FIFA serisiyle olan aşkımız artık 20 yılı geride bıraktı ve bizler bu oyunu oynamaktan usanmadık. Bunun en büyük nedeni futbola düşkünlüğün yanında, özellikle son on yılda geliştirilen oynanış mekanikleri ve bağımlılık yapan oyun modları olabilir. Yeni bir sezon ve yeni bir futbol oyunuyla; FIFA 20 ile EA Sports bizlere yine eğlenceli yüzlerce saat sunmayı vaat ediyor. Bakalım, oldukça kızışan futbol oyunlarındaki rekabette, FIFA tarafından nasıl hamleler göreceğiz. Eğer sizler de hazırsanız, sözü daha fazla uzatmadan, beraberce inceleme yazımıza başlayalım.
FIFA 20 ile oynanış mekanikleri yol kat ediyor
Her sene pek çok oyuncu, FIFA serisinin yeni oyununu eline aldığında, bu geçtiğimiz sene oynadığımız oyunun aynısı tanımlamasını yapar. Halbuki, 3 sene önceki FIFA oyununu açmayı denersek, aradaki farkın hiç de küçümsenecek boyutlarda olmadığını görürüz. FIFA 20 oyununda, bahsettiğim bu çaktırmadan yol kat etme sisteminin sürdürüldüğünü gördüm. Ufak ama önemli dokunuşlarla, zaten iyi olan oynanış mekaniklerinin bir kademe daha iyileştirildiğini söyleyebilirim.
En önemli değişikliğin top fiziğinde olduğunu söyleyerek başlayayım oynanıştaki farklılıklardan bahsetmeye. FIFA 20 oyunuyla birlikte artık, atılan paslarda topların halıda kayar gibi süzülmediğini, yere sekerek daha gerçekçi biçimde hareket ettiğini görüyoruz. Serinin bu yeni oyununda fazlaca fark edilmeyebilecek olan bu özellik, FIFA 19 oyununu yeniden oynandığında daha iyi anlaşılıyor. FIFA 19 oyununa dönüş yapıldığında, FIFA 20 ile aralarında hissedilebilir derecede farklılıkların olduğu da görülüyor. Bu farklılıklardan bir tanesi de oyuncuların çok daha sağlam ve kendine has özelliklerle karşımıza çıkması oluyor.
Serinin incelemesini gerçekleştirdiğim yeni oyunundaki oyuncuların topu alışları, saklayışları, teknik özelliklerine göre hareket edişleri, eskiye nazaran çok daha anlaşılır vaziyette. Bir diğer deyişle, her bir oyuncunun gücünü eskiye nazaran daha fazla algılayabiliyoruz. Yalnız bu durumun eFootball Pro Evolution Soccer 2020 oyununun hala gerisinde olduğunu belirtmek isterim. Yalnız FIFA 20, bahsettiğim bu rakibinden akıcılık anlamında daha iyi bir iş ortaya çıkarıyor. Bir oyuncuya verdiğimiz komutların en kısa sürede uygulandığını görüyoruz.
Böylelikle oyuna daha fazla hâkim olunurken, daha rahat tehlikeli pozisyonlara girilebiliyor. Öte yandan kaleciler, geçtiğimiz yıla göre daha başarılı gibi göründüler gözüme. FIFA 20 oyununda, tehlikeli alana girmek kolay ama gol atmak biraz zor olmuş sanki. Tam emin olamıyorum çünkü futbol oyunlarına sıklıkla gelen güncellemelerle birlikte, oynanışta değişikliklere gidilebiliyor. Ayrıca pasları atarken topu yükseltebilme ve yeni serbest vuruş sistemlerinin bu yapıma eklendiğini de yeri gelmişken söyleyeyim. Hazırlayacağımız rehber yazılarında, oynanışla ilgili detayları bulacağınızı söyleyerek devam edeyim.
