Deyim yerindeyse Ubisoft, bir oyunun suyunu çıkartmadan o markayı rafa kaldırmıyor. Far Cry serisine ait oyunlarda gördüğümüz ana oyundan sonra piyasaya sürülen yan oyun alışkanlığının da devam ettiğini E3 2018 sırasında öğrenmiştik. Nihayetinde Far Cry 5 gibi bir yapımın sonrasında Far Cry: New Dawn, bizleri fazla bekletmeden çıkageldi. Kimilerinin yepyeni bir oyun hayaliyle, kimilerinin yalnızca Far Cry serisine olan hayranlığıyla beklediği yapım karşımızda. Merak etmeyin, inceleme yazımın başından sonuna kadar aynı oyunu önümüze sunmuşlar tarzında bir düzen tutturmayacağım. Oyunun kimlere hitap ettiğinden, sunduğu eğlence ve çeşitliliğe kadar pek çok konuya değinerek güzel bir inceleme yazısıyla karşılaşacağınızın sözünü vererek başlıyorum.
Far Cry: New Dawn ile kıyametin sonrasına geçebilmek
Her ne kadar seriye devrimsel yenilikler getirmese de açık söyleyeyim Far Cry 5, 2018 senesi içerisinde en beğendiğim video oyunlardan birisiydi. Özellikle takım arkadaşının stratejik olarak kullanımı mekaniğinden gayet memnun kalmıştım. Öyle oyuncuyu fazla sıkmayan, gereksiz etkinliklerle yormayan Far Cry 5 oyununu sevip, Far Cry: New Dawn çok kötü bir oyun diyemeyeceğim görüşüyle bu yeni yan oyuna başladım.
Giriş kısmında, Far Cry serisinin özellikle Ubisoft şirketinin eline geçmesinden sonra; Far Cry 2 ile birlikte yan oyun alışkanlığı kazandığını belirtmiştim. Yalnız bu yan oyunlar genellikle farklı bir tema üzerine kurgulanan yapımlardı. Son olarak Far Cry 4 oyununun sonrasında gelen Far Cry: Primal diğerlerinden çok daha başka bir yapı üzerine kurgulanmıştı mesela. Fazla sevilmese de oyunculara aynı oyunun devamı sunulmuyordu. Daha önceki Far Cry serisinin yan oyunlardan da benzer örnekler verebilirim ama geçmişe fazla takılı kalmadan günümüzü anlatayım izninizle.
Serinin diğer yan oyunlarından farklı olarak Far Cry: New Dawn bir devam oyunu niteliğinde tasarlanmış durumda. Far Cry 5 oyunundaki ana hikayenin kötü sonunun bitişinden 17 yıl sonrasına gidiyoruz. Yaşanan nükleer felaketin ardından insanlar sığınaklardan çıkıyor ve yeni bir düzen kurmaya çalışıyorlar. Tam hayata tutunduk derken başlarında iki tuhaf kız kardeşin bulunduğu çete ortaya çıkıyor ve bölgede hüküm sürmeye başlıyorlar. Bizler de bu çetenin elinden toprakları almak üzere harekete geçen bir kişiyi canlandırıyoruz.
Devam oyunu demişken; Far Cry: New Dawn oyununda, ne farklı bir yapımın ortaya çıktığını ne de eklenti paketi olacak kadar dar bir alanda kalındığını söyleyebilirim. Nihayetinde oyunun 40 Dolarlık fiyatı da bunu gösteriyor. Oyunun fiyatına bakınca, benden koskoca bir oyun beklemeyin ama bir görev paketi kadar da kısa değilim diye bir ses duyuyoruz adeta. Vaat edileni doğru anladığımızda, eleştiri yaparken biraz daha makul davranmak mümkün olabiliyor. Bize verilen buysa hiç mi eleştiriyi hak etmiyor bu oyun diye aklınızdan geçmesin. İnceleme yazısı boyunca oyunun pek çok kısmını ziyadesiyle eleştireceğim. Yalnızca, insaflı olmak ve sunulanın ne olduğunu göstermek amacıyla durumu belirttim ve devam ediyorum.
