Futbol oyunlarındaki rekabet, 2021 yılında da devam edecek fakat bu yılki FIFA oyunu biraz daha avantajlı olarak sahaya çıktı. En büyük rakibi olan eFootball Pro Evolution Soccer 2021, yalnızca bir sezon güncellemesi olarak geldi. İnceleme yazısını okuduğunuz FIFA 21 ise her yıl olduğu gibi yeni bir video oyunu olarak çıkışını gerçekleştirdi. Sözü burada fazla uzatmayayım dilerseniz. Yazının devamında, FIFA serisinin bu en yeni oyununun; oynanış mekaniklerindeki, FIFA Ultimate Team, Volta Football ve kariyer modlarındaki, grafiksel anlamdaki ve pek çok başka alandaki yeniliklerine ve farklılıklarına göz atacağız. Sizler de hazırsanız, bu detaylı inceleme yazısın başlama vuruşunu gerçekleştirelim.

FIFA 21

FIFA 21, yapısal anlamda bir farklılık barındırıyor mu?

FIFA serisinin en yakın rakibi olan Pro Evolution Soccer serisi, bildiğiniz üzere bir sezon güncellemesiyle karşımıza çıktı. Hal böyle olunca, FIFA serisinin de büyük adımlardan uzak duracağını tahmin ediyordum ve yaklaşık olarak tahmin ettiğim gibi oldu. FIFA 21, pek çok yeniliği beraberinde getiren bir video oyunu ama öyle çok güçlü dokunuşları barındırmıyor. Daha açık ifade etmem gerekirse, serinin bu yeni oyununda yeni bir hikaye modu, Volta Football gibi farklılık oluşturacak başka bir seçenek veya mevcut oyun modları için yapılan devrimsel yenilikler yer almıyor.

FIFA 20 oyununda olan müsabaka seçeneklerinin hemen hemen aynılarını FIFA 21 oyununda da görüyoruz. Bu arada, bunları eleştirmek adına değil, bilgilendirmek adına söylediğimi unutmayın lütfen. Nihayetinde FIFA serisi her yıl aşağı yukarı benzer bir yapıyla karlımıza çıkıyor. Kadrolar ve formalar yenileniyor, oyuncu yüzleri elden geçiriliyor, maç mekaniklerinde ve oyun modlarında birkaç dokunuş yapılarak 60 dolarlık etiketiyle satışa sunuluyor. Milyonlarca insan da koşa koşa her yıl yeni FIFA oyununu satın alıyor.

Yıllardır ben de bu milyonlarca insandan biri gibi FIFA serisini takip ediyorum. Tamamen yenilenmiş, her bir bölümü elden geçirilmiş bir FIFA oyunu mu istersin her sene diye sorarsanız da yanıtım hayır olur. Bildiğim, öğrendiğim menülerin ve maç mekaniklerinin her yıl en baştan değiştirilmesi açıkçası işime gelmez. Muhtemelen FIFA ekibi de benim gibi düşünüyor olmalı ki ufak ama yararlı dokunuşlarla maç mekaniklerini her yıl bir kaç adım geliştirirken, oyun modlarına da gerekli hamleleri yaparak durumu kurtardığına inanıyor.

FIFA 21 için de durumun büyük ölçüde böyle olduğunu söyleyebilirim. Yalnız, incelemesini okumakta olduğunuz bu oyundaki yeniliklerin biraz daha sınırlı tutulduğunu gördüm. Örneğin, geçen yıl yeni bir Volta Football moduyla tanışmıştık ve kendi çapında önemli bir yenilikti. Ondan önceki 3 sene boyunca bir hikaye modunun parçası olmuştuk. FIFA 21 oyunundaysa yeni bir yapı mevcut değil. Geçen sene eklenen Volta Football modu, küçük dokunuşlarla yine karşımıza çıkıyor. Dolayısıyla, ilk etapta gözle görülür yeni bir etkiye bu oyunda rastlanamıyor.

