Açık sözlü olmak gerekirse FIFA 19, incelenmesi hem zor hem de kolay bir video oyunu. Bir video oyunu her sene çıkıyorsa, serinin hayranları haliyle yenilik bekleyebilirler. Öte yandan bu video oyunu zaten başarılı bir yapıya ve satış rakamlarına sahipse, öyle kökten değişikliklere gitmesi, gereksiz yere risk alması anlamına gelecektir. FIFA 19 için de durum böyle. Şimdi inceleme yazısında oyundaki yenilikleri baz almaya kalkarsak olumsuz bir sonuçla karşılaşmamız kaçınılmaz olacak. Zaten başarılı bir futbol oyununun temellerini koruduğunu söylersek de sizlere anlatacak bir şeyimiz kalmayacak.

Meraklanmayın, derinlemesine bir inceleme yazısıyla karşı karşıyasınız. Ayrıca yıllarını bu seriye vermiş birisinin ellerinde olduğunuzu da hatırlatayım. Yalnız bu inceleme yazısında, işleri yeni FIFA oyunu için işi biraz zorlamaya karar verdim. Sürekli FIFA serisine aşina eleştirmenlerin, Pro Evolution Soccer serisini topa tutmalarının tersini yapacağım. Pro Evolution Soccer 2019 oyununu baz alarak, FIFA 19’un üzerine gideceğim. Böylece eşit şartlarda bir değerlendirme sunmuş olacağıma inanarak inceleme yazısına başlıyorum, sıkı durun.

FIFA 19 incelemesi

FIFA 19, oynanış anlamında yerinde mi sayıyor?

Yukarıda ifade etmeye çalıştığım denklemin en zor kısmı sanırım FIFA 19’un oynanış kısmından bahsedeceğim bu kısım olacak. Kısaca dikkatimi çeken değişiklikleri sıralayıp sonrasında karşılaştırma yapayım izninizle. FIFA 19 oyununda, oynanış anlamında başarılı ve sevilen bir yapı korunarak fazla yeniliklere gidilmediğini görüyoruz. Farklardan birisinin, oyunun hızının azaltılması olduğunu söyleyebilirim ama yıl içerisinde yayımlanacak pek çok güncellemeyle oyunun hızlarında değişikliklere gidilebilir.

Oyuncu animasyonları anlamında yine dolu dolu bir yapı var kaşımızda. Oyunun ön incelemesinde de bahsettiğim gibi futbolcuların atılan pasları yakalayışları ya da gelen topları karşılayışları konusunda EA Sports ekibi tarafından yapılan çalışmaları görebiliyoruz. Kullanımı soru işaretleri barındıran yeni şut sistemini de dileyen oyuncular kullanabilirler ama gerçekçilik hissini azalttığı için pek sevileceğini zannetmiyorum.

Öte yandan oynanış anlamında, kardeşi FIFA 18 ile eksikliğini hissedip FIFA 19 ile gelen ne var diye sorarsanız, yanıt vermem biraz zor olacaktır. Açıkçası FIFA 18 oynarken kullandığım taktiklerin tamamının işe yaradığını gördüm. Oynanışın genelinde, yavaşlaması haricinde sanki aynı oyunu oynuyormuş gibi hissedebilirsiniz. Şöyle bir kıyaslama yapayım. Tabii geriden gelenin daha çok yeniliğe gitmesi gerekiyor ama Pro Evolution Soccer 2019 oynadıktan sonra Pro Evolution Soccer 2018 oyunu bir daha açmak dahi istemedim. FIFA 19’da ise böyle bir farklılık hissedilmiyor.

Madem karşılaştıracağım dedim, karşılaştırayım. Çıkışından itibaren, neredeyse her gün Pro Evolution Soccer 2019 oynamak istedim ve genelde de oynadım. Oynanış bakımından kendi seviyesini geçerken, FIFA 18 oyununu da geçmişti benim gözümde. Çıkış tarihleri arasında 1 ay olduğu için EA Sports cephesinin elinin armut toplamayacağını düşünmüştüm ama galiba toplamış. Nasıl ki önceki senelerde FIFA serisini oynayan bir kişi, Pro Evolution Soccer serisinin oyununu eline aldığında tuhaf bir durumla karşılaşıyorsa, aynısının tersini yaşadım bu yıl.

