EA Sports imzasını taşıyan son FIFA oyunu çıkışını gerçekleştirdi. İncelemesini gerçekleştirdiğim FIFA 23 bir devrin sonu olarak lanse edilebilir ama durum öyle olmayacak ve FIFA adı taşımasa da EA Sports tarafından geliştirilen futbol oyunlarını görmeye devam edeceğiz. Neredeyse ilk FIFA oyunundan itibaren bu seriyle birlikte büyüyen bir kişi olarak bahsettiğim durum benim için biraz hüzünlü. FIFA 23 henüz elime ulaşmadan bu oyuna son bir imza atılacak mı, özel bir oyun yapılacak mı diye aklımda sorular mevcuttu. Bu incelemede de hem benim, hem de sizlerin aklındaki soruların yanıtlarını bulmak adına elimden geleni yapacağımı şimdiden söyleyeyim.

FIFA 23 oyununun geneline baktığımda EA Sports tarafının yenilikleri biraz yeni seriye sakladıklarını gördüm. Karşımızda oynanış anlamında bana göre harika bir futbol oyunu olmasına karşın yenilik bekleyen, bu serinin eski oyunlarından hatırladığımız küçük de olsa özel dokunuşlar FIFA 23 ile bizlere sunulmuyor. Farklılıklar ve geliştirmeler elbette ki mevcut fakat bir Yolculuk modu gibi özenli çalışma gerektiren kısımlar bu oyunda ne yazık ki bulunmuyor. Benim olmasını beklediğim pek çok yenilik ve geliştirme de zannediyorum ki bir yıl sonra bizlere sunulacak olan yeni oyuna saklanmış durumda.

Böyle söylediğimde, karşımızda sadece adı değişen ve geçen sene çıkan FIFA 22 ile aynı oyunun olduğu gelmesin lütfen. Elimizde futbol deneyimi açısından oldukça güçlü bir yapım var. Yalnızca yenilikler içerik bazında kullanılmayıp saklanmışlar sanki. Yeni oyun modlarını, yeni hikayeleri, farklı yapıları bu oyunda göremedim. Öte yandan oynanış anlamında, grafikler anlamında göze çarpan pek çok yenilik de bulunuyor. FIFA markasının isim değişikliğinden haberdar olmasaydım, geliştirici ekibin iyi yaptıkları noktalara odaklanarak yollarına devam ettiklerini, yeniliklerin oyuncular tarafından fazla ilgi görmediğini söylerdim ama marka adının değişmesi aklıma farklı ihtimalleri getiriyor.

Yenilikler demişken, bu yıl en kapsamlı yeniliği PC kullanıcıları görecekler. PlayStation 5 ve Xbox Series X için yeni nesil bir sürüm kullanan FIFA serisi, bu yeni oyunuyla PC tarafına da yeni nesli getirdi. İnceleme yazısında bu oyunun PC tarafındaki yeniliklerinden de bahsedeceğim fakat oyunun asıl incelemesini Xbox Series X konsolundan yaptığımı söyleyeyim. Bu incelemede; PC tarafındaki yeniliklerle birlikte, oynanıştan, oyun modlarından, performanslardan da detaylıca bahsetmeye çalışacağım. Dilerseniz giriş kısmını daha fazla uzatmadan FIFA 23 oyununun bizlere nasıl bir oynanış sunduğunu sizlere aktararak ilerleyelim.

FIFA 23

FIFA 23 ile HyperMotion2 Teknolojisi sunuluyor

Açık söylemem gerekirse FIFA serisinin oyunlarında oynanışa dair yorumlar yapmaktan hep korkmuşumdur. Son güne kadar serinin bir önceki oyununu oynamışsam, yeni FIFA oyunu oynanış anlamında çok farklı gelir fakat bu farklılık bir süre sonra yok olur. Bu yok oluşun sebebi biraz benim oyuna alışmam, biraz da oynanış için gelen güncellemelerden kaynaklanır. FIFA 23 için de durumun böyle olacağını tahmin ediyorum hatta tahminin ötesinde yaşayarak görüyorum. Yine de oynadığım son haline bakarak bu yeni futbol oyununun oynanışında nasıl etkiler göreceğimizi sizlerle paylaşmadan ilerlemeyeceğim. EA Sports cephesi, FIFA 23 oyununun oynanışına dair tanıtımlarda HyperMotion2 teknolojisini sürekli gündeme getirmişti bildiğiniz üzere.