Santra modundaki çeşitlilik arttırılıyor
Geçtiğimiz yıl çıkan FIFA 19 oyununda santra moduna eklenen Özel Kurallar bölümüyle; gol atan takımın oyuncu eksilttiği, uzaktan atılan gollerin çift puan yazıldığı, belirli sayıda golü ilk atan takımın maçı kazandığı, birbirinden farklı yeni maç türleri bulunuyordu. FIFA 20 oyununda bu özellikten vazgeçilmediği gibi bazı değişikliklere gidildiğini gördüm. Geçtiğimiz yıl eklenen yeni maç türleri korunduğu gibi FIFA 20 oyununda bunlara iki tane daha ek yapılmış durumda. Serinin bu yeni oyununda Gizemli Top ve Sahanın Kralı isimli iki yeni özel kurallar bölümü bulunuyor.
Bunlardan Gizemli Top, gayet eğlenceli bir oynanış sunuyor. Arkasından iz bırakarak giden topumuza bir haller oluyor ve topu elinde tutan oyuncular özel yetenekler kazanıyorlar. Bu yetenekler ekranın sağ üst köşesinde şut, pas, dripling, hız ve her şey olarak belirtiliyor. Yazan yeteneğe göre oyuncular süper güce dönüşüyorlar ve o sırada gol atılırsa, yazan çarpan sayısı kadar gol yazılıyor. Sahanın Kralı başlığındaysa, sahanın rastgele yerlerinde kareler beliriyor.
Takımlar bu karelerin içerisinde topa hakim olduklarında alt kısımda bir ibre doluyor. Sıfırdan üçe kadar dolan değer, kareden çıkınca yavaş yavaş azalıyor. Sayacın durumuna göre atılan golün katsayısında değişim oluyor. Sayacınız üçteyse, attığınız gol üç sayılıyor, birdeyse bir gol olarak değer kazanıyor. Yeni eklenen bu özel kurallı maçlar dışında, geçtiğimiz seneden hatırladığımız maç şekillerini yeniden görüyoruz. Konuya uzak olan okurlarımız için bunların; Kuralsız, Kafa Vuruşları ve Voleler, Mücadele, Uzak Mesafe ve İlk Ulaşan şeklinde adlandırıldıklarını söyleyeyim.
Kuralsız, adından da anlaşılacağı üzere kuralların olmadığı maçları işaret ederken; Kafa Vuruşları ve Voleler seçeneği, topun yere değmeden gole çevrilmesini hedefliyor. Mücadele seçeneğinde, gol atan takımdan rastgele bir kişi eksiltilirken; Uzak Mesafe seçeneğinde, ceza sahası dışından atılan goller 2 gol sayılıyor. İlk ulaşan seçeneğiyse, altın gol benzeri ilk gol atan takımın kazandığı ya da 5 gole kadar belirlenen rakam kadar gol atan ilk takımın maçın galibi olduğu maç şekli anlamına geliyor.
Özel Kurallar seçeneği, diğer oyun modlarına yayılıyor
Üst kısmın büyük bir bölümünde Özel Kurallar seçeneklerinden bahsettim. Tabii ki Santra modu bu seçeneklerle sınırlı kalmıyor. Santra modunun içerisinde Klasik Maç ve Özel Kurallar dışında; Volta Futbolu, Uefa Champions League, UCL Finali, İç Saha – Deplasman ve Serinin Galibi isimli seçenekleri de yer alıyor. Bunlardan Volta Futbolu, birazdan detaylarıyla anlatacağım sokak ya da salon futbolu diye tabir edilebilen dar alanda oynanan müsabakalar olarak karşımıza çıkıyor.
UEFA Champions League seçeneği, Santra modunun içerisinden tercih edildiğinde, Şampiyonlar Ligi seromonisi ve temasına sahip maçları gerçekleştirebiliyoruz. Tabii istediğimiz takımı ve rakibi seçme şansımız bulunuyor. Bir diğer seçenekte de Şampiyonlar Ligi finalini, yine dilediğimiz takımlarla oynayabiliyoruz. Bunun en güzel tarafıysa 2020 finalinin, Atatürk Olimpiyat Stadyumunda yapılacak olması. İnternet sitemizde daha önce sizlerle paylaştığımız içeriklerden de bileceğiniz üzere bu oyundaki stadyumlar arasında Atatürk Olimpiyat Stadyumu da yer alıyor.