FIFA 19 incelemesi

Boynuz kulağı yine mi geçiyor?

Atı alan Üsküdar’ı geçmiş deyimi misali, oynanış anlamında rakipten büyük bir hamle gelirken EA Sports cephesinin kendisini başarılı görüp yerinde sayması oyunun hayranlarını korkutmasın. FIFA 19 muhtemelen yine çok satacak, alışılan oynanışı sunarak hayranlarını sevindirecek, lisanslarını gözümüze sokacak. Bununla birlikte futbol oyunları anlamında önemli bir geçiş yılında da olabiliriz. Rakibini 1 ay oynayan bir kişinin, lisansları önemsemezse Pro Evolution Soccer 2019 oyunundaki keyfi FIFA 19 ile almasının zor olduğunu söyleyebilirim. Tabii ki alışkanlıklar kendisini göstereceği ve keyiflerin kişiden kişiye değişeceği için farklı yorumlar da gelebilir.

Dilerseniz karşılaştırmaya şimdilik ara vererek oynanışla ilgili bazı ayrıntıları aktarmaya devam edelim. Ayrıca yukarıdaki sözlerim de yanlış anlaşılmasın. Animasyonlar anlamında hala en iyi futbol oyunu serisi FIFA. Yumuşak ve göz doldurucu oyuncu animasyonları sayesinde gerçekçilik hissini fazlasıyla alıyoruz. Gerçekçi oynanış anlamında daha fazla yapının kurulduğunu görüyoruz. Mesela bir oyuncu, gerçek hayatta topa vurabileceği gibi düzgünce topa vurabilecek durumda değilse, saçma sapan şutlar çekebiliyor.

Yalnız oyundaki top fizikleri, oynanışa gelen yavaşlama ile biraz tuhaf bir hal almış gibi duruyor. Ön inceleme yazısında da belirttiğim gibi pas verirken sanki top çimlere yapışıyormuş ya da çamurlu bir zeminde maç yapıyormuş gibi bir izlenim edindim. Bu durum oyuncuların pas güçleriyle alakalı olabilir ama yanındaki adama pas atarken de o kadar zorlanılmaması gerekir diye düşünüyorum. Zaman içerisinde gelecek bir yamayla bu durum düzeltilebilir.

Oynanışla ilgili bir yorum değil ama dikkatimi çeken bir durumdan daha bahsetmek istiyorum. Oyunda topun çok fazla direkten döndüğüne şahit oldum. Özel bir durum değil ama ilgimi çekti açıkçası. Dilerseniz oynanış kısmını burada sonlandıralım. Özetle, başarılı ve yumuşak oynanış yapısını koruyan oynanış dinamikleri görmekle birlikte, daha yere basan ve gerçekçi bir oynanışın rakibi tarafından sunulduğunu söylemeliyim. Oynanış puanlarını Pro Evolution Soccer 2019 oyununu baz alarak vereceğimi şimdiden söyleyeyim. Farklı görüşleriniz olursa, lütfen yorumlara yazınız diyerek FIFA 19 oyununun en güçlü kısmına, oyun modlarına geçelim.

FIFA 19 incelemesi

Oyun içi menüler, bıraktığımız yerde duruyor

Oyunun menülerinde, bir önceki senenin oyununa göre görsel anlamda ufak tefek yenilikler var ama EA Spots bu konuda da fazla çalışmak istememiş sanki. Neyi, nerede bıraktıysak orada buluyoruz. Oyunun ana ekranı 4 temel bölüme ayrılı vaziyette. Henüz FIFA serisine giriş yapmayan veya geçen seneki oyunu almayan okurlarımızın olduğunu da varsayıp kısaca açıklayalım. Ana ekranımızda; Ana Sayfa, Oyna, Online ve Özelleştir seçenekleri bulunuyor. Ana Sayfa bölümü, bizi karşılayan kısım. En son ne oynadıysak, bir nevi kısa yollar halinde önümüze seriliyor.

