Far Cry markası oldukça popüler ama kendi adıma konuşmam gerekirse, Far Cry 5 oyununa kadar bu seri benim ilgimi pek çekmiyordu. Ana serinin beşinci oyunu, yüksek puanlar alınca kendisini merak etmiştim, indirim sırasında satın almıştım ve yaşatılan deneyimi de oldukça sevmiştim. Yalnız, aslında bu oyundaki zevkim yarım kalmıştı; oyunun bitmesine çok az kala kayıt dosyam silinmişti ve oyuna tekrar sıfırdan başlamak da zoruma gitmişti. Bu yüzden oyunu hiç bitiremeden bırakmıştım. Far Cry: New Dawn ise ilgimi çekmediği için kendisinden uzak durmuştum. Şimdi ise Far Cry 6 geldi ve kendisine Far Cry 5 gibi yaklaştım.
Far Cry 6 oyununda, modern dünyamızda yer alan özgürlük savaşları karşımıza çıkıyor. Yara isimli bir bölgeye gidiyoruz ve bu bölge, öyle diktatör bir insan tarafından yönetiliyor ki ülkenin tamamı için zaman durmuş gibi görünüyor. Yani, şu anda birçok ülke 2021 senesini yaşıyor olsa bile Yara, 40-50 sene öncesinde kalmış gibi görünüyor. Bunun sebebi ise bahsi geçen diktatörün tüm iletişimi kesmiş ve tüm ülkeyi sadece kendi yararları için kullanıyor olması. Bu diktatör, Antón Castillo ve kendisi oyunumuzun ana düşmanı. Bizim kontrol ettiğimiz karakter ise Dani. Kendisi, Libertad isimli bir grubun içerisinde yer alıyor.
Libertad ve diğer özgürlük savaşçıları, ülkenin geleceğini şekillendirmek için savaşıyor ve bizim ana hedefimiz de tabii ki diktatörü ve ona bağlı olan herkesi öldürmek. Yani evet, Ubisoft şirketinin klasik yapısını bir kere daha görüyoruz: Ana düşmana gelmeden önce diğer önemli isimleri öldürün, kendinizi güçlendirin ve ana bölüm sonu düşmanı ile o şekilde karşılaşın. Ubisoft, kendi açık dünya oyunlarını öyle bir hale soktu ki Far Cry, Tom Clancy’s Ghost Recon veya Assassin’s Creed olsa bile oyun markası hiç önemli olmadan, aynı oyunu oynuyormuş gibi hissediyorsunuz. Far Cry 6 da bu histen kaçamıyor ama bunu illa olumsuz olarak görmek zorunda değilsiniz.
Ubisoft, seneler boyunca ürettiği video oyunları sayesinde, açık dünya türü altında adeta kendi yan türünü kurdu. Evet, her oyunun aynı tasarım mantığı ile geliştiriliyor olması tabii ki muhteşem bir şey değil ve oyunlar, kreatiflikten uzak gibi görünüyor ama aynı zamanda, bu şirketin açık dünya yapısını seven oyuncular için Far Cry 6, muhteşem bir oyun gibi görünecektir. Açıkçası ben, Ubisoft şirketinin bu yapısını seviyorum; sadece oyunların biraz daha kısa sürmesini dilerdim ama yine de bu şirketin oluşturduğu benzersiz açık dünyalarda dolaşıp, her şeyi %100 olarak tamamlamak bence oldukça tatmin edici hisler sunuyor. Bu oyun da o hisleri sunuyor.
Far Cry 6, oldukça etkili bir şekilde başlıyor
Far Cry 6 oyununu ilk açtığınız zaman, atmosfere uygun, oldukça havalı bir açılış videosu izliyorsunuz. Bu görüntülerin oynanış ile hiçbir alakası yok ama oyunun havası güzel bir şekilde kuruluyor bu video sayesinde. Ardından da ulaşılabilirlik adına bolca ayar ile karşılaşıyorsunuz, kendi oyun deneyiminizi ayarlıyorsunuz ve ardından maceranız başlıyor. Ulaşılabilirlik ayarları belki size çok gereksiz şeyler gibi görünüyor olabilir ama diğer şirketlerin oyunlarını eksik ulaşılabilirlik ayarları ile oynadıktan sonra Ubisoft tarafının verdiği önemi görmek, gerçekten göz dolduruyor. Keşke tüm şirketler, tüm oyunlar bu şekilde önem verebilse ulaşılabilirliğe.
