniz sayısız birim ile oluşturabiliyorsunuz veya yarışlardan kazanabiliyorsunuz.

F1 23 yapıtındaki F1 World modunda benim canımı sıkan bir şey, yine ne yazık ki Series içerisindeki yarışların kolay olmasıydı. Yani, ben bu modda ilk yarışımdan itibaren çok da dikkatli olmadığım halde rakiplerime sürekli 40-50 saniyelik farklar attım. Bunun sebebi benim arabamın nedendir bilmiyorum ama çok hızlı güçlenmiş olması. Yani, benim gücüm 170 küsür iken rakiplerimin gücü 100 civarındaydı. Bu satırları yazdığım sırada benim gücüme en yakın olan yarış 160, yine benden düşük. Ayrıca, bu moddaki çok fazla birime de anlam veremedim. Codemasters, bu noktada keşke daha az kafa karıştırıcı bir ilerleme ve eşya üretme yöntemi kullansaymış.

Bu arada, F1 22 oyunundaki o garip ev özelleştirme ve yarış arabaları kullanma özellikleri de F1 23 içerisinde F1 World moduna taşınmış ama kendilerinin hiçbir önemi yok. Karakter ve araç özelleştirme kısımları ise yine serinin bir önceki oyunu ile aynı. Sadece, yine bir önceki oyuna kıyasla savaş bileti, F1 World içerisindeki gereksiz sayıda para birimi ile değerini kaybetmiş. Yani, ben önceki oyundaki savaş biletinde elde ettiğim koltuk takımını, bu oyundaki 10 adet bilmem ne puanına tercih ederim. Bu puanlar olmasa bile geçen senenin sezonlarındaki savaş biletlerindeki ödüllere göre bu oyunun savaş bileti çok ama çok kötü ve değersiz.

F1 23

Breaking Point 2 ve F1 World karşısında Career modu neler yapıyor dersiniz?

F1 23 içerisinde eğer zaman bulabilirseniz bir de Career modu var. Geçen senelerdeki oyunlarda olduğu gibi bu oyunda da kariyer modu hem yarışçı, hem de takım olarak ikiye ayrılıyor. Yani, isterseniz ya sadece bir yarışçı olabiliyorsunuz, ya da hem yarışçı olup, hem takımınızı yönetebiliyorsunuz. Ayrıca tüm kariyer modunu iki kişi olarak oynayabilmek de mümkün. Yarışçı olursanız Formula 1 veya Formula 2 içerisinde başlayabiliyorsunuz; takım yönetirseniz de klasik olarak ya yeni bir takım, ya orta halli bir takım, ya da şampiyonluğa oynayan bir takım olarak kariyer moduna bir başlangıç yapabiliyorsunuz efendim.

F1 23 oyununun Career modunda tam bir sezon veya kısaltmak isterseniz istediğiniz pistleri ekleyebileceğiniz kısaltılmış bir sezon yaşayabiliyorsunuz. Sezon ayarlarını yaptıktan sonra da genel oyun ayarları yapıyorsunuz. Burada, F1 22 içerisindeki ayar menülerinin aynısı çıkıyor; zorluk, yardımcılar, yarış dönemi ayarları, kurallar filan, bunları ayarlıyorsunuz. Eğer serideki daha önceki hiçbir oyunu oynamadıysanız şunu söyleyebilirim: Formula 1 dünyasına yeni olan oyunculara da hitap edebiliyor bu ayarlar, profesyonel oyunculara da. Yani, bu oyundan gözünüzün korkmasına gerek yok. Bu dediğim şey, oyundaki tüm modlar için geçerli.

Ayarlardan bahsetmişken, F1 23 içerisindeki önemli yeniliklerin bir kısmı da burada bulunuyor. Serinin önceki oyunlarında, gerçek yarış uzunluğunda yarışları yapmak istemeyen oyuncular için tam olarak ideal bir ayar yoktu. Yani, yarış süreleri ya çok kısaydı, ya da çok uzundu. Bu senenin oyununda ise bir yarışı %35 olarak kısaltan, inanılmaz ideal bir elektronik spor uzunluğu mevcut. Bu uzunluk hem tatmin edici bir kısalığa sahip, hem de lastik stratejisi yapabileceğiniz ve pit stop kullanabileceğiniz kadar uzun. Ayrıca oyunda artık kırmızı bayrak desteği de bulunuyor; büyük kazalardan sonra yarış tamamen iptal edilebiliyor. Eski oyunlarda sadece sarı bayrak vardı.