Oyna seçeneği, çok genel bir isim kullanılmasıyla birlikte genel oyun modlarını barındırıyor. FIFA 19 ile geçirmemiz muhtemel olan yüzlerce saatin büyük kısmına talip olan oyun modları, bu bölümde güzelce sıralanmış halde bizleri bekliyor. Böyle söyleyince karmaşık bir yapıyla karşılaşılacağı da sanılmasın. Gayet basit bir yapıda hazırlanan, benzer menüde; Yolculuk, Ultimate Team, Kariyer, UEFA Şampiyonlar Ligi, Santra, Turnuvalar ve Beceri oyunları başlıkları kolaylıkla seçilebiliyor. Zaten seriye aşina olanlar, diğerlerine şöyle bir bakıp sevdikleri oyun modunu dalış yapacaklardır.

Yolculuk, Kariyer ve Ultimate Team isimli modları, büyük ihtimalle oyunu alanların ömründen belirli bir oran koparacakları için ayrıca ele alacağım. Bu kısımdaki UEFA Şampiyonlar Ligi bölümü, yeni lisans anlaşmasını bir miktar gözümüze sokmak amacıyla hazırlanmış gibi duruyor. Belirli bir noktadan itibaren UEFA Şampiyonlar Ligi müsabakalarına katılarak, kupayı dilediğiniz takımla almaya çalışabilirsiniz.

Santra modundaki yeniliklerden daha önce haberlerimizde de bahsetmiştik. Kuralların farklı yorumlandığı, ceza sahası dışından atılanın iki gol sayıldığı, gol atan takımın bir oyuncusunun çıkarıldığı ve daha pek çok farklı ayarla yapılan maçlar göreceğiz. Arkadaşlarla oynanan maçların keyfini arttırma yoluna gidilmesi güzel. Çok lazım mıydı derseniz, lazım değildi ama bir çabanın harcanmış olması, oyuncuların aldıkları eğlencenin düşünülmesi oyuna artı bir etki katıyor. Turnuvalar ve beceri oyunları bölümleriyse bilinen ve oyuncuların tercihlerine göre denenebilecek olan bölümler.

FIFA 19 incelemesi

Ultimate Team modunu FIFA serisinden çıkarsak ne kalır?

Oynanış süresi ve maddi getiri verileri baz alınırsa, yalnızca Ultimate Team modunun, pek çok büyük video oyununu geride bıraktığını söyleyebiliriz. Hatta FIFA serisini alanların önemli bir kısmının yalnızca Ultimate Team moduyla bir seneyi geçirdiği de biliniyor. Bu modun menüsü de oyunun ana menüsüyle benzer bir yapı izliyor. Ultimate Team modunda; FUT Merkezi, Tek Oyunculu, Online, Kadrolar, Transferler, Mağaza ve Kulübüm seçeneklerinin yan yana sıralandığını görüyoruz.

FUT Merkezi, yine ana menüdeki Ana Sayfa benzeri bir yapıda kurgulanmış durumda. Ulaşmak istediğimiz veya son oynadığımız bölümlere buradan hızlıca giriş yapabiliyoruz. Tek Oyunculu seçeneği ise benim en çok vakit geçirdiğim oyun modlarını içeriğinde barındırıyor. Fazla bir değişiklik göstermeyen Tek Oyunculu bölümünde; Squad Battles, Tek Oyunculu Sezon, Tek Oyunculu Draft, Kadro Kurma Görevleri ve Arkadaşının Kadrosuyla Oyna kısımları yer alıyor.

FIFA 18 ile seriye eklenen Squad Battles modunun, tam bir baş belası olduğunu söyleyebilirim. Geçtiğimiz seneki benzer yapısıyla yeniden karşımıza çıkıyor. Bu oyun modu ilk çıktığında puan toplayacağım diye resmen psikolojim bozulmuştu. Bilmeyen okurlarımız için kısaca anlatayım. Şimdiki yapısında 4 tane oyuncular tarafından kurulan Ultimate Team kadrosu onlarla maç yapabilmemiz için listede görünüyor. Bu liste 24 saatte bir yenileniyor. Zorluk derecesine ve alınan sonuçlara göre puanlar veriliyor. Alınan puanlar da Pazar gecesine kadar toplanıp, dünya genelindeki sıralamaya işlenerek hediyeler kazanılıyor.

