Final Fantasy serisinin en sevilen oyunlarından biri olan Final Fantasy VII için yeniden yapım yolculuğu, 2020 senesinde piyasaya sürülen Final Fantasy VII Remake ile başlamıştı. Şimdi ise aradan dört sene geçti ve üçe, belki de dörde bölünmüş olan orijinal oyunun ikinci yeniden yapımı bölümü olan Final Fantasy VII Rebirth piyasaya sürüldü. Ben de Square Enix Creative Business Unit I tarafından geliştirilen ve Square Enix tarafından piyasaya sürülen bu oyunu PlayStation 5 üzerinde oynama ve inceleme şansına sahip oldum.

Tahmin edebileceğiniz üzere Final Fantasy VII Rebirth, Final Fantasy VII Remake oyununun direkt olarak devamı niteliğinde. Yani, bir kere daha Cloud Strife, Barret Wallace, Tifa Lockhart, Aerith Gainsborough ve Red XIII beşlisi ile maceramıza devam ediyoruz. Oyun boyunca hem orijinal oyundan geri dönen karakterler, hem bir önceki yeniden yapımdan geri dönen karakterler, hem de bu oyuna tamamen yeni olan karakterlerle tanışıyoruz. Hikayeden çok detaylıca bahsetmek istemiyorum ama bir önceki oyunu oynadıysanız, bu oyunun da çılgınca geçeceğini tahmin etmek çok da zor olmayacaktır. Boyutlar arasına taşınıyor artık savaş.

Final Fantasy VII Rebirth, orijinal dili Japonca olduğu için İngilizce dublaj ile oynarken duyguları biraz eksik verebiliyor veya çevirisi zaman zaman hikayenin hakkını pek veremiyor ama bu duruma rağmen her karakterin gösterdiği performans şahaneydi. Oyun zaten hikayeyi oldukça sinematik bir şekilde anlatıyor ki bu da benim sevdiğim bir tarz. Sadece, zaman zaman açık dünyaları keşfetmeniz gerekebileceği için oyunun temposu bir tık dengesiz bir hal alabiliyor ama eğer sadece hikayeye odaklanmak istiyorsanız da bunu yapabilirsiniz; açık dünya elementleri tamamen opsiyonel görünüyor ama onları görmezden gelirseniz, oyunun çok büyük bir kısmını kaçıracaksınız.

Final Fantasy VII Rebirth, ilk anından tutun da son anına kadar muhteşem bir şekilde anlatıyor hikayesini ve ekranın başından ayrılmanız inanılmaz zor. Bir sonraki yeniden yapım için de yeteri kadar sinyal veriliyor ve mutlu bir şekilde oyundan ayrılıyoruz. Yani, bu oyunun hikayesi veya onunla alakalı olan diğer herhangi bir element hakkında olumsuz bir yorum yapabilmek oldukça zor. Evet, açık dünya anları tempoyu bozabiliyor ve bence bu oyuna yakışmıyor, özellikle de Final Fantasy VII Remake ardından ama bunlar aslında hem oyun içerisinde eğlenceli, hem de oyun sizi zorlamıyor. Yani, isterseniz geçebilirsiniz ki ben bunu yapmadım; oyunu %100 olacak şekilde sonlandırdım.

Final Fantasy VII Rebirth

Final Fantasy VII Rebirth, Final Fantasy VII Remake ile aynı oynanış temeline sahip. Yani, yine partimizi kuruyoruz ve gerçek zamanlı olarak düşmanlarla savaşıyoruz. ATB sistemi geri dönüyor ve bu sistemde bar doldurarak, büyü ve yetenekler gerçekleştirebiliyoruz. Oyunda üç temel zorluk seviyesi var, bunlar oyunu kolay, zor veya normal seviyede tutabiliyor. Oyunu bitirdiğiniz zaman en zor seviyenin kilidi de açılıyor. Bu sırada, derinleştirilen veya tamamen yeni olarak tanıtılan mekanikler sayesinde temel oynanış, bir önceki oyuna kıyasla daha taze hissettiriyor.

Final Fantasy VII Rebirth içerisinde çizgisel ilerlemeli bölümler, açık dünya alanları ile birleştiriliyor. Çizgisel kısımlar, Final Fantasy VII Remake içerisindeki ile oldukça benzer. Açık dünyalar da aslında yine bir önceki oyunda ufak ufak verilmişti, bu oyunda gerçekten açık dünyalar sunuluyor. Bu dünyaları yürüyerek veya Chocobo üstünde keşfedebiliyoruz. Bu açık dünyada kilidi açılacak kuleler, özel hedefler dahilinde öldürülmesi gereken canavarlar ve sayısız mini oyun bulunuyor. Evet, oyunda çok rahatlıkla 15’den fazla mini oyun var ve bunların tamamı şahane bir tempoda sunuluyor. Oyundaki deneyimden tam sıkılır gibi oluyorsunuz, o anda yeni şeyler sunuluyor.