Bu teknoloji sayesinde oyuncuların çok daha gerçekçi animasyonlar sergilediği söylendi ki büyük oranda bu iddianın doğru olduğunu gördüm. FIFA 22 oyunundan çok daha belirgin biçimde oyuncu animasyonlarındaki detaylar göze çarpıyor. Oyuncuların topu alışları, dönüşleri, topa vuruşları daha yeni animasyonlar içeriyor. Yalnız bu fazla animasyon oluşturma durumu, oyunun FIFA 22 oyununa kıyasla bazı noktalarda hantal kalmasına neden oluyor. Duran topların kullanımındaysa eski yönteme kısmen dönülmüş durumda. Artık sahada belirlenen bir noktaya topu göndermek yerine, oyuncunun arkasından görülen kamera açısıyla topun yönün ve falsosunu belirleyerek atışlar yapıyoruz. Penaltılarda ise daralan daire sistemi var ki bu yeniliğe bir anlam veremedim açıkçası.

Akan oyundaysa takımımın oyuncuları kendiliğinden çalım atabildiler, bazı sıkışık noktalardan geçebildiler, bazen de kaybettiğim toplar otomatik olarak kendi oyuncumun önüne düştü. Tecrübe ayarlarıyla da alakalı olabilir bu durum ama yeni nesil hareketler gösterilirken bazen göze sokulmaya çalışılmış gibi geldi. Oynanış sanki daha otomatik hale getirilmiş gibi görünüyor. Bu durum oynanışı kolaylaştıran bir etmen fakat geliştirici ekip bu kolaylaştırmayı taktiksel değişiklikler getirerek çözme yoluna gitmiş. Özellikle hücum ettiğimiz anlarda rakip takım daha az açık verecek biçimde sahaya yayıldığını gördüm. FIFA 23 oyununda kolayca kaleciyle karşı karşıya kalamadım. FIFA 22 oyunundaki gibi topsuz oyuncularım kendilerini rakibin olmadığı noktalara rahatlıkla atamadılar, en azından boş kaleye gol atacak konuma kolay kolay giremediler.

Ayrıca rakip defans kurgusu birbirine çok yakın durarak adeta duvar örüyor. Hal böyle olunca da oyuncular farklı taktiklerle gol aramaya çalışıyor. Unutmadan bir de görsel olarak sert şutları denediğimizde oluşan yavaşlama efekti var ki bu gerçekçilikten ziyade biraz arcade havası katıyor oyuna. Sert şut tuşlarına bastığımızda oyun yavaş çekime geçiyor ve özel bir şut atıyoruz. Gollerimizde de HyperMotion2 etiketiyle bazı istatistikler paylaşılıyor ki oynanışa pek etki etmese de sevenler olacaktır diye düşünüyorum. Oynanışa dair en çok gözüme çarpan durumlardan biri de topsuz oyuncunun topu elinde bulunduran oyuncunun peşinden koşarken zamanla aşırı hızlanması oldu. Öte yandan kalecileri üzerine gelen topları kurtaramaması, kenarlara gidenlere ise daha başarılı tepkiler vermesi gibi durumlar vardı.

FIFA 23

Çeşitlilik yine FIFA serisinin en güçlü yanı

FIFA serisinin eFootball serisine karşı üstünlük kurmasının bana göre en önemli sebeplerinden bir tanesi oyun çeşitliliğidir. Oynanış da bu konuda önemli bir unsurdur ama FIFA serisinin sunduğu sürükleyiciliği eFootball tarafı bir türlü yakalayamadı. FIFA 23 oyunu da her ne kadar yeniliklerden uzak olsa dahi oyun çeşitliliği anlamında oldukça güçlü duruyor. Bu oyunun her bir modu ayrı bir oyundan çok daha fazla vakit harcatacak kapasitede ve bence oldukça da başarılı bir biçimde sunuluyorlar. FIFA Ultimate Team, Volta Football, Kariyer gibi modların yalnızca bir tanesiyle bile rahatlıkla bir sene geçirilebilir. Zaten FIFA oyuncuları bu seçeneklerden en az bir tanesini tercih ederek yüzlerce saatini bu yolda feda ediyor.

Yukarıda saydığım oyun modlarını aşağıda detaylıca ele alacağım. Ondan önce bu oyun modlarının oldukça sürükleyici yapılar barındırdığı konusuna dikkat çekmek istiyorum. Gerek kazandırdığı ödüller, gerekse ilerleyiş biçimiyle oyunculara sürekli olarak oynama hissini veriyorlar. FIFA 23 oyununda da bahsettiğim sürükleyicilik kavramı serinin eski oyunlarındaki gibi korunmuş, hatta daha baskın hale getirilmiş durumda. EA Sports tarafı her ne kadar yenilikler geliştirme konusunda biraz cimri davransa da yaptıkları küçük dokunuşlarla bahsettiğim oyun modlarının oynanabilirliğini arttırma yoluna gitmişler.

