Günümüzde birçok farklı Battle Royale oyunu bulunuyor. Bu oyunlardan çoğunda silahlar konuşuyor; kendimizi bilmem kaç kilometre karelik bir haritanın içerisinde sürekli koştururken ve düşman öldürürken buluyoruz. Birkaç senedir, arada sırada bu Battle Royale türüne farklı bir yönden yaklaşmaya çalışan oyunlar karşımıza çıkıyor. Geçtiğimiz gün çıkışını gerçekleştiren Fall Guys: Ultimate Knockout da o yapıtlardan bir tanesi gibi görünüyor ilk bakışta. Ben de şiddetin ön planda olduğu oyunlardan sıkılmış biri olarak, bu oyunu ele aldım.
Fall Guys: Ultimate Knockout, PC ve PlayStation 4 için çıktı. Eğer oyunu PC üzerinde oynamak istiyorsanız belli bir ücret ödemeniz gerekiyor. Aslında, PlayStation 4 üzerinde de durum kısmen aynı sayılır ama aynı zamanda da Ağustos 2020 döneminin ücretsiz oyunlardan bir tanesidir bu yapıt. Yani, Rocket League oyununun çıkışına benzer bir olay yaşanıyor; oyun direkt olarak PlayStation Plus aboneleri için ücretsiz olarak piyasaya sürülüyor. Ben de bu oyunu merak etmiş biri olarak, aboneliğim aracılığı ile bu oyuna ücretsiz olarak eriştim.
Fall Guys: Ultimate Knockout, çıkışını gerçekleştirdi ama keşke daha sessiz bir çıkış görseydim dedim kendi kendime; oyunun PC ve PlayStation 4 taraflarındaki tüm sunucuları çıkış gününde berbattı. Şu anda da sunucularda problem bulunuyor ama durumlar bir tık daha iyi. Açıkçası bu oyunun benim gözümde en büyük problemlerinden bir tanesi de bu oldu; sunucu problemleri yüzünden ne doğru düzgün ilerleme kaydedebildim, ne doğru düzgün kupa kazanabildim, ne de oyunun kendisini keyifle oynayabildim. Resmen bu oyuna gıcık oldum.
Bahsettiğim bu oyun, 60 kişinin bir parkurda buluşması ile başlıyor. Yalnız, ben oyunun çıkış gününde herhangi bir karşılaşmaya net olarak giremedim bile. Yani, oyun sürekli eşleştirme sisteminde, 55 oyuncu civarında kalıyor. Ben sanıyorum ki oyunu kimse oynamıyor, bu yüzden lobi bulunmuyor. Meğerse ben bu düşüncelere kapılmış, inceleme için notlarımı alırken, oyuna milyonlarca oyuncu girmeye çalışıyormuş ve bu sebepten ötürü sunucular, oyuncuları eşleştiremiyormuş. Eğer bu durumda herhangi bir oyuna girmeyi başarırsanız da ayrı bir dert.
Fall Guys: Ultimate Knockout, en başlarda sinirimi bozuyor
Fall Guys: Ultimate Knockout oyununun çıktığı günde herhangi bir karşılaşmaya giriş yapabilmek neredeyse imkansızdı benim için. Eğer olur da tesadüfen bir lobiye girersem, her şey gayet normal ilerliyordu ama oyun bittiği zaman sunucu hatasından ötürü lobiden atılıyordum; hiçbir ilerleme alamıyordum. Ben bu şekilde 5’den fazla kez oyunu bitirdim ve bana sadece tek maçlık ilerleme verildi. Benim bu noktada saatlerim çöpe gitti resmen. Hani, sunucuların sakinleşmesini bekleyip, menülerde dolaşsanız bile bir sorun çıkıyor karşınıza.
Tamam, oyuna giremiyoruz ve girsek bile ilerleme kaydedemiyoruz. Sunucular sakinleşene kadar karakterimizi özelleştirelim o zaman. Evet, bu oyunda bir karakterimiz bulunuyor ve onu kozmetik açıdan özelleştirebiliyoruz. Yalnız, sunucu problemlerinden ötürü karakteriniz üzerinde yaptığınız değişiklikler bile kayıt edilmiyordu. Yine de bu noktada, karakter özelleştirmenin eğlenceli olabileceğini gördüm. Yani, karakterimizin rengini, desenini, üstündeki ve altındaki kostümü özelleştirebiliyoruz; duygu ifadeleri ekleyebiliyoruz.
