Bir oyun geliştirme stüdyosu olan Fallen Leaf ekibinin ilk oyunu olan ve Dear Villagers tarafından piyasaya sürülen Fort Solis, sürükleyici ve yoğun bir hikaye odaklı deneyim için sinematik kalitede grafikleri, interaktif unsurlarla harmanlayan bir bilim kurgu ve gerilim oyunu olarak sunuldu. Firewatch ve Until Dawn gibi oyunlardan esinlenen bu yapıt, yıldızlarla dolu oyuncu kadrosunun yıldız performanslarını daha da güçlendiren keskin görseller ve gerçekçi animasyonlar sunan interaktif bir filme benziyor. Peki, bu oyun nasıl bir deneyim sunuyor?

Dört bölüm boyunca anlatılan Fort Solis, birkaç saat içinde tamamlanabilecek, kolayca sindirilebilir bir video oyunu. Sonuçta, türünde yeni bir çığır açmasa da film gecesini geçirmek için farklı bir yol arayanları tatmin edecektir. Bu yapıtta oyuncular, 2080 yılında Mars gezegeninde görevli olan bir mühendis olan Jack Leary olarak maceralarına başlıyor. Ufukta bir fırtına belirirken, karakterimiz ve yardımcısı olan Jessica onarımlar üzerinde çalışıyorlar.

Yakındaki bir maden kompleksi olan Fort Solis içerisinde bir alarmın çalmasıyla karakterlerimiz alarma geçiyor. Jack, ana karakterimiz, alarmı araştırmak için yola koyulurken, Jessica da fırtınaya hazırlanmak için geride kalıyor. Karanlık ve ürkütücü derecede sessiz maden üssünü keşfederken, yol boyunca bulunan mesajlara, güvenlik kamerası görüntülerine, ses kayıtlarına ve video kayıtlarına dayanarak bu üsse ve mürettebatına ne olduğunu çözmemiz gerekiyor.

Yolculuk, müzik bestecileri olan Ted White ve Mary Komasa ikilisinin orijinal melodilerini içeren ve önünüzdeki yürüyüşün tonunu belirleyen kasvetli bir müzik albümü ile destekleniyor. Unreal Engine 5 ile inşa edilen Fort Solis, bir diğer yandan da Roger Clark, Troy Baker ve Julia Brown üçlüsünün etkileyici hareket yakalama performanslarıyla desteklenen etkileyici grafiklere ve birinci sınıf animasyonlara sahip. Sinematik yapısına rağmen oyun, yükleme ekranlarını ortadan kaldıran ve ara sahneler sırasında kesilmeyen kesintisiz bir oynanış sunuyor.

Fort Solis

Fort Solis, hikayeye önem veren interaktif bir deneyim

Fort Solis içerisinde oyuncuların, hikayeye ve ortama daha fazla dalmalarını sağlayan birçok özellik bir araya geliyor. Yüksek görsel doğruluk, oyunun en çekici özelliklerinden biri olsa da aynı zamanda oyunun teknik olarak oldukça zorlu olduğu anlamına da geliyor. PC üzerinde grafik ayarlarını düşürmek, performans sorunlarını gidermek için çok az şey yapıyor ve optimizasyon seçenekleri, görsellerine bu kadar önem veren bir oyun için biraz sınırlı. Ben yine de oyunu genel olarak PlayStation 5 konsolumda deneyimledim ve çok kötü bir teknik problem ile karşılaşmadım.

Fort Solis içerisindeki zamanınızın büyük bir çoğunluğu, ipucu ve bilgi aramak için kompleksin karanlık koridorlarında dolanarak geçiyor. Bazı nesneler, alarmın tetiklenmesine yol açan olaylar hakkında yeni ayrıntılar ortaya çıkarabiliyor. Bileğinizde, topladığınız ses ve video kayıtlarıyla birlikte tesisin her katmanının bir haritasını görüntülemenizi sağlayan bir Multi-tool cihazı da var. Ancak haritayla bile, tesiste adımlarınızı takip ederken kaybolmak biraz kolay olabilir.

Bir bilgisayar terminali kullanarak bir kapının kilidini açmak gibi genellikle ileriye doğru bir yol oluşturmak için çevresel ipuçlarını kullanmayı içeren biraz hafif bulmaca çözme ögeleri de bu yapıtın içerisinde yer alıyor. Bazı küçük bulmaca çözümlerinin yanı sıra çoğu etkileşim, bir sırayla bir veya daha fazla düğmeye basmayı veya bir hızlı zaman olayını gerçekleştirmeyi içeriyor. Amaç, deneyimi oyunlaştırmak ve yürüme simülatörü statüsünün ötesine yükseltmek için bir yol sağlamak olsa da bahsettiğim mekanikler ne yazık ki kalıbı pek kırmıyor.