Konu pistler olduğu zaman da F1 23 oyununda tam 26 adet pist var ve bu pistlerin içinde gerçek hayattaki 2023 sezonunda kullanılan tüm pistler mevcut. Yani, daha yeni olan Las Vegas ve Katar pistlerini de bu video oyununda deneyimleyebiliyorsunuz. Hatta, Las Vegas pisti bu oyunda, gerçek hayattaki yarıştan daha önce deneyimlenebildi. Oyundaki pistler arasında, 2023 sezonunda takvimden kaldırılmış pistler de mevcut. Bunun haricinde, Career modunda da ilgi çekici yenilikler var; özellikle de ilerleme hissi çok daha sağlam hissettiriyor ama bu hisler, Breaking Point 2 veya F1 World ile yarışabilecek seviyede değil ne yazık ki.

F1 23

F1 23, kendi serisi için en iyi oynanış hissini sunmayı tekrar başarıyor

F1 23 içerisindeki Breaking Point 2 ve F1 World kadar güzel olmasa da Career modu hoş bir opsiyon. Bu modun içerisindeki yeniliklere rağmen biraz daha anlamlı şeyler görmeyi tercih ederdim; şu andaki hali ile Career, bir önceki oyun ile aynı deneyimi sunuyormuş gibi hissettiriyor. Bahsettiğim diğer iki oyun modu çok daha yenilikçi duruyor. Oyunda ayrıca çok oyunculu birkaç içerik daha var fakat kendileri benim ilgi alanıma girmediği için onlardan detaylıca bahsetmek istemiyorum. Eğer siz, çevrim içi ve çok oyunculu bir şekilde yarış yapmayı seviyorsanız, bu oyunda yeterince seçenek mevcut. Aynı şey tek oyunculu oyun seven oyuncular için de geçerli.

İçerikler ne kadar güzel olursa olsun, eğer oynanış kaliteli değilse, bu içeriklerden zevk alabilmek mümkün olmaz. Neyse ki Codemasters, uzun zaman önce kaliteli bir hale soktukları oynanış temelini, F1 23 içerisinde de kullanmaya devam ediyor. F1 22 oyununu oynamış olan oyuncular için şunu söyleyebilirim: Araç kontrolü biraz daha gerçekçi duruyor ve artık viraj almak, önceki oyuna göre bir tık daha zor. Birkaç asist özelliğini açsanız bile bu zorluk net olarak gitmiyor ve bunu kötü bir yorum olarak da yapmıyorum. Ben gayet beğendim güncelleştirilmiş olan oynanış hissini. Daha önce bu serideki hiçbir modern oyunu oynamamış olan oyuncular için de olumsuz pek bir şey yok.

F1 23, kendi türünün en kaliteli ve en gerçekçi, simülasyon temelli oynanış hissini sunuyor. Hava durumu, pistin sıcaklığı, lastiğinizin sıcaklığı, Career modunda aracınıza taktığınız yeni geliştirmeler ve çok daha fazlası gerçekten hissediliyor. Gerçek hayatta Formula 1 ile ilgileniyorsanız, ben açıkçası bundan daha iyi bir oynanışa sahip olan bir video oyunu bulabileceğinizi sanmıyorum. Tabii ki Gran Turismo 7 gibi oyunlarda da benzer araçlar mevcut ama o oyunlar, bu spora değil de genel olarak motor sporlarına odaklandığı için Formula 1 hissini net olarak vermeyi başaramıyorlar. Bu oyun, doğal olarak o hissi hedeflediği için inanılmaz kaliteli bir iş çıkartıyor.

F1 23 oyununun bu temel oynanışı içeriklerle, eğlenceli oyun modları ile ve bu modlarda karşınıza çıkabilecek kırmızı bayrak anları veya F1 World içerisindeki ganimet sistemi gibi elementlerle birleştiği zaman kusursuz bir deneyim oluşturuyor. Tahmin ediyorum ki bu serinin geleceğinde Breaking Point ve özellikle de F1 World moduna odaklanılacak ama umuyorum ki gelecekte Career modunda da büyük yenilikler görebiliriz. Belki, Breaking Point gibi daha drama dolu bir takım yönetimi modu heyecan verici olabilir veya yarışçı kariyerinde de benzer olaylarla daha eğlenceli anlar oluşturulabilir. Şu andaki halleriyle Career, F1 World modundan daha çok “grindy” duruyor.

