Hayat çok garip. Daha geçen gün, belki de bu senenin en iyi oyunu olan Forza Horizon 5 yapıtını incelemiştim. Şimdi de muhtemelen hiçbir insan evladının varlığından haberdar olmadığı Fast & Furious: Spy Racers Rise of SH1FT3R oyunu var elimde. Yalnız, çok rahat bir şekilde söyleyebilirim ki bu video oyunu, şu anda oynayabileceğiniz en iyi Fast & Furious lisansına sahip olan oyunlardan biri. Yalnız, bunun anlamı, oyun muhteşem demek değil. Tam tersine, piyasada Fast & Furious lisansını elinde bulunduran doğru düzgün bir oyun bulunmadığı için bu yapıtın da pek bir rekabeti yok. Bu yüzden kendisi, rahatlıkla liderlik tahtına oturabiliyor.

Belki bilmiyor olabilirsiniz, 2019 senesinde hayatımıza girmiş olan ve şu anda da üçüncü sezonu aktif olan bir TV serisi var. Bu serinin adı Fast & Furious: Spy Racers ve şu anda incelemekte olduğum oyun da aslında o TV serisini ele alıyor; bunu oyunun adından da anlayabilirsiniz zaten. Fast & Furious: Spy Racers Rise of SH1FT3R, bahsi geçen şovu ele alıyor ve kendisine sıkıca sarılıyor. Bu yüzden, her şeyden önce o şovu izleyen insanlar için tanıdık bir deneyim sunuluyor. Ardından da arabalara ve yarış sırasında kullanılan ekipmanlara verilmeye çalışılan önem sayesinde yarış oyunu seven kitleye de hitap edilmeye çalışılıyor.

Fast & Furious: Spy Racers Rise of SH1FT3R oyununun hikayesinde, TV şovunun birinci sezonunun ana kötü karakteri, diğer sezonlardaki kötü karakterleri ve bazı yan karakterleri toplayıp, güçlü bir çete kuruyor. Bu çetenin amacı ise bir turnuvayı kazanıp, nihai arabanın sahibi olmak. Bir kere daha TV şovundan kahraman olan Spy Racers grubu da bunu engellemek adına aynı turnuvaya kayıt oluyor. Turnuva boyunca farklı şehirleri ziyaret ediyoruz ve TV şovundan tanıdık alanlarda yarışıyoruz. Yani, hikaye oldukça basit ve Fast & Furious: Spy Racers yapıtından da birçok göndermenin yer alması, hikayeyi yeterli seviyeye çıkartıyor.

Fast & Furious: Spy Racers Rise of SH1FT3R oyununun hikayesinde katılmanız gereken dört adet turnuva bulunuyor. Bu turnuvaların her biri toplamda dört adet yarıştan oluşuyor. Bunları tamamladığınız zaman da hikayeye göre asıl turnuvanın finalinde ana kötü karakter ile karşı karşıya gelip, son bir yarış yapıyorsunuz. Yani, karşımıza öyle çok uzun bir oyun yok ve tekrar oynanabilirlik de minimum seviyede. Genel anlamda yarış oyunu sevenler için değil de Fast & Furious: Spy Racers serisini takip eden insanlar için oluşturulmuş bir oyun gibi hissettiriyor bu yapıt. Tabii bunu sadece içerik sayısına baktığınız zaman görüyorsunuz.

Fast & Furious: Spy Racers Rise of SH1FT3R

Fast & Furious: Spy Racers Rise of SH1FT3R, kolay bir deneyim sunuyor

Fast & Furious: Spy Racers, temelinde çocuklara hitap eden bir şov ve bu yüzden Fast & Furious: Spy Racers Rise of SH1FT3R oyununun amacı da kısmen aynı. Bu yüzden, hikayeye başlarken hangi zorluk seviyesini seçerseniz seçin, oyun sizi pek zorlamıyor. Mesela, ben bu oyunu en zor seviyede açtım ve ona rağmen neredeyse hiç zorlanmadım. Yarışlarda genelde en sonlarda başladığınız için asıl zorluk, birinci olmaya çalışmaktan geçiyor. Birinci olduğunuz zaman yapay zeka zaten sizi tekrar geçemiyor; kendileri o kadar da büyük bir zekaya sahip değil. Yani, size meydan okuyacak bir oyun arıyorsanız, yanlış adrestesiniz.

Peki, yarışmak bize ne kazandırıyor? Her şeyden önce hikayede ilerliyoruz ama bunun haricinde oyun içi bir para da kazanıyoruz. Bu paraları bazı makinelerde harcayıp, kötü karakterlere ait arabaların kilidini açabiliyoruz, yeni görünümler elde edebiliyoruz, yeni müziklerin sahibi olabiliyoruz ve hiçbir işe yaramayan, arka plan özelleştirme ögelerinin sahibi olabiliyoruz. Açıkçası, bu noktadaki ilerleme ve ödüllendirilme sistemini sevdim. Müzikler ve arka plan özelleştirme biraz gereksiz görünse bile en azından boşa yarış yapıyormuş gibi hissetmiyorsunuz. Yalnız, her arabayı açsanız bile oyunun araç kataloğu oldukça düşük, sadece 10 adet civarında araba var.