FIFA 23 oyununun geneline baktığımda süsten uzak, en çok tercih edilen kısımlara odaklı bir yapı gördüm. Üstte saydığım oyun modları dışında olmazsa olmaz olarak görülebilecek bazı oyun modlarını da eksik bırakmamış EA Sports ekibi. Çeşitli kurallarla bezenmiş olan karşılıklı maçlar yapılabildiği gibi devam eden sezon başlığıyla seçilen gerçek bir takımla çevrim içi olarak ilerleme sağlanabiliyor. Ayrıca antrenmanlara ve FIFA 23 oyununda bizleri ustalaşmaya götürecek bazı aktivitelere de oyunun ana menüsünden kolayca ulaşabiliyoruz. Arkadaşlarınızla birlikte iddialı ve eğlenceli vakit geçirme imkanımız da devam ediyor.

Birazdan detaylarına ineceğim FIFA Ultimate Team, Kariyer ve Volta Football gibi oyun modları ise kendi içerisinde bile dallanıp budaklanan, farklı müsabaka deneyimleri yaşatan kısımlar. Kariyer modu biraz daha tek düze ve belirli bir takvim içerisinde ilerliyor fakat FIFA Ultimate Team ve Volta Football modlarının kendi bünyesindeki farklılıklarla başlı başına bir video oyunu olabileceklerini kanıtlıyorlar. Özetle, FIFA 23 oyununun bünyesinde dileyenler için 1000 saati aşabilecek ve bu 1000 saat boyunca oyuncuyu kendine esir edecek içerik birikimi mevcut. İzin verirseniz bu çeşitliliğin en güçlü taraflarını biraz daha irdeleyerek inceleme yazısına devam edeyim.

FIFA 23

FIFA Ultimate Team yeni kimya sistemiyle geldi

Dünya genelinde kendi başına büyük bir hayran kitlesine sahip olan bir oyun modu FIFA Ultimate Team. Benim de her yıl yüzlerce saatimi bağladığım bu oyun modunun genel yapısının değişmediğini en baştan söyleyeyim. Yine bizlere sunulan düşük seviyeli bir takımdan, yıldızlarla dolu takımlara ulaşan bir maceranın içerisine atlıyoruz. FIFA 23 oyunundaki FIFA Ultimate Team modunda geçtiğimiz senelerden aşina olduğumuz Squad Battle, Rivals, Dostluk Maçları ve ister tekli istersek çevrim içi oynayabileceğimiz FUT Draft kısımları korunmuş durumda. Çeşitli hediyeler kazanılabilen kadro kurma görevleri ve geçen senelerde eklenen stadyum geliştirmeleri de neredeyse hiç değiştirilmeden FIFA 23 oyununa aktarılmışlar.

Yeniliklere geçmeden önce FIFA Ultimate Team modunun mikro ödemelerle desteklenmesine değinmek istiyorum. Her ne kadar mikro ödemeler EA Sports tarafına büyük gelirler elde ettirse de bu oyun modunun geneli öde ve kazan sistemini tam olarak yansıtmıyor bana göre. Hemen her alanda yaptığımız maçların karşılığını ödüllerle alabiliyoruz. Parayla satın alınabilen paketlerle gelebilecek olan ödüllerden çok daha fazlası maçları oynayarak edinilebiliyor. Ayrıca, FIFA Ultimate Team moduna geçtiğimiz senelerde eklenen sezon sistemi ve yenilenen görevlerle birlikte hem sürükleyici hem de ödüllendirici bir yapı bizlere sunulmuş oluyor. Yalnızca, stadyum özelleştirme işinin gereksizce abartıldığını ve kilitlerinin açılmasının fazlaca uzatıldığını eklemek isterim.

