Five Nights at Freddy’s isimli marka, aslında ilk oyunu ile sektöre çok güzel bir giriş yapmıştı ama ondan sonraki her oyun, bir öncekinin kopyası olduğu için kısa bir süre sonra markanın tüm güzelliğine gölge düşürülmüştü. Seriye ait ana oyunlar, yan oyunlar, romanlar ve çok daha fazlasını gördük ve 2021 senesinin sonlarına doğru da ana oyun serisi için Five Nights at Freddy’s: Security Breach isimli yapıt piyasaya sürüldü. Ana serinin sekizinci, tüm markanın da on üçüncü oyunu olan bu yapıt, Five Nights at Freddy’s: Help Wanted oyunundan hemen sonrasını ele alıyor ve bu evrendeki kafa karıştırıcı hikayeyi devam ettiriyor.
Bir hayatta kalma ve korku oyunu olan Five Nights at Freddy’s: Security Breach, aslında kendi serisindeki önceki oyunlara göre birazcık farklı bir yapıya sahip. Mesela oyun, serideki diğer çoğu deneyimin aksine bir pizzacıda değil, alışveriş merkezinde geçiyor. Ayrıca oyunda hayatta kalmanız gereken sadece bir gece bulunuyor; beş değil. Ayrıca oyunda Freddy Fazbear da karşımıza dost bir karakter olarak çıkıyor. Bizler, küçük bir çocuğu kontrol ederken, Freddy Fazbear tarafından da gelen yardımlar aracılığı ile alışveriş merkezi, sabah tekrar kapılarını açana kadar hayatta kalmanız gerekiyor. Düşmanlarımız ise markanın ikonik robotları.
Five Nights at Freddy’s: Security Breach oyununun hikayesi aslında oldukça basit sayılır. Freddy Fazbear’s Mega Pizzaplex isimli alışveriş merkezinde Glamrock Freddy Fazbear, Glamrock Chica, Montgomery “Monty” Gator ve Roxanne “Roxy” Wolf isimli tanıdık robotlarımız bir performans gösterisi yaparken, Freddy Fazbear bir teknik arıza geçiriyor. Bu teknik arızadan sonra Freddy Fazbear, arka bölümlerden birinde uyanıyor ve karın boşluğundaki alanda da bir çocuğun saklandığını fark ediyor. Bu sırada alışveriş merkezi kapanıyor ve güvenlik görevlisi de tüm robotlara, içeride kalan çocuğu arama emri veriyor. Yalnız bu sırada robotlar, öldürmeye programlanmış oluyor.
Five Nights at Freddy’s: Security Breach oyununun hikayesi boyunca gizlilik ve dikkat dağıtma sistemlerini kullanarak, bu robotlardan kaçıyoruz, anahtar toplayarak alışveriş merkezinin farklı bölümlerinin kapılarını açıyoruz ve bu sırada da 06:00’a kadar hayatta kalmaya çalışıyoruz. Oyundaki saat, gerçek zamanlı olarak çalışmıyor, hikayede ilerleme sağlamanız gerekiyor, önceki oyunlar gibi değil yani. Daha sonra da karşılanan farklı şartlara göre oyuncuların karşısına altı farklı final sahnesi çıkabiliyor. En azından hikaye ve final yönünden oyunun oldukça olumlu adımlar attığını söyleyebilirim.
Five Nights at Freddy’s: Security Breach, serisine oldukça yenilikçi bir şekilde yaklaşıyor
Daha önce de söylemiş olduğum gibi Five Nights at Freddy’s: Security Breach oyununda bir çocuğu kontrol ediyoruz. Freddy Fazbear da yardımcı karakter olarak sunuluyor; kendisini de zaman zaman kontrol edebiliyoruz. Oyundaki amacımız ise bize verilen görevleri sırasıyla tamamlamak, zamanın ilerlemesini sağlamak ve kilitli kaldığımız alışveriş merkezinden kaçmak. Oyunun teması kesinlikle 1980 dönemine ait ve sadece görsel olarak değil, oynanış tarafında bunu hissedebiliyorsunuz. Temel oynanışın üzerine gelen arcade tipindeki mini oyunlar, bu havayı başarılı bir şekilde verebiliyor.
Five Nights at Freddy’s: Security Breach oyununda hayatta kalmaya çalışırken birkaç farklı sersemletici silahı kullanabiliyorsunuz. Aynı zamanda düşmanlardan saklanma ve onların dikkatini dağıtma gibi sistemler de bulunuyor. Aynı zamanda düşmanlardan kaçmak için Freddy Fazbear karakterini de kullanabiliyorsunuz. Yine de kendisi sonsuz bir güce sahip değil; Freddy Fazbear, hem zaman zaman şarj edilmesi gerekiyor, hem de bazı düşmanlar yardımcı karaktere rağmen bizi yakalayabiliyor. Freddy Fazbear aynı zamanda bizimle zaman zaman konuşup; işe yarar bilgiler, öneriler ve uyarılar da vererek oynanışı eğlenceli bir hale sokabiliyor.