Geçtiğimiz sene ilk başlarda bu liste 6 saatte bir yenileniyordu. Daha fazla maç yapayım, daha fazla puan toplayayım derken aşırı gerildiğimi hissettim ve Squad Battles oyun modunu oynamayı bıraktım. Verdiği hediyeler öyle basit olmayınca, oyuncuya ekstra bir hırs kattığı gerçeğini yadsıyamayız. Tek Oyunculu Sezon, sırayla yapılan maçlarda bir üst lige çıkma mücadelesini kapsıyor. Yine Tek Oyunculu Draft seçeneği de özel jetonlarla girilen yapısıyla devam ediyor.

FIFA 19 incelemesi

Ultimate Team gelişmeleri, çoklu oyuncu modlara saklanmış

Yukarı kısımda Ultimate Team içerisindeki Tekli Oyunculu seçeneğinden bahsettim. Seriyi takip edenlerin anlayacağı üzere pek bir yeniliğin getirildiğini göremediğimi söyleyebilirim. Fakat Ultimate Team Online seçeneğinde yeni bir mod eklendiği dikkatten kaçmıyor. Division Rivals ismindeki bu yeni oyun modundan bahsetmeden önce Ultimate Team içerisindeki Online bölün seçeneklerini sayayım. Online bölümünde; Division Rivals, FUT Champions, Online Draft ve Dostluk Sezonları isimli seçenekler bulunuyor.

Seriye yeni eklenen Division Rivals seçeneğine gelirsek, bu modun büyük ölçüde Tekli Oyunculu kısımdaki Squad Battles moduyla benzer bir yapıda olduğunu söyleyebilirim. Yapılan maçlardan alınan sonuçlar bir listeye işleniyor ve haftalık olarak alınan puanlara göre ödüller dağıtılıyor. Ayrıca toplanan puanların, FUT Champions modundaki haneye işlendiğini de söyleyeyim. FUT Champions demişken, bu çoklu oyunculu oyun modunun da geçtiğimiz senelerdeki benzer yapıda ilerlediğini belirteyim. Genellikle hafta sonları gerçekleşen FUT Champions mücadelelerinde de yine toplanılan puanlara göre kategorilere yerleşiyoruz ve hediyeler alıyoruz. Ultimate Team modunun genel yapısıyla korunduğunu söyleyebilirim.

Yalnız satın alınan oyuncu paketlerine, kartların çıkma olasılıkları eklenmiş bu seneki oyunda. Mikro ödemeler ve ganimet kutularıyla ilgili dünya genelinde yükselen seslerin etkisinin yavaş yavaş gösterildiğini görebiliyoruz. Artık oran olarak hangi derecedeki futbolcuların paketlerde bulunduğu belirtiliyor. Unutmadan bir ekleme yapayım. Bu oranın belirtilmesi, Ultimate Team kapsamında iyi bir takım kurmak isteyen oyuncuların öyle çok fazla işine yaramıyor. EA Sports yine en önemli gelir kapısını kapatmayın, oyuncuları ekstra para ödeyerek paket açmaya bir yerden sonra mecbur bırakmış durumda.

Tabii sabırlıyım, oynadıkça kazanabilirim diyorsanız da belirli bir süre sonunda orta halli bir takıma sahip olabilirsiniz. Öte yandan, bazı oyuncuların gözünden kaçabilir. Ekranın sağ üst kısmında gösterilen menüye kesinlikle bir göz atın. Özellikle geçmiş senelerde FIFA serisi oynadıysanız, bu kısımdan yüksek çaplı kiralık oyuncular ve maçlarda daha fazla para kazanmanızı sağlayacak itemler alabilirsiniz. Ayrıca FIFA 18 sahibiyseniz, FIFA 19 oyununun Ultimate Team moduna hediyelerle başlayacağınızım müjdesini de vereyim.