Far Cry 6 oyununun iki zorluk seviyesi bulunuyor: Aksiyon ve Hikaye. Aksiyon seçeneği ile ilerlediğiniz zaman geleneksel bir Far Cry deneyimi sunuluyor. Yani, düşmanlar kısmen zorlu ve kendinizi normal bir zorluk seviyesinde oynuyormuş gibi hissediyorsunuz. Hikaye seçeneğini seçtiğiniz zaman ise oyun oldukça kolay bir hale geliyor. Özellikle, ilk defa bir FPS oyunu oynuyorsanız, hikaye seçeneği muhtemelen sizin için ideal olacaktır. Daha önce Far Cry veya genel anlamda diğer FPS oyunlarını oynadıysanız, gönül rahatlığı ile aksiyon seçeneği ile ilerleyebilirsiniz. Ben şu an aksiyon ile ilerliyorum ve herhangi bir sıkıntı görmedim.
Far Cry 6 oyununun hikayesinde, Yara’dan kaçmaya çalışan Dani isimli bir karakteri kontrol ediyoruz. Bazı arkadaşlarımız bizimle kaçmak istiyor ve bazıları da kalıp, Yara için savaşmak istiyor. Bizler, bir balıkçı gemisinin altında ülkeden kaçmaya çalışırken bizzat Antón Castillo tarafından yakalanıyoruz. Meğerse bu kişinin oğlu da babasının diktatörlüğünden sıkılmış ve kaçmaya çalışıyormuş. Gemiye ulaşana kadar zaten arkadaşlarımızdan bazılarını kaybetmiştik. Duruma sinirlenen Antón Castillo, oğlu hariç gemideki herkesi mermiye dizince, sona kalan arkadaşlarımız da ölüyor ve bizler de batan gemiden Yara’ya geri dönüyoruz.
Far Cry markası, ikonik kötü karakterleri ile ünlü. Antón Castillo da bence ikonik olabilecek bir potansiyele sahip ama bu oyunda dikkatimi çeken bir şey oldu. Oyunun daha en başından, en sonuna kadar Antón Castillo, net bir kötü karakter olarak kalıyor. Yani, serinin eski oyunlarındaki bazı kötü karakterler, o kadar mantıklı konuşuyordu ki, “Ya sanırım bu adam haklı.” demeye başlıyordunuz. Antón Castillo ise bildiğiniz bir diktatör ve kendisinin elle tutulur herhangi bir mantığı bulunmuyor. Açıkçası bu beni biraz hayal kırıklığına uğrattı; ben kafa karıştırıcı kötü karakterlerden hoşlanıyorum ama Antón Castillo, oldukça kötü bir kötü karakter.
Dev gibi bir açık dünya ile baş başa kalıyoruz
Far Cry 6 oyununun oldukça etkileyici açılış bölümünü geçtikten sonra kendimizi Ubisoft şirketinin klasik açık dünya yapısı ile baş başa buluyoruz. Yani, dev gibi bir oyun alanının içerisindeyiz. Bu alan, farklı bölgelere ayrılmış durumda ve her bölgenin başında da öldürülmesi gereken bir isim bulunuyor. Aynı zamanda her bölgenin belli seviye sınırlandırmaları da var. Aslında her yeri, en baştan keşfetmeye başlayabiliyorsunuz ama seviyenizin uymadığı noktalara gitmek bence zaman kaybı oluyor. Ayrıca, bu bölgelerin tamamında toplanması gereken bolca öge bulunuyor. Temizlenmesi gereken düşman alanları, ganimet kutuları ve çok daha fazlası sizi bekliyor.