FIFA 21

Maç mekaniklerinde, hissedilebilir düzeyde farklılıklar bulunuyor mu?

FIFA serisinin küçük dokunuşlarla yoluna devam ettiğini söylemiştim. Her yıl bir FIFA oyunu oynayan birisi, bu değişiklikleri çok zor fark eder. Yalnız, imkanınız olup da şöyle 4 veya 5 sene öncesinin oyunlarına göz atabilirseniz, aradaki büyük farklılığı görmüş olursunuz. FIFA serisi, maç mekaniklerine gelen yenilikler anlamında yoluna adım adım devam etmeyi tercih eden bir görüşle ilerletiliyor. Mevcut olan, alışılan ve sevilen mekanikler bozulmadan, eksiklikler tespit edilerek maç mekaniklerine yerleştiriliyorlar. Yine de oynanış anlamında bazı yenilikler her yıl karşımıza çıkıyor.

FIFA 21 oyununun maç mekanikleri anlamında beni yorduğunu söyleyemeyeceğim. Yeni çıkan her FIFA oyununda, maç mekaniklerine alışmam biraz süre alabilirdi. Yalnız, son birkaç senedir bu alışma sürecini yaşamıyorum. EA Sports tarafından yenilikler yapılıyor fakat bu yenilikler oynanışı etkileyen değil geliştiren yapıları barındırıyorlar. FIFA 21 ise bu söylediğimin en bariz örneği olarak karşımıza çıkıyor. Serinin bu yeni oyununu henüz ilk açtığım anda, bariz farklılıkların olmadığını fakat biraz daha rahat bir biçimde bu oyunu oynadığımı gördüm.

Bir kere, serinin bu yeni oyunu çok daha akıcı. Teknik olarak oyuncu kontrolüne hakimseniz, yeni top kontrolü sistemi sayesinde başarılı hareketler yaparak rakiplerinizi geçmeniz için daha fazla imkan sunuluyor. Rakiplerinizi geçmek için özel kombinasyonlar kullanabileceğiniz gibi hızlı yön değiştirme hareketleriyle de çalış atıldığını bu oyunda göreceksiniz. Ayrıca, ben fazla kullanma ihtiyacı hissetmesem de pasın atılacağı oyuncunun yönünü düzenleme gibi özellikler de FIFA 21 oyunuyla gelen yenilikler arasında. Bu oyunda, sağ analog çubuğu kullanarak daha aktif bir saha hareketliliği sağlayabiliyoruz.

Maç mekaniklerinde dikkatimi çeken bir diğer özelliğin de oyuncuların pozisyona göre yer değiştirmeleri olduğunu söyleyebilirim. Hem rakip takım, hem de bizim yönettiğimiz takımın oyuncularının mantıklı hamleler yaptığını, boş alanları kontrol ettiklerini, yerinde hamleler yaptıklarını görüyoruz. Öte yandan, oyuncuların birbirine gereksiz yere çarpışmaları ve fizik temelli olarak olumsuz görüntülerin de azaltıldığına şahit oldum. Özetle, FIFA serisinde yine küçük dokunuşlarla maç mekaniklerinin kısmen geliştirildiğini söyleyebilirim.

FIFA 21

FIFA Ultimate Team ile stadyumları daha fazla özelleştiriyoruz

FIFA serisinin en sevilen oyun modlarından olan FIFA Ultimate Team, bu yıl da bağımlılık yapabilen ana yapısını korumayı başarıyor. Bu oyun modunun menülerinde bazı değişiklikler bulunurken, FIFA Ultimate Team için en çok göze batan değişiklikler; ortak maçlar ve stadyum özelleştirmelerindeki çeşitlilik ve oyuncuların kondisyon unsurlarının ortadan kaldırılmaları olarak sıralanabilir. FIFA Ultimate Team Ortak olarak adlandırılan yenilik, arkadaşlarımızla etkileşim halinde bu oyun modunda mücadele vermemizi sağlıyor.