Bir üssümüz var artık ve onu geliştirmek boynumuzun borcu
Far Cry 5 oyununun aynısı kardeşim bu demeyeceğime söz verdiğimi hatırlatmak istiyorum. Aslında tam manasıyla çok büyük benzerlikler barındırsa da aynısı değil. Bir de Far Cry 5 oyununu oynamayan ve türü seven okurlarımıza haksızlık etmeyi kesinlikle istemiyorum. Bir kişi ister serinin tüm oyunlarını oynamış olsun, isterse ilk kez bir Far Cry oyununu denemeye kalkışsın, karşısında başarısız bir yapım bulmayacak. Far Cry: New Dawn için kendi içerisinde çeşitliliği olan, oyuncuları uzunca bir süre meşgul edebilecek bir yapım tanımını yapabilirim.
Far Cry: New Dawn oyununun en büyük yeniliği olarak üs ele geçirip buraları geliştirebilmemiz olduğunu söyleyebilirim. Ubisoft şirketindeki abilerimiz düşünmüşler, aynı oyunun 17 yıl sonraki haline birkaç ekleme yapalım demişler. Çok da iyi etmişler demek isterdim ama öyle çığır açan bir durumla karşılaşmadığımı belirtebilirim. Üs kurma ve geliştirmeye dönük işlemler oyuna bir tür çeşitlilik getirmiş.
Gerekli eşyaların olduğu bölgeleri harita üzerinde görebiliyoruz ama parçalar gümüş tepside elimize sunulmuyor. Kendimiz aramalı ve bu parçaları bulmalıyız. Parçalardan da önemlisi oyunun ana elementi olan Etanol elde etmemiz gerekiyor. Ana görevlerde ilerlemek içinse kamplarımızı geliştirmeyi öğrenmemiz gerekiyor. Tabii burada da özgürlükle mahkûmiyet arası bir durumun ortaya çıktığını söylemem gerekir. Oyun bizi açık dünyada özgürce dolaşarak, gerekli malzemeleri istediğimiz yerden temin etmemiz konusunda serbest bırakıyor.
Öte yandan o malzemeleri bulamazsak geliştirme yapamıyoruz ve oyunun hikayesi ilerlemiyor. Yani mecburen özgürleşmek gibi bir durumla karşı karşıya kalıyoruz. Biz yenilik yaptık, boşa gitmesin gibi bir görüşün dayatıldığı sonucunu çıkartabiliriz. Siz nasıl yorumlarsınız bilmem ama farklılıkların gösterilme şeklini orta karar bulduğumu söyleyebilirim. Yenilikler var ve bunları kullanmak zorunlu bir hale getirilmiş durumda. Nihayette oyunda daha rahat ilerlememizin bir yolu olarak kabul edebiliriz. Dilerseniz mecburiyet ve geliştirme demişken, oyunda bulunan kamplarda ne gibi geliştirmeleri yaptığımızdan biraz bahsedeyim.
Neler yapıyoruz kamplarda ve nasıl geliştirmelere imza atabiliyoruz?
Far Cry: New Dawn oyununun açık dünyası üzerinde ele geçirdiğimiz kamplarda yukarıda bahsettiğim üzere geliştirmeler yapabiliyoruz. Bu geliştirmeler için 9 farklı seçeneğimiz bulunuyor. Oyuna böyle bir yeniliğin geldiğini duyunca kafa karıştırıcı olacağını düşünmüştüm. Aksine çok basit detaylar bulunuyor bu kısımlarda. Her bir geliştirme için Etanol maddesine ihtiyacımızın olduğunu da söylemeden geçmeyeyim. Yalnızca kampın seviyesinin yükseldiği Prosperity seçeneğinde, yardımcılarımızın sayısını arttırmak, kamptaki bölümleri geliştirmek gibi görevleri tamamlamak gerekiyor.
Workbench diye adlandırılan silah üretim masasında, 3 normal ve 1 elit seviyeyi görüyoruz. Silahların kilidini açmak için gelişmeleri yapıyoruz. Bu bölümün temelinde silah üretmenin olduğunu söyleyebilirim. Diğer bir kamp bölümü olan Infirmary, karakterimizin maksimum sağlık düzeyinin arttırıldığımız ünite olarak karşımıza çıkıyor. Oyunun başında %100 değere sahipken, buradaki geliştirmeler vasıtasıyla güç değerimiz sırasıyla %150, %200 ve %250’ye kadar çıkabiliyor.