İç Saha – Deplasman seçeneğiyle, kupalarda görünen iki maçlı bir işleyişe geçiliyor. Dilediğiniz takımı ve bir rakip takımı seçerek, bir kendi evimizde bir de deplasmanda maç yaparak, iki maçın sonucuna göre kazanım sağlanıyor. Santra modundaki son seçenek olan Serinin Galibi ise bir rakiple ya da arkadaşınızla 3 ya da 5 maçı kazananın, mini turnuvayı kazandığı bir seriyi oynayabiliyorsunuz. FIFA 20 oyununda pek çok bağımlılık yapan oyun modunun bulunmasına karşın Santra modunun da oldukça güçlü geldiğini görüyoruz.
Bir de unutmadan Özel Kurallar seçeneğindeki seçeneklerle, FIFA Ultimate Team modunda da karşılaşacağımızı söyleyeyim. Bir hayli farklılaşan FIFA Ultimate Team modunun içerisinde, kuracağınız takımı kullanarak, bu farklı kurallara sahip olan maçları oynayıp puan kazanma seçenekleri yer alıyor. Dilerseniz, bu oyun modundan bahsetmeye başlamışken anlatmayı sürdürelim ve FIFA 20 oyununun FIFA Ultimate Team modunda karşımıza çıkan yenilikleri anlatmaya başlayalım.
FIFA Ultimate Team, artık sezonluk geçişlere sahip
İncelemesini kaleme aldığım bu futbol oyunu serisinin pek çok kişi tarafından sevilen ve EA tarafına en çok gelir getiren modu FIFA Ultimate Team modudur desem, muhtemelen kimse itiraz etmez. Güçsüz bir takımdan oyuncuları başlatan ve zamanla ilerleme gerektiren bu oyun modunun FIFA 20 oyunuyla daha da sürükleyici hale getirilmeye çalışıldığını gördüm. Daha diyorum çünkü FIFA Ultimate Team modu, zaten bağımlılık yapan bir seviyedeydi. Söyle söyleyeyim, yıl içerisinde FIFA 19 ve daha eski oyunları oynamayı bırakmamın sebebi, FIFA Ultimate Team içerisindeki bu bağımlılık yapıcı yapı olmuştur.
Oynadıkça puan kazandıran, puan kazandıkça ödüllerin miktarı artan bu oyun moduna, tüm saydıklarım yetmiyormuş gibi bir de sezon ilerlemesi eklenmiş durumda. Belirli bir süre içerisinde gerçekleşen sezonlar boyunca, oyun bizden tecrübe puanları toplamamızı istiyor. Evet, yanlış duymadınız, bir futbol oyununda tecrübe puanı toplamak zorundayız ve topladığımız puanlar, hanemize eklenerek artıyor. Sezon ilerlemesinde, önceden hazırlanan çizelgedeki hediyeleri kazanıyoruz. Bu hediyeler başlarda kiralık oyuncular ve çeşitli eşyalar olarak başlıyor ve giderek özellikleri artıyor.
İlk sezonun 40 küsur gün sonra biteceği görülüyor fakat bundan sonraki sezonların ne kadar süreceğini henüz bilemiyoruz. Geri sayım şeklinde azalan sezon süreleri bitene kadar belirttiğim gibi XP toplamamız gerekiyor. Peki, bu yetenek puanları bir futbol oyununda nasıl toplarım diye soruyorsanız hemen yanıtını vermeye başlayayım. Oyunda bir görevler listesi bulunuyor. Geçtiğimiz yıllarda bulunanlara benzer olan bu görev listesinde, neler yaparsak XP kazanabileceğimiz, listeler halinde gösteriliyor.
Eğer örnek vermemi isterseniz sizleri hiç bekletmeyeyim. Kazanılacak yetenek puanları, günlük, haftalık gibi kategorilerde görülebiliyor. Mesela oyunu ilk açtığımda günlük görevler kısmında iki maç yaptığımızda 180 deneyim puanı kazanacağımız yazılıydı. Benzer şekilde farklı bir kategoride 10 oyuncu satın aldığımızda 375 deneyim puanı kazanılacağı belirtiliyor. Bu puanlar, gerçekleştirdiklerimizin zorluğuna göre dereceleniyor. Örneğin, Squad Battles seçeneğinde 10 maçta gol attığımızda 500 deneyim puanı kazanabiliyoruz.
