Piyasada kaliteli Battle Royale oyunları da var, kalitesiz olanları da var. Mesela Fortnite: Battle Royale, deneyimli bir geliştirici ekip tarafından oluşturulmuş ve aktif olarak desteklenen çok başarılı bir oyun. Belki çok zorlasak PlayerUnknown’s Battlegrounds için bile aynı şeyi söyleyebiliriz. Tabii başarısız Battle Royale oyunları da var. Mesela daha yeni çıkmış olan The Culling 2 ve Steam üzerindeki sayısız erken erişim Battle Royale oyunu. Peki, Fear the Wolves bu oyunlar arasında nasıl bir yere sahip?
Fear the Wolves, oyuncularını hayal kırıklığına uğratıyor
Fear the Wolves, daha önce Survarium isimli video oyununu geliştirmiş olan ekip tarafından geliştiriliyor ve The Wolf Among Us, The Surge 2 ve The Technomancer gibi video oyunlarının dağıtımcılığını üstlenen Focus Home Interactive tarafından dağıtılıyor. Yani, oyunun arkasındaki ekip deneyimsiz değil. Bunu özellikle sizlere belirtmek istiyoruz çünkü oyuna girdiğiniz zaman bunu kesinlikle hissedemiyorsunuz.
Öncelikle söyleyelim, oynadığımız oyun şu an kapalı beta sürecinde. Yani oyunda bazı hatalar veya benzer şeyler görmek çok doğal olabilir. Fakat şunu da belirtmekte fayda var: Oyun, yaklaşık 1 hafta sonra Steam üzerinden erken erişim sürecine açılacak. Buna rağmen oynadığımız oyun, erken erişime hazırlanan bir kapalı beta gibi değil de, bir video oyununun prototipi gibi bir his veriyor. Yani evet, tahmin edebileceğiniz gibi bu kapalı beta sürecinden pek olumlu bir şey yazamayacağız. Peki, neden? Gelin, şimdi bu konunun detaylarına girelim.
Genel olarak söylemek gerekirse, oyun şu an berbat. Öncelikle, oyunu incelemek için bu yapıtı deneyimlememiz gerekiyor değil mi? İşte bunu yapamıyorsunuz. Oyunun sunucuları berbat bir halde olduğu için oyun bulamıyorsunuz, sunuculara bağlanamıyorsunuz, oyunun ortasında oyundan atılabiliyorsunuz. Yani oyun, sizin oyunda kalmamanız için elinden gelen her şeyi yapıyor. Eğer olur da, oyunda kalmayı başarabilirseniz, bu sefer de performans sorunları ortaya çıkıyor.
Fear the Wolves için neredeyse hiç optimizasyon yapılmamış. Güçlü bir bilgisayarda, temiz bir bilgisayarda, NVIDIA GeForce GTX 1060 ile bu oyunu denediğimiz halde performans olarak oyun, oynanabilir bir seviyede değildi. Yine de diyelim ki sizin bilgisayarınızda 2 adet NVIDIA GeForce GTX 1080 Ti var ve bu oyunu 60 FPS değerinde açabildiniz. Oyun, yine sizi rahatsız etmek için elinden geleni yapıyor. Bu rahatsızlığı, oyunu oynarken kullandığımız, bizim çok hoşumuza giden AOC AGON AG271QX monitörü bile engelleyemiyor ne yazık ki.
Ne yaptın sen böyle Vostok Games?
Dediğimiz gibi, eğer sunucu problemlerini atlatıp, oyuna girmeyi başarırsanız ve performans konusunda da problem yaşamazsanız; karşınıza mermi emen seviyede düşmanlar, garip fare kontrolleri ve bol gecikmeli, hatalı bir deneyim çıkıyor. Öncelikle, oyunda berbat bir gecikme olduğu için düşmanlarınıza mermi isabet ettirebilme şansınız çok düşük ama isabet ederse de, bayağı bir şarjör boşaltmanız gerekiyor. Çünkü insanlar, birkaç mermide değil, birkaç yüz mermide ölüyor.
Şunu rahatlıkla söyleyebiliriz ki, bu oyunun şu anki sürümü ile PlayerUnknown’s Battlegrounds oyununun ilk halleri yarışabilir seviyede. Yani, bu süreçte oyun size pek güzel bir deneyim sunmuyor ve dediğimiz gibi, oyun sadece 1 hafta sonra erken erişime açılacağı için, bu problemlerin hemen çözüleceğini de sanmıyoruz. Yani, oyun erken erişim için çıkışını gerçekleştirdiği zaman da kötü bir halde olacak ve bu hiç de olumlu bir durum değil.
