Hayatı boyunca teknik direktör olma hayali kuranların ve bu hayalin peşinde yıllardır koşanların oyunu nihayet geldi. Hatırı sayılır bir oyuncu kitlesine sahip olan menajerlik oyunu serisinin yeni yapımı olan Football Manager 2020 parmaklarımızın ucunda. Okumakta olduğunuz inceleme yazısında hem bu sene gelen yenilikleri tek tek masaya yatırıp inceleyeceğiz, hem de seriye yeni başlamayı planlayanlara ışıl tutmaya çalışacağız. Sizler de hazırsanız, inceleme yazımıza hızlı bir giriş yapalım diyoruz.
Football Manager 2020 ile neler yapabiliriz?
İncelemesini gerçekleştirdiğim yapımın mensubu olduğu video oyunu serisini tanıyanlardan izin kısa bir süre izin isteyeceğim. Henüz, hayatı boyunca futbol menajerliği türünde bir oyun oynamayan okurlarımızın varlığını hesap ederek, bu seride neler yapıldığına biraz değinmek istiyorum. Sonrasındaysa, serinin geldiği noktadan ve Football Manager 2020 oyunundaki yeniliklerden uzun uzun bahsedeceğim.
Bu arada, bu oyunda neler yapılıyor diye anlattığım kısımlara bazı yeni mekanikleri sıkıştırabilirim haberiniz olsun. Şimdi, seriye yeni başlamak isteyen okurlarımızın biraz daha dikkatini çekerek ilerleyeyim. Öncelikle, Football Manager 2020, adından da gayet rahat bir biçimde anlaşılacağı üzere bir menajerlik oyunudur. Bu oyunu alıp da pas veririm, şut çekerim, gol atarım diye hayal kuranlar varsa FIFA 20 veya Pro Evolution Soccer 2020 incelemelerimize geçiş yapabilirler.
Nihayetinde menajerlik oyunları; idare, teknik bilgisi, doğru tahmin ve biraz da sabır işidir. Öyle hızlıca ilerlerim, bir taktik uydururum, sür’atle bir maçtan diğerine atlarım diyorsanız, böyle düşünen okurlarımızı yine üst kısımda saydığım oyunların incelemelerine alabilirim. Bu arada, saydığım oyunların menajerlik veya kariyer modlarını oynayanların da incelemesini gerçekleştirdiğim oyunda çok ama çok fazlasıyla yüzleşeceklerini belirtmem gerekir.
İşin bir de ülkemizdeki oyuncular için en iyi tarafını söyleyeyim: Football Manager 2020, tamamen Türkçe desteğine sahip bir yapımdır. Bazı istisnalar haricinde oyundaki tüm yazılar Türkçe’dir. Atılan her adımı anlamak, ezbere oynamamak için bu desteği takdirle karşıladığımı henüz inceleme yazısının başındayken belirtmek isterim. Peki, hazır Türkçe olarak önümüze serilen bu yapımla neler yapıyoruz sorusunu nasıl yanıtlayacaksınız diyorsanız, devam ediyorum.
Neredeyse her detaydan biz sorumluyuz
Yine, daha önce futbol menajerliği türündeki bir yapımı oynamamış olan oyunculara uyarıda bulunmak istiyorum. Football Manager 2020, takımdaki uygun oyuncuları seçerek, saha dizilişini ayarladığımız ve yeri geldiğinde transfer yapmakla sınırlı tutulduğumuz bir yapım kesinlikle değil. Eğer bu yapımı satın alırsanız, bu oyundaki henüz ilk maçınıza çıkmadan önce karşınıza çıkacak olan eğitim notlarından nasıl bir detayın içerisinde boğulacağınızı anlayacaksınız.
Bazı örnekler vererek devam edeyim eğer izin verirseniz. Mesela, bir takımın başına geçtiniz diyelim. Daha kadroda kim var kim yok demeden size bir sürü bilgilendirme yapılacak. Takımın başkanından başlayarak neredeyse çaycısına kadar herkesle iletişim haline geçeceksiniz. İletişim deyince akla basın mensupları da geliyor tabii. Ayağınızın tozuyla bir de basın toplantısına çıkacağınızı belirteyim. Gerçekleştirilen her basın toplantısında verdiğiniz yanıtlar, takıma ve taraftara etki edecektir.
