Son zamanlarda Formula 1 için geliştirilen video oyunları oldukça popüler bir hale gelmeye başladı. Özellikle de bu lisansın en büyük oyunları, EA şirketinin çatısı altına geçince o hareketlilik daha da büyüdü. Şimdi ise aslında eskiden yine EA şirketinin aynı isim altında denemiş olduğu bir oyun ve formül karşımıza çıkıyor. Frontier Developments tarafından geliştirilen ve piyasaya sürülen F1 Manager 2022, 20 senelik bir aradan sonra Formula 1 lisansı için sadece simülasyon değil, aynı zamanda da yönetim ve strateji temelli bir video oyunu deneyimi sunuyor. Yani, bu oyun ile kendi takımımızın başına geçiyoruz.
F1 Manager 2022 oyununu aslında özetlemek gerekirse, F1 22 oyunundaki takım temelli kariyer modunun biraz daha detaylı bir versiyonu sunuluyor diyebiliriz ama bu oyunu, bu şekilde özetleyip, işi bitirmek bence haksızlık olacaktır. Bu video oyunu, kendisini sadece strateji ve yönetim ile sınırlamıyor; bunların arkasına aynı gerçek hayattaki gibi bir drama ekliyor ve oldukça dinamik bir deneyim sunuluyor. Yani, kendinizi ruhsuz bir Formula 1 dünyasında gibi hissetmiyorsunuz; başarılar, başarısızlıklar ve çok daha fazlası aktif olarak sizin için bir hikaye yazıyor. Böylece oynadığınız oyundan daha fazla zevk alıyorsunuz.
F1 Manager 2022 oyununda öncelikle takımınızın yönetimi ve stratejiler ile işe koyuluyorsunuz. Yarışların gerçekleşeceği hafta sonu gelmeden önce yarışçılarınız ile ilgileniyorsunuz, onları eğitiyorsunuz, takımınız ile ilgilenip, onlara sunulan imkanları geliştirme çalışıyorsunuz ve tabii ki daha sonra da arabanıza yakından bakmanız gerekiyor. Bu video oyununda verdiğiniz her karar, yaptığınız her güçlendirme/iyileştirme ve gerçekleştirdiğiniz her değişiklik, zamanı geldiği zaman kendisini kesinlikle hissettiriyor. Bazı geliştirmelerin kurulması tabii ki zaman alıyor ve onlar üzerinden de belli stratejiler geliştiriyorsunuz.
Eğer gerçek hayatta Formula 1 ile ilgileniyorsanız ve/veya F1 22 oyununun takım temelli kariyer modunu oynadıysanız, size öyle çok da yabancı gelen şeylerle karşılaşacağınızı sanmıyorum ama bu deneyimlerinize rağmen F1 Manager 2022, belli bir öğrenim sürecine de sahip. Yani, sırf bahsettiğim diğer oyunun kariyer modunda 50 saat geçirdiğiniz diye bu oyunun kariyer modunda podyuma oynayacağınızı düşünmeyin. Deneyimli bir oyuncu olsanız bile hem sizin stratejileri öğrenmeniz, hem de takımınızın gelişmesi bir hayli zaman alabiliyor. Tüm bu stratejiler ile uğraştıktan sonra da geriye yarışlar kalıyor.
F1 Manager 2022 ile detayların arasında kendinizi kaybedin
Aynı gerçek dünyada olduğu gibi F1 Manager 2022 oyununda da 22 adet pist yer alıyor. Bu pistlerin tamamı tabii ki gerçek sezonda olduğu gibi aynı sırada sunuluyor. Yine gerçek hayatta olduğu gibi öncelikle pratik süreçlerine katılıyorsunuz, daha sonra sıralama yarışları yapılıyor ve ondan da sonra ana yarış ile baş başa kalıyorsunuz. Tüm bu yarışlar sırasında tabii ki strateji yapmaya, pit stoplarınızı ayarlamaya ve optimize etmeye devam ediyorsunuz. Ayrıca, tahmin edebileceğiniz üzere bu bir yönetim oyunu olduğu için yarışları siz değil, eğittiğiniz sürücüler, oluşturduğunuz stratejilere göre gerçekleştiriyor.
F1 Manager 2022 oyununda yarışlarınızı bitirdikten sonra ise size bolca istatistik sunan ekranlarla karşılaşıyorsunuz. Bu ekranların tamamı işe yarar bilgiler veriyor ve bunların katlarca daha fazlası da zaten oyunun içerisinde yer alıyor. Bu istatistiklerin bir kısmını görmezden gelerek de oyunu eğlenerek oynayabilirsiniz ama genelde bu tip yönetim ve strateji oyunlarında, oyuncular kendilerini istatistiklerin arasında kaybetmek ister. Bu yapıt da kesinlikle buna izin veriyor. İçinde kaybolduğunuz istatistiklerin tamamı da işe yarıyor; hiçbiri yer tutan, boş birer bilgi gibi hissettirmiyor.