Garage bölümü de adından anlaşılacağı üzere araba üretebildiğimiz kısım. Garajımızın seviyesini yükselttikçe daha güçlü araçlar üretebiliyor ve kullanabiliyoruz. Burada da 1’den 3’e kadar kademe değeri ve bir de elit sınıf kademesi bulunuyor. Bir diğer kamp bölümü olan Training Camp atış gücümüzü artırmamızı sağlayan gelişmeleri sağlıyor. Explosive Lab kısmındaysa bomba ve yakın dövüş silahlarını üretebiliyoruz. Girişle birlikte toplamda 4 seviyesi olan bu kısımda; Molotov kokteylinden, sis bombasına, çeşitli yakın dövüş silahlarından dinamite kadar geniş yelpazede üretim yapılabiliyor.
Expeditions bölümü hızlı seyahatleri yapabildiğimiz noktaların kilidini açıyor. Oyunun başında yalnızca ana kamplara hızlı seyahat yapılabilirken, bu kısmı geliştirdikçe farklı noktalara seyahat etme yeteneği kazanıyoruz. Ayrıca buradaki abimiz sayesinde özel bölümlere gidebiliyoruz ama onu biraz ileride anlatacağım. Healing Garden kısmında sağlık paketlerimizin can doldurma seviyesini güçlendirirken, Cartography isimli istasyonda haritada gösterilen noktaların detaylarını arttırabiliyoruz.
Görevlerin ilerleyişi ve bir yenilik olan seyahat görevleri nasıl?
Üst kısımda yazdıklarım, Far Cry: New Dawn oyununda Ubisoft tarafından bizlere sunulan yeniliklerdi. Bir de oyunun genel oynanış mekaniklerini ve görevlerin ilerleyiş sürecini ele almak istiyorum. Öncelikle belirteyim ki Far Cry 5 oyunundaki gibi farklı bölgelere dağıtılmış üç kardeşin peşine düşmüyoruz. Onun yerine elde ettiğimiz kampların seviyelerini yükseltmek adına belirttiğim gibi mecburi bırakılan bir özgür yapı kullanılıyor. Nihayetinde ana görevleri takip ederek ilerlediğimiz bir oyun Far Cry: New Dawn.
Bu arada yalnızca göreve git, öldür, gel şeklindeki çizelgeyi takip etmediğimizi belirteyim. Yine Far Cry 5 oyunundan aşina olduğumuz hayal dünyasında ilerleme kısımları da bu yeni oyunda mevcut. Far Cry: New Dawn oyunundaki görevlerin; ana görevler, yan görevler, karakol ele geçirme görevleri, hazine bulma görevleri ve bir yenilik olarak görebileceğimiz seyahat görevleri olduğunu belirteyim.
Bu görevler arasında yalnızca seyahat görevleri, seriye yenilik getiriyor. Üst kısımda belirttiğim kampımızdaki Expeditions kısmından açılan seyahat görevlerinde oyunun ana haritasının dışına çıkıyoruz. Düşmanla çevrili bir alanda bize verilen görevi tamamlamak, belirtilen noktaya gitmek ve gelen helikoptere binmekten ibaret bahsettiğim bu seyahat görevleri. Son kısımda akın akın gelen düşmanlar karşısında ayakta kalabilirseniz gelen helikoptere atlayıp o bölgeden kaçabiliyoruz.
Far Cry: New Dawn ile gelen bu yeniliğin ana amacının yüklü miktarda eşya toplamak olduğunu söyleyebilirim. Ayrıca bir kere bitirince seyahat görevlerinin sonlandığını düşünmeyin. Her biri farklı haritalarda geçen seyahat görevlerinin birden üçe kadar seviyeleri bulunuyor. Gittikçe zorlaşan yapı, daha fazla eşyayla ödüllendiriliyor. Şahsen ben bu durumu bir artı olarak bir kenara yazdım bile. Açık dünya haritasıyla yetinmeyerek gayet farklı mekanları oyuna eklenmesi ve ekstra bir etkinlik olarak sunulması güzel olmuş.