Peki, her şey bu kadar kötü de bu oyunu diğer Battle Royale oyunlarından ayıran hiç mi bir şey yok? Bu sorunun cevabını verebilmek için size oyunda karşınıza çıkacak şeyleri anlatmamız gerek. Öncelikle, oyun herhangi bir Battle Royale oyunu gibi başlıyor. Uçan bir araçtan haritaya atlıyorsunuz; silah, bomba, mermi gibi şeyleri buluyorsunuz ve karşınıza çıkan her şeyi öldürüyorsunuz.
Buna karşılık, oyunun evreninin güzel olduğunu söyleyebilirim. Zaten hemen bir S.T.A.L.K.E.R. havası alıyorsunuz ve bu kesinlikle olumsuz bir şey olamaz. Oyunun içerisinde harita, anormallikler ile daralıyor. Fakat oyun içerisinde tek bir anormallik bulunmuyor. Mesela bazı anormallikler, yürürken veya dururken size hasar veriyor. Eğer tam gaz koşuyorsanız, harita dışında hasar görmüyorsunuz. Bazı anormallikler ise bir mayın gibi, sizi kendisine çekiyor ve ardından patlıyor. Bu tip şeyler, oyunun finalini de etkilemediği için güzel oluyor. Yani, bir oyuncu anormallik içerisinde sürekli koşarak oyunu kazanamaz. Çünkü oyunda, son hayatta kalan kişi kazanmıyor, helikopter ile haritadan kaçan kişi kazanıyor.
Fear the Wolves, isminin hakkını da veriyor
Eğer bu video oyunu için yayımlanmış olan bir videoyu izlediyseniz, oyunda kurtların olduğunu biliyorsunuzdur. Aslında oyunun videosunu izlemenize de gerek yok, ismine bakmanız yeterli. Bu kurtlar, Battle Royale türüne farklı bir yaklaşım katıyor. Bu kurtlar, sizin karşınıza herhangi bir zamanda çıkabiliyor ve onları öldürmeniz gerekiyor. Aksi taktirde başınız belaya girebilir. Çünkü oyundaki en iyi ekipmanlara sahip olsanız bile karşınıza çıkacak olan 3 tane kurt, sizi çok zorlayabilir. Belki kıl payı ölmezsiniz ama dediğimiz gibi, zorlayabilir.
Tabii oyunda benzersiz olan başka bir yön de var. Ölmüş ve oyunu izlemeye devam eden oyuncular, oyundaki havanın değişimi için oy verebliyor ve bu oyuna biraz da olsa interaktiflik katıyor. Tabii ki bir süre sonra bu durum sıkıcı olacaktır ama Vostok Games, bu durumu daha da ilerletebilir. Mesela ölmüş olan oyuncular haritaya kurt gönderebilir veya farklı şeyler yapabilir. Bu sistemi ilerletmek, geliştirici ekibin elinde.
Oyunun sonunda ise dediğimiz gibi, bir helikopter geliyor ve bu helikopter ile oyundan kaçan oyuncu, yeniyor. Tabii bu, tahmin ettiğiniz kadar kolay değil. Çünkü helikopterin attığı ipte tırmanan oyuncu, öncelikle diğer oyuncuların ekranına bir uyarı olarak geliyor. Oyun, birisinin kaçmaya çalıştığını belirtiyor. Ardından da o oyuncu, vurulabiliyor. Yani, ipe tırmanan oyuncu öldürülemez olmuyor. Bu yüzden oyunun son süreci de farklı bir aksiyon katıyor Battle Royale tipine.
Genel olarak Fear the Wolves, Battle Royale moduna birkaç özellik katsa da, oyun genel olarak başarısız. Çünkü oyunda birçok sorun ve bu sorunlar, oyunu oynanamaz hale getiriyor. Oyun, henüz kapalı beta sürecinde ama erken erişimde de bu durumun değişeceğini pek sanmıyoruz. Çünkü erken erişim de 1 hafta sonra başlıyor. Yani efendim, bu oyundan bir süre boyunca uzak durmanızı öneriyoruz. Bizler de bu inceleme yazımızı muhtemelen erken erişimin başlarında güncellemeyeceğiz. Belki, oyun tam çıkışını gerçekleştirdiği zaman sizlerin karşısına tam bir inceleme ile çıkarız.