F1 Manager 2022, tamamen gerçekçiliği hedeflerken, ne yazık ki Sprint tipi yarışları içerisinde bulundurmuyor. Bu yarış tipleri aslında 2021 senesinde tanıtılmıştı ve F1 22 oyununda da yer alıyor. Kendisini bu yapıtta da görmek isterdik. Bunun haricinde, maksimum gerçekçilik isteyen oyunculara da iyi haberi verebilirim ki her yarış, gerçek zamanlı olarak izlenebiliyor. Yani, pratik döneminin 3 saatini de izlemek istiyorsanız, bunu yapabiliyorsunuz. Bu kadar zamanı olmayan oyuncular için de 16 kata kadar hızlı ileri sarma opsiyonu veriliyor. Ben yine de bu oyuna biraz zaman ayırıp, en azından yarışların büyük bir kısmını deneyimlemenizi öneriyorum.
F1 Manager 2022 oyununda gerçek zamanlı olarak pistin durumunu, asfaltın sıcaklığını görebiliyorsunuz. Ayrıca, aracınızın en gerekli istatistikleri de sunuluyor, bunlara lastik durumu ve kritik parçalar da dahil. Hava durumu verileri filan da derken tüm bu bilgileri kontrol edip, ona göre bir pit stop stratejisi belirleyip, takımınıza puan kazandırmanız gerekiyor. Ayrıca, sürücülere direkt olarak emirler de verebiliyorsunuz; lastikleri zorlamasına, yakıtı daha az harcamasına, ERS kullanmasına filan direkt etki edebiliyorsunuz. Tüm bunlar, deneyimsiz bir oyuncu için çok mikro yönetim gibi hissettirebilir ama aslında öyle değil.
Tüm gerçek pistlerle birinci elden tanışıyoruz
Daha önce de söylemiş olduğum gibi F1 Manager 2022 oyununda, Formula 1 için en son sezonda kullanılmış olan 22 adet pistin tamamı mevcut. Bu pistler, detay açısından olabildiğince detaylı bir şekilde tasarlanmış ve hem pistin etrafına yerleştirilen kameralar, hem de araçlardaki kameralar, sizi gerçekten bir Formula 1 yarışı izliyormuşsunuz gibi hissettiriyor. Burada, oyunun sunumunu olumsuz etkileyen şeyler, ne yazık ki PlayStation 5 konsolunda biraz kötü görünen doku kaplamaları ve yorumcular ile yarış öncesi-sonrası aktivitelerin eksik kalması. Yalnız, sunum tarafında işlerin daha iyi gittiği bir nokta var.
F1 Manager 2022, ses kategorisinde gerçekliğe olabildiğince yaklaşıyor ve hem yarışçılardan, hem de mühendislerden gerçek konuşmaları içerisinde bulunduruyor. Belki böyle bir şeyin önemini henüz göremiyor olabilirsiniz ama bunun gerçekçilikte ne kadar önemli olduğunu sadece oyunu oynadığınız zaman anlayabilirsiniz diye düşünüyorum. Sadece seslendirmeler değil, bu efsanevi araçlardan gelen motor sesleri de oldukça gerçekçi hissettiriyor. Ayrıca bu seslendirmeler sadece Formula 1 için değil, Formula 2 ve Formula 3 için de yapılmış ki çok ileri sezonlarda zaten kendileri birinci seviyeye çıktığı için sesleri gerekiyor.
Performans tarafında da F1 Manager 2022, kesinlikle yüz üstü bırakmıyor sizi. Oyunun içerisinde öyle çok fazla hata bulunmuyor ama genel olarak büyük bir hata olarak görmek isterseniz, yarışlar bazen yapay zekanın basitliği yüzünden robotik hissettirebiliyor. Ayrıca oyunda herhangi bir performans temelli problem de bulunmuyor ve yükleme ekranları da hızlı bir şekilde aşılabiliyor. Tabii ki ben bunları PlayStation 5 için diyorum; bilgisayarlarda ve eski nesil konsollarda durumun daha farklı olduğunu varsaymak gerekiyor. Bu yapıt, sunumu ile genel anlamda beni kısmen memnun bırakıyor.
F1 Manager 2022, bir yönetim, strateji ve simülasyon oyunu olarak Formula 1 dünyasının hissini çok iyi bir şekilde yansıtmayı başarıyor. Oldukça detaylı strateji elementleri sayesinde kendinizi gerçekten bir takımın başında gibi hissedebiliyorsunuz. Sadece gerçek dünyadaki Formula 1 içerisinde yer alan, Sprint gibi bazı elementlerin oyuna eklenmemiş olması can sıkıyor ve aynı zamanda da yarışların zaman zaman robotik durması, hem gerçekliği elinizden alıyor, hem de sıkıcı bir deneyim sunuyor. Yine de bu oyunun kendi serisi için bir ilk olduğunu göz önünde bulundurursak, bence gayet iyi bir iş çıkartılmış.