Günümüzde birçok şeyin simülasyonu var. Yalnız, simülasyon oyunları çoğu zaman AAA seviyesindeki kalitelere yakınlaşmakta zorlanıyor. Özellikle de video oyunu dünyasında çok popüler olmayan bir şeyin simülasyonunu deneyimliyorsanız, muhtemelen düşük bütçeli ve bağımsız bir oyun oynuyorsunuz demektir. Tarımcılık da bir zamanlar o kategorideydi ama Giants Software, seneler boyunca çalıştı, çalıştı, çalıştı ve Farming Simulator serisini bir noktaya kadar getirmeyi başardı. Şimdi ise o serinin en yeni oyunu olan Farming Simulator 22 var karşımızda. Bakalım bu oyun, tarım ve benzeri noktalara nasıl değiniyor ve simülasyonu nasıl sunuyor?
John Deere, CLAAS, Case IH, DEUTZ-FAHR, New Holland, Fendt, Massey Ferguson ve Valtra gibi markalardan gerçek ve lisanslı makinelerin yer aldığı Farming Simulator 22, içerisinde hem tarımcılık, hem hayvancılık, hem de ormancılık bulunduruyor. Modern zamanlarda geçen bu oyunda kendi çiftliğimizi kurup, kendi araçlarımızı ve makinelerimizi satın alıp, hayalini kurduğumuz emeklilik günlerini veya bayağı sıkı çalıştığımız, bunu ana bir meslek olarak gerçekleştirdiğimiz günlerimizi yaşayabiliyoruz. Tüm bunları Amerikan veya Avrupai temalara sahip üç farklı alanda gerçekleştirebilmeniz mümkün.
Aslında bahsetmiş olduğum bu şeylerin birçoğu, Farming Simulator serisinin eski oyununda da vardı. Bu oyunun asıl satış noktalarından bir tanesi, sezon sistemlerini ve üretim zincirlerini içerisinde bulunduruyor olması. Evet, bu senenin yeni oyununda iki yeni ve büyük sistem, oyuncuları karşılıyor ve temel oynanışı daha da derinleştirmeye odaklanıyor. Serinin önceki oyununa kıyasla yeni makineler, yeni tohumlar ve çok daha fazlası da oynanışı çeşitlendirmeyi hedefliyor. Eğer dilerseniz, bu deneyimi tek başınıza veya arkadaşlarınız ile birlikte çoklu oyunculu bir ortamda bile yaşayabilmeniz mümkün. Oyun zaten çapraz platform desteği de sunuyor.
Buğday, arpa, kanola, ayçiçeği, soya fasulyesi, mısır, yulaf, sorgum, yağlı turp, patates, şeker pancarı, kavak, üzüm, zeytin, şeker kamışı ve pamuk ile tarımcılığınıza başlayabileceğiniz Farming Simulator 22 oyununda aslında ilk yapmanız gereken şey, haritanızı seçmek. Oyun, bu noktada ise üç farklı seçenek sunuyor. Üç harita da farklı temalara ve mimari yapılara sahip. Daha önce söylediğim Amerika ve Avrupa tipi ayrımı da burada çıkıyor zaten. Bu arada, bu üç haritanın tamamının da yeni olduğunu belirtmek istiyorum. Tabii ki serinin önceki oyunlarındaki haritalarına benzer yönleri var ama yine de kendileri yeni hissettirmeyi başarıyor.
Farming Simulator 22, serisinin en büyük yeniliklerini sunuyor
Farming Simulator 22, oldukça önemli ve büyük yenilikler ile geliyor. Daha önce de söylediğim gibi bu yeniliklerden bir tanesi, sezon sistemi. Oyunun standart ayarlı halinde 3 gün süren 4 farklı sezon bulunuyor. Eğer dilerseniz, her sezonun günlerini uzatabiliyorsunuz. Eğer yanlış hatırlamıyorsam, tek bir sezonu 28 güne kadar uzatabilmek mümkün. Eğer sezon sistemini bu kadar uzatacak kadar sevmezseniz, kendisini kısmen kapatabilmek de mümkün. Tahmin edebileceğiniz gibi bu sistem dahilinde, ekimlerinizin büyümesi, sezonluk şartlara göre farklılık gösterebiliyor ve ayarlardan bu mekaniği kapatabiliyorsunuz.