Bir takımı kontrol etmek, üst kısımda kısaca verdiğim kadro belirleme, transfer yapma gibi durumlarla bitmiyor. Maddi anlamda akıllı hamleler yapmak, doğru futbolculara odaklanmak da işimizin bir parçası oluyor. Sonrasında, karşımızdaki oyuncuların da birer insan olduğunu hatırlatan pek çok detayın da oyunda bizleri beklediğini söylemek isterim. Bu oyuncular, kendilerine fırsat vermenizi isteyecek, oynatılmadığında küsecek, zaman zaman sakatlanacak hatta tatilden henüz dönmemiş bile olacaklar.
Aklınıza ne geliyorsa diyeceğim ama aklınıza gelenin çok daha fazlasını Football Manager 2020 oyununun içerisinde bulacaksınız. Detaycılık anlamında zaten bir hayli yol kat eden bu video oyunu serisi, yeni oyunuyla da aynı yolda ilerlemeyi sürdürerek karşımıza çıkıyor. Oyunda, genç kadronun yönetiminden, teknik ekibimize yeni eklenen üyelere kadar pek çok yeni detay da bulunuyor ama bu bilgileri biraz daha alt satırlara saklama niyetindeyim. Yeni oyuncular için genel yapıyla ilgili birkaç cümlem daha olacak.
Football Manager 2020 oyununun genel hatları nelerdir?
İncelemesini gerçekleştirdiğim bu yapımı edinirseniz, oyunu açtığınızda karınıza oynamak istediğiniz temel oyun modları seçeneği çıkacaktır. Klasik bir menajerlik kariyerine başladığınızdaysa karakter oluşturma ekranıyla karşılaşacaksınız. Bu ekranın geçtiğimiz senelerde olduğu gibi bir hayli yetersiz kaldığını düşünüyorum. Tamam, bir rol yapma oyunu değil karşımızdaki ama bu kadar sığ ve kalitesiz bir karakter oluşturma ekranı da böylesine detaylı bir yapıma yakışmıyor doğrusu.
Tuhaf bir tip olarak karakterinizi oluşturursanız sizden bir futbol kulübü seçmeniz istenecek. Oldukça geniş bir yelpazeden dilediğiniz bir takımla yolculuğunuza başlayabiliyorsunuz. Burada Türkiye Süper Ligi dahil olmak üzere ülkemize dair birkaç ligin bulunduğu bilgisini de araya sıkıştırayım. Sonrasında bir dizi brifingle birlikte, maceraya devam ediliyor. Belirttiğim gibi kulüp yetkilileri sizi sürekli olarak bilgilendireceklerdir. Ekranın sol tarafında yer alan kısayol menüsü sayesinde hızlıca istediğiniz seçeneğe gidebileceğinizi söyleyeyim.
Yine seriyi ilk kez oynayacaklar için oyundaki zamansal ilerlemenin ekranın sağ üst köşesindeki sekme sayesinde gerçekleştiğini hatırlatayım. Belirttiğim sekmenin yanında, oyundaki tarihi de görebilirsiniz. Bu arada sol tarafta, yukarıdan aşağıya sıralanan menüyle birlikte, açılan yeni bir ekrandaki tercihler, ekranın üst tarafında soldan sağa gelecek şekilde sıralanacaktır. Seriye yeni başlayacak ve bu yapımı uzun süre oynamayı umut eden okurlarımıza tavsiyem, biraz sabretmeleri ve bilgilendirmeleri dikkatlice okumaları olacak.
Bahsettiğim bilgilendirmeler ise Gelen Kutusu başlığı altında yer alıyorlar. Buradaki mesajlara tıklayıp, bahsi geçen konunun bölümüne gitmek için gereken sekmeler, genellikle mesajların içerisinde bulunurlar. Tüm bu detaylar, oyunculara sırasıyla aktarılır. Nihayetinde takımdaki oyuncuları seçmekten, saha dizilişi ve taktiklere, yapılacak olan transferlerden genç oyuncuların yetişmesine kadar pek çok mekaniği, Football Manager 2020 oyunu size sunacaktır, diyerek serinin eski oyuncularının beklediği kısımlara yavaş yavaş geçelim.