Bahsi geçen oyun modunun ana menüsünde, PlayStation 4 kontrolcüsüne göre R2 tuşuyla aktif edilen bu özellik sayesinde, bir arkadaşımızı seçerek onunla ortaklaşa mücadelelere katılabiliyoruz. R2 tuşuna basarak arkadaşını seçen ve lobiyi açan oyuncu kaptan oluyor. Kaptan olan oyuncu da kadroyu ve maç seçeneğini tercih etme hakkına sahip oluyor. Bu yeni yapı içerisinde, arkadaşlarla birlikte oynayarak çeşitli ödüller kazanabilme imkanını elde ediyoruz. Bir diğer göze çarpan yenilik ise üst kısımda belirttiğim gibi stadyum özelleştirme alanında karşımıza çıkıyor.

FIFA 21 oyununda, FIFA Ultimate Team modunun ana ekranındayken yön tuşunu yukarı çektiğimizde yeni stadyum menüsünü açabiliyoruz. Stadyumum olarak dilimize çevrilen bu menüde 4 başlık bizi karşılıyor ve bu başlıklar; maç günü, taraftarlar, yan çizgiler ve yapı olarak sıralanıyor. Maç günü, daha önceden takımımız için yaptığımız temel değişikliklerin seçildiği alan konumuna gelmiş durumda. Buradan; arma, top, iç saha forması, deplasman forması, oyuncu gol sevinci ve gol şarkısı ayarlarını yapabiliyoruz.

Taraftarlar kısmındaysa; stadyum teması, kale arkası koreografisi, toplu marşlar, kulüp marşı, maraton tribün alt koreografisi kısımlarında değişim yapma imkanımız bulunuyor. Bu özelliklerin pek çoğu yeni ve transferler kısmından satın alınabiliyorlar. Yan çizgiler kısmında pek anlamadığım şekilde tek bir seçenek olan maraton tribün sağ kupa platformu ögesi yer alırken, yapı kısmında 4 farklı yeni stadyum özelleştirmesi bizi karşılıyor. Yapı kısmında yer alan unsurların; stadyum boya rengi, koltuk rengi, kale fişekleri ve stadyumun kendisi olduğunu da söyleyeyim. Tüm bu unsurlar, belirli başarımlarla aktif edilerek kullanılabiliyorlar.

FIFA 21

FIFA Ultimate Team modunun bağımlılık yapan unsurları yine karşımızdalar

Göze çarpan yeniliklerine değindiğim FIFA Ultimate Team modunda; Squad Battles, Division Rivals, FUT Champions, kadro kurma görevleri, dostluk maçları ve çevrimiçi ile tek oyunculu Draft seçeneklerini yine görüyoruz. Aynı zamanda, sezon ilerlemesi sistemi FIFA 21 oyunuyla da devam ediyor. İlerlemenin yapısında ufak tefek değişiklikler gözlemlesem de genel olarak FIFA 20 oyunundakiyle aynı sezon sisteminin devam ettirildiğini söyleyebilirim. Sezon ilerlemesinde en çok dikkatimi çeken farklılık ise bu ilerlemenin ortasında ve sonunda bir oyuncu hediyesinin yalnızca en sonunda verilmesi oldu.

Biraz daha açık söylemek gerekirse, sezon ilerlemesinin son seviyesine kadar geldiğimizde iki oyuncuyu daimi olarak koleksiyonumuza ekleyebiliyorduk. Şimdiyse, yalnızca son seviyeye ulaştığımızda yeni bir oyuncu alıyoruz fakat sezon ilerlemesi boyunca çok sayıda kiralık oyuncuya sahip olabiliyoruz. FIFA 21 oyunundaki FIFA Ultimate Team modundaki önemli bir yeniliğin de oyuncuların kondisyon unsurlarının kaldırılması olduklarını belirtmeliyim. FIFA serisinin geçtiğimiz sene çıkışını gerçekleştiren oyunlarında, oyuncularımız müsabakalara çıktıkça yorgunluk belirtileri gösterirlerdi.