FIFA 19 incelemesi

Alex Hunter artık tek başına değil

Ultimate Team ile fazlasıyla haşır neşir olduktan sonra, FIFA serisinin en özel kısımlarından bir tanesi olan Yolculuk moduna gelelim dilerseniz. Öncelikle söylemeliyim ki bu oyun modu kesinlikle saygıyı hak ediyor. Özenli bir çalışmayla da bir kez daha karşımıza çıkıyor. Oyun çıkmadan uzun süre önce duyurulduğu gibi artık Yolculuk isimli bu hikaye temalı oyun modunda yalnızca Alex Hunter karakteriyle ilgilenmeyeceğiz. 3. sezonunu yaşayan Yolculuk modu, diğer sezonlarda kısa bölümler halinde sunduğu farklı karakterlere geçiş kısımlarını, bütüne yaymış vaziyette.

Yolculuk moduna girdiğimiz andan itibaren, geçtiğimiz senelere nazaran kalitesi arttırılan sinematiklerle birlikte 3 farklı karakterin macerasına adım atıyoruz. Bu karakterlerin; zaten hikayemizin başrolü olan Alex Hunter, onun üvey kız kardeşi Kim Hunter ve başlarda sevmediğimiz ama sonrasında sıkı dostumuz olan Danny Williams olduğunu söyleyelim. Alex Hunter, başarılı bir Birleşik Devletler macerasından geri dönüyor ve gözde Avrupa kulüplerinden teklif alıyor. Kim Hunter, ABD Milli Takımı için ter dökerken, Danny Williams ile de istediğimiz bir Premier League temsilcisinde kendimizi göstermeye çalışıyoruz.

Yolculuk modunun üç karaktere çıkarıldığını ilk duyduğumda, açıkçası gereksiz yere modun oynanış süresinin uzatılacağını düşünmüştüm. Fakat oyunun tam sürümünde gördüğüm kadarıyla bir hayli zenginleştirilerek üstüne gidilerek zengin bir hal karşımıza çıkartılıyor. Özellikle hikayenin 3 karakteri de kapsar biçimde ilerlemesinin, geçişlerin durumu oldukça keyifli hale getirdiğini rahatlıkla söyleyebilirim.

Bu oyun modunda karşımıza çıkan önemli yenikler fazla bulunmasa da karakter özelleştirme ekranının genişlediği görüyoruz. Karakterin görüntüsünün, dışarıda ve sahada giyeceklerinin düzenli bir biçimde ayarlanarak FIFA 19 oyununa aktarılmış durumda. Hemen başlangıç kısmında yapılan nostaljik maçın keyfinin de ayrı bir tat yaşattığını buradan ekleyeyim. Beklenenden daha keyifli ve uzun süre oyuncuları meşgul edecek bir Yolculuk moduyla karşı karşıya olduğumuzu söyleyip, biraz da Kariyer modlarına göz atalım.

FIFA 19 incelemesi

Kariyer planlarımızı, FIFA 19 ile gerçekleştirelim

FIFA 18 oyununda Yeni Malatyaspor ile başladığım Kariyer modunun ilk sezonunda şampiyonluk kazanmıştım. Hem de efsanevi zorluk seviyesinde bunu başarmıştım. Nasıl oldu derseniz, yukarıda bahsettiğim Ultimate Team bölümlerinden Squad Battles ile öyle zorlu maçlar yapmıştım ki elim fazlasıyla oyuna alışmıştı. Tabii biraz da şans yardım etmişti. Yoksa 70 puana ulaşamadan öyle kolay kolay ligimizde şampiyonluk kazanılmadığının farkındayım.

Dünya genelinin aksine, ülkemizde şahsım da dahil olmak üzere çok sevilen bir oyun modu olan Kariyer, geçen sene olduğu gibi bu sene de 2 bölümden oluşuyor. Bir tanesinden menajer, diğerinde genç bir futbolcu olarak ilerlemeye çalışıyoruz. Oyuncu kariyeri, Yolculuk modunun ilk oyuna eklendiği FIFA 17 oyununda iptal edilmişti. Sonrasında yeniden yer almasına karar verildi. Bir hikayeye bağlı kalmadan, deneyimini uzun yıllara yaymak isteyen oyuncular bu kısmı keyifle oynayabilirler. Öyle bariz bir değişiklik bulunmuyor.