Tahmin edebileceğiniz üzere bu noktada işin içine mikro ödemeler giriyor. Karakter özelleştirme ögeleri, kostümler ve diğer tüm duygu ifadeleri, iki farklı birim ile satın alınıyor. Bu birimlerden bir tanesi, mor renkli bir şey ve adını hatırlamıyorum. Kendisini oyun oynayarak kazanabiliyorsunuz ve aynı zamanda gerçek para karşılığında da satın alabiliyorsunuz. Bir de taca benzer farklı bir birim var . Bu birim de savaş biletinden ve siz karşılaşmalarda birinci olduğunuz zaman kazanılabiliyor. Evet, birinci böyle ödüllendiriliyor.
Tüm bu birimlerle, haftalık ve günlük düzenlenen ufak bir mağazadan alışveriş yapabiliyorsunuz; karakterinizi özelleştirebiliyorsunuz. Bir de savaş bileti benzeri bir sistem bulunuyor. Bu sistemde toplamda 40 seviye var ve bu seviyeleri atlatmak, zamanla zorlaşıyor. Ayrıca oyunda sezonlar da bulunuyor ve her sezon, o savaş bileti sıfırlanıyor. Bu arada, savaş bileti tamamen ücretsiz görünüyor; mikro ödeme aracılığı ile özel bir savaş bileti bandı satın alamıyorsunuz diğer video oyunlarının tam tersine ki bence bu çok güzel bir şey efendim.
Peki, bu oyunun kendisinde neler yapıyoruz?
Fall Guys: Ultimate Knockout oyununa tek başınıza veya arkadaşlarınız ile girebiliyorsunuz. Bu noktada herhangi bir mod seçiminiz bulunmuyor. Oyun, bölümlerden oluşuyor ve siz genel anlamda bir şovun içerisinde oluyorsunuz. Oyunda, bir parkur havuzu bulunuyor. Oyun, her bölüm için farklı bir parkur seçiyor ve oyuncular, bu parkurda hayatta kalan kişi olmaya çalışıyor. Bu şov, 60 kişi olarak başlıyor ve genelde tüm maceramız bir engebeli parkur yarışı ile başlıyor. Bu yarışı ilk bitiren 30-40 civarı oyuncu, ikinci bölüme geçiyor, diğerleri eleniyor.
İkinci bölüm, üçüncü bölüm, şansınıza dördüncü bölüm derken sonunda finale ulaşıyorsunuz. Oyun, her bölümdeki parkuru, duruma göre ayarlamaya çalışıyor. Mesela, ilk bölümler her zaman yarış oluyor. İkinci ve üçüncü bölümde ise oyunun tüm içerik havuzu kullanılıyor. Eğer tüm bu bölümler ardından oyuncu sayısı hala fazla ise takımlı bir bölüm çıkıyor ve oyuncuların büyük bir kısmı eleniyor. Sona kalan 5-10 kişi ise sadece 1-2 bölümlük bir derinliğe sahip olan final bölümünü oynuyor. Tüm bu bölümlerde, tanıdık mini oyunlar var.
Mesela, oyunda 3-4 farklı engebeli parkur yarışı bulunuyor. Tüm bu yarış pistleri oldukça eğlenceli ve buradaki amaç, bitiş çizgisini ilk çeken insanlar arasında olmak. Sona kalan, oyundan atılıyor. Yarışlar haricinde, farklı platformlar üzerinde dengede kalma, Rocket League oyununa benzer bir takımlı karşılaşma, en çok yumurtaya sahip olan takım olma ve daha çok fazla tanıdık mini oyun var. Eğer bugüne kadar bazı oyunların modlanmış topluluklarında yer aldıysanız, mutlaka mini oyunların çoğunu hatırlayacaksınız efendim.