FIFA Ultimate Team modunun bu yılki sürümünde kondisyon unsurları bulunmuyor ve oyuncularımız her maça tam enerjiyle çıkıyorlar. Bu durum, görünüşte basit bir değişiklik gibi algılansa da bu oyun modunun dinamiklerini önemli ölçüden etkiliyor. Şahsen, FIFA Ultimate Team modunun geçtiğimiz yıllarda sürümlerinde en az iki temel takım kurmak durumunda kalırdım. Bir takım yorulduğunda, diğer takımı devreye sokardım ve yedekler de oynayan takımın oyuncularından oluşurdu. Bunu yapmamın nedeniyse, yorulan oyuncuların yedek olarak bir maça katıldıklarında kondisyonlarının artmasıydı.

Bahsettiğim durum ise takım kimyası adına bazı sorunları beraberinde getiriyordu. Kimyaya uygun olmayan yedek oyuncuları maça soktuğumuzda uyum sorunları yaşanabiliyordu. FIFA 21 oyunuyla birlikte bahsettiğim karışıklık da ortadan kalkmış oldu. Artık kimyası yüksek bir tane temel takım kurarak, yalnızca o takıma yönelebilirsiniz. Tabii, sezon ilerlemesi sisteminde yer alan görevleri yerine getirmek adına farklı kadrolara da ihtiyaç duyulacaktır. Zorunluluk oluşturmadığından ötürü, kondisyon unsurlarının FIFA Ultimate Team modundan kaldırılmasını yararlı bulduğumu belirtebilirim.

FIFA 21

FIFA 21 için temel oyun modları yerlerini koruyorlar

FIFA Ultimate Team modunun yeniliklerinden bahsetmişken, konuya uzak olan okurlarımız için bu oyun modundaki seçeneklerimize kısaca değineyim. Zayıf bir kadroyla başladığımız ve oyuncu kartlarıyla güçlenmeye çalıştığımız bu oyun modunda, geçtiğimiz yılki içerikler aynen barındırılıyor. Squad Battles kısmında tekli oyunculu maçlar yaparak haftayı en yüksek puanlarla kapamaya çalışıyoruz. Division Rivals ve FUT Champions kısımlarıysa benzer yapıyı çoklu oyunculu bir alana taşıyor ve yine kazanımlarımızı ödüllerle süslüyor. Kadro kurma görevleri ise maç yapmadan, elimizdeki kartlarla çeşitli takımları oluşturmaya çalıştığımız bir alan oluyor.

Dostluk maçları, geçtiğimiz senelerde olduğu gibi yine tekli veya çoklu oyunculu olarak eğlenceli bir ortam sunmayı sürdürüyor. Dostluk maçları kısmında; gizemli top, sahanın kralı, maksimum kimya, değiştirme, kuralsız, uzak mesafe, kafa vuruşları ve voleler, mücadele gibi farklı kurallarla maç yapabildiğimiz seçenekler yer alıyor. Aynı zamanda, klasik maç seçeneğiyle normal kurallarla FIFA Ultimate Team için oluşturduğumuz kadromuzla müsabakalar yapabiliyoruz. Draft seçeneklerindeyse, tekli oyunculu veya çoklu oyunculu olarak maçlık olarak özel kurulan kadrolarla mücadele verebiliyoruz.