Farming Simulator 22 oyununda sezon sistemi, gerçeklik sunmayı hedefliyor ama özellikle sezonları çok uzun günlere yaydıysanız, X sezonunda Y ekimini yapamazsınız gibi engellemeler zaman zaman sinir bozucu olabiliyor. Bunu, ayarlarla engelleyebilmek mümkün. Bazı oyunculara göre sinir bozucu olan bir başka şey ise kar ve bunu da bağımsız olarak ayarlardan kapatabilmek mümkün. Kar, oynanışı etkilese bile tamamen kozmetik ayarlamalar da bulunuyor bu sistem dahilinde. Mesela, sezon sistemini aktif tutup, oyunun görünümünü sadece tek bir güne kilitleyebiliyorsunuz. Mesela, yazı çok sevdiyseniz, dünya sadece görünüş olarak yazda kitlenebiliyor.
Sezonlar, neredeyse tamamen ekimleri etkiliyor ve artık içerisinde bulunduğunuz sezonlara ve ektiğiniz tohumlara göre farklı ihtiyaçlar ortaya çıkıyor. Sizlerin bu ihtiyaçları karşılamanız gerekiyor, aksi taktirde ekiminiz başarısız olabiliyor veya kalitesi düşebiliyor. Bu noktada tamamen gerçek tarımcılık bilginizi konuşturmaya da gerek yok; oyunun içinde bulunan bir takvim, hangi mevsimde, neleri dikebileceğinizi ve hasat edebileceğinizi sizlere gösteriyor. Ayrıca, bazı ekimleri doğru zamanlarda hasat etmek, maksimum kaliteye ulaşıp, bonuslar elde etmenizi de sağlıyor. Yani, tarımcılık ile uğraşmak, eski oyunlara göre oldukça eğlenceli.
Sadece mevsim bakımından doğru zamanda hasat etmek de değil; aynı zamanda satış için de ürüne olan ihtiyacın artmasını bekleyebiliyorsunuz. Bu ihtiyaçlar da sezondan sezona değişiklik gösterebiliyor ama genel anlamda oyunu daha çeşitli bir hale sokuyor. Evet, işin içine daha fazla mikro yönetim giriyor ama Farming Simulator 22 gibi bir oyunda, tarımcılık ile alakalı eğlenceli mikro yönetim sistemlerini bence kabul edebiliriz. Bu arada, sezonların sunduğu görsel değişikliklerin de çok güzel olduğunu belirtmeden geçmek istemiyorum. İlkbahar, yaz, sonbahar ve kış, birbirinden benzersiz ve güzel görünüyor. Ben özellikle kışa hayran kaldım.
Tarımcılık işlerinizi büyütmeye hazır olun
Farming Simulator serisindeki eski video oyunlarında buğdayımızı ekiyorduk, zamanı gelince hasat ediyorduk, satıyorduk ve paramızı elde ediyorduk. Farming Simulator 22 oyununda ise sezonluk sistemlerin üzerine gelen üretim zincirleri sayesinde tarımcılığı bir sonraki nesle taşıyabiliyoruz. Ayrıca bu sistem sadece tarımcılığı değil, oyunun içerisindeki hayvancılık ve ormancılık ögelerini de kapsıyor. Mesela, elde ettiğiniz odunları kestirip, mobilya yaptırabiliyorsunuz. Aynı şey hayvancılık ve tarımcılık ürünleri için de geçerli. Oyunun içinde bu konuda 13 farklı zincir bulunuyor ama tahmin ediyorum ki mod desteği sayesinde PC tarafında daha da fazlası olacak.
Farming Simulator 22 oyununda her şeyi kendiniz yapmak isterseniz, mallarınızı dışarıya vermek zorunda değilsiniz. Kendi çiftliğinizde de hasatlarınızı veya elde ettiğiniz diğer kaynak ürünleri işleyebiliyorsunuz. Mobilyalar, kıyafetler, meyve suları, çikolatalar, pastalar, mısır gevrekleri, yağlar ve çok daha fazlası yeni üretim zinciri sistemi sayesinde yapılabiliyor. Bu sayede de aslında sezonluk sistem sayesinde doğan bazı boş dönemleri aktif bir şekilde geçirmiş oluyorsunuz. Ayrıca, serinin önceki oyunlarında içerik problemi gördüyseniz, o problemlerin tamamı bu üretim zinciri ile ortadan kalkıyor. Artık yapabileceğiniz çok fazla şey var.
Farming Simulator 22 oyununda tüm bunları arkadaşlarınız ile yapabilmeniz mümkün ve bu noktada bir çapraz platform desteği bile sunuluyor. Yani, PC ve konsollar arasındaki engeller kalkıyor; artık hiçbir platform fark etmeden, arkadaşlarınız ile birlikte çiftlik işlerine atılabiliyorsunuz. Bu işleri yaparken, yenilenmiş olan inşaat modu da size oldukça yardım ediyor. Serinin eski oyunlarında kullanması biraz zor olan ve pek de modern hissettirmeyen bu mod, yeni oyunda daha iyi bir şekilde karşımıza çıkıyor. Serinin yeni oyunundaki bir diğer önemli özellik ise oyun motorunun da seviye atlamış olması.