Five Nights at Freddy’s: Security Breach oyunundaki zorluk ise bölümler ilerledikçe yükseliyor. Bu zorluk ile başa çıkabilmek için hem oyun boyunca öğrendiğiniz stratejileri aktif olarak uygulamanız gerekiyor, hem de yardımcı robotunuzu güçlendirmeniz gerekiyor. Bu video oyununun en ilgi çekici yanı ise tüm bunları açık dünya benzeri, özgürlükçü bir bölüm içerisinde yapabiliyor olmanız. Yani, serideki eski oyunlardaki gibi bir odaya kapanıp, kalmıyorsunuz. Alışveriş merkezinin içinde özgür bir şekilde dolaşabiliyorsunuz; zorunlu ve opsiyonel bölüm sonu canavarları ile savaşabiliyorsunuz ve aksiyonlarınıza göre farklı finallerden birini yaşayabiliyorsunuz.
Five Nights at Freddy’s: Security Breach oyununun hikayesi kesinlikle başarılı. Özellikle de oyunun altıncı finalinin kilidini açmayı başarırsanız, evrene ait oldukça önemli bilgiler öğrenebiliyorsunuz. Diğer finaller ise karakterlere ait farklı bilgileri ortaya çıkartıyor. Bu da aslında oyundaki her finali önemli bir hale sokuyor, tekrar oynanabilirliği arttırıyor. Oynanış ise kesinlikle kağıt üzerinde güzel görünüyor ama ne yazık ki her şey, göründüğü kadar güzel değil. Bu video oyunu, henüz bitirilmemiş gibi hissettiren yapısı ile kendi topuklarına sıkıyor, hatta kendisini diri diri gömüyor bile diyebiliriz. Oyunda ciddi anlamda fazla hata bulunuyor.
Akıl almaz seviyede fazla oyun hatası yüzünden yaşatılan deneyim çöpe dönüyor
Five Nights at Freddy’s: Security Breach, eğer problemsiz bir yapıya sahip olsa, oyuna yeterince cila çekilmiş olsa kesinlikle kendi serisinin en iyilerinden biri olabilirdi. Oyunun çıkış dönemindeki hali ise tamamen hata dolu bir yapıya sahip. Hikayeden tutun da oynanışa ve görselliğe kadar her şey, bu hatalardan çok kötü bir şekilde etkileniyor. Mesela, oyunda toplanabilir ögeleri elde ederek, hikaye üzerinde yeni detayları öğrenebiliyorsunuz ama bazen oyunda bir hata gerçekleşiyor ve oyunu kaydettiğiniz halde toplanabilir ögeler sayılmıyor. Bu yüzden de oyundaki gizli finallerden çoğunu görebilme şansınızı otomatik olarak kaybediyorsunuz.
Five Nights at Freddy’s: Security Breach oyununu benim gibi PlayStation 5 konsolunda oynarsanız, durumlar daha da kötü oluyor. Mesela, bazı arcade oyunlarında DualSense için gerekli kontroller girilmemiş halde. Bu da oyunları oynanamaz hale sokuyor. Ayrıca hem arcade oyunları sırasında, hem de ana oyun sırasında oldukça sık bir şekilde çökme problemleri yaşanabiliyor. Oyunda sadece manüel kayıt yapabildiğiniz için ilerleme kaybını da çökme hatası ile elde etmek oldukça sinir bozucu oluyor. Bundan daha fazla da oyun hatası karşınıza çıkacaktır, hatta bazıları oyunda ilerlemenizi engelleyecektir ama tek problem, oyun içi hatalar da değil.
Five Nights at Freddy’s: Security Breach oyununun çok yapay bir şekilde arttırılan zorluğu ne yazık ki pek kaliteli hissettirilmiyor. Oyundaki zorluk, karşınıza daha fazla düşmanın çıkmasından ibaret kalıyor. Aynı zamanda oyundaki birçok sistem de oldukça yüzeysel; temelde yer alan gizlilik bile sadece saklanmak ve koşmaktan ibaret duruyor. Ayrıca oyunda korku adına da hiçbir şey bulunmuyor. Yani, tabii ki düşmanlara yakalandığınız zaman bir “Jumpscare” anı yaşayabiliyorsunuz ama 2022 senesindeyiz… Bunlardan kim korkar ki? Oyunda ilerledikçe de kayıt problemlerinin daha sinir bozucu bir hal alması, her şeyin cabası oluyor.
Five Nights at Freddy’s: Security Breach, arkasında kesinlikle birkaç kaliteli ve eğlenceli fikir bulunduruyor. Yalnız bu fikirlerin hiçbiri, oyun içerisinde başarılı bir şekilde uygulanamıyor. Oyun hatalarının tamamını göz ardı edecek olsam, bu oyun en fazla ortalama üstü bir seviyede yer alabilir ama oyunda o kadar fazla hata var ki oyunu bitirmeye tahammül bile edebileceğinizi sanmıyorum. Bu yüzden de kendisini ortalama altı olarak değerlendiriyorum. Yine de bu oyunu çok oynamak isterseniz, birçok hata düzeltme güncellemesi ardından oyunun indirime girmesini beklemenizi öneriyorum. Bu oyun, kesinlikle tam fiyatından satın alınmamalı.