FIFA 21 oyunundaki genel oyun modlarının geçtiğimiz seneki oyunla benzerlik gösterdiğini söylemiştim. Oyunun ana menüsü yine tekli oyunculu ve çoklu oyunculu olarak ayrılmış durumda. Tekli oyunculu seçenekte, FIFA Ultimate Team moduyla birlikte; Volta Football, santra, kariyer, UEFA Champions League, Libertadores gibi başlıklar yer alıyor. Çoklu oyunculu seçeneklerdeyse; Pro Clubs, sezonlar, ortak sezonlar, çevrim içi dostluk maçı ve özel turnuva başlıkları bulunuyor. Bu saydıklarımdan bir kısmını hemen ve kısaca açıklayacağım. Bir kısmınaysa, inceleme yazısının alt kısımlarda değineceğimi şimdiden söyleyeyim.

Santra seçeneği, istenilen takımın seçilerek maçların yapıldığı en rahat alanlardan birisi konumunda. UEFA Champions League ve Libertadores tercihleriyle, bu turnuvalara katılıyor ve bahsi geçen turnuvaların temasının hakim olduğu ortamlarda maçlar yapıyoruz. Pro Clubs seçeneğiyse, bir kulüp oluşturarak 11’e 11 maçların yapılabildiği çoklu oyunculu özel bir seçenek olarak karşımıza çıkıyor. Sezonlar kısmının da uzun süredir FIFA serisinin oyunlarında bulunan ve dilediğiniz takımı seçerek çevrim içi müsabakaları yapabildiğimiz bir oyun alanı.

FIFA 21

Volta Football modu bu yıl çok daha sade ve anlaşılır vaziyette

FIFA 20 oyunuyla birlikte bu seriye katılan Volta Football seçeneği, FIFA 21 oyunuyla da yolculuğuna devam ediyor. Sokak futboluna odaklanan bu oyun modunun bu yıl çok daha düzenli bir yapıyla sunulduğunu belirtmek isterim. Ayrıca, geçtiğimiz yıla göre çok daha eğlenceli bir sistemi de Volta Football seçeneğinde gördüğümü söyleyebilirim. Bu oyun modunun ana menüsünde; haberler, oyna, takım ve dükkan olma üzere 4 seçenek bulunuyor. Haberler kısmından, yapılan değişiklikler ve gelecek olan etkinlikler hakkında bilgiler edinebiliyoruz.

Oyna seçeneğini tercih ettiğimizde açılan menüde de 4 seçenek yer alıyor ve bunlar; ilk maç, öne çıkan mücadeleler, Volta Football takımları ve tek maç olarak sıralanıyor. İlk maç seçeneği, bizim yeni hikaye bölümümüz konumunda. Burada, hem yeni bir hikayeye merhaba diyor, hem de bahsi geçen oyun modunun ilk eğitimlerini alabiliyoruz. Takım arkadaşımızın Dubai’deki bir turnuvaya alınmasıyla başlayan macera, takımımız ve bizim de bu turnuva için kendimizi kanıtlama çabalarımızla sürüyor. Başarılı olursak, Dubai’deki özel turnuvaya katılıyor ve bu yolculuk sırasında kadromuzu güçlendirecek önemli etmenleri kazanıyoruz.

Öne çıkan mücadeleler seçeneği ise tekli oyunculu olarak ilerleme kaydettiğimiz asıl alan oluyor çünkü ilk maç seçeneğindeki hikayemiz biraz kısa sürüyor. Öne çıkan mücadeleler seçeneğinde, sınırlı süreli etkinlikler kapsamında maçlardan puanlar toplamaya ve ödülleri kazanmaya çalışıyoruz. Takımları geçtikçe, yeni oyuncular alırken, kadromuz giderek güçlenmiş oluyor. Bu seçenekten önce, ilk maç kısmındaki hikayeyi bitirmenizi tavsiye ediyorum. İlk maç seçeneğinin sonunda takımınıza ekleyebileceğiniz birkaç yıldızınız olacaktır, benden söylemesi.