EA Sports tarafı, FIFA Ultimate Team için yine özünü bozmadan küçük dokunuşlar gerçekleştirmiş. Bunlardan bir tanesi Anlar olarak karşımıza çıkan yeni bir seçenek. Bu seçenekte, düşük zorluk seviyelerinde bazı meydan okuma görevleri bulunuyor. Oyuncuların kontratlarının eksilmediği bu kısımda başarılan görevler yıldızlar kazandırıyor. Kazanılan yıldırlar da Anlar kısmının içerisinde yer alan markette kullanılarak çeşitli ödüllere ulaşılabiliyor. Çıkış dönemi itibariyle bu ödüllerin çok güçlü olmadıklarını söyleyebilirim ama başlangıç kadrolarını güçlendirmek ve deneyim kazanmak isteyenler için burası faydalı olacaktır. FIFA 23 oyununun tanıtımlarında gösterilen yeni takım kimyası sistemi de bir yenilik olarak gösterilebilir. Takım kimyası sistemi artık yüze kadar değil, 33’e kadar olan bir alanda geliştirilebiliyor.

Oyuncuların ülkeleri, oynadıkları ligler ve takımları burada kimya kazandıran unsur oluyor. Bu arada, doğru pozisyonda bulunmayan bir oyuncu, diğer oyuncularla ne kadar uyumlu olursa olsun sıfır kimya değeri kazandırıyor. Yani dizilişinizdeki sol orta saha hanesine bir sol kanat oyuncusu koyarsanız takım kimyasına etki edemiyorsunuz. Pozisyon değiştiricisi öğesinde de bir farklılık bulunuyor. FIFA serisinin bundan önceki oyunlarında birbirine yakın olan pozisyonlar için pozisyon değiştirici kartları uygulanıyordu. Artık her bir oyuncunun oynayabileceği pozisyonlar kartlarında yazılı ve değiştirici öğelerle yalnızca bu pozisyonlar arasında geçiş yapılabiliyor. Ben her sene olduğu gibi aynı ligdeki oyuncularla oluşturduğum kadrolarla tam kimya puanına ulaştım ama yeni sistemle aynı lige mahkum kalmadan farklı liglerden ve uyruklardan oyuncuları kimya seviyesini azaltmadan takımımıza ekleme imkanı sunuluyor.

FIFA 23

Kariyer moduna çok az yenilik eklenmiş

Şahsımı hayal kırıklığına uğratan kısımların başında kariyer modu geldi. Genel olarak oynanabilir ve eğlenceli fakat yeniliklerden çok uzak. En azından forma sponsoru gibi yeni sponsorlarla anlaşabilme, her sene için yeni formalarla sahaya çıkabilme, bu formaların markalarının değiştirme imlanı olabilmesi gibi yenilikleri yıllardır hayal eder dururum. Oysa FIFA 23 oyununun bu kısımdaki en büyük yenilik gerçek teknik direktörler veya gerçek oyuncularla kariyer peşinde koşmak şeklinde sunulmuş durumda. Serinin geçtiğimiz senelerdeki oyunlarında yer alan kendi teknik direktörümüzü veya kendi oyuncumuzu oluşturma seçenekleriyse hala bir tercih olarak önümüzde duruyorlar.

Mevcut teknik direktörleri veya futbolcularıysa oyuna başlarken, özel tercihimize göre seçebiliyoruz. Yeni bir futbolcu olarak sahalarda kendimizi gösterebildiğimiz gibi profesyonel anlamda sahalarda ter döken bir ismin kariyerini de ellerimize alma imkanımız bulunuyor. Benim ve ülkemizdeki pek çok FIFA oyuncusunun bu kısımdaki uzmanlık alanı teknik direktör kariyeri olduğundan bu seçeneği biraz daha detaylı şekilde sizlere aktarabilirim. Yeni teknik direktör kariyerine başlarken hemen üstte belirttiğim gibi bize yeni bir avatar oluşturma veya gerçek teknik direktörlerden bir tanesi olarak oynayabilme seçeneği veriliyor.

Kendi teknik direktörümüzü oluşturmak istersek, eldeki hazır seçeneklere bazı dokunuşlar yaparak bir karakter oluşturabiliyoruz. Yeni gelen özellikle de oyunda yer alan takımların teknik direktörlerini hazır olarak kullanabiliyoruz. Teknik direktör kariyerinde seçtiğimiz kişinin önceki işleriyse bize pek bir fayda sağlamıyor. Hayatında ilk kez bu işi yapıyormuş gibi dilediğimiz takımın başına geçebiliyoruz. Tercihen hayali bir takımı da kontrol etme şansımız yer alıyor fakat ben bunu uzun yıllardır seçmedim. Bu arada, gerçek bir teknik adamla kariyerimizde ilerlesek de giyim tarzıyla ilgili bazı küçük değişiklikler yapabiliyoruz. Unutmadan, ligimizdeki çoğu teknik direktörün yüzlerinin pek benzetilmediğini de sizlerle paylaşayım.