Santra modundaki farklı maçları, FUT modunda görüyoruz
Üst kısımlarda, FIFA 20 oyunundaki santra modundaki farklı kurallarla oynanan maçlardan bahsetmiştim. Serinin bu yeni oyunuyla birlikte bu maçların FIFA Ultimate Team moduna geldiğini görüyoruz. Bundan böyle kuracağınız takımlarla, tekli ya da çok oyunculu olarak bu ilginç müsabakalara çıkabileceksiniz. Tabii bu maçların her birisinin bir göreve dolayısıyla deneyim puanı kazanımına bağlandığını söylemeden geçmeyeyim.
Şahsımı memnun eden bir başka gelişmeden bahsedeyim. FIFA Ultimate Team modundaki takım düzenleme ekranında bazı hamleler yapılmış ve işler kolaylaştırılmış. Artık değiştirmek istediğimiz oyuncuyu seçtiğimizde bize doğrudan mağazadan aramak ve kulüp içinden bulma seçenekleri çıkıyor. Seçimimizi yaptığımız anda, o futbolcunun oynadığı bölgedeki alternatif isimler doğrudan karşımıza çıkıyor ve kolaylıkla oyuncuyu değiştirebiliyoruz.
Ayrıca, FIFA 20 oyunuyla birlikte, FIFA Ultimate Team modunda bazı yeniliklerin yapıldığını söylemek isterim. Bu yeniliklerin en belirgini, menü sisteminde göze çarpıyor. Üst kısımda değindiğim gibi oyuncu değiştirirken kısa yılların çıkması gibi bir de oyuncuya uygulanacaklar için dairesel bir kolay erişim menüsü ortaya çıkıyor. Buradan, oyuncuyu hızlı satma, kulübe geri gönderme, malzeme uygulama gibi seçeneklere kolaylıkla erişebiliyoruz. Malzeme uygulama demişken, FIFA 20 oyunuyla birlikte, FIFA Ultimate Team moduna bazı yeni malzemelerin eklendiğini söylemeden geçmeyeyim.
Bu malzemeler arasında, stadın tema rengi, ortada dalgalandırılan dairesel bayrağın tasarımı, tribünlerde yapılacak koreografiler gibi yeni değerleri takımımıza ekleme imkânımız bulunuyor. Öte yandan oldukça hantal ilerleye takım düzenleme ekranı da farklılaşmış durumda. Bu alana kısa yollar eklenmiş. Artık taktiğimiz 4-4-2 veya 4-3-3 gibi rakamsal gözükmüyor. 1’den 30’a kadar dizilimler mevcut. Bunlar saha şemasının sol alt kısmında yazılı vaziyette. Diğer komutlarıysa sıralı bir biçimde oluşturmamız artık daha kolay.
FIFA Ultimate Team, fazlalıklarını atarak yoluna devam ediyor
Üst kısımlarda FIFA Ultimate Team içerisinde yer alan bazı yeniliklerden bahsettim. Bu oyun modunun genel yapısına bakıldığında çok büyük bir farklılığın görünmediğini belirtebilirim. Merak edenler ve bu oyun modunu daha önce oynamayanlara, bu oyun modunun içeriklerinden biraz bahsetsem iyi olacak. FIFA 20 oyunundaki FIFA Ultimate Team modunun ana menüsünde; FUT Merkezi, Oyna, Online, Kadrolar, Transferler, Mağaza ve Kulübüm seçenekleri yer alıyor. Buradaki FUT merkezi kısım, haberlere, yeniliklere kısa yoldan ulaşılan kısım oluyor.
Oyna kısmının, tekli oyunculu bölümlerin yer aldığı kısım olduğunu söyleyeyim. İçerisinde Squad Battles, Dostluk Maçları ve Tek Oyunculu Draft seçenekleri var. Daha önceki yıllarda çıkan FIFA oyunlarında yer alan sezonlar gibi tekli oyunculu seçeneklerin FIFA 20 oyunuyla birlikte silindiğini belirteyim. Bunun sebebi muhtemelen Squad Battles modunun çıkışı ve bu seçeneğin oldukça güçlü hediyeler vermesi olabilir. Squad Battles demişken, geçtiğimiz yıla benzer biçimde karşımıza çıkan bu kısımda sabit maçların 2’ye çıkarıldığını söyleyeyim. Burada, zorluk ayarı yaparak bir hafta boyunca puan topluyor ve üst sıralarda bitirerek daha büyük ödülleri kovalıyoruz.
Dostluk maçları kısmıysa, üst kısımda saydığım gibi farklı kurallarla tekli ya da çevrim içi maçların yapıldığı oyun alanı oluyor. İşin mücadeleci kısmını, FIFA Ultimate Team ana menüsündeki Online yazan kısımda meydana çıkmakta. Burada Rivals ve FUT Champions modlarıyla çevrim içi olarak diğer oyuncularla boy ölçüşürken, önemli ödüller kazanabiliyoruz. Sürükleyicilik açısından oldukça etkileyici oyun modlarının sunulduğunu belirtmek isterim.
Geri kalan kısımda transferleri yöneterek takımımıza yeni değerler katabiliyoruz. Bu arada mobil cihazlarınıza FIFA Companion uygulamasını kurarak transferleri, gittiğiniz her yerde gerçekleştirebilirsiniz. Zamanı dolan satılık ögeleri satmak ve uygun fiyatlar yakalamak için bu uygulamanın oldukça işe yaradığını söyleyebilirim. FIFA Ultimate Team hakkında uzunca konuştuktan sonra dilerseniz diğer oyun modlarıyla inceleme yazısını sürdüreyim.
FIFA 20 ile gelen en büyük yenilik: Volta Futbolu
Açıkçası, FIFA 20 oyununda Yolculuk modunun bulunmayacağını, yerine Volta adı verilen sokak futbolu temalı oyun modunun yer alacağını duyduğumda pek önemsememiştim. Uzun süredir ortalarda görünmeyen FIFA Street oyununa benzeyen, içerisine girip ana oyunun oynanış mekaniklerinde kısa maçlar yapılacak gereksiz bir ekleme olacağını düşünmüştüm bu oyun modunun. Fena halde yanıldığımı itiraf ediyorum. Volta modu, beklediğimden çok daha fazla derinliğe sahip içerikle çıktı karşıma.
Yolculuk modunun yerine boşuna gelmediğini, Volta modunda yer alan hikaye bölümlerinden anlaşılıyor. Sinematik sahnelerle süslenen Volta, üç farklı oyun seçeneğiyle; Hikaye, Volta Ligi ve Volta Turu ile geldi. Hikaye kısımlar gayet detaylı, üzerinde çalışılmış ve eğlenceli bir yapıyı oluşturuyor. Dünya şampiyonasına katılmaya çalışan bir sokak futbolu ekibiyle, dünya çapındaki turnuvalarda boy göstermeye çalışıyoruz. Geçtiğimiz 3 sene boyunca yer alan Yolculuk modundaki gibi oluşturduğumuz karakterin yaptıklarıyla puanlar topluyor ve bu karakteri geliştirmeye çalışıyoruz.
Yalnızca karakter değil, tüm takımın kontrolü bize sunuluyor bu oyun modunda. Bu arada, Volta ile indiğimiz sokaklarda futbolcularımız, yeşil sahalardaki gibi oynamıyorlar. Sokak futbolunda ne varsa onu görüyoruz. Karakterlerin özel hareketler yapması, sahanın şekline göre oyun kurmaları, tamamen ana oyun mekaniklerinden farklı bir biçimde tasarlanmış durumda. Şut tuşuna bastığımızda, oyuncular dönüp kaleye doğru vurmuyorlar mesela. Nereye bakıyorsak ya da yön tuşuyla o sırada nereyi gösteriyorsak şut o tarafa doğru gidiyor.
Bu arada, kalelerin küçük olmasından ötürü şutların gol olma oranları da yine ana oynanış mekaniklerine göre farklılık göstermekte. Atılan şutlar, kaleyi bulursa ve bariz bir engelle karşılaşmazsa kalelerden içeri geçiyorlar. Kale yerine kaleler dediğimiz farkındayım. Volta modunda, tek bir müsabaka türü bulunmuyor. Kaleci bulunmayan, ülkemizde minyatür kale diye tabir edilen, topun dışarıya çıkmadığı sahalarda, ya da biraz daha halı saha boyutu diye tabir edebileceğimiz, kalecilerin bulunduğu alanlarda maçlar yapılıyor.