Queen’s Blood, Fort Condor, hazine arama ve bulma, yan görevler, piyano çalma ve çok daha fazlası Final Fantasy VII Rebirth içerisinde yer alıyor ve tüm bu içerikler, oyunun birden fazla olan açık dünyasını süslüyor. Son birkaç yılda açık dünya temelli oyunlar biraz beni boğmaya başlamıştı ama bu oyun, tam kıvamında dünyalar ve içerikler sunuyor. Bu yüzden de her bölümü %100 olarak bitirmek inanılmaz tatmin edici hissettiriyor. Bu dünyalara ek olarak Chadley de sanal alemde yapabileceğimiz dövüşler için geri dönüyor ki bir önceki oyuna kıyasla, bu oyunda onları tamamlamayı da daha tatmin edici buldum.

Final Fantasy VII Rebirth içerisindeki tüm bu mini oyunlar ve yan içerikler, sizleri cömert bir şekilde ödüllendiriyor. Sayısız yeni Materia, para, materyal ve çok daha fazlası sunuluyor. Evet, bu oyunda materyal de var; artık eşya üretimi yapabiliyorsunuz ve hatta üstünüzdeki zırhları daha da güçlü bir hale sokabilmek mümkün. Bir diğer önemli yenilik de her karaktere eklenen ve oldukça derin bir hal alabilen yetenek ağacı. Bu ağaçta hem yeni yetenekler, hem de istatistik yükseltmeleri elde edebiliyorsunuz. Oyundaki tüm içerikleri yaptıkça her karakterle seviye atlamak oldukça kolay.

Final Fantasy VII Rebirth

Final Fantasy VII Rebirth içerisindeki savaş mekaniklerini etkileyen bir diğer önemli yenilik de sinerji yetenekleri ve becerileri. Bunlardan bir tanesi, parti arkadaşlarınız ile istediğiniz zaman kullanılabiliyor. Öbürünü kullanabilmek için ise parti üyeleri ile aranızda bir sinerji kurmanız gerekiyor. Bunu yapmak ise oldukça basit, savaş anında sinerji olmasını istediğiniz üyeleri kontrol etmeniz gerekiyor. Örneğin, iki karakter ile de iki bar sinerji oluşturduktan sonra belirli bir sinerji yeteneğini kullanabiliyorsunuz. Bu yetenekler hem düşmanlara hasar veriyor, hem de bazı özel etkilere sahip oluyor, limit seviyenizi arttırmak gibi.

Final Fantasy VII Rebirth içerisindeki parti üyeleriniz ile ilişkiniz de var ve bunları ilerletmek veya yerinde saydırmak mümkün. Doğru diyalog seçimleri ve yan görevleri tamamlamak, ilişkileri ilerletiyor ve oyunun belli bir noktasına ulaştığınız zaman romantik bir ilişki yaşayabilmek de mümkün kılınıyor bu ilişki seviyelerine göre. Yani, yenilikler ve iyileştirmelerle birlikte bu video oyunu, Final Fantasy VII Remake yapıtının bir üst seviyesi gibi hissettiriyor ve tatmin edici bir şekilde sonuna kadar oynanıyor. Yalnız, bu oyundan tamamen keyif alabilmek için bence bir önceki oyunu da oynamanız gerekiyor. Ana menüdeki, oyunun öncesini anlatan sinematik yetmez.

Final Fantasy VII Rebirth oyununu eğer Normal, Dynamic veya Hard zorluklarında oynamak istiyorsanız, oyundaki ekipman seçiminize, yeteneklerinize ve istatistiklerinize dikkat etmeniz gerekecek. Yani, gerçek bir rol yapma deneyimi yaşayabilirsiniz. Yalnız, Normal olan zorluk seviyesi bile yer yer inanılmaz zor olabilir. Bu durumda, oyunu Easy modunda oynayabilmek mümkün ve bu modda düşmanlara hem siz daha fazla hasar veriyorsunuz, hem de onlar size daha az zarar veriyor. Yalnız, bu modda oynarken bile oyun, eğlencesini koruyor bence. Bu arada, Final Fantasy VII Remake içerisinde olmayan Dynamic modu, düşmanları sizlerle birlikte ölçeklendiriyor.

Final Fantasy VII Rebirth, Final Fantasy VII Remake ile kurmuş olduğu temel savaş mekaniklerini koruyor ve daha farklı düşman tipleri, daha hareketli ve farklı bölüm sonu canavarı savaşları ve çok daha fazlası ile derine iniyor. Hikayesiyle, oynanış elementleriyle ve içerikleriyle hiçbir şekilde beni sıkmadı ve sizi de sıkacağını sanmıyorum. En azından ilk oyundan keyif aldıysanız, bu oyundan daha da çok keyif alacaksınız ama ilk oyun eğer hoşunuza gitmediyse, bu oyunda o durumu sizin için değiştirecek pek de bir şey yaşanmıyor. Bu da açıkçası kötü bir şey değil; karşımızda bir devam oyunu var sonuçta ve bu tip bir oyunun yapabileceği en iyi şeyi yapıyor.