Bir tuş komutunu veya hızlı zaman olaylarını kaçırmak bir sahnenin nasıl oynandığını hafifçe etkileyebiliyor, ancak sonuçta hikayenin genel yönünü değiştirmiyor. Ayrıca tuş komut dizilerinden birinde takılıp kaldığım ve oyundan çıkıp, yeniden başlamaktan başka çaremin olmadığı bir aksaklıkla da karşılaştım. Bu da pek iyi bir deneyim değildi açıkçası. Ayrıca, Fort Solis içerisindeki karakter hareketi de vasat seviyede kalıyor. Yürüme hızı hareket edebildiğiniz tek hız. Yani, depar atma veya başka bir şekilde daha hızlı hareket etmenin bir yolu yok.

Fort Solis

Video oyunu olma yönünde atılan adımlar başarısız

Fort Solis oyununda sadece yürüyebilmek ilk başlarda gerilim yaratmaya yardımcı olsa da, tesis hakkında daha fazla bilgi edindikçe ve yoğun anlar yaşadıkça, yavaş ilerleyen tempo sıkıcı ve yersiz hissettirmeye başlıyor. Yürümenin kendisi de zaman zaman oldukça hantal. Bu da bir yerden bir yere gitmeyi çok daha zorlu hale getiriyor. Anlatı odaklı bir deneyim olarak bu oyun, ilk bölümler boyunca ilgi çekici kalan ilgi çekici bir hikaye sunuyor ama yeni detaylar ortaya çıktıkça hikaye giderek karmaşıklaşıyor ve oyunun ikinci yarısı, ilk yarısı kadar etkileyici kalamıyor.

Daha yoğun ve etkileyici hikaye anları, genellikle sürükleyiciliği daha da kıran, ilham verici olmayan QTE anları tarafından gölgeleniyor. Oyun, kendi türünü ileriye taşımak için çok az şey yapsa da görsellik açısından çıtayı en azından biraz daha yükseğe koyuyor. Fort Solis, görsel olarak ne kadar çarpıcı olsa da tüm tasarım elementlerini sadece tek bir grafik sepetine koyuyor ve bu da geliştiricilerin umutsuzca yaratmaya ve sürdürmeye çalıştığı sürükleyiciliği ortadan kaldıran oyun öğeleriyle sonuçlanıyor. Yani, bu oyun gerçekçi olmaktan ziyade, oyunlaşıyor.

Oyuncuların kum fırtınaları arasında gözlerini kısarak ve zifiri karanlık koridorlarda koşturarak zaman geçirmelerini sağlamak için oyunun görsel doğruluğuna büyük önem veriliyor. Yüz animasyonları ve oyunculuk performansları mükemmel olsa da yol boyunca ara sıra bulunan önceden oluşturulmuş video günlükleri dışında bu özellikler nadiren sergileniyor. Oyunun en önemli elementlerinden biri efsanevi oyuncu kadrosu ama bu kadro, performansını gösteremiyor bile.

Fort Solis, interaktif bir film gibi sunuluyor, ancak oyun deneyimi tamamlamak yerine onu olumsuz etkiliyor. Hikayenin kendisi ve bunun anlatımı, heyecanı korumak için beklentilerinizi altüst etmeye çalışıyor, ancak başlangıçtaki zorlayıcı koşullara rağmen, hikaye sonunda tatmin edici bir şekilde final veremiyor. En azından oyun, koleksiyon ve yan içeriklerin peşine düşüp, düşmediğinize bağlı olarak yaklaşık dört ila altı saat sürüyor. Bazı anlar, bu saatleri eğlenceli kılıyor ama bir o kadar da an bu eğlenceyi alıp, götürüyor… Sonuç olarak bu oyun, ortalama üstü bir yapıt.

Fort Solis
Olumlu
Üç efsanevi isim, üç efsanevi oyunculuk sergiliyor.
Görsel tarafta güçlü bir deneyim sunuluyor.
Seslendirme performansları ve müzikler şahane.
İdeal bir uzunluğa sahip; tam zamanında bitiyor.
Olumsuz
Hatalar ve optimizasyon problemleri can sıkıyor.
İkinci yarısından itibaren hikayenin etkisi düşüyor.
Oynanış tarafında kaliteli bir deneyim sunulmuyor.
Tasarlanan bölümler kafa karıştırıcı olabiliyor.
7

Etiketler: