Her ne kadar pek çok kişi tarafından FIFA serisinin oyun mekaniklerinin fazla değişmediği söylense dahi, ufak dokunuşlarla bu serideki oynanışın farklılaşması sağlanıyor. FIFA 20 oyunu için de bu durumun geçerli olduğunu, oyun mekaniklerinde bazı değişimlere gidildiğini görüyoruz. Okumakta olduğunuz rehber yazımızda, serinin bu yeni oyununda değişen ve güncellenen oyun mekaniklerine biraz daha yakından bakacağız. Sizler de hazırsanız, inceleme yazısını internet sitemizde bulabileceğiniz bu yapıma ait rehber yazısına beraberce başlayalım.


FIFA 23 hakkında internet sitemizde farklı rehberler de bulunuyor. Bu rehberlerden bazılarını hemen aşağıdaki maddelerimizden, tamamını ise bu kategorimizden görebilirsiniz.


FIFA 20

FIFA 20 ile daha gerçekçi bir oyun mekaniğine geçiş yapıyoruz

Öncelikle FIFA 20 oyununun, FIFA 19 ile birebir aynı mekanikleri kullanmadığını en başta hatırlatalım. Özellikle top fiziği anlamında serinin son oyununda oldukça gerçekçi fizik modellemeleri görülüyor. Topun yere çarpması ve hız kazanması gibi durumlarda, geçen senenin oyununa göre daha dikkatli olmakta fayda var. Ayrıca, oyuncuların fizik modellemelerinin, oyunun mekaniklerine bir hayli etki ettiğini söyleyebiliriz.

Fizik gücü yüksek oyuncularla, tabiri yerindeyse cılız oyuncuların yan yana gelmesi durumunda bu söylediğimiz detaylar daha rahat anlaşılacaktır. Bir oyuncunun fiziksel yapısı, FIFA 20 oyununda asla yok sayılmıyor. Bir diğer deyişle karşınızdaki oyuncunun varlığını gerçek anlamda hissedebiliyorsunuz. Bu arada, yalnızca rakip takımın oyuncuları değil, kendi takımınızdaki oyuncuların da birbirlerine çarpmaları durumunda gerçekçi oyuncu animasyonlarıyla karşılaşılıyor.

Üst kısımda, top fiziğinden bahsetmişken FIFA 20 oyunuyla birlikte artık bu seride topların yerden süzülerek gitmediğini sözlerimize eklemek isteriz. Dilediğiniz durumlarda pas verme tuşlarına çift basarak topu havalandırabilir, farklı bir geçiş tarzı uygulayabilirsiniz. Top fiziğiyle, oyuncuların fiziği karşılaştırıldığında, havadan doğru zamanda atılan pasların, engellenemeyeceği durumların da varlığından bahsedebiliriz. Kısacası, çok daha gerçekçi bir fizik moturunun, FIFA 20 oyununun, oyun mekaniklerine işlendiğini söyleyerek devam edelim.

Hızlı olmak, pek çok durumda avantaj sağlıyor

FIFA serisinin her yıl ufak da olsa dokunuşlarla oyun mekaniğine katkı sağladığını belirtmiştik. Bir de bu serinin oyunlarında her yıl farklı taktiklerle gol atma kolaylığının sağlandığı gerçeğini es geçmememiz gerekiyor. Örneğin FIFA 19 oyunu, çıkışını gerçekleştirdiğinden itibaren uzunca bir süre plase şutlar konusunda çok fazla açık veriyordu. Zamanında atılan, plase şutların pek çoğunun, FIFA 19 oyununda gol olduğunu görüyorduk.

FIFA 20 oyunundaysa kaleciyle karşı karşıya kalınan pozisyonlarda vurulan sert şutların büyük ihtimalle gol olduğunu görüyoruz. Tabii ki serinin bu yeni oyununda plase şutlarla gol atma şansı devam ediyor fakat geçen yıla kadar bariz biçimde avantaj sağlanamıyor. Uzaktan atılan şutların da gol olabildiğini belirtelim. Öte yandan, ortalara vurulan kafa vuruşlarının da gol olma şansının yüksek bir değerde olduğunu sözlerimize ekleyebiliriz. Defansif anlamda, savunmanın kapalı tutulduğu anlarda oyunun fiziksel bir avantaj sağladığını da yeri gelmişken söyleyelim.

Güçlü savunma oyuncularıyla birlikte müsabakalar sırasında takıma avantaj sağlanabiliyor. Tüm bunlarla birlikte FIFA 20 oyunundaki serbest vuruşların mekaniğinin tamamen yenilenmiş vaziyetteler. Bu oyunda, önce topun gitmesi istenen bölge seçiliyor, sonrasındaysa sağ analog çubuk vasıtasıyla vuruş şekli tercih ediliyor. Şut tuşuna basma süresine göre de topun vuruş şiddeti ayarlanıyor. Vuruş türlerinin sağ analog çubukla nasıl yapılacağıysa, henüz topa vurmadan önce hareketli bir şemayla oyun sırasında gösteriliyor.

Etiketler:

,