Bizim takıma diklenen, Volta’sını alır
Üst kısımda, Volta modunun hikaye bölümünde bir takımımızın olduğunu belirtmiştim. İşte bu takımı benimsemek için ne gerekiyorsa, EA Sports tarafı bize sunuyor. Özelleştirme seçeneklerini gördüğümde şaşırmadım desem yalan olur. Karakter özelleştirme kısmı; bilgi, atletik, kafa, ekipmanlar, dövmeler ve animasyonlar olarak 7 seçeneğe ayrılıyor. Bilgi kısmında oyuncumuzun adını ve kısaltmasını yazıyoruz. Atletik kısmında boyunu ve kilosunu ayarlayarak oyuncunun özelliklerini ayarlayabiliyoruz. Ayrıca atletik kısmında, oyuncunun pozisyonu, kullandığı ayağı ve cinsiyeti belirlenebiliyor.
Kafa kısmında, karakterimizin yüzüyle ilgili pek çok detayı değiştirebiliyoruz. Ekipmanlar kısmıysa ayrı bir derya adeta. Buradan karakterimizin; iç üst, iç alt, dış üst, dış alt giyimleriyle birlikte saç ve kafa aksesuarlarını, çoraplarını ve ayakkabısını özelleştirme imkânımız bulunuyor. Biraz kaba olacak ama neredeyse karakterimizin külotuna kadar seçim yapabildiğimizi söyleyebilirim. Dövmeler kısmındaysa; sol kol, sağ kol, baş, sol bacak ve sağ bacak seçeneklerinden dilediğimiz bölgelere karakterimiz için dövme yaptırabiliyoruz.
Animasyonlar bölümünde; gol sevinçleri, duran top tarzını ve kuşu tarzını ayarlayabilme imkanına sahip oluyoruz. Unutmadan bu özelleştirme seçeneklerini takımımızdaki tüm oyuncular için uygulayabildiğimizi söylemeden geçmeyeyim. Geniş özelleştirme havuzunda, dilediğimiz şekilde hareke etme imkanına sahibiz FIFA 20 oyununun Volta modunda. Karakterimizin dış görünüşüyle ilgili bir Volta Mağazası’nın da oyunda yer aldığını belirteyim. Ayrıca, oyunlardaki kazanımlarımız Yolculuk moduna oldukça benzeyen yöntemlerle karakterimizin teknik açıdan gelişmesini sağlıyor.
Yolculuk modundaki özel yetenek eklemeleriyse, Beceri Ağacı diye ayrılan bölüme konmuş vaziyette. Burası için bir nevi yetenek ağacı tanımlamasını yapabilirim zaten ismi de yaklaşık öyle hazırlanmış. Beceri puanlarımızla, oyuncumuza etki edecek özel hareketleri buradan ekleyebiliyoruz. Tüm bunlarla birlikte çevrim içi ve mücadeleci oyunu sevenler için Volta Ligi, oyunu dünyanın farklı mekanlarında oynayıp puanlarını arttırmak isteyenler içinse Volta turu isimli oynanış bölümlerinin varlığını sizlerle paylaşayım. Belirttiğim gibi Volta modunun; kalitesi, çeşitliliği ve sunduğu eğlence, ön yargılarım yüzünden utanmama sebep oldu.
FIFA 20 oyununun Kariyer modunda, etrafımızdakilerle daha fazla konuşuyoruz
Bağımlılık yapan oyun modlarından sonra biraz da eski toprakların bağımlısı olduğu bir oyun modundan bahsetmek istiyorum. FIFA 20 oyunundaki Kariyer modu öyle güçlü bir değişimle karşımıza çıkmıyor. Geçtiğimiz senelerdeki gibi menajer ya da bir oyuncu olarak kariyerimize başlangıç yapıyoruz. Oyuncu olarak, tek bir futbolcunun gelişmesini sağladığımız bölümlerde ilerliyoruz. Yolculuk modunu özleyenlerin bu kısımda takılmalarını önerebilirim.
Şahsımın en sevdiği oyun molarından bir tanesi olan menajerlik kariyeriyse, pek çoğumuzun bildiği üzere bir takımın başına geçerek o takımı başarıya koşturmak üzerine kurulmuş durumda. Dilediğimiz takımın başına geçme özgürlüğümüz bulunuyor fakat güçsüz takımlarla bu oyun modunun daha eğlenceli hale geldiğini düşünüyorum. Güçsüz bir takım seçerek, yönettiğimiz takımın üst sıralara tırmanmasını isteyebilir ya da başarılar kazanarak daha güçlü takımların bize tekliflerle gelmesini bekleyebiliriz. Belirttiğim gibi düşük seviyeden başlamak daha gerçekçi bir oynanış sağlıyor.
Kariyer modunda hiç mi değişiklik yok diyenler için birkaç madde sıralayabileceğimi söyleyeyim. Öncelikle bu oyun modunda diyalog sisteminde bir artış görünüyor. Örneğin, menajerlik kariyerine başladınız diyelim. Oyuncularla olan iletişiminiz artık çok daha fazla olacak. Bazı oyuncular gelip dertleşiyor ya da öneri ve isteklerini sunuyorlar. Bu diyaloglarda verilen yanıtlar, sizinle konuşan oyuncunun bazı kriterlerini etkiliyor. Genel anlamda FIFA 20 oyununun Kariyer modundaki diyalog sisteminin, bir rol yapma oyunu kadar olmasa da arttırıldığını söylemek isterim.
Öte yandan, menajer olursanız bazı özelleştirme seçenekleriyle karşılaşacağınızı belirteyim. Volta modundaki karar çeşitlilikte olmamasına rağmen menajerleri farklı giyim tarzlarıyla donatabiliyorsunuz. Bazı seçimleriniz, takımınızın amblemini de menajerin giyimine taşıyor. Örneğin, takımın ambleminin yer aldığı siyah bir takım elbise giyebiliyorsunuz. Tabii eşofman, spor giysiler ya da farklı giysilerle birlikte ayakkabı seçimi yapmak gibi detaylar da yer alıyor. Toparlamak gerekirse, FIFA 20 oyununun Kariyer modunda, özünde büyük değişiklikler bulunmayan fakat geçtiğimiz seneyle aynı olmayan bir yapı gördüğümü söylemek isterim.
Grafikler güzel ama ne değişmiş, anlaşılmıyor
FIFA 20 oyununun grafiklerinden bahsedeceğim ama tam manasıyla ne diyeceğimi bilemiyorum. İnceleme için deneyimlediğim standart PlayStation 4 cihazındaki görüntü, FIFA 19 ile aynı gibiydi. Rahatsız etmeyen fakat büyük bir yol kat etmeyen bildiğimiz FIFA oyunlarının grafiklerini gördüm. Yalnız unutmadan söyleyeyim, takımların forma seçme ekranlarındaki oyuncuların, sisin arkasında kalmış gibi görünmelerine açıkçası bir anlam veremedim. Neden net bir biçimde, detayların burada gösterilmediğini de çözemedim.
Yine, geçtiğimiz yıllardaki gibi yakın çekimlerde oldukça detaylı, uzaktansa biraz buğulanmış gibi görünen oyuncular var sahada. Oyunun seslerinde de anlaşılır bir farklılığın olduğunu söyleyemeyeceğim. Kaliteli olan yine kaliteli olarak devam ediyor. Bu arada Volta modundaki seslendirmelerin oldukça başarılı olduğunu sözlerime ekleyeyim. Oyunun orijinal seslendirme kadrosu gayet iyi bir iş çıkartmış. Bu arada FIFA 20 oyununun da serinin son oyunları gibi Türkçe dil desteğine sahip olduğunu hatırlatayım.
Oyunun performansıyla ilgili kötü bir yorum yapamam. Gayet akıcı ve sıkıntı oluşturmayan bir oyun performansı var FIFA 20 oyununda. Yalnız, çıkış döneminde olmasından dolayı olduğunu tahmin ettiğim bazı aksaklıklara rastladığımı söylemek isterim. Mesela, oyunun çıkış gününde Santra moduna giriş yapılamıyordu. Önceki günlerdeyse, tüm takımların kadrolarının son hallerinde olmadıklarını gördüm. Ufak tefek teknik aksaklıkların, kısa sürede yayımlanacak olan güncellemelerle çözümleneceğini düşünüyorum.