Kariyer modunun geri kalan kısmı geçen sene çıkan FIFA 22 oyunuyla neredeyse aynı. Bir küçük farklılık ise bu oyun modunun içerisinde yer alan menülerde oluşturulmuş. Kısımlar artık biraz daha kesin çizgilerle birbirinden ayrılıyor, bazı kısımlar ekrandaki küçük bir detaydan daha rahat erişilebilir hale getirilmiş haldeler. Sezon öncesi yapılan hazırlık turnuvalarının statüsünde de ufak değişikliklere gidilmiş. Transfer pazarlıklarına gerginlik çizelgesi eklendiğini söylemeden geçmeyeyim. Bu çizelgeyle pazarlık yaptığımız sırada karşı tarafın gerginliğini görebiliyoruz ama bir artısı olduğunu düşünmüyorum. Son olarak da maçların önemli anlarını oynat ve yalnızca hücüm için önemli anları oynat seçenekleri gelmiş. Maçlardan önce bu seçenekleri tercih edebilir veya maçımızı normal şekilde oynayabiliriz.

FIFA 23

Volta ve Pro Clubs kısmı birleştirilerek sunuluyor

İncelemesini gerçekleştirdiğim FIFA 23 oyununda tek başına bir video oyunu olabilir dediğim modlardan birisi de Volta Football bölümü oldu. Üst kısımda kısaca değindiğim gibi Volta Football oynaması ücretsiz bir biçimde oyunculara sunulsa, mikro ödemeler vasıtasıyla EA Sports için ayrı bir gelir kapısı rahatlıkla oluşabilir. FIFA 23 ile bu oyun modunda da büyük yenilikler görülmüyor, hatta geçtiğimiz senelerdeki hikaye katkısı bile eksiltilmiş vaziyette. Öte yandan Volta Football ve Pro Clubs seçeneklerinin giriş kısımlarının aynı olması gibi bir yenilik var. Bir başka deyişle, FIFA 23 oyununun ana menüsüne girdiğimizde, Volta Football X Pro Clubs şeklinde ayarlanan bir başlık üzerinden bu kısıma giriyoruz. İçeride yine ikiye ayrılıyor fakat giriş kısmı aynı noktadan yapılıyor.

İçeride Volta Football ya da Pro Clubs olarak ikiye ayrıldığına göre ne fark etmiş diye sorabilirsiniz. Bu birleşimdeki en önemli fark, avatarımızın, kazanımların ve görsel unsurların bahsettiğim iki kısımda aynı anda kullanılabilmesi olmuş. Her iki kısımdaki geliştirmeler ve özelleştirmeler diğerinde de kazanılmış olarak görülebilyor. Oluşturduğumuz oyuncuyu, her iki kısımda da kullanabiliyoruz. Pro Clubs ile tek bir oyuncuyu kontrol ederek çevrim içi arenada kendisinizi gösterebilirsiniz. FIFA 23 oynayan arkadaşlarınız varsa, kendi takımınızı oluşturarak elektronik spor alanında ilerleyebilirsiniz. Volta Football ise FIFA serisine ilk eklendiğinden itibaren ilgimi çeken ve onlarca saatimi alan bir alan oldu.

Volta Football, FIFA serisine ilk dahil olduğunda yolculuk modunun muadili olarak lanse edilmişti. Haliyle çok büyük olmasa da animasyonlarla süslenen bir hikaye modu kıvamındaydı. Yanılmıyorsam geçtiğimiz seneden beri bu hikaye kısmı iyiden iyiya azaltıldı. FIFA 23 oyununun Volta Football modundaysa hikaye anlamında hiç bir içerik bulunmuyor. Bunun yerine geçtiğimiz senelerde yer alan müsabaka seçenekleri ve özelleştirilmelerden oluşan bir yapıyla karşı karşıya kalıyoruz. Açıkçası bu duruma benim pek bir itirazım olmayacak. Yüz saati bulan bir oynanışın ilk 2 saatinde bir hikayeye dahil olmak yada olmamak o kadar da sıkıntı oluşturmadı. Tutarlı ve eğlenceli bir hikaye bulunsa mutlu olabilirdim ama hikaye eksikliğini de hissetmedim.