Gençlik, en önemli teminatımızdır
Football Manager 2020 oyunundaki yeniliklere, eğer izin verirseniz gençliği işaret ederek başlamak istiyorum. Hayatın her alanında önem vermemiz gereken gençlik, özellikle spor oyunlarında üzerinde durulması gereken bir husus oluyor. İncelemekte olduğum oyunda da bu kapsamda, oldukça dişe dokunur yenilikler bulunuyor. Bundan böyle bu serideki altyapı alanlarına daha geniş bir açıyla bakabileceği çünkü kendine özgü özellikleriyle artık bir geliştirme merkezimiz bulunuyor.
Eski oyuncular için küçük bir hatırlatma yapayım: Serinin eski oyunlarında, altyapı, PAF ve gelişmeye açık takımların bulunduğu, sol taraftaki kenar çubuğunda artık geliştirme merkezi sekmesi yer alıyor. Bu kısımda, adından da anlaşılacağı üzere takımdaki genç oyuncular ve onlara dair değerlendirmeler kısımları yer alıyor. Bu kısmın, kullanım açısından oldukça kolaylaştırıldığını söyleyebilirim. Geliştirme merkezine gelerek, genç takımlardaki oyuncuların durumlarını görebilir ve ilgili personelin bu konudaki yorumlarını alabilirsiniz.
Ayrıca, bir oyuncuyu kiralık olarak değerlendirdiğinize veya genç bir oyuncuyu kiralık olarak takımınıza kattığınızda oyuncunun performansına dair bilgileri, oynama sürelerini de bu kısımda kolayca takip edebiliyoruz. Tüm bunlarla birlikte geliştirme merkezine aynı bölüm içerisinden teknik ekip ve eğitmenleri atayıp, bu konudaki katkılarını da gözlemleyebildiğimizi belirteyim. Bahsettiğim bu kısmın, serinin yeni oyunu için oldukça önemli bir konumda olduğu yorumunu rahatlıkla yapabiliyorum.
Tabii ki geliştirme merkezinin tüm detaylarını burada sayamayacağım yalnız gelecekte yıldız olabilecek doğru oyuncuyu bulmak adına size yardımcı olacak verilerin bu alanda toplandığını belirtmek isterim. Gençlik merkezi, Football Manager 2020 oyununda en çok uğrayacağınız bölümlerden birisi olacaktır. Ayrıca, bu yapımda başarıya ulaşmak için bu kısmı es geçmemenizi de tavsiye ediyorum.
Hedeflerimiz, artık daha uzun vadeye yayılıyor
İncelemekte olduğum menajerlik oyunundaki yeniliklerden bir diğerinin de kulüp vizyonu ve hedeflerimizle ilgili olduğunu belirtmek istiyorum. Serinin eski oyunlarında da tabii ki bazı hedefler konulurdu. Football Manager 2020 ile birlikte bu hedeflerin daha uzun vadeye yayıldığını göreceksiniz. Serinin bu yeni oyununda, hedefleri üç bölüme ayrılmış olarak görüyoruz. Bunlar; kulüp kültürü, devam eden hedefler ve kulübümüzün 5 yıllık yol haritası olarak tanımlanıyorlar.
Her bir futbol kulübü için bu sistemin ayrı ayrı işlediğini belirtmek isterim. Örneğin, şampiyon olmaya alışkın bir takımınız varsa, kulüp sizden şampiyonluk bekleyecektir. Genç oyuncular konusunda başarılıysanız, yine belirttiğim gibi kulübün beklentileri genç oyuncuları yetiştirerek takıma katmanız ve değerlendirmeniz olacaktır. Her ülkeye, her lige göre bu yapımdaki futbol kulüplerin hedefleri değişim gösteriyor.