Bu arada, FIFA Ultimate Team modundaki sezon ilerlemesi için kazanılması gereken deneyim puanlarının çok zorlama olduklarını söyleyeyim. Ödül kazanacağım diye onlarca saatinizi bu oyun modunun içerisine gömebilirsiniz. Tabii mikro ödemelerle bu zorluklara katlanmak zorunda kalmazsınız ki işin eleştireceğim noktası burada ortaya çıkıyor. Biraz fazla zorlamalarla sezon ilerlemesi yapılıyor ve oynanan her müsabaka kazanım getirmiyor. Bu ufak notu düştükten sonra dilerseniz artık FIFA 20 için söyleyeceğim son sözlere geçiş yapayım.
FIFA 20, eğlence olarak en iyisi ama oyun mekanikleri olarak geride kalıyor
Şöyle bir baktıktan sonra FIFA 20 oyunu için eğlenceli ama çok aşırı gerçekçi olmayan bir futbol oyunu tanımlamasını yapmak istiyorum. Oynanış anlamında, özellikle top fiziğinde gayet olumlu gelişmeler gördüğümden, inceleme yazısının içerisinde bahsettim. Bu gelişmelere rağmen gerçekçilik anlamında FIFA 20 oyununun oynanış mekanikleri, eFootball Pro Evolution Soccer 2020 oyununun gerisinde kalıyor. FIFA 20 için çok daha arcade görünen bir yapım tanımlaması yapabilirim. Gerçekçilikten tamamen vazgeçilmese de incelemekte olduğum oyun rakibi karşısında geride kalıyor.
Öte yandan oyun modlarını karşılaştırdığımda FIFA 20 oyununun, eFootball Pro Evolution Soccer 2020 oyunundan birkaç gömlek üstün olduğunu söylemek istiyorum. Yılların verdiği tecrübeyle FIFA serisinin oyun modları en eğlenceli olanları bırakılarak yoluna devam edilmiş durumda. FIFA Ultimate Team modu zaten ayrı bir oyun gibi. Sıradan maçlara gelen eğlenceli kurallar ve bu ilginç deneyimin FIFA Ultimate Team içerisinde deneyimlenebilmesini de beğendiğimi söyleyeyim.
Bu arada FIFA Ultimate Team modundaki sezon ilerleyişi sisteminin tam manasıyla oturtulmadığını söylemek gerekiyor. Deneyim puanı kazanmak biraz zorlayıcı ve zaman gerektiriyor. Tüm bunlara karşın oyuncuları ekran başına bağlayacak pek çok unsurun sezon ilerleyişiyle sağlanacağını tahmin edebiliyorum. Yine, inceleme yazısının içerisinde değindiğim Volta Futbolu, beklediğimin çok ötesinde detaylarla gelmiş. Yeşil sahalarda top koşturmaktan sıkılanlar için eğlenceli ve tadımlık olmayan geniş çaplı bir deneyim, Volta modunda yaşanabilir.
Pek çok kişiye göre FIFA 20 oyunuyla birlikte seriye devrimsel yenilikler getirilmemiş olabilir. Geçtiğimiz sene gördüğümüz grafiklerin aynılarını yeniden görmek, benzer oynanış mekanikleriyle mücadele etmek yadırganabilir ama oyunun eğlence anlamında seriyi ileri taşıdığı gerçeğinin yadsınamayacağını düşünüyorum. Uzun lafın kısası FIFA 20, FIFA serisinin hayranlarını yine bir yıl boyunca rahat rahat oyalayacak, oldukça eğlenceli bir yapıya sahip bir futbol oyunu.
Emrah Bey, inceleme yazınızı büyük zevkle okudum elinize sağlık. Bu kadar popüler bir oyun hakkında yazdığınız çok detaylı incelemeye 1 kişinin dahi yorum yapma zahmeti göstermemiş olması da tam olarak bizim aynamız. Güzel şeylere yorum yapmaktan imtina ediyoruz.