Yara, çok uzun zamandır diktatör ile savaştığı için özgürlük savaşçıları artık ülkenin içinde kendilerine ait kestirme yollara sahip. Oyunun açık dünyasında normal yollar beyaz ile, özgürlük savaşçılarının kestirme yolları ise mavi ile gösteriliyor. Bu arada, bu kestirmeler tamamen güvenli de olmuyor; bazen düşman karakterler oralarda dolaşabiliyor veya diğer özgürlük savaşçıları, tuzak kurmuş olabiliyor düşmanlara karşı. Bu arada, tahmin edebileceğiniz gibi açık dünyada bolca gizem de bulunuyor. Yani, dediğim gibi bildiğiniz bir Ubisoft şirketinin klasik açık dünyası var karşımızda. Mavi kestirme yollar ise kısmen farklı bir hava katıyor oyuna.
Far Cry 6 oyununun açık dünyasında güvenli kamplar da bulunuyor. Bu kamplar genellikle görev aldığınız alanlar oluyor. Hikaye ile alakalı önemli karakterler bu kamplarda yer alıyor. Ayrıca, kamplara yeni binalar kurup, onları güçlendirebiliyorsunuz da. Oyunda, 6 adet bina tipi bulunuyor ve her kampa en fazla 2 adet bina kurabiliyorsunuz. Ayrıca, kamplarda horoz dövüşü gibi farklı mini oyunlar da bulunuyor. Özel operasyonlar da bu içeriklerden bir tanesi. Özel operasyonlar aslında ikiye ayrılıyor; ilk kısımda gerçek oyuncular ile çevrim içi bir şekilde bir bölgeye girip, orada operasyon gerçekleştiriyorsunuz. İkinci kısım ise seçim temelli oluyor.
Özel operasyonların gerçek oyuncular ile oynanan kısmında elde ettiğiniz özel bir para birimi ile özel ganimetler satın alabiliyorsunuz. Özel operasyonların seçim temelli kısmında ise bir operasyon seçiyorsunuz, o operasyon ile alakalı bir lider seçiyorsunuz ve daha sonra o lideri, operasyon boyunca seçim yaparak yönlendiriyorsunuz. Farklı seçimlerin, farklı başarı oranı, farklı ödülleri ve farklı maliyetleri bulunuyor. Bu içerikten de genel anlamda standart para birimi ve temel ganimetler elde ediyorsunuz. Temel ganimetlerden bahsetmişken, oyunun açık dünyasında da elde edilebilecek bolca farklı materyal, silah ve zırh bulunuyor.
Far Cry 6 oyununda RPG tarzında bir deneyim sunuluyor
Ubisoft şirketinin oyunları her geçen sene biraz daha RPG tarzına benziyor. Far Cry 6 da bu oyunların son üyesi. Seviye sistemi, görevlerin verilme şekilleri, ganimetler, genel anlamda tüm bunların sunumu ve daha fazlası bu video oyununu mini bir MMORPG gibi hissettirdi bana. Tüm bunların üzerine, ganimet kutularından veya direkt olarak satın alarak elde ettiğiniz silahları geliştirme bulunuyor. Silahların namlusunu değiştirebiliyorsunuz, susturucu takabiliyorsunuz, dürbünü değiştirebiliyorsunuz, ek avantajlar ekleyebiliyorsunuz ve desenini ayarlayabiliyorsunuz. Aksesuarlar ve desenler, farklı şekillerde elde edilebiliyor.
Far Cry 6 oyununda yeterli sayıda silah bulunuyor ve bunları düzenli bir tempoda elde edebiliyorsunuz. Zaten kendilerini özelleştirmek ve güçlendirmek de tatmin edici bir his veriyor. Silahların yanında bir de zırhlar bulunuyor. Oyunda, giydiğiniz beş parça zırhı seçebiliyorsunuz. Bu zırhları, set olarak veya ayrı ayrı takabiliyorsunuz. Her zırh parçasının farklı bir avantajı var ama set olarak giydiğiniz zaman bir set avantajı göremiyorsunuz; sadece sete ait avantajlar birbirine uyumlu olduğu için daha iyi hissettiriyor o avantajlar. Bu arada, silahları özelleştirebiliyorsunuz ama zırhlar için aynı şey geçerli değil.