Oynanış mekanikleri ve bulmaca tutkusunun yükselişi
Sağlam bir yapınız üzerine kurulan bir video oyununun mekanik anlamında büyük bir değişime uğraması beklenmez. Açıkçası Ubisoft, bu durumu biraz abartarak kullanmayı seven bir firma. Gerçi Far Cry 5 oyununun çıkışının üzerinden henüz bir yıl bile geçmeden köklü değişiklikler görmeyi beklemek de tuhaf olurdu ama Far Cry: New Dawn oynanışının fazlasıyla aynı kaldığını söylemeden geçemeyeceğim. İnceleme yazısının başında verdiğim sözün hala farkındayım. Bu yeni bir oyun değil bildiğiniz Far Cry 5 demeyeceğim ve farklılıkları anlatmayı sürdüreceğim.
Öncelikle benim çok beğendiğim özel yetenekli takım arkadaşları sisteminin devam ettiğini söylemek istiyorum. Kilidini açtığımız karakterleri yanımıza alarak mücadelelere girebiliyoruz. Benzer şekilde eşli oyunculu olarak bir arkadaşımızla da oyunda hareket edebilme imkânımız bulunuyor. Burada küçük bir farktan söz edeyim. Far Cry 5 oyununda özel yetenekli karakterler öldüklerinde, yani bir de kurtaramamışsak canlanması için belirli bir sürenin geçmesi gerekiyordu. Far Cry: New Dawn oyunundaysa bazı bitki karışımlarını uyguladığımızda yardımcı karakterlerimizi canlandırabiliyoruz.
Öte yandan Far Cry: New Dawn oyununda biraz gereksiz bulduğum bulmaca mekaniklerinden de kısaca bahsedeyim. Bazı eşya bulunan bölgelerde etrafı arayıp malzemeleri tamamlamamız gerekiyor. Buralarda gereksiz yere zaman kayıpları yaşayabiliyoruz. Bunun, muhtemelen oynanış süresini uzatmak amacıyla yapılan bir ekleme olduğunu düşünüyorum. Ayrıca çeşitli bulmacaları da oyunun farklı yerlerinde rastlamanız mümkün. Fazla gerek yoktu ama çeşitlilik açısından niye koymuşlar bu kadar bulmacayı diyemeyeceğim. Öte yandan içerisinden eşya kazandığımız havadan bırakılan ganimet kutuları da oyuna ayrı bir hava katmış durumda.
Bu arada unutmadan Far Cry: New Dawn oyunundaki geliştirme gibi rol yapma oyunu unsurlarının oyunun genel oynanışına da yansıtıldığını söyleyeyim. Rakiplerimizin, fazla geniş olmayan seviyeleri bulunuyor. Bu seviyelerle, sahip olduğumuz silahların bir ilişkisi var. Düşmanın seviyesine göre silah ve çeşitli geliştirmeleri yapmamışsak, düşmanı öldürmemiz zorlaşıyor. Bir anlamda, Far Cry: New Dawn oyunu bizi geliştirme yapmaya ve dolayısıyla keşfe yönlendiriyor. Vuruş hissiyatının yeterli düzeyde olduğunu, oyunun hareket mekaniklerinin de ortalamanın üzerinde kaldığını söyleyerek devam edeyim.
Grafikler ve sesler, PC dışında değiştirilmemiş
Ubisoft oyunlarında birbirini tekrar eden dinamiklerden yakınılır ama öyle grafiklere fazlaca itiraz edildiğine son zamanlarda pek rastlamadım. Far Cry 5 gayet hoş grafikler sunuyordu. Benzer şekilde Far Cry: New Dawn oyununda da başarılı grafik kalitesi karşımıza çıkıyor. Yalnız, ben Far Cry 5 oyununu standart PlayStation 4 konsolunda deneyimlemiştim. Far Cry: New Dawn oyununu ise PC’de oynama imkanı buldum. NVIDIA GeForce GTX 1060 model ekran kartıyla standart PlayStation 4 grafiklerinden daha iyi görüntülerle karşılaştığımı belirtmek isterim.
Gölgelendirmeler ve ışık oyunları beni ayrıca etkiledi. Bu arada oyunu deneyimlediğim 27 inç boyutundaki AOC Q2778VQE model monitörden de ayrıca memnun kaldığımı belirtmek isterim. 2K çözünürlük desteğiyle, bu güzel grafiklerin çok daha verimli aktarıldığına tanık oldum. Bunlarla birlikte Far Cry: New Dawn oyununun deneyimlerken kullandığım Logitech G513 klavyesi ve Logitech G502 faresiyle birlikte, çok daha benzersiz bir oyun deneyimi elde ettiğimi yaşadığımı söylemeden geçmeyeyim.