Menajerlik kariyerinde farklılıklar var mı diye soracak olursanız, ne yazık ki yanıtım yine hayır olacak. Üşenmeden de yazayım. Oluşturduğumuz teknik direktörün isim ve uyruğunu yazdığımız kısımlar aynı, yine bu teknik direktörün yüz seçme kısmı aynı, menülerin sırası aynı, transfer görüşmelerinin şekli aynı ve aklınıza gelen diğer tüm özellikler ne yazık ki aynı. EA Sports cephesinin hakkını yemeyelim. Menülerdeki ve alt yazılardaki renkler ile görüşmeler sırasında arka planda duyduğumuz müzik değiştirilmiş. Bu yoğun çabalarından ötürü de geliştirici ekibi tebrik ediyoruz tabii.

Oynanışta söylediğimizi, aslında Kariyer modu için söyleyebiliriz. Geliştirici ekip, zaten yeterli olanın üstüne fazla gitmek istememiş. Tabii şahsen farklılıklar görmek isterdim. Mesela, sene sonlarında yeni sponsorlarla anlaşıp forma reklamı almak, formanın her sezon değişmesi, farklı markaların ürünleri kullanabilmek biraz renk katabilirdi. Dikkatimi çeken ve hoşuma giden bir detaydan da söz edeyim. Lig ve seçtiğiniz takım uluslararası müsabakalara katılıyorsa bu kulvarlarda oynayacağı maçların sırası gerçekte olduğu gibi hazırlanmış durumda. Örneğin; Galatasaray’ı seçtiğimde Türkiye Süper Ligi’ne gerçekte olduğu gibi başladım ve Şampiyonlar Ligi grubu da gerçekte olduğu gibiydi.

FIFA 19 incelemesi

Grafiklere ve seslere de yer ayıralım

Oyunun en önemli modlarından bahsettikten sonra grafiklerle devam etmek istiyorum. İnceleme yazısını biraz fazla uzattığım için özellikle ana menüdeki Online başlığı altındaki; Sezonlar, Pro Clups, Ortak Sezonalar ve Online Dostluk Maçı bölümlerini detaylarıyla anlatmayayım izin verirseniz. Oyunun genelinde olduğu gibi Online bölümünde de temeldeki bir sene önceki yapının korunduğunu kısaca ifade edebilirim. Çevrim içi olarak gerçekleşen maçlardan alınan puanlarla ilerlenebilen Sezonlar ve işin biraz daha profesyonel yönünü gösteren Pro Clups modu burada yer alıyor.

Oyunun grafiklerine geçmek istiyorum dedim ama öyle anlatılacak uzun uzadıya bir farklılık bu kısımda da olmayacak ne yazık ki. FIFA 19 ön inceleme yazısında ifade etmeye çalıştığım gibi uzaktan bakıldığında bir hayli yetersiz görünen grafikler, yakınlaştığında detaylarını gösteriyor. Deneyimi hem PC hem PlayStation 4 platformunda gerçekleştirdiği belirteyim. PC platformunda, grafik ayarlarını 1080p çözünürlüğü, 60 FPS hıza ve ultra ayarlara getirdiğimde bile maçları uzaktan oynadığımda beklediğim detayları göremedim. Tabii standart PlayStation 4 sürümünde biraz daha az detayların bulunduğunu da ekleyeyim.

Neticede grafik anlamında çok kötü olmasa da maç ekranında yetersiz bir görüntüyle karşılaşılıyor. Mevcut görüntüyü bir anda yakınlaştırsak çok korkunç görüntülerle karşılaşırım gibi geliyordu, yüzünde gözü kaşı olmayan futbolcularla mesela. Oyunun sesleri de yine değişmeyen, aynı kalan kısımlar. Müzik seçimleri ise vasatın üstüne ulaşıyor. Eğlenceli parçalar duyabiliyoruz. Özellikle menülerde gezinirken, can sıkıcı olmayan müziklerin bulunması önemli bir husus ama öyle akılda kalıcı, hayranlık verici bir parçaya da rastlamadığımı belirteyim.