Klasik bir Ubisoft oyunu olarak Far Cry 6 oyununda da mikro ödemeler bulunuyor. Assassin’s Creed Valhalla oyununda olduğu gibi bu oyunda da bir mağaza bulunuyor. Bu mağazadan silahlar, zırh setleri, araba görünümleri ve farklı atlar satılıyor. Bu ögeleri ne yazık ki oyun içerisinde elde etmek mümkün değil, en azından şimdilik. Assassin’s Creed Valhalla oyunundaki mikro ödeme ögelerini oyun içinde görev yaparak alabiliyorsunuz ama bu oyunda henüz öyle bir sistem ile karşılaşmadım. Yalnız, bu yapıt tekli oyunculu bir deneyim sunduğu için mikro ödemelerin olması hiçbir sıkıntı oluşturmuyor; ilerleme de mikro ödemelerin arkasına saklanmıyor.
Bu arada, inceleme yazımın en başında söylemeyi unuttum ama oyuna başlarken, karakterinizin cinsiyetini seçebiliyorsunuz. Dani, erkek veya kadın olabiliyor. Yalnız, oyun başladıktan sonra kendisinin cinsiyetini bir kere daha değiştiremiyorsunuz. Bunu özel olarak belirtmek istedim; Assassin’s Creed Valhalla oyununda istediğiniz zaman cinsiyet değişikliği yapabiliyorsunuz ama Far Cry 6 oyunundaki Dani, en başta yaptığınız seçimden sonra kilitleniyor. Bu arada, bu karakteri zırhlar haricinde özelleştirebilmeniz de mümkün değil. Yani, saç ve sakal gibi ögeler ile ne yazık ki ilgilenemiyorsunuz. Bu da beni bir tık üzdü.
Bu markanın sunduğu en iyi oynanış temellerinden biri veriliyor
Far Cry 6 oyununun en önemli noktası, tahmin edebileceğiniz gibi temel oynanışı. Ubisoft, bu oyun ile geleneksel bir Far Cry deneyimi sunuluyor. Dediğim gibi ben bugüne kadar çok fazla Far Cry oyunu oynamadım ama bu yapıt ile sunulan oynanış, benim gözümde kesinlikle en iyisi. İsterseniz gizlilik ile ilerleyin, isterseniz sağa sola ateş edin, her şekilde tatmin edici bir his elde ediyorsunuz. Ayrıca, DualSense üzerinde verilen titreşim ve tetik desteği sayesinde ateş etme hisleri inanılmaz oluyor. Sadece ateş etme değil, araba veya at kullanmak bile DualSense sayesinde daha kaliteli hissettiriyor. Açıkçası, oynanış tarafında aldığım olumsuz hiçbir not yok.
Far Cry 6 oyununun silah kullanımını zaten birçok noktada hissedebiliyorsunuz. Açık dünyada dolaşırken, hayvan avlarken, bölgeleri temizlerken ve çok daha fazlasını yaparken, oldukça kaliteli bir oynanış elde ediyorsunuz. Sürüş hissi ise A noktasından B noktasına giderken veya yarışlar yaparken karşınıza çıkıyor. Bu arada, oyunda kendinize ait arabalar da olabiliyor ve bu arabaları kısmen detaylı bir şekilde özelleştirebiliyorsunuz. Bu da benim hoşuma giden hoş bir detay idi. Arabalar haricinde, yardımcı karakterler/hayvanlar da olabiliyor. Her yardımcı, farklı oynanış imkanlarını sunabiliyor size. Ayrıca, bu yardımcıların yeteneklerini geliştirebiliyorsunuz.
Bu yazmış olduğum iki kısım hakkında hoşuma giden iki detayı size belirtmek istiyorum. İlk detay, araba kullanırken radyoda çalan bazı müziklere karakterimizin de eşlik ediyor olması. Bunu sanıyorum ki daha önce hiçbir oyunda görmedim ve böyle bir detay, karaktere bence gerçeklik katıyor. Sonuçta, radyoda çalan müzikleri kim birlikte söylemez ki? Yardımcı karakterler konusunda ise kendilerinin geliştirilebilecek/açılabilecek yeni özelliklerinin kilidini açma sistemi hoşuma gitti. Bu yeni özellikleri, alakalı meydan okuma görevlerini tamamlayarak açıyorsunuz. Oyun, rahatsız edici bir hale sokmadan, sizin oynanışınızı çeşitlendiriyor.