Fast & Furious: Spy Racers Rise of SH1FT3R oyununun içerisindeki tüm arabaların belli başlı özellikleri var. Bu özellikler arasında anlık güçlendirmeler, boya mayınları ve benzeri şeyler var. Yani, kendinizi güçlendirebilecek ve rakiplerinizi yavaşlatabilecek yeteneklere sahipsiniz. Bu yetenekleri kullanabilmeniz için de enerji kullanmanız gerekiyor. Enerjileri de yarış esnasında zıplama, drift ve benzeri şeyleri yaparak elde ediyorsunuz. Enerji barını sonuna kadar doldurduğunuz zaman ise arabanızın nihai yeteneğini kullanabiliyorsunuz ki bu yetenekler de saldırgan, defansif ve benzeri tarzlarda olabiliyor. Basit sistemler kullanılıyor yani.

Fast & Furious: Spy Racers Rise of SH1FT3R oyununun tamamını sadece birkaç saat içerisinde kolaylıkla bitirebilirsiniz. Eğer tüm kupaları filan elde etmek istiyorsanız da tahmin ediyorum ki bu oyuna en fazla 10 saat ayırmanız gerekiyor. Yani, karşımızda öyle büyük bir oyun yok ve özellikle Fast & Furious: Spy Racers şovunu izliyorsanız, yanda oynayabileceğiniz ufak ama eğlenceli bir deneyim olabilir bu oyun. Yalnız, bu oyunun en büyük problemi, daha fazlasını sunamıyor olması. Yani, oyun aslında şovu izleyenlerin haricindeki yarış oyuncularına da seslenmek istiyor ama bunu kesinlikle yapamıyor. Özellikle de sıkı yarış oyuncuları için bu oyunda hiçbir şey yok.

Fast & Furious: Spy Racers Rise of SH1FT3R

Geliştirici ekip, sunum tarafında biraz daha emek harcayabilirmiş

Fast & Furious: Spy Racers Rise of SH1FT3R oyununu 4K destekli bir televizyon aracılığı ile PlayStation 5 konsolumda deneyimledim. Yalnız, oyunun ne yazık ki yeni nesil versiyonu yoktu. Durum böyle olunca beklentim oldukça azalmıştı ama sonuç olarak oyun, oldukça net ve temiz görünen bir görsellik sundu. Genel anlamda çevre detayları, araba modelleri ve benzer şeyler çok yüksek kaliteli değil ama aynı zamanda oyuna bakmak da gözleri yormuyor. Ayrıca, öyle çok detaylı incelemediğiniz zaman görsellikten rahatsız da olmuyorsunuz. Yani, bence bu oyunun görselliği idare eder seviyedeydi; sadece boya efektleri biraz abartılı geldi.

Performans tarafında ise Fast & Furious: Spy Racers Rise of SH1FT3R, 60 FPS olarak çalışıyor. Bu performans, yeni nesil konsollara mı özel, yoksa eski nesil konsollarda da durum aynı mı, bilemiyorum ama PlayStation 4 tarafında eğer 30 FPS ise bence bu oyun, pek deneyimlenebilecek kadar iyi değil demektir. 60 FPS ise oldukça akıcı bir deneyim sunmayı başarıyor. Efektler, ekranda çok fazla arabanın yer alması ve benzer ögeler de performansı olumsuz bir şekilde etkilemiyor. Oyunun yükleme süreleri de idare eder seviyedeydi; sadece yeni nesil versiyonu olmadığı için DualSense üzerinde de bir destek yoktu ve oyun boş hissettirdi.

Sesler ve müzikler ise fena değildi. Daha doğrusu, oyunun sesleri başarısızdı ama müzikleri gayet güzeldi. Bu yüzden, bu iki kategori de benim gözünde kendilerini kısmen dengelemiş oldu. Tabii ki müzikler yerine araba seslerinin bir tık daha iyi olmasını tercih ederdim ama bütçesi düşük olan Fast & Furious: Spy Racers Rise of SH1FT3R gibi bir oyundan da daha fazlasını beklemek belki haksızlık olabilir. Ayrıca, oyundaki her araba modellerinin tamamen benzersiz olması, pistlerin de farklı yapılara sahip olması filan sesleri affetmemi kolaylaştırdı. Yani, belli yerlerde emek var ama ses, onlardan biri değil ne yazık ki.

Durumu özetlemek gerekirse, Fast & Furious: Spy Racers Rise of SH1FT3R oyununu sadece indirim dönemlerinde, Fast & Furious: Spy Racers isimli TV serisini izleyen, küçük yaşlı oyunculara önerebilirim. Eğer sıkı bir genel oyuncu veya yarış oyuncusuysanız, bu oyunun size sunacağı pek ilgi çekici bir şey bulunmuyor. Oyundan net bir şekilde zevk alabilmek ve evreni anlayabilmek için bahsi geçen TV serisini takip etmeniz gerekiyor. Ayrıca oyunun kolay ve günlük yapısı da TV serisinin olduğu gibi bu oyunun da çocuklara hitap ettiğini işaret ediyor. Genç veya daha ilerideki yaşlarda bir insansanız, piyasada ilginizi çekebilecek olan sayısız yarış oyunu var zaten.

Fast & Furious: Spy Racers Rise of SH1FT3R
Fast & Furious: Spy Racers Rise of SH1FT3R
Olumlu
Farklı yetenekler olduğu için zaman zaman stratejik bir oynanış bile sunulabiliyor.
Fast & Furious: Spy Racers isimli şovu sevenler için eğlenceli bir oyun.
Tüm arabaların ve pistlerin benzersiz yapılara sahip olması.
Olumsuz
Birkaç saatlik yarış deneyimi, 40 USD değerindeki bir oyun için çok az.
Oyundaki tek zorluk, en geriden başladıktan sonra rakipleri geçebilmek.
Genel anlamda içerik, pist ve araba sayısı oldukça yetersiz görünüyor.
6