FIFA 19 oyununun PC ve PlayStation 4 platformlarında denediğimi belirttim. Ayrıca bu platformlarla birlikte farklı ekran ve monitörler kullandığımı da belirtmeliyim. Televizyon deneyimlerinde Samsung marka 4K çözünürlükteki televizyonun performansı gayet başarılıydı. Aynı zamanda hem PC hem de PlayStation 4 cihazlarını bağladığım Philips 245C7QJSB model monitör de 1080p çözünürlükte ve 60 FPS görüntü hızında gayet iyi bir performans aldığımı belirtmeliyim. Performans demişken de hemen ekleyeyim. Oyunun grafiklerinde aşırı bir gelişme olmayınca, haliyle kusursuza yakın bir performansla karşılaşılıyor.

FIFA 19 incelemesi

FIFA 19 kesin alınır mı, yoksa bu sene alternatifi var mı?

Sözlerimi yavaş yavaş sonlandırırken artık son değerlendirmeleri yapayım. FIFA 19 genel anlamda iyi bir devam oyunu. İyi bir oyun ama biraz mirasyedi bir havayla karşımıza çıkıyor. Tabiri yerindeyse, yaşlanan babası FIFA 18’in tahtını oturan hazırlıksız bir prens gibi duruyor. Yenilikler içeriyor ama çok sınırlı seviyede kalıyor oyuna gelen yenilikler. Aldığı lisans üstünlüğünün üstüne gidiyor ama yalnızca oynanışı baz alırsak, Pro Evolution Soccer 2019 oyununun gerisinde kalıyor naçizane fikrime göre. Eğlence açısından açıkçası Pro Evolution Soccer 2019 oyununu oynamak çok daha iyi hissettiriyor.

Şimdi oyunun hayranları olur mu böyle şey diyebilir ama rakibinin çok daha oturaklı bir yapıda sunulduğunu söyleyebilirim. FIFA 19 oynanış olarak kötü mü, değil ama aynı. Oynanış anlamında bazı fiziksel sorunlar barındırıyor ama geçtiğimiz senelerde bu seriyi oynamaya alışanlar için değişimin olmaması bir sorun teşkil etmeyecektir. Özellikle UEFA Şampiyonlar Ligi lisansının da alınmasıyla, lisanslar anlamında çok güçlü bir boyuta geliyor. Ayrıca Yolculuk modu üzerindeki özenli çalışmaların da takdir edilmesi gerektiğini bir kez daha söylemek isterim.

Uzun lafın kısası, FIFA 18 oyununa gelecek bir güncellemeyle de FIFA 19 oyunu inşa edilecek gibi duruyor. Tabii kadroların değişmesi, yenilenmesi serinin hayranlarını tetikleyecektir. Ultimate Team, Yolculuk ve Kariyer gibi oyun modlarının gücüyle bir sene boyunca rahatlıkla oynanabilecek bir yapım var elimizde. Yalnızca bu sene çok daha güçlü bir rakibi var alternatif olabilecek.

Tabii kararı oyuncular verecekler nihayetinde. Atladığım kısımlar varsa veya sizlerin de yorumları bulunuyorsa, alt kısımdaki yorumlar kısmına yazabilirsiniz. Hayat ve futbol, paylaşınca daha güzel oluyor.

FIFA 19, güçlü olan Pro Evolution Soccer 2019 rakibine karşı yine de severlerini mutlu edebilecek bir kapasiteye sahip. Bu video oyunu, rakibine göre yenilik ve oynanış açısından sanki biraz geride ama durumu FIFA Ultimate Team, Yolculuk ve Kariyer gibi eğlenceli ve saran oyun modları kurtarıyor. UEFA Şampiyonlar Ligi ve diğer sahip olunan lisanslardan bahsetmemize gerek bile yok herhalde.
Olumlu
Yolculuk modu fazlasıyla kaliteli.
Ultimate Team, bağımlılık yapıyor.
Oyuncu animasyonları artmış.
UEFA Şampiyonlar Ligi lisansı.
Olumsuz
Oynanış en iyisi değil.
Yaşanan fiziksel problemler.
Oyunun mikro ödemelere bağlanması.
FIFA 18 ile çok benzer.
8

Etiketler:

,