Oynanış açısından baktığımda ise Volta Football ile bir hayli eğlenceli zaman geçirilebildiğini söylemek isterim. FIFA 23 oyununun diğer modlarından farklı oynanış mekanikleri bu kısımda yer alıyor. Dolayısıyla sokak futbolu teması başarılı bir biçimde yaşatılabiliyor. Özelleştirme kısımları da geçtiğimiz senelerden farklı olmasa dahi tatmin edici çizgisini koruyor. Futbol oyunlarıyla haşır neşir olmayan kişiler bile Volta Football kısmında keyifli zamanlar geçirebilir. Burada tekli olarak ödüller kazanabildiğimiz bir seçenek olduğu gibi avatarımızla çevrim içi oyunculara karşı mücadele ettiğimiz maçlar gerçek halı saha keyfini yaşattırıyor. Arcade olarak adlandırılan ve çevrim içi olarak oynanan bölümün de oldukça eğlenceli olduğunu belirteyim.

FIFA 23

FIFA 23 oyunu çapraz platform desteğiyle daha güçlü

Bana sorarsanız FIFA 23 gerçek büyüsünü menülerden sıyrılıp maç ekranını gördüğümüzde gösteriyor. Geçen sene yeni nesil konsollarda durum böyleyken, bu sene PC kullanıcıları da bahsettiğim farklılıktan nasibini alacaklar. İtiraf etmeliyim ki Xbox Series X konsolunda, her bir maç başlangıcında hala hayranlıkla sahaya bakar vaziyette buluyorum kendimi. Bu değişim, FIFA 22 ile yeni nesil konsollar için başlamıştı. Şimdi FIFA 23 ile devam ettiriliyor. Görsel açıdan bazı detayların geliştirildiği de FIFA 23 oyununda görülüyor. Bu fark birazdan anlatacağım PC tarafında uçurum boyutundayken, yeni nesil konsollar tarafında biraz daha mütevazi bir düzeyde. Yeni nesil konsollardaki en bariz değişimin çimler kısmında olduğunu söyleyebilirim.

FIFA serisine aslında bir kaç sene önce eklenen çimlerin deforme olma durumu FIFA 23 ile bir hayli geliştirilerek sunuluyor. Oyuncuların saha içerisinde çimlere zarar verecek her bir hareketi kalıcı olarak ve biraz da abartılarak sahaya yansıtılmış durumda. Bunun yanında oyuncuların yüzlerinde ve formalardaki detaylarda görsel olarak hayran bırakan unsurların başında geliyor. Tribünlerin de bir önceki oyuna göre kısmen yenilendiğini söyleyebilirim. Çocuklarıyla maça gelen insanlar ilgimi çeken diğer bir durum oldu. Oyunun seslerindeyse bir farklılık göremedim. Spiker ve stadyum sesleri bana FIFA 22 oyunuyla aynı geldi. Oyunun müzikleriyse kötü değil ama deneyimlediğim süre zarfında aklıma takılı kalan bir şarkı olmadı.

FIFA 23 oyununun performansından genel anlamda memnun kaldığımı söylemek isterim. Xbox Series X konsolunda akıcı bir şekilde 4K çözünürlükte 60 FPS değerlerini deneyimledim. Görsel detayların bir sıkıntı oluşturduğunu görmedim. Kısacası görsellik ve performans anlamında sorunsuz bir yapımla karşı karşıya olduğumuzu söyleyebilirim. Öte yandan FIFA serisi için önemli bir gelişme bulunuyor ve bu gelişme oyunun çevrim içi müsabaka alanında yapılmış durumda. FIFA 23 oyununda çapraz platform desteği mevcut. Daha anlaşılır bir şekilde söylemek gerekirse Xbox Series X konsoluyla oynarken PC ve PlayStation 5 oyuncularıyla karşılıklı maçlar yapabiliyoruz. Bu havuza eski nesil konsollar ve Nintendo Switch tarafı dahil değil ki FIFA 23 oyununun bu konsollardaki sürümleri de aynı değil zaten.

Çapraz platform tarafında beklediğimden çok daha az sıkıntı yaşadığımı sizlerle paylaşayım. FIFA serisinin daha önceki oyunlarında maçlar sırasında yaşanan yavaşlama sorunları kısmen bulunuyor fakat bunun çapraz platform etkisinden olduğunu söyleyemem. Xbox Series X konsoluyla yaptığım deneyimlerde çoğunlukla PC oyuncularına karşı mücadele ettim. Rakibimizin hangi konsolu kullandığını, PC oyuncusuysa hangi donanımla oyunu kumanda ettiğini görebiliyoruz. FIFA serisinde zaten sorun olmayan rakip bulma sıkıntısı, çapraz platform desteğiyle birlikte en aza indirilmiş durumda. Bu yeniliğin de faydalı bir gelişme olduğunu söyleyerek FIFA 23 oyununun PC sürümündeki farklılıklara da izninizle biraz değineyim.