Final Fantasy VII Rebirth

İnceleme yazımın başında da söylediğim üzere Final Fantasy VII Rebirth yapıtını PlayStation 5 konsolumda deneyimledim ve oyunun görselliği biraz problemliydi. Yani, eğer kalite modunda oyunu 30 FPS olarak oynamak isterseniz, sıkıntı yok ama performans modunda 60 FPS olarak deneyimlemek isterseniz, elde ettiğiniz görsellik biraz fazla bulanık oluyor. Geliştirici ekip, bu mod için bir güncelleme getireceğini belirtti ama benim oyunu oynadığım süre boyunca herhangi bir güncelleme gelmedi ve deneyimimin tümünü bulanık bir görsellik ile yaşadım. Bu da biraz canımı sıktı fakat bulanıklığın arkasında oyun gerçekten kaliteli duruyor.

Performans tarafı ise sıkıntısızız. Dediğim gibi Final Fantasy VII Rebirth oyununu 60 FPS olarak performans modunda deneyimledim ve elde ettiğim sonuç kusursuzdu. FPS değerinin stabil yapısı haricinde oyun, teknik olarak da yeterince cilalıydı. Oyunda en ufak bir hata ile karşılaşmadım ve çökme problemi yaşamadım. Yükleme süreleri de inanılmaz kısaydı. Yalnız, oyunu kalite modunda deneyemedim. Yani, 30 FPS olarak bu oyunu oynamak inanılmaz kötü hissettiriyor, özellikle de ben oyunları konsolda 60 FPS, bilgisayarda da 240 FPS civarı oynuyorken, kalite modu gerçekten kabul edilemez bir deneyim sunuyor ama bu tabii kişiden kişiye değişecektir.

Sesler ve müzikler ise Final Fantasy VII Rebirth oyununun başarılı olduğu bir başka nokta. Özellikle de müzikler… Oyunda çalan her bir parça aklınızda kalıcı bir yer edebilecek seviyede kaliteli bence. Her karakterin, olayın, mini oyununun, bölümün, dünyanın ve çok daha fazla şeyin kendisine ait bir tema müziği var ve her biri akılda kalıcı parçalar. Ses efektleri de kesinlikle kaliteli. Seslendirme performansı, İngilizce cephesinde vasat, Japonca tarafında ikonik. İngilizce olarak vasat olmasına şaşırmadım; genelde zaten İngilizce orijinal ses ve metin olmayınca dublaj/çeviri işinde pek ileriye gidilemiyor. Alıştıktan sonra beni de rahatsız etmedi zaten.

Final Fantasy VII Remake oyununun bir adım üzerine çıkmayı başaran Final Fantasy VII Rebirth, şimdiden 2024 senesinin en iyilerinden biri olmaya aday bence. JRPG türünün en yeni modern girişlerinden biri olan bu yapıt, mekanikleri ve tatmin edici yapısıyla, özellikle de hikayesi ile sizleri neredeyse 100 saat boyunca ekrana kilitleyebilir. Evet, oyunda çok ufak birkaç tane problem var ama oyunun geneline baktığınız zaman onları dert edebilmeniz oldukça zor. Bu yüzden, eğer bu yeniden yapım serisinin ilk oyununu oynadıysanız ve beğendiyseniz, bu oyunu da gözünüz kapalı bir şekilde satın alabilirsiniz ve oynayabilirsiniz. Şahane bir deneyim.

Final Fantasy VII Rebirth
Olumlu
Efsanevi hikaye, o efsanevi yapısını bozmadan devam ediyor; oyun süresi boyunca hikaye ilgi çekici kalmayı başarıyor.
Karakterlerin sunum şekli şahane ve oyun boyunca hepsi anlamlı bir şekilde gelişiyor; karakter ilişkileri de hoş bir eklenti.
Açık dünya kısımlarında sunulan içerikler her zaman taze hissettiriyor ve tatmin edici şekillerde sonuçlanıyor.
Sinerji yetenekleri gibi yeni eklentiler ile savaş anları daha derin ve stratejik bir hal alabiliyor.
Sayısız mini oyun ile sürekli elde edilebilecek farklı bir eğlence bulunuyor.
Müziklerin her biri akılda kalıcı melodileri sayesinde kulağınıza bayram yaşatıyor.
Olumsuz
Performans modunda çok bulanık görünüyor.
İngilizce dublaj ve çeviri bir tık vasat duruyor.
10