Konu, bir futbol takımını yönetmek olduğu zaman FIFA ve Pro Evolution Soccer serileri günlük oyuncuları memnun edebilecek kadar başarılı kariyer modlarına sahip. Yalnız, dünya üzerindeki her oyuncu, yüzeysel bir takım yönetimi deneyimi aramıyor. İşte tam da bu noktada işin içine bazı simülasyon oyunları giriyor. Bu oyunlardan bir tanesi de Football Manager 2021. Bu seriye ait oyunları 5-6 senedir düzenli olarak oynuyorum ve yeteri kadar zevk de alıyorum. Futbol dünyasında bu sene her şey COVID-19 yüzünden garip geçtiği için 2020’nin oyunlarına daha da heyecanlanmıştım.
Football Manager 2021 oyununda kontrolünü ele geçirebileceğiniz yüzlerce, belki de binlerce takım bulunuyor. Şu anda bu oyunda 52 farklı ülkeden 117 lig bulunuyor. Her ligde de gerekli olan tüm takımlar da yer alıyor tabii ki. Ülke, lig ve takım tarafındaki bolluk sayesinde dilediğiniz gibi bir takımı rahatlıkla bulabiliyorsunuz. Ayrıca, birçok ligde ve takımda lisans da bulunuyor. Bu sayede de bahsi geçen zengin deneyim, kaliteli bir hal alıyor. Her ülkenin, ligin ve takımın size yaşatacağı deneyim ise şartlar değiştiği için farklı haller alabiliyor. Yani, bu tarafta pek bir yenilik yok; eski oyunlar da bu şekildeydi.
Değişikliklerin yaşandığı en büyük taraf ise aslında takım yönetimi. Football Manager serisinin eski oyunlarında olduğu gibi Football Manager 2021 oyununda da yönetmeyi seçtiğiniz takımı olabildiğince detaylı bir şekilde yönetiyorsunuz. Finansal dertlerle ilgileniyorsunuz, takıma en iyi parayı kazandıracak şekilde çalışmaya çalışıyorsunuz, bu paralarla yeni oyuncular transfer ediyorsunuz, onları eğitiyorsunuz ve şampiyonlukları hedefliyorsunuz. Tabii takıma aldığınız her oyuncu yıldız olmuyor. Zaman zaman genç yetenekleri almanız ve onları eğitmeniz gerekiyor.
Football Manager 2021 oyununda futbolcu eğitme deneyimi, aynı simülasyon temelli oynanış gibi iyileştiriliyor. Bu video oyununda artık genç yıldızların seviyelerini detaylı bir şekilde yükseltebiliyoruz. Bu konuda işin içine teknik heyeti de katabiliyoruz ve o genç oyuncunun kendi kariyerinde en iyi yolu çizebilmesini sağlayabiliyorsunuz. Eğer gözlemci yeteneğinize güvenmiyorsanız, bunu da hiç dert etmenize gerek kalmıyor; teknik heyet gibi gözlemcilerle de çalışabiliyorsunuz ve takımınıza en uygun genç oyuncuları bulup, onları satın alıp, eğitmeye başlayabiliyorsunuz.
Football Manager 2021, yepyeni ve oldukça eğlenceli özelliklerle geliyor
Her sene düzenli olarak piyasaya sürülen video oyunlarında yeniliklere çok dikkat etmek gerekiyor. Sonuçta, FIFA 20 ile FIFA 21 arasında yenilikler haricinde ne fark var? FIFA, yine bildiğimiz FIFA. Bu söylediklerim Football Manager için de geçerli. Football Manager 2020 neyse, bu senenin oyunu da o ama işin içine yenilikleri kattığımız zaman bazı önemli detaylar karşımıza çıkıyor. Football Manager 2021 oyununun benim için en dikkat çekici özelliği ise rol yapma özelliklerini arttırdığı için yeni iletişim ve etkileşim sistemi oldu. Bu sistem, oyundaki iletişimi bir üst seviyeye çıkartıyor.
Football Manager 2021 oyununda herkesle iletişime geçebiliyorsunuz ve iletişime geçebildiğiniz herkeste de kişilik özellikleri, size karşı olan düşünceleri ve benzeri şeyler bulunuyor. Mesela, takımınızda geleceği parlak olan bir futbolcu ile konuşup, ona gaz verebiliyorsunuz veya kendisinin morali bozulursa, potansiyelinden filan bahsedip, durumları düzeltebiliyorsunuz. Tüm bunlar oyundaki karakterler için de geçerli değil; basın toplantılarında da aynı sistem işliyor ve ne düşündüğünü, sanal düşünceler ile çok başarılı bir şekilde aktarabiliyorsunuz.