Volta Football takımları seçeneği de çevrim içi takım kurarak veya mevcut takımımızla maçlar yapabildiğimiz bir yapıyı bizlere sunuyor. Bu seçenekte, takımlar kurarak diğer oyuncularla aynı takımda veya tekli olarak kendi takımımızla çevrim içi maçlara çıkıyoruz. Volta Football modunun ana menüsündeki son seçenek olan tek maç ise kendi tercimizle seçeceğimiz sahada ve oyuncu sayısıyla tekli olarak maçlar yapmamızı sağlayan serbest bir bölüm konumunda. Volta Football ile ilgili oynanış ve özelleştirme seçeneklerini de alt kısımda sizler için değerlendirmek istiyorum.

FIFA 21

FIFA 21 ile Volta Football çok daha eğlenceli

Açık söylemek gerekirse, FIFA 20 oyunundaki Volta Football modu bana biraz karmaşık gelmişti. FIFA 21 oyunundaysa bu modu hem daha düzenli, hem de oynaması daha kolay bulduğumu söylemeden geçmeyeyim. Oluşturduğumuz futbolcumuz, daha güçlü olarak başlıyor ve daha hızlı gelişiyor. Ayrıca, oynanış anlamında kolay bir yapı var karşımızda. Kaleyle karşılıklı kaldığımız pek çok top gol oluyorken, benzer durumlarda gol yiyebiliyoruz. Bu oyunun maç mekanikleri, kaleciyle veya son oyuncuyla karşı karşıya kalabilmek üzere kurulu diyebilirim.

Oynanabilirliği arttırılan bu oyun modunda aynı zamanda takımımızı daha hızlı bir biçimde güçlendirebiliyoruz. Hikaye barındıran kısmı tamamlarsak, zaten ayağı yere basan bir kadroya sahip olmuş sayılırız. Dubai’deki turnuvaya katılmamızdan itibaren de kazandığımız her maçın sonunda, rakip takımın kaptanı haricindeki bir oyuncuyu kadromuza katabiliyoruz. Aynı gelenek, öne çıkan mücadeleler seçeneğinde de sürüyor ve nihayetinde pek çok yeni oyuncuyu alabilme imkanını bizlere sunuluyor. Öne çıkan mücadeleler demişken, buradaki ilerleme sisteminin sık aralıklarla değişmesi ve tatminkar hediyeler sunmasını da ayrıca beğendiğimi sizlerle paylaşayım.

Bu kısımda, etkinliklerle değişen ilerleme sistemlerinde, belirli puanları toplamaya çalışıyor ve ödüller kazanıyoruz. Kazandığımız ödüllerin arasında, kozmetik unsurların olduğu gibi takımımıza katabileceğimiz önemli futbolcular da bulunuyor. Tüm bunlarla birlikte, Volta Football modundaki özelleştirme seçeneklerinin yapısının korunduğunu gördüm. Hem kendi oluşturduğumuz oyuncunun, hem de takımımızdaki diğer oyuncunun pek çok bölgesinde ve kıyafetinde özelleştirmeler yapabiliyoruz. Ayrıca, görevler kısmını takip ettiğimizde özel ödüllerle bu özelleştirme unsurlarındaki seçenekleri arttırabiliyoruz.

Üst satırlarda anlattığım gibi FIFA 21 oyunundaki Volta Football modunun kullanımı bir hayli kullanışlı hale getirilmiş durumda. Bu modun menüsündeki takım seçeneğine girdiğimizde; özelleştir, kadrom, beceri ağacı ve takım bilgisi seçenekleri karşımıza çıkıyor. Başlıklardan anlaşılan işlemleri kolayca yapabildiğimiz gibi bu oyun modundaki dükkan kısmının da bir hayli zengin olduğunu gördüm. Özetlemek gerekirse, FIFA 21 oyunundaki Volta Football modu beni ziyadesiyle memnun etti. Bu yıl, çok daha eğlenceli ve sürükleyici sokak futbolu maceraları yaşayabileceğiz gibi geliyor bana.