Fall Guys: Ultimate Knockout oyununun temeli, bu mini oyunlardan oluşuyor ve bence tüm bu karşılaşmalar oldukça eğlenceli. Ben bu oyunu şu zamana kadar 20-30 kere oynadım, bazılarında finale kaldım ama sadece 1 kere kazanan olabildim. Yine de hiçbir mini oyun beni sıkmadı. Yani, yarışlar bile 30 oyun sonra eğlencesini korumaya devam ediyor. Bu, bence büyük bir başarı; ben öyle bir insanım ki aynı içeriği arka arkaya iki kere oynamaya katlanamıyorum. Mesela, Call of Duty: Warzone oyununda ikinci maça çıkmak beni sıkıyor.
Fall Guys: Ultimate Knockout, çok basit ama etkili bir oynanış sunuyor
Bu oyunun bölümleri çok başarılı, bunu anladık. Geriye kalan tek önemli şey ise oynanış. Bu oyunun oynanışı inanılmaz basit. Yapacağınız şeyi İngilizce bilmeseniz bile birkaç karşılaşmadan sonra anlayabileceğinizi düşünüyorum; İngilizce biliyorsanız zaten her bölümden önce gerekli açıklamaları okumanızı öneriyorum ki ne yapabileceğinizi anlayın. Kontrol açısından da sadece analog tuşu ile karakterinizi ilerletip, yön veriyorsunuz; X tuşu ile zıplıyorsunuz, kare tuşu ile ileri atlıyorsunuz ve R2 tuşu ile de tutma olayını yapıyorsunuz.
Fall Guys: Ultimate Knockout, bu kontrollerden oluşuyor. Açıkçası bu oyunun daha fazlasına da kesinlikle ihtiyacı yok. Belli ki oyunun amacı, basit ama güzel bir eğlence sunabilmek. Bu amaca kesinlikle ulaşılabiliyor. İsterseniz beş dakikalığına kafa dağıtmak isteyin, isterseniz de birkaç saat harcamak isteyin; her şekilde de bu oyunu büyük bir eğlence elde ederek oynayabiliyorsunuz. Bu oyunun türüne tam olarak Battle Royale diyemeyiz, kendisi daha çok Wipeout ve Ninja Warrior gibi TV serilerine benziyor ama burada herkes, aynı anda yarışıyor.
Şiddetin olmadığı, kısmen yeteneğin ön plana çıktığı, inanılmaz eğlenceli bir video oyunu Fall Guys: Ultimate Knockout. Oyun çeşitliliği gayet hoş, oynanış ise inanılmaz akıcı. Tabii bu oyunda ne yazık ki her şey kusursuz değil. Diyelim ki sunucu problemleri birkaç güne düzeltildi; yine de uzun yükleme süreleri can sıkabilir. Eğer bu oyun, AAA seviyesinde ve çok yüksek kaliteli bir yapıt olsaydı, uzun yükleme sürelerini anlardım ama bu oyunda kesinlikle optimizasyon eksikliği var. Yalnız bu problem, oyununun performansına yansımıyor.
Fall Guys: Ultimate Knockout oyunu gayet stabil bir 60 FPS değerinde çalışıyor. Görsellik ise pek memnun edici değil ama yine de kötü diyemem. Bu oyunun sunum tarafında en iyi olduğu yön, bence müzikleri ve sesleri. Aslında bunlar, kendisini çok kısa bir süre içinde tekrar etmeye başlıyor ama parçalar ve efektler o kadar güzel, eğlenceli, tempolu ve oyuna o kadar uygun ki tekrarı dert etmiyorsunuz bile. İşte tüm bu sebeplerden ötürü, basit eğlence arayan herkese, çıkış problemlerine rağmen Fall Guys: Ultimate Knockout oyununu öneriyorum.
Güzel yaşmışınız fakat eksikliklerdeki “Destek eksik kalırsa, uzun vadede içerik sıkıntısı çekilir.” demek bence en azından şuan için haksızlık olur 🙂
Aslında, “Şu an için yeteri kadar içerik yok, umarız bu oyun desteklenir.” şeklinde bir şey demek istemiştim. Daha farklı anlaşılacak şekilde yazmışım ne yazık ki.