Yenilenen iletişim sisteminin ışığında transfer sistemi de bambaşka bir hal alıyor. Artık, yönettiğimiz takımın kurulu ile iletişime geçip, takımın eksiklerini ve yönetim kurulunun neler istediğini görebiliyoruz. Bu durum özellikle de transfer konusuna yabancı olan oyuncuların işine yarayacaktır. Eğer transfer yapma konusunda deneyimli bir oyuncuysanız da çok daha rekabetçi ve gerçekçi bir pazar ile karşılaşacaksınız. Ayrıca tüm bu özellikler, anladığım kadarıyla oyundaki deneyimi, gerçek dünyadaki transfer temposuna çok daha fazla yaklaştırıyor. Bu da simülasyon ruhunu destekliyor.
Tabii bir de istatistikler ve hatırlanabilecek anlar var. Sizi bilmem ama ben, uzun sezonlar boyunca oynadığım takımlardaki istatistiklerime zaman zaman bakmaya bayılıyorum. İlk sezonda neler olmuş, en farklı galibiyetim neymiş ve çok daha fazlasını öğrenmeyi çok seviyorum. Football Manager 2021 ise bunu yepyeni bir sistem ile destekliyor. Bu oyunda artık bir sezon incelemesi sistemi bulunuyor ve bu sayede hem saha içerisindeki futbol başarısını, hem de saha dışındaki medya başarısını görebiliyoruz. Bu da yine benim gibi istatistik seven oyuncuları mutlaka memnun edecektir.
Kullanıcılar için en iyi deneyim yaşatılmaya çalışılıyor
Football Manager 2021 gibi bir video oyununda en önemli olan şey, simülasyon ve gerçekliktir. Yalnız, bu sistemlerin başarıyla oynanabilmesi için kullanıcı ara yüzünün çok başarılı bir şekilde tasarlanması gerekir. Bu senenin yeni oyunu da kullanıcı deneyimi konusundaki her şeyi, geçen senenin oyununa göre gerçekten bambaşka bir seviyeye çıkartıyor. Aslında yukarıda saymış olduğum dört farklı ana yenilik de oyunun dış görünüşüne etki ediyor ama bu etki o kadar büyük ki oynanış tarafı da ciddi anlamda farkı hissediyor. Etki ne olursa olsun, oyun tüm bunlardan olumlu bir cevap alıyor.
Görsel tarafta ise Football Manager 2021, başarılı bir şekilde karşımıza çıkıyor. Öncelikle bu oyunun iki boyutlu bir şekilde sunulduğu anlar, kullanıcı deneyiminin ön plana çıktığı ara yüzler ve üç boyutlu hiçbir şeyin işin içine girmediği anlar, çok güzel bir şekilde sunuluyor. Yalnız, iş üç boyutlu görsellik olduğu zaman ben ne yazık ki memnun olamıyorum. Yani, ara yüz ile sunulan görsellik çok taze ve kaliteli görünürken, üç boyutlu görselliğin üzerine bir FIFA veya Pro Evolution Soccer gibi gidilemiyor ne yazık ki. Bu da beni rahatsız ediyor ve o kısımlardan uzak durmaya çalışıyorum.
Konu, performans olduğu zaman ise ihtiyacınız olan tek şey aslında sağlam bir işlemci oluyor. İşlemciniz ne kadar iyiyse, bu oyun da o kadar başarılı bir şekilde çalışıyor ve optimizasyon tarafında da herhangi bir problem bulunmuyor. Sesler ve müzikler ise her zaman olduğu gibi olabildiğince basit bir şekilde karşımıza çıkıyor. Açıkçası bu konu da tahmin edebileceğiniz gibi benim beklentilerimin altında kalıyor. Football Manager 2021 oyununda iyileştirilmesi gereken bazı alanlar var; mesela animasyonlar ama aynı şekilde seslerin ve müziklerin de bu kadar ilgisiz kalması beni üzüyor.
Football Manager 2021, genel olarak çok başarılı bir oyun. Markaya ait olan temel, kendi kalitesini koruyor ve yeni özelliklerle tekrardan karşımıza çıkıyor. Tüm bu kalitenin üzerine ise yeni özellikler ekleniyor. Bu özelliklerin tamamı, oyun deneyimini çok iyi bir şekilde iyileştiriyor ama uzun vadede ne yazık ki hepsi, sıkıcı birer zaman kaybına dönüşüyor. Yani, bir basın konferansında kaç kere uzun diyaloglara girmek istersiniz ki? Sistemlerde çok büyük bir derinlik olmadığı için 2-3 sezon sonra yeni özellikler, tüm büyüsünü ne yazık ki kaybediyor efendim.