FIFA 21

Kariyer modundaki menajerlik unsurlarının arttırıldığını görüyoruz

FIFA serisinin bünyesinde yıllardır bulunan önemli bir seçeneğin de kariyer modu olduğunu söyleyebilirim. Bir teknik direktör yada oyuncunun kariyerini kontrol ettiğimiz bu oyun modu, maçlardaki başarılarla birlikte yönetim anlamındaki bazı unsurlarda da başarılı olmanın gerektiği bir yapıyı uzun süredir sunuyor. FIFA 21 için bir yenilikmiş gibi bu oyun modunun her noktasını baştan anlatmayacağım izninizle. Bunun yerine, incelemekte olduğum yapımla birlikte kariyer moduna gelen yeniliklerden söz etmenin daha yapıcı olacağına inanıyorum.

FIFA 21 oyununun kariyer modunda, öyle çığır açıcı nitelikte olmasa da bazı yenilikler bulunuyor. Bunlardan bir tanesinin İnteraktif Maç Simülasyonu özelliği olduğunu söyleyebilirim. Bu özellik sayesinde, maçları oynamak istemeyen oyuncular için bazı yeni imkanlar sunuluyor. Bahsettiğim sistemde, maçların sonuçlarını görmekle kalmayıp, dilediğimiz anlarda müsabakalara dahil olabiliyoruz. Dahil olacağımız kısımları da kendimiz belirleyebiliyoruz. Yapacağımız seçimler doğrultusunda, duran toplar sırasında veya atak yapılan belirli noktalarda oyunun kontrolünü yapay zekanın elinden alabiliyoruz.

Kariyer modu için önemli bir yeniliğin de antrenman ve oyuncu durumlarında olduğunu sizlerle paylaşayım. Artık her oyuncumuzun; kondisyon, keskinlik ve moral olarak belirlenen üç kriteri bulunuyor. Bu kriterler, maçlardaki performansla, diyaloglarla, antrenman seçenekleriyle birlikte değişim gösteriyor. Kriterlerde yaşanan değişimler ise oyuncularımızın genel yeteneklerine olumlu yada olumsuz etkiler yapıyor. Basit bir örnek vermek gerekirse, moralsiz olan bir oyuncunun pas yeteneği 78 birimden 70 birime düşebiliyor. Ayrıca, geliştirilen ve sayısı arttırılan antrenman sistemi bu kriterlerin değişimine etki ediyor.

Antrenman sistemimizi düzenlemek ve uygulamaya koymak da bizlere kalıyor. Dilersek, antrenmanları otomatik olarak yapabiliriz ama buradaki kazanımlarımız böylece azalacaktır. Antrenmanların çeşitlerini ve hangi oyuncuların katılacağını seçerek daha hızlı gelişim sağlandığını gördüm. Bu arada, kariyer modunda transfer yaparken, bundan böyle satın alma opsiyonu seçeneğinin de kullanılacağını söylemeden geçmeyeyim. Bahsettiğim yeniliklerle birlikte, kariyer modu mevcut yapısını koruyor ve yine uzun vadeli eğlence sunmaya devam edecek gibi görünüyor.

FIFA 21

FIFA 21, yapacağınız ödemenin hakkını verebilecek mi?

Son değerlendirmelere geçmeden önce FIFA 21 oyununun grafiklerine ve performansına da değinmek isterdim. Bu değerlendirmeyi rahatlıkla yapamıyorum çünkü bu oyunun PlayStation 4 sürümünde, FIFA 20 oyundan farklı olarak önemli bir değişim göremedim. FIFA Ultimate Team modundaki stadyum özelleştirmelerini ve Volta Football modundaki yeni sahaların görsellerini saymazsak, FIFA 21 oyununun bir sene önceki oyuna göre görsel anlamda bir farklılığı bulunmuyor. Hatta futbolcuların detaylarının biraz daha özensiz olduğunu gözlemledim.

İncelediğim oyunun grafikleri için söylediklerimi, bu oyunun sesleri ve performansı için de dile getirebilirim. Bir yıllık farkın bu değerlere bir yansıması fark edilmiyor. Öte yandan, FIFA 21 oyununun PlayStation 4 sürümünü satın alanlar, aynı oyunu PlayStation 5 konsolunda da deneyimleyebilecekler. Dolayısıyla, yenilenmiş grafikleri görebilmek için yazılımdan ziyade yeni bir donanımın gerektiği söylenebilir. Görsel açıdan büyük farklılıkların oluşacağını beklemesem de PlayStation 5 sürümü ile PlayStation 4 sürümü arasında illa ki gelişimler yaşanacaktır.

İnceleme yazısının son satırlarına yaklaşırken bazı okurlarımızın aklına, FIFA 20 oyununa sahip olanların FIFA 21 oyununu almadıklarında bir şey kaybeder mi, şeklinde sorular gelebilir. Şahsi fikrime göre, iki oyunun arasında büyük farklılıklar bulunmuyor. Bununla birlikte, FIFA 21 oyununu deneyimleyenlerin FIFA 20 oyununu oynadıklarında önemli eksiklikler hissedeceğini düşünüyorum. FIFA 21, bir önceki yıla göre daha tamamlanmış bir sürüm. Özellikle, FIFA Ultimate Team ve Volta Football modlarının sürükleyiciliği birkaç daha arttırılmış durumda.

Uzun süredir bir FIFA oyun oynamadıysanız, incelediğim yapımı satın aldığınızda paranızın hakkını sonuna kadar alacak içerik bulabilirsiniz. Her yıl FIFA serisinin yeni oyununu satın alanların da oynanış sürelerini tahmin ettiğimden ötürü zararda olmayacakları görüşündeyim. Aslına bakarsanız, her yıl karşılaştığımız durum bir kez daha tekrarlanıyor FIFA 21 ile. Yeni senenin FIFA oyunu, geçtiğimiz yıllara göre birkaç adım daha iyi çıkıyor ve bu silsile 2021 yılı için de devam ediyor.

FIFA 21
FIFA 21
FIFA 20 oyununa göre maç mekanikleri anlamında çok daha başarılı bir oyun olan FIFA 21, küçük dokunuşlar daha iyi işler nasıl ortaya çıkarılır diye bizlere gösteriyor. FIFA Ultimate Team için gelen stadyum özelleştirmeleri ve kondisyon unsurlarının ortadan kaldırılması gibi gelişmeler olumlu olarak nitelendirilebilir. Volta Football modu ise kısa hikayesine karşın genel anlamda geçen seneye göre çok daha düzenli bir yapıda sunuluyor ve çok daha eğlenceli durumda. Görsel anlamda, FIFA 20 oyuna göre değişim göstermeyen FIFA 21, genel anlamda büyük yenilikler barındırmasa da oldukça iyi bir video oyunu. PlayStation 4 sürümünü satın alanların bu oyunu PlayStation 5 konsolunda oynayabilecek olmaları da ayrı bir avantaj olarak bir kenara yazılabilir.
Olumlu
Geçtiğimiz yıllara göre daha akıcı ve başarılı bir maç mekaniğini barındırıyor.
FIFA Ultimate Team, yine çok sürükleyici ve bağımlılık yapabilen bir yapıyı sunuyor.
FIFA Ultimate Team için gelen yenilikler, oyuncuların görüşlerinin dikkate alındığını gösteriyor.
Volta Football, geçen yıla göre daha düzenli ve çok daha eğlenceli.
PlayStation 4 için alınan oyunun PlayStation 5 konsolunda da çalışabilmesi olumlu bir durum.
Olumsuz
FIFA yine bildiğimiz gibi yalnızca küçük dokunuşlarla karşımıza çıkıyor.
Grafiklerde hiçbir gelişme yok, hatta oyuncu yüzleri daha özensiz görünüyor.
Volta Football modundaki hikaye kısmı çok kısa.
8.1

Etiketler:

, ,