FIFA 23

FIFA 23, PC sürümüyle de yeni nesle geçiş yaptı

İnceleme yazısının pek çok yerinde belirttiğim üzere FIFA 23 için en büyük değişimi PC kullanıcıları görecekler. Geçtiğimiz sene eski nesil konsollarla aynı olan PC sürümü, FIFA 23 oyununda yeni nesil konsollarla aynı oldu. Bu durum da PC oyuncuları için pek çok olumlu yönü getirdiği gibi bazı olumsuzlukları da beraberinde getirdi. Olumsuzluk olarak algılanabilecek kısmın oyun performansı olduğunu sizlere fazla bekletmeden söyleyeyim. FIFA serisi artık çok düşük sistem gereksinimleri destekleyen bir oyun değil. Dolayısıyla FIFA 23 çok kişinin bilgisayarında rahatlıkla oynanabileceği bir oyun olmayabilir. Bu sıkıntıyı bire bir yaşayan birisi olarak bu konuda uyarımı yapmak istedim.

Okumakta olduğunuz inceleme yazısı için deneyimlerimin büyük kısmını Xbox Series X konsolundan gerçekleştirdiğimi söylemiştim. EA Play sayesinde 10 saatlik deneme sürümünü kullanarak FIFA 23 oyununun PC sürümüne de göz atmak istedim. Beni üzen en büyük etken de üst kısımda bahsettiğim gibi serinin bu yeni oyununun bilgisayarımı zorlaması oldu. FIFA 22 oyunu 1080p çözünürlükte, detaylar açık halde gayet akıcı bir biçimde oynanırken, FIFA 23 oyununun PC sürümünden yakın bir performans alamadım. NVIDIA GeForce GTX1 060 (6 GB) olan ekran kartım, bu oyunun PC sürümünü 60 FPS ile çalıştıramadığı gibi yavaşlamalar yüzünden oyunun oldukça ağırlaştığını gözlemledim. Oysa yeni nesil konsollardaki deneyimlerim bundan çok farklıydı.

Oynanış açısından olduğu gibi görsel açıdan da PC tarafında FIFA 22 ile FIFA 23 bariz farklılıklar bulunması gibi bir gereçek var. İnceleme yazısında grafiklerden bahsederken bu farklılıklara değinmiştim. Benzer şekilde çapraz platform desteğinden FIFA 23 oyununu edinen PC sahipleri de faydalanabilecekler. Tüm bunların dışında PC sürümüne özel bazı seçenekler de yine bahsi geçen oyunun PC sürümünde yer alıyor. Bu ayarların başında klavye ve kontrolcü seçimiyle birlikte grafiksek tercihler kısmı bulunuyor. Bu arada FIFA 23 oyununun pek çok ayarını henüz oyuna girmeden karşımıza çıkan kutucuktan yapmıyoruz. Ayarlar kısmı oyunun iç menülerine dahil edilmiş durumda.

Grafikler, sesler veya kontrolcüye dair bir değişim isteğiniz olursa oyunun iç menülerinden bu değişiklikleri uygulayabiliyoruz. Grafik ayarları ne yazık ki hala çok detaylı bir biçimde değiştirilemiyor. Çözünürlük ve kare hızı değişimleri yapabildiğimiz gibi saha detayları için bir kaç seçeneğimiz ve oyuncuların saç dalgalanmalarına dair seçenekler bu oyunun ayarlar kısmında bulunuyor. Anti hile programıyla açılan FIFA 23 oyununun PC sürümü, her açılışta dil seçeneğiyle uğraşma derdinden de sıyrılmış durumda. Bu oyunu her açtığımızda karşımıza çıkan bayraklardan dil ayarlarını değiştirmek zorunda değiliz. Örneğin, Türkçe seçeneğini bir kez seçtikten sonra FIFA 23 siz değiştirmediğiniz takdirde Türkçe olarak başlatılıyor. Ekran kartı güçlü olan PC kullanıcılarının genel anlamda FIFA 23 oyununun yeni nesil sürümünden etkileneceğini düşünüyorum.

FIFA 23

Tarihin en iyi futbol oyunu mu?