Bahsettiğim kulüp vizyonu kısmındaki en etkileyici yeniliklerden birisinin, 5 yıllık plan olduğunu ayrıca ele almak isterim. Serinin eski oyunlarındaki gibi tek bir seneyi değil, 5 yıl sonrası düşünerek hareket etmemiz gerekiyor artık. Bir menajer olduğumuzdan ötürü, kulübün beklentileri geleceği işaret ediyor. Alt liglerden güçsüz bir takımın başına geçtiniz diyelim. Kulübünüz, duruma göre sizden üst liglere çıkmanızı ve belki de uluslararası kupalara katılmanızı bekleyebiliyor. Tabii bunu 5 yıllık planın içerisine koyuyor.
Eğer, takımınız ve siz uyum sağlayamadıysanız, hemen istifa etmenize de gerek yok. Bu 5 yıllık beklentileri duruma göre erteleyebilir veya değiştirilmesini talep edebilirsiniz. Ayrıca, sizden beklentilerin yıllık bazda değerlendirildiğini ve sezon sonundaki konumunuza göre bu beklentilerin değiştirilebileceğini hatırlatmak isterim. Kısaca, oyuna girdiğinizde yalnızda önünüzdeki maçlara bakmak yerine önünüzdeki onlarca maç sonrasını düşünmeniz gerekecek diye sizleri uyarıyorum.
Football Manager 2020 ile teknik ekibimize güvenmeyi öğreniyoruz
Süper kahraman oyunlarında olduğuna benzer şekilde menajerlik oyunlarında her şeyin tek başına üstesinden gelmeye çalışmak gibi bir mecburiyetimiz bulunmaz. İncelemesini gerçekleştirdiğim oyunda da kulüpteki işlerde bizlere yardım edecek, pek çok personel birimi yer alıyor. Bu personeller arasında, antrenörlerden, transfer ve sağlık ekibine kadar geniş bir çeşitlilik bulunuyor.
Bahsettiğim personelin birçoğu serinin eski oyunlarında yer alırken, bize yardım olacak yeni karakterleri de Football Manager 2020 oyununda görüyoruz. Bunlar arasında maç öncesi bize bazı öneriler sunan teknik ekip ilk sırada yer alıyor. Serinin bu yeni oyununda, teknik ekibin yapısında bazı değişikliklere gidildiğini gördüm. Oyuna ve sahanın farklı alanlarına dair pek çok tavsiye geliyor. Bu tavsiyeleri kabul etmek veya reddetmek bizim elimizde.
Kabul ettiğimiz takdirde, değişiklikleri uygula sekmesine tıklayıp kolayca değişiklikleri gerçekleştirebiliyoruz. Öte yandan, personelimizin görev ve sorumluluklarını değiştirme özelliği de bu yapımda bulunuyor. Bazı durumlarda size sunulan raporları ya da tavsiyeleri beğenmediğinizde, personele ait sorumluluk alanlarında değişiklik yapabiliyoruz. Football Manager 2020 oyununda gözüme çarpan iki yeni personel çeşidinin Sportif Direktör ve Kiralık Oyuncu Menajeri olduklarını söylemeden geçmeyeyim.
Sportif Direktör için bir nevi genel müdür tanımlaması yapabilirim. Bu yeni birim, diğer personelleri izleyerek onların performansını izleyerek, onlar için öneriler sunuyor. Kiralık Oyuncu Menajeri ise kiralık oyuncuların hangi takımlarda daha başarılı olacağına dair önerilerden tutun, bu oyuncuların performans değerlendirmelerine kadar geniş bir alanda hizmetler sunuyor. Dikkatimden kaçan başka personeller de olabilir ama kısaca ekibin artmasının oyuna kullanışlı bir etki gösterdiğini söyleyebilirim.
Maçlar artık daha gerçekçi, grafikler daha iyi ama yeterli mi?
İncelediğim bu yapımın grafik değerlendirmesini, izninizle bu alanda yapılan yeniliklerle birlikte kaleme almak istiyorum. Serinin hayranları gayet iyi bilecekler ki bu oyunun büyük bir çoğunluğunu yazılara bakarak oynuyoruz. Grafik diye kabul edeceğimiz kısım ise maç ekranı olarak karşımıza çıkıyor. Eğri oturup, doğru konuşalım ki bu serinin maç ekranının kalitesi, günümüzdeki futbol oyunlarının yakınına bile henüz yaklaşamadı.