Yalnız, oyunun genelinde beni rahatsız eden bir şey var: Oyunu kayıt edemiyorsunuz. Evet, oyunu manüel olarak kayıt edemiyorsunuz ve özel bir tuşla da otomatik kayıt almayı zorlayamıyorsunuz. Oyun, kendi istediği zaman otomatik kayıt alıyor ve bu yüzden de kafanıza estiği gibi oyundan çıkıp, gidemiyorsunuz. Ayrıca, oyunda ana ekrana dönme seçeneğini seçtiğiniz zaman da her zaman otomatik kayıt devreye girmiyor; bazen kaydediyor, bazen kaydetmiyor. Ben, şu anda oyundan her çıkmak istediğimde ayarlardan bir şeyi değiştirip, geri eski haline döndürüp, otomatik kayıt sistemi öyle aktif edip, oyundan çıkıyorum. Ubisoft, 2021 senesindeyiz.
Far Cry 6, hatırlanabilir bir deneyim sunuyor
Far Cry 6 hakkındaki inceleme yazımı bitirmeden önce oyunun sunumuna da değinmek istiyorum. Öncelikle, bu oyunu 4K destekli bir televizyonda, PlayStation 5 konsolumda, HD Texture Pack yüklü bir şekilde deneyimledim ve aldığım görsellikten memnun kaldım. Oyun, oynanış anlarında kesinlikle çok güzel görünüyor. Ara sahneler ve sinematik sahneler de kesinlikle güzel ama o anlarda oyun zaman zaman takılıyor ve animasyonlar bir tık garip görünüyor. Aslında oyunda çok fazla bu tip sahne olmadığı için çok sıkıntı çıkartmıyor ama yine de hikaye sunumu bu yüzden bir tık düşüyor. Yine de görsellik bence oldukça kaliteli.
Far Cry 6, performans tarafında da rahatsız etmiyor. Öncelikle, oyunda herhangi bir performans veya çözünürlük modu bulunmuyor. Oyun, direkt olarak 60 FPS olarak çalışıyor ve deneyiminiz boyunca hiçbir şekilde performans düşüklüğü görmüyorsunuz. Oyun için geçen gün gelen bir güncelleme, ekran kırılma problemlerinin sayısını arttırdı ve bu aslında biraz rahatsız edici gibi görünüyor ama bu problemler bir güncelleme ile geldiği için, Ubisoft tarafından kolayca düzeltileceğini düşünüyorum. Ayrıca, WRC 10 gibi oyunlarda yaşadığım ekran kırılmalarına kıyasla, bu video oyunundaki problemler kendisini neredeyse hiç belli etmiyor.
Ses ve müzik tarafında ise işler biraz karışıyor ne yazık ki. Her şeyden önce, Far Cry 6 oyunundaki müzikler kesinlikle çok güzel. Yani, atmosferi etkileyen klasik oyun müziklerinden tutun da arabaların radyolarında çalan müziklere kadar her şey oldukça hoş. Ayrıca bu müzikler, oyunun kültürel temasını da güzelce yansıtıyor. Ses tarafında seslendirmeler de kesinlikle başarılı ama ses efektlerinin bazıları bana çok düşük kaliteli olarak geldi. Silah sesleri filan gayet güzel ama bazı çarpışma sesleri, patlamalar filan sanki uyduruk bir telefonun uyduruk bir mikrofonu ile kayıt edilmiş gibi geldi kulağıma. Anlayamadım problemin ne olduğunu.
Far Cry 5 oyununu oldukça beğenmiştim ve Far Cry 6 hakkındaki düşüncelerim de onunla neredeyse aynı. Ben zaten Ubisoft şirketinin açık dünya mantığını seviyorum ve bu oyunda da o mantık, en iyi şekilde kullanılıyor. Yalnız, bu öyle bir video oyunu ki eğer Far Cry serisini ve/veya Ubisoft şirketinin klasik açık dünya yapısını sevmiyorsanız, çok sıkılacaksınız. Çok büyük bir açık dünyada sürekli bölge temizlemek ve kutu açmak, herkesi uzun süre eğlendirebilecek bir şey değildir ve Ubisoft da bu oyun ile birlikte yeni oyunculara değil, kendi fan kitlesine hitap etmeye çalışıyor gibi görünüyor. Bunu aklınızda tutmanızı öneriyorum.