Giants Software tarafından Giants Engine ile geliştirilen bu oyun, oyun motorunun yeni versiyonuna geçmesiyle birlikte önemli özellikler kazandı. Artık oyun; DirectX 12, Texture Streaming ve Occlusion Culling için destek veriyor. Bu destekler özellikle PC tarafında performans elde etmek isteyen oyunculara hitap ediyor. Temporal Anti-Aliasing, Parallax Occlusion Mapping ve yeni bir gölgelendirme sistemi de oyunda sizleri bekliyor. Bu yenilikler sayesinde oyun biraz daha temiz ve net görünmeyi başarıyor. Görsel anlamda tabii ki ağızları açık bırakacak kadar büyük bir yenilik yok, ben de zaten PlayStation 5 konsolumda bu oyunu denedim ama iyileştirmeler yeterliydi.
Farming Simulator 22 artık tek başına çalışıyor
Farming Simulator 22 hakkındaki inceleme yazımı bitirmeden önce oyunun sunum tarafına daha detaylı bir şekilde değinmek istiyorum. Öncelikle, daha önce de dediğim gibi ben bu oyunu PlayStation 5 konsolumda deneyimledim. Oyunun aslında yeni nesil versiyonu da mevcuttu ama buna rağmen karşıma çıkan görsellik beni pek de memnun etmedi. Belki oyunun PC versiyonundaki maksimum kalite daha yüksektir ama tahmin ediyorum ki geliştirici ekip, yeni nesil konsollarda 60 FPS değerine ulaşabilmek adına görselliği oldukça aşağıya çekti. Şu anda, bu oyunun yeni nesil versiyonu, birkaç sene öncesine ait, ucuz bir yapıt gibi görünüyor ne yazık ki.
Performans ise yeni nesil konsollarda 60 FPS. Oyunun bu konuda kısmen başarılı bir iş çıkarttığını söyleyebilirim. Yani, arabalarla çok hızlı giderken bile performans problemi çekmiyorsunuz, oyun hala 60 FPS olarak işlemeye devam ediyor. Sadece, çiftliğiniz büyüdükçe ve orada yaşayan hayvan sayısı ve ekimlerinizin sayısı arttıkça zaman zaman performans düşüşü yaşanabiliyor. Oyun motorunun iyileştirilmesi ile birlikte en büyük etkiyi aslında sesler görüyor. Oyunda artık motor sesleri dinamik olarak sunuluyor ve traktörünüzde belli bir yük varsa, motor sesi de dinamik olarak duruma göre değişiklik gösteriyor; motorun zorlandığını hissedebiliyorsunuz.
Ses tarafında daha da fazla yenilik bulunuyor. Mesela, artık araçlarınıza bazı ekleri bağlarken veya onları çıkartırken, yaşanan mekanik olaylara ait ses efektleri duyabiliyorsunuz. Arabaları iç kameradan sürerken de atmosferik sesler elde edebiliyorsunuz. Yalnız, tüm bu iyiliklerin üzerine oyunda herhangi bir kaliteli müziğin yer almaması biraz can sıkıcı. Oyunda çok fazla müzik olmadığı için bazen etraf çok sessiz olabiliyor ve bu da biraz garip hissettiriyor. Yine de genel anlamda seslerin ve alakalı efektlerin iyileştirilmiş olması, hatta yeni olarak eklenmiş olması, bu oyunun sunumundaki en büyük yeniliklerden bir tanesi.
Farming Simulator, her sene düzenli olarak piyasaya sürülen bir oyun değil. Daha önce Farming Simulator 17 ve Farming Simulator 19 oyunlarını görmüştük. Şimdi ise Farming Simulator 22 çıktı. 2017 ile 2019 seneleri arasındaki fark gerçekten büyüktü ve ben, aynı farkın tekrarlanabileceğini düşünmüyordum ama 2019 ile 2022 arasındaki fark, her açıdan çok ama çok daha büyük. Bu seri, hiç olmadığı kadar daha kaliteli bir noktada ve artık işin içinde sadece Giants Software var. Kendileri, oyunlarının dağıtım haklarını da geri aldı ve seride ilk defa kendi oyunlarını, kendileri dağıttı. Bence seri için güzel bir yeniden başlangıç oldu.