Bu alanda yenilikler yapılmıyor mu diye sorarsanız, yanıtım elbette yapılıyor olur. Hatta, Football Manager 2020 oyununun maç ekranı bir hayli elden geçmiş durumda. Sahadaki bazı detaylar fazlalaştırılmakla birlikte, oyuna dair pek çok iyileştirmeler görülüyor. Örneğin, takımımız hem hücumda hem de savunmada daha mantıklı hareket ediyor. Futbolcular boşluklara kaçabiliyor, şut çekecekken boştaki oyuncuya pas verebiliyor, savunma oyuncuları doğru yerlerde bulunuyorlar.
Gel gelelim, genel kalite itibariyle ne kadar ihtiyaç duyulur bilemem ama saha ve futbolculara baktığımızda oldukça yapay bir atmosfere tanıklık ediyoruz. Bu arada, hem teknik direktör hem de futbolcu modellemelerinde bazı geliştirmeler göze çarpıyor ama 2020 senesinin çok gerisinde bir ilerleme bu. Gelen bazı görsel ayrıntılar, 2000’li yılların başından çıkıp gelen bir rol yapma oyunundan ileriye gidemiyor.
Yine bir menajerlik oyununda ne kadar ihtiyacımızın olduğu tartışma konusu olan oyun seslerinin de vasatı aşamadığını söylemek isterim. Bu arada, oyunun genel performansı fazla sıkıntı çıkartmamasına karşın, bazı bekleme sürelerinin uzunluğu, oyuncuların canını sıkabilir. Açıkçası bir yazının kapanıp yerine yeni bir yazı veya şemanın gelmesinin neden sistemde duraksamaya sebep olduğunu, günümüz teknolojilerini göze aldığımda çözemiyorum.
Football Manager 2020 oyununu, hayranlara alma diyemeyiz
Spor oyunlarının sadık hayranları olduğunu pek çoğunuz biliyorsunuzdur. İnceleme yazısını toparlamaya başlarken, bu sadık hayranlara ne dersem diyeyim bu yapımı edinmek için zaman kaybetmeyeceklerini biliyorum. Bu nedenden ötürü, gelen olumlu iyileştirmelerle birlikte, benzer bir yapının çok benzerini sunan bu menajerlik oyununu sakın almayın diyemiyorum. Gayet yeterli bir Türkçe desteğiyle, yine keyifli bir sene geçireceksiniz, değerli Football Manager hayranları.
Tabii bir de bu serinin hayranı olmayan, arada bir menajerlik oyunu deneyimleyen veya şimdiye dek hiç bu türde bir yapımı oynamamış olan bir kitle var, biliyorum. Bu kitleye, eğer niyetiniz bir futbol menajerliği oyunu oynamaksa, en doğru yerdesiniz şeklinde bir yorumda bulunabilirim. Gerçekten de yılların verdiği tecrübeyle birlikte geliştirici ekip, yapabileceğinin en iyisini bizlere sunmayı başarıyor.
İnceleme yazısı boyunca anlatmak için çaba harcadığım yenilikleri de gayet yerinde bulduğumu belirtmek isterim. Bu yenilikler sayesinde, oyunu oynayacakların işlerinin bir hayli kolaylaşacağını söylemek isterim. Unutmadan, bu yapımın bir aksiyon oyunu değil de menajerlik oyunu olduğunu aklınızdan çıkarmamanız gerekiyor. Football Manager 2020 oynamak için gerekli sabra ve zamana sahip olmanız şart.
Toparlamak gerekirse, karşımızda yenilikler sunan, iyi bildiğini devam ettiren, tabiri yerindeyse rakipsiz bir yapım duruyor. Spor oyunlarında nasıl ki bazı oyunlar tahtı işgal edip bırakmama kararı aldıysa, futbol menajerliği alanında da bu serinin tahtını iyiden iyiye sağlamlaştırdığını söylemek istiyorum. Türkçe dil desteği sayesinde, ülkemizdeki oyuncuların kolay alışacağı bir yapım olarak Football Manager 2020 oyununu, listelerinize yazabilirsiniz.