Bu arada oyunun performansından memnun kalsam da yer yer donmaların yaşandığını gördüm. Akıcı ve istikrarlı bir performans sunan oyunun bazı anlarında oyun tamamen duruyor, sonrasında yeniden aynı verimli performansla çalışmayı sürdürüyordu. Birkaç güncellemeyle bu sorunun çözüleceğini düşünüyorum. Ayrıca bazı gölge ve ışık efektlerinde de bozulmalarla karşılaştığımı ifade edebilirim. Oyunun birkaç noktasında gölge olması gereken yerlerde kesik kesik ışık çizgisi vurduğu oldu.
Far Cry: New Dawn oyununun seslerinin idare ettiği yorumunu yapmak istiyorum. Öyle vuruş hissiyatını iki katına çıkaran sesler duymasak da yeterli verimi alınıyor. Yalnız karakter seslendirmeleri o kadar da başarılı gelmedi bana. Ayrıca, karakterlerin animasyonlarının günümüzün biraz gerisinde kaldığını gördüm. Oyunun pek çok yerinde bir insanla değil de robotla konuştuğunuzu düşünebilirsiniz.
Far Cry: New Dawn, büyük yenilikler getirmese de kötü bir oyun değil
İnceleme yazısının en başından beri tekrarladığım ve sizlere söz verdiğim gibi Far Cry: New Dawn oyununun çok fazla Far Cry 5 izleri taşıdığının üzerine gitmedim. Yine ilk bölümlerde söylediğim gibi beklentimizi yeni çıkan tam sürüm bir oyuna göre sabitlersek, bu oyunu başarılı bulamayız. Nihayetinde karşımızda 60 Dolar yerine 40 Dolarlık bir yapım duruyor ve şahsım adına değerinin karşılığını veriyor.
Çok süper, muhteşem bir yapım değil belki ama Far Cry: New Dawn oyununu, oyuncuları uzun süre başında tutabilecek, açık dünya teması üzerine kurulan tek oyunculu özel bir oyun olarak nitelendirebiliriz. Kamp sistemi ve oyuna yeni eklenen geliştirme mekanikleriyle, genelde geliştirme yapmaya mecbur bırakılsak da kendimizi özgür hissedebileceğiniz bir oyun var karşımızda. Çok büyük beklentilere girmeyen, açık dünya temasını ve tek oyunculu FPS oyunlarını sevenler için gayet ideal bir oyun Far Cry: New Dawn.
Hemen bir de hatırlatma yapayım. Eğer PC kullanıcıysanız ve incelemesini yaptığım bu oyunu satın almak istiyorsanız. Türk Telekom bünyesindeki Playstore üzerinden avantajlı bir alım gerçekleştirebilirsiniz. Üstelik Türk Telekom’un internet abonelerine özel, faturaya eklenecek 12 taksitlik seçenekten de faydalanmanız mümkün. Bu oyunun Playstore üzerindeki satış fiyatının 228 Türk Lirası olduğunu ve aylık 18 liralık taksitlerle alınabileceği hatırlatmasını yaparak son sözlerime geçeyim.
Uzun lafın kısası, Far Cry: New Dawn için kötü bir oyun diyemiyorum. Fiyatı, AAA kalitedeki oyunlardan daha az ve sunduklarıyla pek çok tek kişilik FPS oyunundan fazlaca vakit geçirtebiliyor. Tamam, bazı bulmacalar, tekrar eden görev yapısı, aynı işi defalarca yapmak gibi pek çok gereksiz unsuru bulunuyor ama deneyimlenmeyi de hak ediyor şahsi fikrime göre. Eğer Far Cry 5 oyununu oynadıysanız ve seriyi yeteri kadar özlemediyseniz uzak durabilirsiniz. Öte yandan bu oyun türünü seviyor ve Far Cry serisine hayranlık besliyorsanız, oyunu satın aldığınızda büyük bir pişmanlık içine girmeyeceğinizi tahmin ediyorum.