F1 23

Görsellik, performans, sesler ve müziklerde hata bulabilmek oldukça zor

F1 23 oyununun incelemesini bitirmeden önce bu yapıtın bir de sunum elementlerine değinmek istiyorum. Bu konuda da öncelikle görsellikten bahsedeceğim. Bu yapıtı, PlayStation 5 konsolumda, 4K destekli giriş sınıfındaki bir televizyonda deneyimledim. Oyunun yeni nesil sürümü de mevcuttu tabii ki ve sonuç olarak aldığım görsellikten memnun kaldım. Oyunda pistler muhteşem görünüyor, özellikle de akşam vakitlerindeki ışıklandırmalar ile birlikte… Pistler haricinde araçlar da gayet hoş bir detay seviyesine sahip ve yağmurlu havalardaki su damlalarının, özellikle de öndeki aracın oluşturduğu yağmur sıçramalarının bayağı iyileştirilmiş olduğu dikkatimi çekti.

F1 23, PlayStation 5 konsolunda gayet güzel görünüyor ve bu güzellik, oldukça stabil bir performans ile sunuluyor. Oyun temel olarak 60 FPS şeklinde oynanabiliyor ama bir performans modu da bulunuyor. Benim televizyonum 60 Hz olduğu için performans modunu aktif edemedim ama tahmin ediyorum ki o modda oyun 120 FPS oluyor. Bu biraz daha elektronik spor seviyesinde bir seçenek; rekabet etmeyi seven oyunculara hitap ediyor. Oyun, 60 FPS şeklindeki halinde gayet güzel oynanıyor. Teknik açıdan oyunda herhangi bir hata da çıkmadı ve yükleme ekranları da gayet kısa sürdü. DualSense üzerinden verilen destekler sadece bir tık eksik hissettirdi.

F1 23 oyunundaki sesler ve müzikler de gayet güzeldi. Daha doğrusu, müzik cephesinde bir şey yok çünkü Formula 1 deneyimi yaşıyoruz ama ses ile alakalı her şey başarılıydı. Yani, Breaking Point 2 içerisindeki seslendirme performanslarından tutun da araçların motor seslerine veya bu araçların altlarının asfalta vurduğu zaman çıkan sese kadar her şey mükemmel. Normalde müzikleri bir eksi olarak gösterebilirdim ama bu oyunda müziklerin çok da önemli bir element olduğunu düşünmüyorum. Evet, ana menüdeki tema müziği 20 saniye içinde bunaltıcı bir hal alıyor ama ana menüde de çok zaman geçirmiyoruz zaten.

Özetle, F1 23 kesinlikle mükemmel bir video oyunu. Tabii ki net olarak kusursuz değil ve özellikle de serinin kıdemli oyuncuları, daha iyi yapılması gereken birkaç şey bulacaktır. Mesela, daha önce de bahsetmiş olduğum gibi Career modu çok daha belirgin iyileştirmeler alabilirdi ama bu tip eksiler, Breaking Point 2 ve F1 World gibi yeniliklerin gölgesinde kalıyor. Yani, Formula 1 dünyasına yeni bir oyuncu olsanız da, bu serinin kıdemli bir oyuncusu olsanız da EA ve Codemasters ekipleri sizin için mükemmel bir deneyim hazırlamış diyebilirim. Eğer imkanınız varsa bu video oyununu kesinlikle almalısınız ve piste bir an önce atılmalısınız.

F1 23
Olumlu
Breaking Point 2 ve F1 World ile herkese uygun, eğlenceli içerikler sunuluyor.
İyileştirilen oynanış hissi ile oyun, kendi türünün en iyisi olduğunu kanıtlıyor.
Güncel sezondaki tüm pistler ve daha fazlası ile 26 pistlik bir kadro karşımıza çıkıyor.
Breaking Point 2 içerisindeki seslendirmeler ve genel anlamda araç sesleri muhteşem.
Görsellik oldukça güzel, özellikle de gece yarışlarında; performans ise kusursuz.
Olumsuz
Career modu daha belirgin iyileştirmeler ve yenilikler ile güncellenmeliydi.
10

Etiketler:

,