Yazının bu kısmında artık son değerlendirmeleri yapma vakti geldi sanırım. Yazı boyunca belirttiğim gibi FIFA 23 yeniliklerle dolu bir video oyunu değil. İyi yaptığı şeyleri sürdürerek, gerekli görülen yerlerde düzeltmeler yapılarak yoluna devam eden bir oyun var karşımızda. Oynanış anlamında yeni teknolojisiyle bana göre çok güçlü duruyor. Zamanla gelecek düzeltmelerle sanıyorum ki en iyi futbol oyunu deneyimini bir üst seviyeye taşıyacaktır. Şu anki durumuyla bile çok daha tutarlı bir oynanış yapısını barındırıyor. Oynanış kısmındaki en büyük itirazım ise gerçekçilik ve eğlenceye dair eklemelerin biraz karışık biçimde yapılması olacaktır. Daha gerçekçi bir yapı oluşturulurken bazı bölümlerde daha arcade diye tabir edilebilen dinamikler de işim içine girmiş durumda.

Görsel açıdan özellikle maç ekranlarını gördüğümde hissettiklerimi dile getirmiştim. Artık PC kullanıcıları da bu farklılıktan ve iç açıcı saha renklerinden nasibini alacaklar. Çapraz platform desteğiyle birlikte çok daha rekabetçi bir yapı bizleri bekliyor. İşin geneline baktığımdaysa oynanış anlamında daha renkli, içerik anlamında yeniliklerin biraz arka plana atıldığı bir video oyunu görüyoruz. Aslında FIFA serisi şimdiye kadar yaptıklarıyla içerik kısmını oldukça zenginleştirdi ve bu yıl fazladan hamleler yapma gereksinimi görmemiş diyebilirim. Bir başka deyişle yeniliklerin az olması, çeşitliği kısıtlı bir yapımla karşı karşıya olduğumuz anlamını getirmesin. Yüzlerce, hatta binlerce saatimizi çalacak bir video oyunu FIFA 23.

Yine yazının başlarında belirttiğim gibi EA Sports ekibi, FIFA gibi güçlü bir isimden vazgeçerken zannediyorum ki yenilikleri bir sonraki seneye gelecek olan futbol oyunlarına saklıyorlar. Hikaye barındıran içerikleri, hali hazırdaki oyun modlarına yapılacak eklemeleri muhtemelen 2024 senesinin futbol oyununa saklamış olabilirler. Benim görüşümün aksine bir sonraki sene eldekilerin kısmen geliştirildiği bir yapım görürsek de şaşırmayın derim. Zira, FIFA serisinin adım adım gelişen bir stratejiyle ilerlediğini artık çok iyi biliyoruz. İyi yapılanın korunması ve gereksiz eklemelerin yapılmaması durumu bana göre hiç sorun oluşturmuyor.

Toparlamak gerekirse FIFA 23 şahsıma göre şimdiye kadar geliştirilmiş en iyi futbol oyunu. Özellikle oynanış alanında nasıl ilerleyeceğini bilememesine karşın güçlü bir iskeletin üzerine inşa edilmiş. Zaten iyi olan içerikler küçük dokunuşlarla daha iyi hale getirilerek sunulmuş. Yenilik anlamındaysa biraz kolaya kaçılmış fakat FIFA serisinin eski oyunlarından da yeterli mirası alabilmiş halde. Futbol oyunlarını seviyorsanız bu oyun tabii ki ilk tercihiniz olacaktır. Yeni nesil konsollarda zaten yenilenen yapı devam ettiriliyor. FIFA 22 sahipleri için arada uçurum var mı bilemiyorum. Öte yandan PC kullanıcıları için kesinlikle FIFA 23 ile FIFA 22 aynı oyun değiller.

FIFA 23
FIFA 23
Olumlu
HyperMotion2 teknolojisiyle çok daha gerçekçi bir oynanış sunuluyor.
Görsel açıdan özellikle müsabaka ekranları hayran bırakıyor.
Gerekli düzeltmeler yapılarak en iyi futbol oyunu deneyimine çok yaklaşılmış.
Çapraz platform desteği gayet düzgün çalışıyor ve önemli bir gelişme.
FIFA Ultimate Team modu mikro ödemelere mahkum bırakmıyor.
PC tarafında yeni nesle geçilmesiyle büyük bir adım atılmış durumda.
Olumsuz
İçerik anlamında geliştirici ekip çok cimri davranmış.
Oynanışa dair gerçekçilik ve arcade unsurları birbirine karışıyor.
PC sürümü yeni olmayan donanımlarda performans sorunları yaşatıyor.
Hikayeli kısımları sevenler için hiçbir hikayeli içerik bulunmuyor.
9

Etiketler:

, ,